Ara

Tedbir Nafakası Nedir? Nasıl Alınır? Şartları

Tedbir Nafakası Nedir? Nasıl Alınır? Şartları

Tedbir nafakası, boşanma süreci devam ederken mahkeme tarafından kesinleştirilmesi halinde verilmesi gereken nafaka türüdür. Dava sürecinde taraflardan birinin ekonomik olarak zor duruma düşmemesi için hükmedilmektedir. Sürecin sonunda tedbir nafakasının devamına karar verilebildiği gibi yoksulluk, yardım ve iştirak nafakalarına da hükmedilebilir. Biz de içeriğimizde tedbir nafakası nedir? Nasıl alınır? Ödenmezse ne olur? Şartları nelerdir? gibi pek çok soruya yanıt vererek sizi bilgilendirmeye çalışacağız.

İçindekiler

Tedbir Nafakası Nedir?

Türk Hukukunda tedbir nafakasına ilişkin düzenlemelerle eşlerin aile birliğini koruma görevinin yansıması olarak boşanma sürecinde dava esnasında ve davanın kesinleşmesinden sonra tarafların birinin ekonomik olarak zorlanması ihtimaline karşı yapılan aylık bir ödemedir. Tedbir nafakası nedir? sorusuna bu şekilde yanıt verebiliriz.

Burada belirleyici olan en önemli hususlardan birisi eşinin ekonomik desteğine bağlı yaşayan tarafın bu destek kesildiğinde kendisi ve çocuklarının geçimini sağlama imkanının bulunmamasından kaynaklanmaktadır.

Temel kavram tanımının bu olmasının yanında farklı hallerde hak sahiplerine güvence sağlamak için TMK hükümleri farklı maddeler altında düzenlemelere yer vermiştir. Buna göre, evlilik birliğinin korunması için henüz ortada boşanma, ayrılık gibi bir dava olmayan hallerde de, eşin kendisi ve çocukların adına tedbir nafakasının talep edilmesi mümkündür; bunun yanında eşler arasında ilgili bir dava olması halinde, dava sürecinde geçici olarak önlem mahiyetinde hakim resen tedbir nafakasına hükmedebilmektedir; bunun yanında evlilik birliği henüz yokken ve çocuğuyla baba arasındaki soybağı ilişkisi henüz kurulmamış veya dava sürecindeyken çocuğun menfaatlerini korumak amacıyla yine tedbir nafakasına hükmedilmesinin mümkün olduğu söylenebilir.


Nafaka Türleri hakkında daha kapsamlı bilgi edinmek ve sorularınıza yanıt bulmak için içeriğimizi ziyaret edebilirsiniz.


Tedbir Nafakası Nedir?
Tedbir Nafakası Türleri

Tedbir Nafakası Türleri

Boşanmada tedbir nafakası, üç farklı şekilde ele alınmaktadır. Bunlardan Bağımsız Tedbir Nafakası, Geçici Tedbir Nafakası ve Babalık Davası Süresince Hükmedilen Tedbir Nafakası şeklinde bahsedebiliriz. Şimdi üç maddeden tüm detaylarından bahsedeceğiz.

1. Evlilik Birliğinin Korunmasına Dair Talep Edilecek Tedbir Nafakası (Bağımsız Tedbir Nafakası)

Bağımsız tedbir nafakası TMK md. 195 ve devamı hükümlerinde düzenlenmektedir. İlgili düzenlemeye göre hakimin müdahalesini talep edebilmek için eşlerden birisinin aile içinde evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerini yerine getirmiyor olması yahut eşlerin evlilik birliğine dair ciddi bir konuda anlaşmazlık yaşamış olmaları aranmaktadır. Bu halde eşler ayrı ayrı ya da birlikte hakimin müdahalesini isteyebilmektedirler. Bağımsız tedbir nafakası nedir? sorusuna en kısa bu şekilde cevap verebiliriz.

Tarafların bu durumda boşanmış olması veya derdest boşanma davasının olması şart olmayıp usulüne uygun dava açılmış olması gerekir. Bu davayı açma hakkı, hak sahibi eşe, ayırt etme gücüne sahip çocuğa, ayırt etme günü bulunmayan çocuğun kayyımına ve vasiye ait olmaktadır. Bağımsız tedbir nafakası eş ve çocuklar için ayrı ayrı istenebilmektedir. Nafaka yükümlüsünün kusuru aranmamakla birlikte davacının ayrı yaşamada haklı sebebin ispatı gerekir. Çocuk adına yapılacak başvuruda ise haklılık unsuruna ihtiyaç duyulmamaktadır.

Davacının gelirinin bulunuyor olması nafaka için tek başına bir engel teşkil etmemekte olup ancak düzenli ve yeterli geliri olan eşin de lehine hükmolunmamaktadır.
Fakat ayrı yaşamda haklı olan eş yanında bulundurduğu çocuk için bağımsız tedbir nafakasını talep edebilir. Çocuk ergin oluncaya dek nafaka devam edecektir.

Askerlik görevinin icrasında olan ve yeterli malvarlığı olmayan kişinin de aleyhine bağımsız tedbir nafakasına hükmedilmeyecektir.

Ayrı yaşayan eşin evlilik dışı bir başka birlikteliği olması halinde ya da fiziksel veya ruhsal sağlığında engel bulunmayan kişi buna rağmen çalışmıyorsa bu kişi lehine nafakaya hükmedilemeyecektir.

Hakim bu hususların değerlendirilmesi ile sosyal ve ekonomik koşulları analiz edip talepleri göz önünde bulundurup uygun bir nafaka miktarı kararlaştıracaktır.


Aile ve Boşanma Hukuku ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve ilgili alanındaki diğer konularda bilgi edinmek isterseniz, ilgili sayfayı ziyaret edebilirsiniz.


2. Boşanma, Ayrılık ve Butlan Davası Süresince Hükmedilecek Tedbir Nafakası (Geçici Tedbir Nafakası)

TMK md. 169 da düzenlenmiş ilgili hükme göre boşanma ve ayrılık davaları açıldığında hakim, davanın devamı sürecinde gerekli olacak barınma, geçinme, eşlerin mallarının yönetimi ve çocuklarının bakımına ve korunmasına ilişkin geçici önlemleri resen alacaktır. Geçici tedbir nafakası nedir? sorusuna bu şekilde yanıt vermiş olabiliriz.

Evlenmenin butlanı ise TMK da belirlenmiş şartlara uymaksızın kurulan bir evliliğin mahkeme tarafından verilecek kararla sona erdirilmesidir. Buna göre ilgili TMK md. 169 uyarınca çocukların bakımı ve korunması için geçici önlemlerin alınabileceği ve çocuk için de bu hususta tedbir nafakasına hükmedebileceği kabul edilmektedir.

3. Babalık Davası Süresince Hükmedilen Tedbir Nafakası

Evlilik birliği içerisinde doğmayan çocuklar açısından da anne babanın sorumluluklarının varlığını öngörmüştür. Çünkü her çocuk evlilik birliği içerisinde doymayabilmekte, bu sebeple kanun koyucu çocuğun haklarını evlilik birliğinden bağımsız olarak koruyabilmek için TMK md.321 ve devamı maddelerinde soybağına ilişkin hükümleri düzenlemiştir.

Buna göre hüküm verilmeden önce nafakaya karar verilebilmesi için görülmekte olan bir babalık davası olması gerekecektir. Babalık davası çerçevesinde talep edilecek olan bu nafaka sadece çocuk için talep edilebilecektir. Hükümden önce nafakaya karar verebilmek için babalık olasılığının kuvvetli bulunması gerekmektedir. İşbu nafakaya, geçici tedbir nafakasında da olduğu gibi, yargılama sırasında verilecek bir ara kararla hükmedilmektedir ve bu ara kararla hükmedilen nafakanın yargılama esnasında icra edilmesi mümkün kılınmalıdır. Yargılama sonucunda babalık tespiti sağlanıyorsa tedbir nafakasının hükmün kesinleşmesinden sonra iştirak nafakası olarak çocuk ergin oluncaya kadar ödenmeye devam edileceği ifade edilebilir.

Boşanmada Tedbir Nafakası
Boşanmada Tedbir Nafakası

Tedbir Nafakası Ne Kadar Süreyle Verilir?

Mahkeme tarafından hükmedilmiş tedbir nafakası, boşanma davası kesinleşinceye kadar devam etmektedir. Boşanma davası kesinleştikten sonra ise dava sonucunda hükmolunan kararla beraber kararda belirlenene göre ya tamamen kalkacak ya da iştirak ve yoksulluk nafakası olarak devam edecektir.

 

Tedbir Nafakasının Şartları

1. Çalışmayan ve Herhangi Bir Geliri veya Malvarlığı Bulunmayan Kişinin Nafaka İle Sorumlu Kılınamaması

Kural olarak her iki eş de evlilik birliği içerisinde müşterek evlatlarının bakım ve eğitim giderlerine katılmakla yükümlü bulunmaktadırlar. Bu durumda eşler, evlilik birliğine güçleri oranında emek veya malvarlıklarıyla katılmaları gerekip, bunun sonucu olarak ev işleri ile çocukların bakımıyla ilgilenen eşin de malvarlığı ile katkı sağlayan kişi gibi katkı sağladığı kabul edilecektir. Fakat uygulamada çokça rastlanılan bir diğer durumda nafaka yükümlüsü eşin kötü niyetli faaliyetleri ile işyeri kayıtlarında işten çıktı gösterip, çalışmaya devam etme suretiyle sigortasız çalışmayı sürdürmesiyle karşı karşıya kalınabiliyor. Bu sebeple mahkeme dava nezdinde sağlıklı ve çalışabilir olan eş için yaşı, eğitimi ve mesleki tecrübeleri gibi unsurları göz önünde bulundurarak tedbir nafakasıyla yükümlü kılmalıdır.

2. Sadece Eş Lehine Hükmolunacak Tedbir Nafakası Açısından Belirlenecek Şartlar

  • Geçerli Bir Evlilik Bulunuyor Olması: TMK hükümlerine uygun kurulmuş bir evliliğin yanında maddi manevi bütünlüğüyle bir evlilik birliğinin de kurulmuş olması gerekmektedir. Bu durumda, eşlerin sadakat, çocukların bakımı, ortak yaşam, yardım, gözetim ve özen, birliğin yönetimi ve katılımı gibi karşılıklı sorumluluklar doğurmaktadır.
  • Çalışmayan Eşin Lehine Tedbir Nafakasına Hükmolunabilmesi: TMK 186/3 hükmüne göre her iki eş için de güçleri oranında evlilik birliğinin giderlerine katkı sağlanması gerektiği açıklanmıştır. Bu halde sahip oldukları potansiyel çerçevesinde katkıda bulunmakla iki tarafta sorumlu olmaktadır.
  • Kusur Durumunun Tedbir Nafakasına Etkisi Olmayacağı: Kusur, dava sürecinde tazminatlar ve yoksulluk nafakası için göz önünde tutulan bir husus olmasının yanında tedbir nafakası için bir kriter değildir. Bu durumda, kanunda belirlenmiş şartların var olması halinde, daha kusurlu eş bile tedbir nafakasına hak kazanabilecektir. Aynı şekilde kusursuz olan eş için de tedbir nafakasının ödenmesine de karar verilebilir.
  • Nafaka Alacaklısı Eşin Düzenli ve Yeterli Olacak Gelirinin Bulunmuyor Olması
  • Eşin Düzeni İçinde Giderini Üstlenen Bir Başkasıyla Evlilik Dışı İlişki İle Birliktelik Yaşamıyor Olması

3. Sadece Çocuk Lehine Hükmolunacak Tedbir Nafakası İçin Belirlenecek Şartlar

Soybağı İlişkisinin Bulunması: Bu hususta anne veya babanın evli olup olmadığı ya da nafaka sorumlusu kişinin velayet hakkı sahibi olmasının önemi olmaksızın soybağından doğan ilişkisinden kaynaklı olarak çocuk adına nafakaya hükmedilebilmektedir. Buna dair TMK’nın ilgili maddesi 327’ye göre ebeveynlerin çocuğun bakımı, eğitimi, korunması için gereken giderleri karşılamakla sorumlu kılmıştır.

Fiilen Birlikte Yaşanmasının Gerekliliği: Değinilen TMK md. 327’ye göre anne ve babanın her halükarda çocuğa dair bakım yükümlülüğünün devam ettiği düzenlenmiştir. Buna göre çocuk için tedbir nafakası, velayet hakkı sahibi olmasına bakılmaksızın fiilen çocuğun bakımını üstlenmiş eş tarafından talep edilebilmektedir. Bu durum TMK md. 329/1’de açıklanmıştır ve çocuğa karşı bakım yükümlülüğünü yerine getirmeyen diğer ebeveyn için karşı nafaka davası açılacak ebeveynin çocuklarına fiilen bakan ebeveyn olması hükme bağlanmıştır.

Tedbir Nafakasının Diğer Nafaka Türlerinden Farkı

Diğer nafaka türlerinden farklı olarak boşanma kararının kesinleşmesinden önce ödenen geçici nafaka türü olarak sayılmaktadır. Fakat boşanma kararının kesinleşmesinin ardından taraflar boşandıktan sonra da boşanmış eşlerinin geçimi veya çocuklarının bakımı için nafaka ödenmesi de mümkündür.

Tedbir nafakasının ödenmesi davanın sonucunda verilecek kararın kesinleşmesine kadar devam edecektir. Davanın ardından müşterek çocuklarının bakımı ve masraflarının karşılanması amacıyla hükmedilebilecek nafaka türü iştirak nafakasıdır, eş lehine hükmedilecek nafakaysa yoksulluk nafakası olmaktadır.

Diğer yandan tedbir nafakasının diğer türlerden ayrı olarak ayrılık davası ve boşanma davası açılmaksızın talep edilmesi de mümkün olmaktadır. Ayrılık ya da boşanma davasında tedbir nafakasının hükmedilmesine hakim re’sen karar verebiliyorken, TMK md. 197’ye göre ancak eşlerden birisinin istemi ile diğer eşin yapacağı parasal katkıyı belirleyebilmektedir.

Tedbir Nafakasında Miktarın Belirlenmesi, Artırılması ve Azaltılması

Tedbir nafakası, talep edecek kişinin geçinmesi için gereken miktar ile diğer tarafın ekonomik haline göre hakim tarafından belirlenecektir. Tarafların ekonomik ya da sosyal durumları, gelirleri, giderleri, varlıkları araştırarak hukuka, hakkaniyete uygun olarak nafaka miktarı belirlenmektedir.

Bunun yanında çocuk lehine hükmedilecek tedbir nafakası için çocuğun gereksinimleri dikkate alınmaktadır. Çocuklarının sağlık, sosyal ve eğitim masrafları bakımından değerlendirilmesi ve çocuğun bulunmayan eşin çocuğun bakım ve eğitim giderlerine yapması gereken katkı tedbiren belirlenmektedir.

Tedbir nafakasına hükmedilmesinin ardından nafaka sorumlusunun veya alacaklısının sosyal ve ekonomik halleri değişebileceği gibi bulunulan dönemin ekonomik koşulları da farklılık da gösterebilmektedir. Lehine nafaka hükmedilen çocuk için gereksinimleri, yaşı, gelir durumları zaman içinde değişebilmektedir. Bu gibi hallerde talep üzerine hakim koşulların değerlendirilmesiyle nafakanın arttırılması, azaltılması veya kaldırılmasına hükmedilebilir.

Tedbir Nafakası Talebi, Talepte Bulunabilecekler ve Talebin Kabulü Kararı

Tedbir nafakası, boşanma davası süresince yoksulluğa düşen taraf eş, hem kendisi için hem de müşterek çocukları için talep edebilecektir. Bu halde mahkeme tarafından müşterek çocuklar için veya dava süresinde yoksulluğa düşecek eş için tedbir nafakasına hükmedebilmesi mümkün olacaktır.

Tarafların talepte bulunmasının yanında bulunmamış olsa dahi, mahkemece tedbir nafakasına hükmedilmesi gerekecek durumun tespiti durumunda resen karar verilebilecektir. Ancak ihtiyaç duyan tarafın delilleriyle ayrıca talepte bulunması daha çok tavsiye edilmektedir.

Ergin çocuk için eşlerden birisinin diğer eşten nafaka talep etmesi mümkün olmamaktadır. 18 yaşını geçmiş olan ergin çocuğun eğer varsa eğitim ve giderleri için kendisi yardım nafakası talebi ile dava açabilecektir.

 

Tedbir Nafakasında Delil ve İspat

Talepte bulunan taraf, tedbir nafakasına hükmedilmesi için talebini çeşitli delillerle desteklenebilecektir. Bu delillere örnek olarak; sosyal ve ekonomik durum araştırma raporu (SED Raporu), bordrolar, tanıklar, banka kayıt ve dökümleri gibi deliller sayılabilir. SED Raporu, nafaka kararına hükmedilmesi için davanın seyri açısından büyük önem arz etmektedir.

Tedbir Nafakasında İcra Takibi

Boşanma veya ayrılık dava sürecinde verilmiş ara karar niteliğindeki bir tedbir nafakasına dair dava sonuna kadar ödenmesi gereken nafaka miktarı belirlenmektedir. Ancak nafaka yükümlüsü tarafça tedbir nafakası ödenmezse, mahkeme bu kararına istinaden bir ilamsız icra takibi başlatabilmektedir.

Talep hususunda karar verilmişse ve nafaka yükümlüsünün ödemekle sorumlu olduğu borcunu tarafça yerine getirmemesi halinde, nafaka alacaklısı icra takibi başlatılması suretiyle nafakanın tahsili sağlanabilmektedir. Bir ara karar olması dolayısıyla ilam niteliği taşımadığından başlatılacak icra takibinde, iştirak ve yoksulluk nafakasında olduğu gibi ilamlı değil, ilamsız icra yoluna gidilmesi ile süreç yürütülecektir.

Verilecek icra emri tebliğ edilmesinin ardından nafaka borçlusunun 7 gün içinde ödeme yapması gerekmektedir. Bu 7 günlük süre dolmasına rağmen halen ödenmemişse, nafaka borçlusunun maaşına haciz konması yoluna gidilebilir. Maaşa konan haciz nafaka borcunu ödemeye yetersizse borçlunun malvarlığına karşı da haciz konulabilir.

Tedbir Nafakasının Ödenmemesi Halinde Birikmiş Tedbir Nafakası ve Tazyik Hapsi

İcra takibi başlatılmasına karşın nafaka yükümlüsü nafakayı ödememişse, icra ceza mahkemesine talepte bulunulması yoluyla tazyik hapsine dair şikayette bulunulabilir. Şikayette bulunulabilmesi için borcun muaccel hale gelmesinin üzerinden üç aylık sürenin geçmemesi gerekmektedir; alacaklı şikayette bulunabilir ve borçlu hakkında üç aylık nafaka borcu adına 3 aya kadar tazyik hapsine karar verilmesi talep edilebilecektir.


Nafaka Ödememe Cezası ile ilgili daha detaylı bilgi almak isterseniz, içeriğimize göz atabilirsiniz.


Nafaka yükümlülerine dair düzenlenen ilgili İcra İflas Kanunu md. 344’de nafaka yükümlülüğüne ilişkin kararların gereğini yerine getirmeyen borçlunun, alacaklının şikayeti üzerine 3 aya kadar tazyik hapsine hükmedilebileceği düzenlenmiştir.

Tedbir Nafakası Kararına İtiraz

Tedbir nafakasının bir ara karar olması dolayısıyla nafakaya ilişkin verilen ara karara yönelik kararı veren mahkemeye ara karara itiraz dilekçesi sunulması ile yapılarak karara itiraz edilebilir. Sunulacak dilekçede itiraza ilişkin gerekçeler anlatılarak delillerle desteklenmeli ve dilekçe ekinde sunulmalıdır.

Tedbir Nafakasının Artırılması Talebi

Tedbir nafakasında belirlenen miktar için daha sonra meydana gelmiş durum ve koşullar değerlendirildiğinde nafaka alacaklısı için artık yeterli olmaması halinde, bu durum koşullarıyla birlikte açıklanarak tedbir nafakasında kararlaştırılmış nafaka miktarının arttırılmasına karar verilmesi talebinde bulunulabilecektir. Burada hakim taleple bağlılık ilkesine göre dava ve cevap dilekçelerinde yer alan tutarları aşılarak hüküm kurulması mümkün olmayacaktır.

Tedbir Nafakasında Taleple Bağlılık

Taraflar, tedbir nafakasına dair talepte bulunmamışlarsa, hakim bu durumda tedbir nafakasını kendisi belirleyebilmektedir. Buna dair ilgili TMK md. 169’da hükme bağlandığı üzere hakimce resen hükme bağlanması gereken geçici önlemlerden birisidir. Fakat taraflardan birisi tedbir nafakasını talep etmişse, taleple bağlılık ilkesi gereğince hakim talepleri değerlendirecektir ve tarafların talebini aşarak hüküm kuramayacaktır. Bu halde talebin arttırılması için ıslak dilekçesi sunularak talepte bulunulabilecektir.

Tedbir Nafakasında Zamanaşımı

Zamanaşımı, alacak hakkı olanın kanunda açıklanmış süreler içinde hakkını talep etmemesi durumunda, alacak hakkının dava yolu ile istenebilmesinin ortadan kalması halidir.

Tedbir nafakasında bu süre, kanunen başka bir süre öngörülmedikçe TBK md. 25’e göre tüm alacaklar gibi on yıllık zamanaşımına tabi tutulmuştur.

Tedbir Nafakasının Sona Ermesi

1. Ölüm, Ölüm Benzeri Durum ve Gaiplik Kararı ile Sona Ermesi Hali

Kişilik ölümle sona erecek olup kişiye bağlı haklar da bu suretle son bulacaktır. Tedbir nafakası, kişiye bağlı hak olmasından dolayı kural olarak ölümle sona erecektir. Buna göre tedbir nafakası, eşlerden birinin vefatı veya çocuk için belirlenen nafaka çocuğun vefatı üzerine son bulmaktadır. Ayrıca vefata kadar geçen süre için nafaka alacaklısının mirasçılarının bu tarihe kadar olan nafaka alacağını talep etme hakkı yani buna dair yükümlülük için alacak hakkı devam etmektedir.

Ölüm benzeri bir duru m veya gaiplik kararı verilmesiyle de tedbir nafakasına dair yükümlülükler sona erecektir.


Boşanma Davası Sırasında Eşlerden Birinin Ölümü ile ilgili kapsamlı bilgi edinmek isterseniz, içeriğimize göz atmanız faydalı olabilir.


2. Boşanma, Ayrılık ve Butlan Kararının Kesinleşmesi ile Sona Ermesi Hali

Boşanma, ayrılık, butlan davası süresince, mahkemece kararlaştırılmış tedbir nafakası hakim tarafından kaldırılmadıkça kararın kesinleşmesine kadar devam edecektir ve kararın kesinleşmesiyle beraber kendiliğinden sona erecektir. TMK md. 169 hükmü bu hususu açıkça belirtmiştir, kanun koyucu buna göre alınacak geçici önlemlerin sadece dava boyunca devam edeceğini belirtilmiştir.

3. Çocuğun Ergin Hale Gelmesi ile Tedbir Nafakasının Sona Ermesi

Çocuklar için belirlenen tedbir nafakası çocuğun ergin olmasına kadar devam edecektir ve ergin olmasıyla kendiliğinden son bulacaktır. Ergin olan çocuk içinse tedbir nafakasına hükmedilmeyecektir. Fakat bunun bir istisnası bulunmaktadır; TMK md. 328/2’ye göre ebeveynler, ergin olan çocuklarının hala eğitime devam ediyorsa eğitim sona erinceye kadar çocuğa bakmakla yükümlü olacaklardır. Ancak bu davayı çocuk adına anne baba açamayacaktır, ergin olan çocuk davayı doğrudan kendisi açması gerekecektir.

4. Tedbir Nafakasının Kaldırılmasına Karar Vermesi ile Sona Ermesi Hali

Tarafların aksi yönde bir talebi yoksa hakim tarafından süre belirtilmeksizin hükmedilmektedir. Fakat sebep ortadan kalktığı durumda TMK md. 200’e göre yapılacak talepte verilecek yeni bir kararla ortadan kaldırılabilmektedir. Bu hususta belirleyici faktörler sosyal ve ekonomik şartlar çerçevesinde belirlenerek, kaldırılabilmektedir.

Tedbir Nafakasında Görevli ve Yetkili Mahkeme

Görevli ve yetkili mahkeme, mevcut olarak boşanma veya ayrılık davası ile talep edilecekse görüldüğü aile mahkemesidir. TMK md. 168’e göre eşlerden birinin yerleşim yeri yahut eşlerin davadan önce son altı ay birlikte oturdukları yer aile mahkemesi olacaktır.

Boşanma ve ayrılık davalarından ayrı olarak talep edilecek tedbir nafakası içinse görevli ve yetkili mahkeme eşlerden birinin yerleşim yerindeki aile mahkemesi olacaktır. Aile mahkemesinin olmadığı yerde asliye hukuk mahkemeleri görevli mahkeme olacaktır.

Tedbir nafakasının tahsiline ilişkin takipler için itirazlara ilişkin iptal davalarında da görevli mahkeme yine aile mahkemesi olacaktır.

Sıkça Sorulan Sorular

 

Tedbir Nafakasında Kusur Şart Mı?

Boşanma davasının açılmasının ardından mahkeme sosyal ve ekonomik koşulları değerlendirerek ailenin geçimi için ihtiyaç duyan taraf lehine kusur aranmaksızın lehine nafakaya hükmolunacak taraf veya çocukları adına karar verilecektir.


Evlilik ve Boşanma Hakkında 100 Soru 100 Cevap isimli içeriğimize de göz atarak aklınıza takılan pek çok soruya yanıt bulabilirsiniz.


Tedbir nafakası Erkeğe Verilir Mi?

Evlilik birliğine dair giderlere emek ve malvarlığıyla katkı sağlamayan kadın eşten de tedbir nafakası talep edilebileceği görüşü ile doktrinde ayrıca, birliğin giderlerine ev işlerini yapılması veya çocuklara bakarak emeğiyle destek olan kadın için ayrıca birliğe parasal katkıda bulunması beklenemeyeceği de halen savunulmaktadır. Aynı zamanda eş, çocukların bakımı ile ev işleri dışında da çalışıyorsa veya başkaca bir geliri mevcutsa ancak bu halde eşin, birliğin giderlerine maddi katkı sağlaması beklenebilecektir. Diğer taraf olan eş çalışmasına rağmen kazancı ile birliğin giderlerini tek başına karşılayamıyorsa çalışmayan eşin de çalışması beklenebilmektedir. Ancak bu talepte bulunabilmesi için talep sahibi eşin, iyiniyetli olarak kendisinden beklenebilecek en yüksek geliri elde ettiği bir işte faaliyet gösteriyor olması ve buna rağmen birliğin giderlerine yetişememesi gerekmektedir.

Sonuç


Tedbir nafakası alma konusunda ve bu alanda yaşadığınız sorunlarda, Burak Temizer Hukuk Bürosu’nun deneyimli İstanbul boşanma avukatı kadrosu her zaman yanınızda yer almaktadır.


Nafaka davalarında mağdur olunmaması ve vaktin boşa harcanmaması, maddi manevi tarafları zarara uğratabilmesi sebebiyle büyük önem arz etmektedir. Hukuken hak kaybı yaşamamak adına aile hukuku alanında uzman avukatlarımızın da bulunduğu ofisimizle iletişime geçebilirsiniz.