Ara

18 Yaşını Geçen Çocuk Nafaka Alabilir Mi?

18 Yaşını Geçen Çocuk Nafaka Alabilir Mi?

18 yaşını geçen çocuk nafaka alabilir mi? sorusu, boşanmaların artması ve ekonomik sorunların derinleşmesi ile daha fazla sorulmaya başlandı. Türk Medeni Kanunu bu konuda belirli hükümler ortaya koymaktadır. Buna göre anne ve baba çocuk ergin olana kadar ona bakmak durumundadır. Hukuki anlamda erginlik yaşı ise 18 olarak ifade edilmiştir. Ancak 18 yaşını doldurduktan sonra çocuğun bakım masraflarının karşılanması zorunlu olmasa da eğitim masraflarının anne ve baba tarafından karşılanması gerekir. İşte bunun için iştirak nafakasının yanı sıra yardım nafakasına da hükmedilebilir. Biz de bu kapsamda nafaka kıza kaç yaşına kadar verilir? Nafaka 18 yaşında kesilir mi? Çocuğa nafaka kaç yaşına kadar ödenir? gibi pek çok soruya yanıt vereceğiz.

Nafaka Nedir?

Nafaka, bir bireyin başka birine düzenli olarak maddi destek sağlamak için yasal olarak sorumlu olduğu bir ödemedir. Nafaka genellikle  boşanma veya ayrılık gibi durumlarda ortaya çıkar. Ancak bazı durumlarda aile içi ilişkilerden kaynaklanan diğer nedenlerle de nafaka gündeme gelebilir. Öte yandan nafaka, genellikle kişinin ihtiyaçları ve gelir durumu temel alınarak belirlenir ve ödemeyi yapan kişiye yasal bir yükümlülük getirir.

18 Yaşından Sonra Nafaka
18 Yaşından Sonra Nafaka

18 Yaşını Geçen Çocuk Nafaka Alabilir mi?

18 yaşından sonra nafaka talep hakkı mevcuttur. 18 yaşını geçen çocuk yardım nafakası talep ederek nafaka alabilir.  Çünkü yardım nafakası bakımından herhangi bir yaş sınırı öngörülmemiştir. Kanunda aranan şartlar sağlandığı takdirde mahkeme yardım nafakasına hükmedebilir. Yardım nafakası, yoksulluğa düşen üstsoy, altsoy ve kardeşlere ödenen nafakadır. Türk Medeni Kanununda düzenlenmiş olup ekonomik durumu iyi olan aile bireylerinin ekonomik açıdan zor durumda olanlara verdiği mali destek olarak karşımıza çıkar. 18 yaşını geçen bir çocuk muhtaç durumda ise yardım nafakası talep edebilir.

İştirak nafakası, çocuğun velayeti kendisine verilmeyen eşin, çocuk için velayet sahibi eşe ödediği nafakadır. İştirak nafakası çocuk ergin oluncaya kadar dava yolu ile talep edilebilir. İştirak nafakası çocukların masrafları ve nafaka borçlusunun geliri, malvarlığı gibi faktörlere dayalı olarak belirlenecektir. Kural olarak çocuğa verilen iştirak nafakası çocuk ergin oluncaya kadar devam eder ve ergin olmasıyla birlikte sona erer. Fakat çocuk ergin olduğu halde eğitimi devam ediyorsa iştirak nafakası son bulmayacaktır.


Aile ve Boşanma Hukuku ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve Aile ile Boşanma Hukuku alanındaki nafaka, velayet vb. konularda da bilgi edinmek isterseniz, ilgili sayfayı ziyaret edebilirsiniz.


Nafaka Türleri Nelerdir?

Çocuğa nafaka kaç yaşına kadar ödenir? sorusu sıklıkla sorulduğundan, nafaka türlerinin ne olduğundan da bahsetmek gerekir. Nafakanın başlıca türlerinden şu şekilde bahsedebiliriz:

  • Yardım Nafakası
  • İştirak Nafakası
  • Tedbir Nafakası
  • Yoksulluk Nafakası

18 yaşını geçen ya da 18 yaşından küçük olan çocuklar, iştirak ya da yardım nafakası alabilirler. İştirak nafakasında yaş sınırı erginlik olarak ifade edilen 18 olarak belirlenmiş olsa da yardım nafakasında herhangi bir yaş sınırı bulunmamaktadır. Bu nedenle 18 yaşından sonra nafaka ödemesi mümkündür.

Yardım Nafakası

Yardım nafakası, bir kişinin, yardım etmediği takdirde muhtaç duruma düşecek olan altsoy, üstsoy ve kardeşlerine ödediği bir tür nafakadır. Türk Medeni Kanununa göre yardım nafakası, boşanma davası veya evlilikle ilgili olmayan ancak aile üyelerine maddi destek sağlamayı amaçlayan bir ödemedir. Kişinin ekonomik durumu göz önünde bulundurularak belirlenen bir miktar yardımı içerir. Aile bireylerine maddi destek sağlanarak onların yaşamlarının devam etmeleri amaçlanır.


Boşanma Sebepleri hakkında da bilgi almak ve genel ile özel boşanma sebeplerini öğrenmek isterseniz, ilgili içeriğimizi ziyaret edebilirsiniz. 


Türk Medeni Kanunu Madde 364- Herkes, yardım etmediği takdirde yoksulluğa düşecek olan üstsoyu ve altsoyu ile kardeşlerine nafaka vermekle yükümlüdür. Kardeşlerin nafaka yükümlülükleri, refah içinde bulunmalarına bağlıdır.

Eş ile ana ve babanın bakım borçlarına ilişkin hükümler saklıdır.

Nafaka talebi için aranan ilk şart, herkes yardım etmediği takdirde yoksulluğa düşecek olmadır. İkinci şart ise nafaka isteyen kimsenin iyi niyetli olmasıdır.  Yani ihtiyaçlarını karşılamaya çaba göstermeli ve bu çabaya rağmen ihtiyaçlarını karşılayamaz hale gelmelidir.

Ergin olmayan çocuğa karşı ana ve babanın bakım yükümlülüğü bulunduğu için çocuk ergin olmadan önce yardım nafakası talep edemez. Fakat çocuk 18 yaşını geçtiğinde yardım nafakası talep edebilir. Özetle bakım nafakası istenebilecek hallerde bakım nafakası yükümlülüğü yardım nafakası yükümlülüğünden önce gelir.

Yardım nafakası talep edilen kişinin ödeme gücü bulunmalıdır. Burada nafaka yükümlüsünün bakmakla yükümlü olduğu kişiler gözetilir. Kişi yardım nafakası yükümlülüğü altına girdiğinde bakmakla yükümlü olduğu kişilere karşı ( örneğin eşi ve çocukları) bakım yükümlülüğünü yerine getiremeyecek hale gelecekse kişinin ödeme gücünün olmadığı söylenebilir. Ödeme gücü olmayan bir kişiden yardım nafakası talep edilemez.

Yardım nafakası davası taraflardan birinin yerleşim yeri aile mahkemesinde açılır. Yardım nafakası talep eden kişi yoksulluk içinde olduğunu ispatla yükümlüdür. Yardım nafakası talep edilen kişi de nafaka yükümlülüğünden kaçınmak için ödeme gücünün bulunmadığını ispat yükü altındadır.

‘’Yardım nafakasına karar verilebilmesi için nafaka isteyenin yardım edilmemesi halinde zarurete düşeceğinin anlaşılması gerekmektedir. Zarurete düşme terimi çok sıkıntılı bir durumu ve ekonomik şartları ifade eder. Hükmedilecek yardım nafakasının miktarı yalnızca söz konusu sıkıntılı durumu önlemeye matuftur. Yardım nafakası yoluyla nafaka isteyenin geçiminin ve her türlü gereksinimlerinin sağlanması gerekmez. Eğitimine devam eden reşit birey kendi emek ve geliriyle yaşamını sürdürmekten yoksun ise ana babasından öğrenimini tamamlayıncaya kadar yardım nafakası isteyebilir. Ne var ki bunu vermekle yükümlü tutulacak kişilerin geçim sıkıntısına düşürülmemesi asıldır. Bunun için belirlenen nafakanın; davacının geçinmesi için yeterli, nafaka yükümlüsünün geliriyle orantılı olacak şekilde Medeni Kanun’un 4. maddesindeki hakkaniyet ilkesi de gözetilerek takdir edilmesi gerekir.’’ (Y 3.HD., 24.09.2012, E. 2012/ 14991, K. 2012 19540.)

Yardım Nafakası Bakımından Görevli  ve Yetkili Mahkeme

Yardım nafakası davası Aile Mahkemesinde veya Aile Mahkemesinin olmadığı yerlerde Aile Mahkemesi sıfatıyla Asliye Hukuk Mahkemesinde görülür. Dava, taraflardan birinin yerleşim yeri mahkemesinde açılabilir.

Yardım Nafakasında Zamanaşımı

Nafaka talebi bakımından herhangi bir süre öngörülmemiştir. Nafaka borcunun tahsili bakımından ise 10 yıllık zamanaşımı süresi öngörülmüştür.

Yardım Nafakasının Kaldırılması

Yardım nafakasının kaldırılması, yardım nafakası ödeme yükümlülüğünün sonlandırılması anlamına gelir. Nafaka alacaklısının artık ihtiyaç duymaması, nafaka yükümlüsünün ekonomik durumunun değişmesi veya diğer koşulların varlığı durumunda gerçekleşir. Yardım nafakasının kaldırılması için mahkemeye başvurulması gerekir. Mahkeme kararıyla nafaka ödeme yükümlülüğü sonlanır.

Yargıtay Kararı – 3. HD., E. 2015/10576 K. 2015/18488 T. 19.11.2015

Davacı vekili dava dilekçesinde; müvekkilinin öğrenci olduğunu, eğitimine devam edebilmek için davalı babasının yardımına ihtiyaç duyduğunu, davalının, müvekkiline maddi destek vermediğini belirterek; aylık 1.800,00 TL nafakanın davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.

Davalı vekili cevap dilekçesinde; müvekkilinin, bugüne kadar davacı kızının bütün eğitim ve bakım giderlerini karşıladığını, davacı dışında, eğitimi devam eden 17 yaşında bir kızı ve 7 aylık ikiz çocuklarının bulunduğunu savunarak; davanın reddine karar verilmesini istemiştir.

Mahkemece; aylık 300,00 TL yardım nafakasının davalıdan tahsiline karar verilmiş, hüküm, davacı vekili tarafından, hükmedilen nafaka miktarının müvekkilinin ihtiyaçlarını karşılamayacağı gerekçesiyle temyiz edilmiştir.

Dava; yardım nafakası istemine ilişkindir.

Temyize konu uyuşmazlık; mahkemece takdir edilen aylık 300,00 TL nafakanın, davacının ihtiyaçlarını karşılamaya yetecek miktarda olup olmadığı hususunda toplanmaktadır.

Kural olarak; anne babanın bakım borcu, çocuğun ergin olmasına kadar devam eder.

Çocuk ergin olduğu halde eğitimi devam ediyorsa ana ve baba, durum ve koşullara göre kendilerinden beklenebilecek ölçüde olmak üzere eğitimi sona erinceye kadar çocuğa bakmakla yükümlüdür. (TMK m. 328/2) Diğer taraftan; herkes yardım etmediği takdirde yoksulluğa düşecek olan üstsoyu ve alt soyu ile kardeşlerine nafaka vermekle yükümlüdür. (TMK m.364)

Eğitimine devam eden reşit birey, kendi emek ve geliriyle yaşamını sürdürmekten yoksun ise anne babasından öğrenimini tamamlayıncaya kadar yardım nafakası isteyebilir.

Bu bağlamda belirlenecek nafakanın; davacının geçinmesi için yeterli, nafaka yükümlüsünün geliriyle orantılı olması gerekir. Mahkemece nafaka miktarı tayin edilirken; davacının ihtiyaçları ve anne babanın geliri göz önünde bulundurulmalı, TMK’nın 4.maddesindeki hakkaniyet ilkesi gözetilmelidir.

Bu bilgiler ışığında somut olay irdelendiğinde; 08.10.1995 doğumlu davacının, Muğla Sıtkı Kocaman Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü öğrencisi olduğu, Kredi Yurtlar Kurumundan geri ödemeli aylık 330,00 TL öğrenim kredisi aldığı, Muğla’da üç arkadaşıyla evde kaldığı, payına düşen aylık kira giderinin 330,00 TL olduğu, davacının dava dışı annesi ile dava1ı babasının 1994 yılında evlenip, 2006 yılında boşandıkları…

1969 doğumlu babanın, 2008 de yeniden evlendiği, 2008 yılından önce çalıştırdığı tüp bayiliğini 2008 yılında eşine devrettiği, Kızılcıhamam’da kendi evinde eşi ve çocuklarıyla birlikte yaşadığı, kira giderinin bulunmadığı, 1978 ve 1991 model iki aracının ve eşinin işlettiği iki katlı tüpçü dükkanın bulunduğu, kendisinin inşaatlarda çalıştığı, davacı dışında 17 yaşında bir kızı ve 7 aylık ikiz çocuklarının olduğu, davacının dava dışı 1973 doğumlu annesinin, onkoloji hastanesinde röntgen teknisyeni olarak çalıştığı, aylık 2.500,00 TL geliri bulunduğu, kirada oturduğu, bekar olduğu ve tek başına yaşadığı anlaşılmaktadır.

Hal böyle olunca mahkemece; nafakanın niteliği, davalı babanın ve mirasçılıkta da aynı sırada yer alan dava dışı annenin gelir durumu ile davacının ihtiyaçları birlikte nazara alındığında, hükmedilen nafaka miktarının az olduğu kanaatine varılmış, davacı vekilinin temyiz itirazları yerinde görülerek, daha yüksek oranda nafaka takdiri için hükmün bozulmasına karar verilmiştir.

Yukarıda açıklanan esaslar göz önünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK‘nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA ve peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 19.11.2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

18 Yaşına Girince Nafaka Kesilir Mi?
18 Yaşına Girince Nafaka Kesilir Mi?

İştirak Nafakası

İştirak nafakası, boşanma davası sonucunda çocuğun velayeti kendisinde olmayan eş aleyhine çocuğun giderlerine katılmasını sağlamak üzere hükmedilen bir nafaka türüdür. Çocuğun bakımı, eğitimi, sağlığı ve diğer masraflarının karşılanması amacıyla talep edilebilir.

Velayeti kendisine verilmemiş olan ana ya da baba tarafı bakım masraflarına gücü oranında katılım sağlamalıdır. Hakim çocuğun menfaati söz konusu olduğu için bir talep olmaksızın iştirak nafakasına hükmeder.

Türk Medeni Kanunu Madde 182 – Mahkeme boşanma veya ayrılığa karar verirken, olanak bulundukça ana ve babayı dinledikten ve çocuk vesayet altında ise vasinin ve vesayet makamının düşüncesini aldıktan sonra, ana ve babanın haklarını ve çocuk ile olan kişisel ilişkilerini düzenler.

(Ek ikinci fıkra:24/11/2021-7343/37 md.) Mahkeme, kararında kişisel ilişki düzenlemesinin gereklerinin yerine getirilmemesi hâlinde, çocuğun menfaatine aykırı olmamak kaydıyla velayetin değiştirilebileceğini ihtar eder.

Velâyetin kullanılması kendisine verilmeyen eşin çocuk ile kişisel ilişkisinin düzenlenmesinde, çocuğun özellikle sağlık, eğitim ve ahlâk bakımından yararları esas tutulur. Bu eş, çocuğun bakım ve eğitim giderlerine gücü oranında katılmak zorundadır.

Hâkim, istem hâlinde irat biçiminde ödenmesine karar verilen bu giderlerin gelecek yıllarda tarafların sosyal ve ekonomik durumlarına göre ne miktarda ödeneceğini karara bağlayabilir.

İştirak nafakası, Türk Medeni Kanunu madde 182 çerçevesinde düzenlenmiştir. Nafakanın miktarının belirlenmesinde nafakayı ödeyecek tarafın mali gücü ve çocuğun ihtiyaçları göz önünde bulundurulur. Kural, çocuk ergin oluncaya kadar iştirak nafakasının devam etmesidir.

İştirak nafakası; çocuğun yaşı, eğitim durumu, günün ekonomik koşulları ile genel ihtiyaçlar ve ana-babanın mali durumlarına göre takdir edilir. Ayrıca, nafakanın takdirinde birlik devam ederken çocuğun alıştığı yaşama şekli de dikkate alınır. Tarafların gerçekleşen sosyal ve ekonomik durumlarına, nafakanın niteliğine, günün ekonomik koşullarına göre, özellikle küçüğün yaşı ve ihtiyaçları gözetildiğinde; takdir edilen nafaka miktarı azsa, mahkemece, hakkaniyet ilkesi de dikkate alınarak daha uygun nafakaya hükmedilmesi gerekir.

( Y 3.HD., 07.10.2004, E. 2004/11065, K. 2004/10658)

İştirak nafakası çocuğun ergin olması ile yasa gereği son bulur. İştirak nafakasının artırılmasına ilişkin davada, eğer çocuklardan biri yargılama aşamasında reşit olmuşsa artırılarak hükmedilen nafakanın ergin olduğu tarihe kadar hükmedilmemesi doğru değildir. (Y 2.HD., 06.03.2013, E. 2012/19908, K. 2013/5826)

Fakat çocuğun eğitimi ergin olduktan sonra da devam ediyorsa eğitim sona erinceye kadar nafaka yükümlülüğü devam eder. Türk Medeni Kanunu madde 328 nafakanın süresini düzenlemiştir.

Madde 328- Ana ve babanın bakım borcu, çocuğun ergin olmasına kadar devam eder. Çocuk ergin olduğu halde eğitimi devam ediyorsa, ana ve baba durum ve koşullara göre kendilerinden beklenebilecek ölçüde olmak üzere, eğitimi sona erinceye kadar çocuğa bakmakla yükümlüdürler.

Özetle, 18 yaşını geçen çocuk eğitim hayatı devam ediyorsa iştirak nafakası almaya devam eder.

Tedbir Nafakası

Tedbir nafakası, boşanma sürecinde bir tarafın diğerine geçici maddi destek sağlaması amacıyla ödenen bir tür nafakadır. Bu nafaka, Türk Medeni Kanunu’nun 169. maddesi uyarınca hakim tarafından re’sen alınması gereken geçici önlemlerden biridir.

Türk Medeni Kanunu Madde 169- Boşanma veya ayrılık davası açılınca hâkim, davanın devamı süresince gerekli olan, özellikle eşlerin barınmasına, geçimine, eşlerin mallarının yönetimine ve çocukların bakım ve korunmasına ilişkin geçici önlemleri re’sen alır.

Tedbir nafakası, boşanma sürecinde maddi sıkıntıya düşebilecek olan eşin yanı sıra müşterek çocuklar için de talep edilebilir. Bu durumda mahkeme hem müşterek çocuklar için hem de boşanma davası sürecinde maddi zorluklar yaşayabilecek olan eş için tedbir nafakasına hükmedebilir. Mahkeme kararıyla belirlenen tedbir nafakası, boşanma davası sonuçlanana kadar devam eder. Boşanma davası sonuçlandıktan sonra  tedbir nafakası ya tamamen kaldırılır ya da yoksulluk ve iştirak nafakası olarak devam eder.  Bu anlamda tedbir nafakası geçici nafaka türlerinden biridir.


Tedbir Nafakası hakkında en kapsamlı bilgiye ulaşmak ve aklınıza takılan tüm sorulara yanıt bulmak isterseniz, içeriğimize göz atabilirsiniz.


‘’Tedbir nafakasının miktarının tayin edilmesinde davalının geliri ve tarafların birlikte yaşadıkları sırada davalının alıştırdığı geçim şartlarının dikkate alınması gerekir. Davacı tarafın geçimi ve bakımı için gerekli, davalının geliri ile orantılı olacak şekilde, hakkaniyet ilkesi de dikkate alınarak, davacı eş yönünden daha uygun nafakaya hükmedilmesi gerekir.’’ (Y 3.HD., 02.11.2015, E. 2015/9424, K. 2015/17006 )

Boşanma davası açılmış ve ergin bir çocuk var ise eşin 18 yaşını geçen çocuk için tedbir nafakası istemesi söz konusu değildir. Özetle tedbir nafakası 18 yaşını geçen çocuk için istenebilir nafaka türlerinden biri değildir.

‘’Kadın tarafından, erkek ile evli oldukları, bir müşterek çocuklarının bulunduğunu, erkeğin müşterek haneyi terk ederek gittiği ve eve dönmediği, müşterek çocuğun kadının yanında yaşadığı ihtiyaçlarının kadın tarafından karşılandığı, bu nedenle müşterek çocuk için ve kendi lehine ayrı ayrı tedbir nafakasına hükmedilmesini talep ve dava edilmiştir. Müşterek çocuğa fiilen bakan ana veya baba, ayrı yaşamakta haklı olsun olmasın diğer eşten çocuk adına nafaka isteyebilir.

Müşterek çocuk yönünden talep edilen tedbir nafakası takdirinde ayrı yaşamakta haklılık olgusu aranmaz, çocuğun kiminle kaldığı ve kimin tarafından bakıldığı nazara alınır. Tarafların ayrı yaşadıkları, müşterek çocuğun anne yanında yaşadığı, ilk derece mahkemesince kadının bakımındaki ergin olmayan çocuk için tedbir nafakasına hükmedilmesinde bir isabetsizlik bulunmadığı açıktır. Tarafların gerçekleşen sosyal ve ekonomik durumlarına, nafakanın niteliğine, günün ekonomik koşullarına, çocuğun yaşı, beslenme, giyim, eğitim gibi bireyin maddî varlığını geliştirmek için zorunlu ihtiyaçlarına nazaran takdir edilen nafaka miktarı da hakkaniyet ilkesine uygundur. Hükmün açık ve infazının da mümkün olduğu anlaşılmakla tarafların buna yönelik istinaf taleplerinin reddi gerekmektedir.’’

( Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 28. Hukuk Dairesi, 05.03.2020, E.2019/1416, K.2020/276)

Yoksulluk Nafakası

Yoksulluk nafakası, boşanma sonucunda ekonomik olarak zayıf duruma düşen tarafın diğer taraftan mali gücü oranında süresiz olarak alabileceği bir nafaka türüdür.

Türk Medeni Kanunu Madde 175- Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan malî gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir. Nafaka yükümlüsünün kusuru aranmaz. Yoksulluk nafakasının şartlarından ise şu şekilde bahsedebiliriz:

  1. Boşanma sonucunda ekonomik zorluklar yaşayan tarafın varlığı: Boşanmanın ardından maddi açıdan güç durumda kalan taraf yoksulluk nafakası talep edebilir. Yargıtay, boşanan eş yararına yoksulluk nafakasına hükmedebilmek için, nafaka talep eden eşin boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek olmasını aramıştır.
  2. Yoksulluk nafakası talep eden tarafın kusurunun diğerine göre hafif olması gerekliliği: Yoksulluk nafakası isteyen tarafın, boşanmadaki kusuru diğer tarafa göre daha az olmalıdır. Eğer kusurlar eşitse yine de yoksulluk nafakası verilebilir.
  3. Nafaka ödeyebilecek durumda olan tarafın varlığı: Yoksulluk nafakası talep eden kişinin diğer tarafın mali gücü oranında bir nafaka alması gerekir. Yargıtay’a göre davalı erkeğin kendisini yoksulluktan kurtaracak derecede düzenli ve sürekli geliri bulunmadığı anlaşıldığında bu haliyle kadına yoksulluk nafakası ödemekle yükümlü tutulamaz.

Yoksulluk nafakası, tedbir nafakasının aksine taraflarca talep edilmediği sürece hakim tarafından re’sen karara bağlanmaz. Bu anlamda talep gereklidir. Yoksulluk nafakası, boşanma davasıyla birlikte veya boşanma kararının kesinleşmesinden itibaren bir yıl içinde açılacak ayrı bir dava yoluyla da talep edilebilir.  Dava hakkı boşanma hükmünün kesinleşmesinin üzerinden bir yıl geçmekle zamanaşımına uğrar.  Sonuç olarak yoksulluk nafakası çocuğun talep edeceği nafaka türlerinden biri değildir.


Nafaka Ödememe Cezası ile ilgili de bilgi almak isterseniz içeriğimizi ziyaret edebilir ve icra takibi ile tazyik hapsi konularında bilgi alabilirsiniz.


 

18 Yaşını Geçen Çocuk İçin Yardım Nafakası Talebinde Kim Bulunabilir?

Yardım nafakası isteminde bulunan çocuk velayet altında olmadığı için davayı bizzat kendisi açmalıdır. Anne ve babanın 18 yaşını geçen çocuk adına yardım nafakası talebinde bulunması mümkün değildir. Bu nedenle 18 yaşından sonra nafaka kesilir ve kişinin yardım nafakası talebinde bulunması gerekir.

Nafaka Kıza Kaç Yaşına Kadar Verilir?
Nafaka Kıza Kaç Yaşına Kadar Verilir?

Nafaka Kıza Kaç Yaşına Kadar Verilir?

Kız çocuğuna nafaka kaç yaşına kadar ödenir? sorusu sıklıkla sorulmasına karşın pek çok yanlış bilgi kafaları karıştırıyor. Kız çocuklarının evlenene ya da iş sahibi olana kadar nafaka alabileceği çok bilinen bir yanlıştır. Kız çocukları 18 yaşına kadar anne ve babasından iştirak nafakası alırlar. Bu nafaka çocuk ergin olana kadar, yani 18 yaşını doldurana kadar sürer. 18 yaşını doldurduktan sonra iştirak nafakası sona erer. Bu yaştan sonra da bir kız çocuğunun nafaka alabilmesi mümkündür. Ancak eğitim hayatının devam ediyor olması gerekir. Peki, nafaka kıza kaç yaşına kadar verilir?

Nafaka, kız çocuğuna eğitim hayatı sona erene kadar verilir. Bu nafakaya da yardım nafakası adı verilmektedir. Ancak yardım nafakasının miktarı ve ödeme durumu nafaka ödeyecek kişinin ekonomik durumuna göre değişiklik gösterir. Eğer kişi nafaka ödeyecek durumda değilse, bu durumda yardım nafakası ödemesi sağlanamayabilir. Bunun için tüm durumların değerlendirilerek mahkemece karar verilmesi gerekir.

Nafaka 18 Yaşında Kesilir Mi?

Ergin olan, yani 18 yaşını tamamlayan bir kişinin iştirak nafakası almaya devam etmesi mümkün değildir. 18 yaşından sonra nafaka kesilir. Nafaka ödeyen kişi artık iştirak nafakası ödemekle yükümlü değildir. Ancak 18 yaşını dolduran kişi eğitim hayatına devam ediyorsa, bu durumda mahkeme eğitim hayatı devam edene kadar yardım nafakası ödenmesine hükmedebilir. Bu nafakanın miktarı, nafaka ödeyecek olan kişinin ekonomik durumuna göre değişir. Nafaka ödenmesine hükmedilirse, eğitim hayatı sona erene kadar ödeme yapılmaya devam edilmek zorundadır. Çocuğa nafaka kaç yaşına kadar ödenir? sorusuna bu şekilde yanıt verebiliriz.

Sıkça Sorulan Sorular

Velayeti Kendisine Bırakılmayan Taraf Çalışamaz Halde Ve Herhangi Bir Geliri De Yok İse İştirak Nafakası Ödemek Zorunda Mı?

Hayır, çalışamaz halde olan kimsenin mali gücü olmadığı için iştirak nafakası ödemek zorunda değildir.

Eğitim Hayatı Devam Etmeyen Ve Ergin Olduktan Sonra Da Bakıma Muhtaç Kimse Nafaka Talep Edebilir Mi?

Evet, talep edebilir. Herkes, yardım etmediği takdirde yoksulluğa düşecek olan üstsoyu ve altsoyu ile kardeşlerine nafaka vermekle yükümlüdür. (Türk Medeni Kanunu Madde 364)

Ergin Olmayan Çocuk Yardım Nafakası Talep Edebilir Mi?

Ergin olmayan çocuğa karşı anne ve baba bakmakla yükümlüdür. Bakım nafakası istenebilir fakat yardım nafakası istenemez. Ergin olduktan sonra yardım nafakası talep edebilir.

Tedbir Nafakası Hangi Mahkemeden Talep Edilir?

Tedbir nafakası, boşanma veya ayrılık davasına bakmakta olan mahkemeden talep edilir ve tedbir nafakası, geçici maddi destek sağlamak amacıyla istenir.

Yoksulluk Nafakası Boşanma Davası İle Talep Edilirse Hangi Mahkemeden Talep Edilir?

Boşanma davası ile birlikte talep edilen yoksulluk nafakası talebi  boşanma davasına bakan mahkemeye yöneltilmelidir.

Yoksulluk Nafakası Boşanma Davasından Ayrı Bir Dava İle Talep Edilebilir Mi? Edilirse Hangi Mahkemeden Talep Edilmelidir?

Evet, yoksulluk nafakası boşanma davasından ayrı bir dava ile talep edilebilir.  Eşlerden birinin yerleşim yeri aile mahkemesinden talep edilebilir.

İştirak Nafakası Çocuğa Kaç Yaşına Kadar Ödenir?

Kural olarak iştirak nafakası çocuğun 18 yaşını doldurması yani ergin olması ile birlikte son bulur. Fakat çocuk ergin olmasına rağmen eğitim hayatına devam ediyorsa eğitim hayatı sonuna kadar iştirak nafakası ödenir.

İştirak Nafakası Kime Ödenir?

İştirak nafakası, velayetin kullanılması kendisine verilmeyen eş tarafından, çocuğun bakımı, eğitimi ve diğer masrafları için velayetin kullanılması kendisine verilen eşe ödenir. İştirak nafakası çocuğun ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla ödenir.

İştirak Nafaka Bedeli Nasıl Belirlenir?

Yargıtay’a göre iştirak nafakası, çocuğun yaşı, eğitim durumu, günün ekonomik koşullarındaki paranın alım gücü ile genel ihtiyaçlarına uygun olarak ana babanın mali durumları da gözetilerek belirlenir.

İştirak Nafakasının Artırılması Mümkün Müdür?

İştirak nafakasının artırılması mümkündür. İştirak nafakasının miktarının artırılması ihtiyaçlarının değişmesi, nafaka ödeme gücünün artması veya diğer değişen koşullar nedeniyle gerçekleşebilir. Bu durumda, iştirak nafakasının artırılması davası açılarak nafakanın artırılması talep edilebilir.

İştirak Nafakasına Ne Zaman Hükmedilir?

İştirak nafakasına karar verilmesi için boşanma davasının sonuçlanmış olması gerekir. Boşanma davası başlamadan önce veya devam ederken ergin olmayan çocuk adına verilecek nafaka iştirak nafakası değil tedbir nafakasıdır.

Nafaka Düşürme Davası Nedir?

Nafaka düşürme davası, değişen koşullar nedeniyle daha önce belirlenen nafaka miktarının azaltılması veya kaldırılması için açılan davadır. Örneğin nafaka ödeyen tarafın mali durumunda olumsuz bir değişiklik meydana gelmişse nafaka düşürme davası açabilir.

Nafaka Alacağı Haczedilir Mi?

Kanuna göre nafaka alacağı hacze kabil olmayan alacaklardan olduğu için haczi mümkün değildir.

İştirak Nafakası Ödeyen Eş Çocuğun Velayet Hakkını Alırsa İştirak Nafakası Ödemeye Devam Eder Mi?

İştirak nafakası, çocuğun velayeti kendisine verilmeyen eşin, velayet hakkı verilen eşe çocuğun bakım ve eğitim masraflarına mali gücü oranında katkıda bulunması için ödenen nafaka türüdür. Bu nedenle çocuğun velayeti velayet hakkı verilen eşe verildiğinde iştirak nafakası sona erer.

Nafaka Peşin Mi Ödenir?

Türk Medeni Kanunu madde 330’a göre nafaka her ay peşin olarak ödenir.

İştirak Nafakası Ödenmezse Ne Olur?

İştirak nafakası ödenmez ise nafaka alacaklısı icra yolu ile tahsili yoluna gidebilir.

Üniversite Öğrencisi Nafaka Alabilir Mi?

Bir üniversite öğrencisi, 18 yaşını doldurduktan sonra eğitimine devam ediyorsa yardım nafakası davası açarak maddi destek talep edebilir.

18 Yaşını Geçen Çocuk Bakımından Yardım Nafakası Davası Hangi Ebeveyne Karşı İleri Sürülebilir ?

Yardım nafakası davası her iki ebeveyne karşı açılması mümkün davalardan biridir.

Yardım Nafakası Davasında Cinsiyet Şartı Mevcut Mudur?

Cinsiyet ayrımı olmaksızın hem erkek hem de kız çocuklarI yardım nafakası talebinde bulunabilirler.

18 Yaşımı Geçtim Babama Nafakası Açmak İstiyorum, Mümkün Mü?

18 yaşını geçen çocukların “yardım nafakası” adlı ayrı bir dava türünde aile mahkemelerinde dava açması gerekmektedir.

Nafaka Taleplerinde Hukuki Yardım Almanın Önemi

Nafaka taleplerinizi hukuki yardım alarak hakkaniyetle çözüme kavuşturmak için aile hukuku alanında deneyim sahibi olan ofisimize her zaman ulaşabilirsiniz. Nafaka taleplerinizde hukuki yardım almak sizi en hızlı ve etkili şekilde sonuç almaya götürecektir.  Uzman bir avukattan yardım almak haklarınızı bilmeniz ve korumanız açısından önemlidir.


18 yaşından önce ve sonra alınan nafakalar ile ilgili yaşadığınız sorunlarda, Burak Temizer Hukuk Bürosu’nun deneyimli İstanbul aile ve boşanma avukatı kadrosu her zaman yanınızda yer almaktadır.


Nafakanın Türü Kim Yükümlü Kimin

Lehine

Ne Zaman? Hangi Sürede? Şartları
İştirak Nafakası Çocuğun velisi Çocuk Boşanma davası sırasında ya da sonrasında talep edilebilir. Kural olarak çocuk ergin oluncaya kadar iştirak nafakası verilir. Fakat ergin olduktan sonra eğitimi devam ediyorsa iştirak nafakası devam eder.
Tedbir Nafakası Diğer eş Boşanma davası sırasında verilir. Boşanma davası süresince verilir, geçicidir.
Yoksulluk Nafakası  Diğer eş Boşanma sonrasında – Daha az kusur

– Boşanma sonucu ekonomik zorluk, yoksulluk hali

– Karşı tarafın nafaka verebileceği maddi güce sahip olması

Yardım Nafakası Üst soy, alt soy, kardeş Üst soy, alt soy, kardeş Her zaman – Talep edenin yardıma muhtaç hali

– Davalının mali güce sahip olması

 

Nafaka davalarında mağdur olmamak ve vaktinizi boş yere heba etmemek, usuli kurallardan ötürü hak kaybı yaşamamak adına ofisimize ulaşabilirsiniz.

HATİCE UYĞUN
BURAK TEMİZER HUKUK BÜROSU