Ara

Kasten Yaralama Suçu ve Cezası (TCK m.86)

Kasten Yaralama Suçu ve Cezası

Türk Ceza Kanunu’nun 86.maddesinde “kasten yaralama” suçu düzenlenmiştir. Bu düzenlemeye göre, bir kimsenin başkasının vücuduna acı veren veya sağlığını etkileyen bir harekette bulunan kişi 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Suçun Maddi Unsurları

1.    Kasten Yaralama Suçunun Konusu

  • Kasten Yaralama Suçunun Hukuki Konusu/ Suçla Korunan Hukuki Değer:

Kasten yaralama suçu ile vücut bütünlüğü ve dokunulmazlığı korunmaktadır. Bunun birlikte kişinin Anayasa’da doğan ve doğal hakkı olan yaşam hakkını da korumaktadır.

Vücut bütünlüğünden kastedilen sadece somut olarak fiziksel bütünlük olmayıp ruhsal bütünlüğü de içermektedir. Örneğin; kişinin algılama yeteneğinin bozulmasına neden olmak ruhsal olarak yaralama suçunu meydana getirir.

2.    Kasten Yaralama Suçunun Faili

Madde düzenlemesine göre bu suçun faili herkes olabilir. Fiili gerçekleştiren failin bir başkası olması gerekir. Bu suçta kişinin hem fail hem mağdur olması mümkün değildir. Ancak fail ile mağdur arasındaki akrabalık ilişkisinin varlığı suçun nitelikli hallerini oluşturmaktadır. (TCK m.86/3.a)

Ayrıca failin kamu görevlisi olarak görevini yerine getirirken, görevini kullanarak bu suçu işlemesi durumunda da suçun nitelikli hali oluşur. (TCK m.86/3.d)

3.    Kasten Yaralama Suçunun Mağduru

Suçun mağduru gerçek kişi olan herkes olabilir. Ayrıca bu kişinin yaşıyor olması gerekmektedir. Aksi halde yaşamayan bir kimse üzerinde yaralama suçunun işlenmesi mümkün değildir.

4.    Kasten Yaralama Suçunun Fiil/Eylem Unsuru

Bu suçun işlenmesi için gerekli olan hareketler madde metninde sınırlı sayıda sayılmamış olup “serbest hareketli” bir suçtur. Bu da demek oluyor ki; failin, mağdura karşı acı veren, sağlığına veya algılama yeteneğine zarar verecek eylemlerde bulunması durumunda yaralama suçu vuku bulacaktır. Suç, her türlü hareketle işlenebilir.

Örneğin;

  • Vurma,
  • Bıçaklama,
  • Kezzap atma gibi hareketlerle suçun işlenmesi mümkündür.

Ayrıca bu suç icrai hareketle işlenebileceği gibi ihmali hareketle de işlenebilir. (TCK m.88)

Bu suçun ihmali hareketle işlenmesi durumunda ayrı bir suç tipi olarak Türk Ceza Kanunu’nda yer alan 88.madde “kasten yaralamanın ihmali davranışla işlenmesi” suçu meydana gelecek olup verilecek olan ceza üçte ikisine kadar indirilebilir.

Kasten yaralama suçunda failin; fiilinin birden fazla olması, suçun da birden fazla kez işlendiği anlamına gelmez.

86.madde düzenlemesine göre fiilin neticesinin başka bir kimsenin vücuduna acı vermesi veya ruh sağlığını bozması gerekir.


Ceza Hukuku ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve Ceza Hukuku alanındaki diğer konularda bilgi edinmek isterseniz, ilgili sayfayı ziyaret edebilirsiniz.


1.     Vücuda Acı Verme:

Vücuda acı vermede fail, bir başkasına karşı gerçekleştirdiği hareketle onun vücut dokunulmazlığını ve bütünlüğünü ihlal ederek kişiye fiziksel acı vermektedir. Verilen acı maddi bir acı maddi olabileceği gibi manevi bir acı da olabilir.

Bu acı veren hareketin ne derecede olması kanunda açıkça belirlenmemiştir. Ancak kanun sistematiğinden de anlayacağımız üzere fiilin, objektif olarak acı verdiğinin anlaşılabilir olması gerekmektedir.

Acı veren fiili, mağdurun kendisi de yapmak zorunda kalabilir. Bu durumda mağdurun fiili kendisinin yapmak zorunda kalması ile failin fiili arasındaki nedensellik bağına ve bunun sonucunda fiilin faile objektif olarak isnat edilebilmesi gerekir ki mağdurun yaptığı fiil sonucunda fail cezalandırılsın.

2.     Sağlığı Bozma:

Failin yaptığı fiil ile birlikte mağdurun, fiziksel ve ruhsal olarak olduğundan daha da kötü hale gelmesiyle sağlığı bozulmaktadır. Burada önemli olan kişinin sağlığının olduğundan daha da kötü duruma gelerek bozulmasıdır. Sağlığı zaten kötü olan birinin failin yaptığı hareketle sağlığının daha da kötü olmasına sebebiyet verdiğinde de suç oluşacaktır.

Hatta bulaşıcı hastalıkların, bilerek ve isteyerek bulaştırılması da kasten yaralama suçunu oluşturacaktır. Bu bulaşıcı hastalığın mağdurun vücuduna acı vermesin gerek olmayıp mağdurun sağlığını bozması yeterlidir.

3.     Algılama Yeteneğinin Bozulması:

Failin yaptığı fiille, mağdurun ruhsal olarak sağlığının bozulmasıdır. Algılama yeteneğinin bozulması ile kişi düşünme, idrak etme veya iradi hareketle hareket etmekte zorlanır hale gelir. Mağdur, dış dünyayı daha zor anlamaktadır.

Kasten Yaralama Suçunun Nitelikli Halleri

Kasten Yaralama Suçunun Nitelikli Halleri
Kasten Yaralama Suçunun Nitelikli Halleri

Türk Ceza Kanunu’nda kasten yaralama suçunun nitelikli halleri 86.madde ve devamında daha fazla cezayı gerektiren nitelikli haller ve daha az cezayı gerektiren nitelikli haller olarak ayrılır.

Türk Ceza Kanunu’nun 61.maddesinin 4.fıkrasına göre bir suçun daha ağır ve daha az cezayı gerektiren nitelikli halleri birlikte gerçekleşirse, ceza önce arttırılır ardından indirilerek belirlenir.

1.    Daha Fazla Cezayı Gerektiren Nitelikli Haller:

Türk Ceza Kanunu’nun 86.maddesinin 3.fıkrasında ve 87.maddede suçun daha fazla cezayı gerektiren nitelikli halleri düzenlenmiştir.

TCK M.86/3.A’da Bulunan Nitelikli Haller:

Madde metninde belirtilen akrabalık ilişkilerinin fail ve mağdur arasında olması halinde verilecek olan ceza, şikâyete tabi olmayıp suçun basit haline göre yarı oranında artılarak verilir.

Madde metninde belirtilen akrabalık ilişkileri;

  • Üstsoy
  • Altsoy
  • Boşandığı eş
  • Kardeş

TCK M.86/3.B’de Bulunan Nitelikli Haller:

Kişinin kendini savunamayacak durumda bulunmasına karşın suçun işlenmesi halinde faile verilecek olan ceza, şikâyete tabi olmayıp suçun basit haline göre yarı oranında artılarak verilir. Kişinin kendini bedenen ve ruhen savunamayacak halde olması gerekir. Bunun kişinin reşit olmaması ile alakası olmayıp beden ve ruh sağlığı ile ilgilidir. Kişinin yaşı ile her zaman doğru orantılı değildir.

Ayrıca mağdur olan kişinin, kendi rızası ile aldığı alkol veya uyuşturucu madde ile beden ve ruh sağlığını savunamayacak hale gelmesi durumunda da bu nitelikli hal uygulama alanı bulacaktır. Çünkü bu suçla korunan hukuki değer yaşam hakkıdır.

TCK M.86/3.C’de Bulunan Nitelikli Haller:

Bir kimsenin kamu görevi ile ilişkili olarak ve kamu görevini yerine getirirken bu görevi kullanarak bir başkasını yaralaması durumunda, faile verilecek olan ceza, şikâyete tabi olmayıp suçun basit haline göre yarı oranında artılarak verilir. Bu nitelikli halde önemli olan kişinin kamu görevlisi olması değil, kamu görevi icra ederken bu görevi kullanarak mağduru yaralamasıdır.

TCK M.86/3.D’de Bulunan Nitelikli Haller:

Failin kamu görevlisi olması ve bu görevinin verdiği nüfuzu kullanarak bir başkasını yaralaması sonucunda faile verilecek olan ceza, şikâyete tabi olmayıp suçun basit haline göre yarı oranında artılarak verilir.

Kamu görevlisi Türk Ceza Kanunu’nun 6.maddesi’ndeki düzenlemeye göre, kamu hizmeti amacıyla kamu faaliyetlerini yerine getirmek amacıyla atanan ya da seçim yoluyla gelen sürekli veya geçici olan kimsedir.

TCK M.86/3.E’de Bulunan Nitelikli Haller:

Failin, bir başkasını silahla yaralaması sonucunda faile verilecek olan ceza, şikâyete tabi olmayıp suçun basit haline göre yarı oranında artılarak verilir.

Türk Ceza Kanunu kapsamında nelerin silah olarak sayıldığı 6.maddesinin 1.fıkrasının f bendinde düzenlenmiştir. Bu düzenlemeye göre saldırı ve savunma amacıyla kullanılabilecek olan ve buna elverişli olan tüm şeyler silah olarak sayılır niteliktedir.

Bu nitelikli halde m.6/1.f.son’dan anlaşılacağı üzere; bahsedilen silahın mutlak olarak mekanik bir silah olması gerekmemekte olup savunma ve saldırıda kullanılabilecek şeyler de silah vasfına haizdir. Ancak bu silahın niteliğine uygun olarak kullanılması gerekir.

TCK M.86/3.F’de Bulunan Nitelikli Haller:

Failin, bir başkasını yaralama hususundaki kararını canavarca hisle istemesi ve bunun sonucunda canavarca hisle kişiyi bilerek ve isteyerek yaraladığında faile verilecek olan ceza, şikâyete tabi olmayıp suçun basit haline göre 1 kat artırılarak verilir.

Canavarca histen kastedilen, failin ruhen hissettiği duygulardır. Fail bu yaralama fiilini gerçekleştirirken bundan zevk duymakta ve bu yaralamadan acı duymamaktadır.

2.    Daha Az Cezayı Gerektiren Nitelikli Haller:

TCK M.86/2’de Bulunan Nitelikli Haller:

Failin meydana getirmiş olduğu kasten yaralama fiili sonucunda mağdurun yaralanmasının basit bir tıbbi müdahale ile giderilebilecek kadar hafif olması durumunda faile verilecek olan ceza, mağdurun şikâyeti üzerine 4 aydan 1 yıla kadar hapis veya adli para cezasıdır.

Kasten Yaralama Suçunun Hukuka Aykırılık Unsuru:

Kasten yaralama suçunun hukuka aykırılık unsuru bakımından incelenmesi halinde Türk Ceza Hukuku’na bulunan hukuka aykırılık unsurlarının neredeyse tamamın gündeme gelmesi mümkün olacaktır.

Ayrıca değinmek gerekirse hukuka uygunluk sebeplerinden rıza ve hakkın icrasında; mesleği gereği yaralama işlemini yapan hekime karşı hasta olan mağdurun rızası aranır. Ancak mağdurun bilinci kapalı ve rıza açıklamasında bulunabilecek bir halde değilse rızası varmış gibi kabul edilir ve yapılması gereken tedavi yapılır.

Kasten Yaralama Suçunun Manevi Unsuru:

Kasten yaralama suçunun işlenmesi için genel kast yeterli olup ayrıca özel kast (saik) aranmaz. Failin, eylemi mağduru yaralayacağını bilerek ve bunu isteyerek yapması gerekir. Ayrıca bu suçun olası kast ile işlenmesi de mümkündür. Olası kasttan kastedilen, failin yaptığı eylemin sonucunda mağdurun yaralanacağını öngermesine rağmen olursa olsun demesidir.

Kasten yaralama suçunun taksirle işlenmesi mümkün olup Türk Ceza Kanunu’nda ayrı bir suç olarak m.89’da düzenlenmiştir.

Ayrıca belirtilmesi gerekir ki failin öldürme kastı olmasına rağmen bu neticeyi gerçekleştirememesi halinde mağdurun yaralanması durumunda yaralama suçu oluşmayıp kasten yaralamaya teşebbüs oluşacaktır.

Kasten Yaralama Suçunun Neticesi Sebebiyle Ağırlaştırılmış Halleri: Tck M.87

TCK M.87/1’de Yer Alan Neticesi Sebebiyle Ağırlaşmış Haller:

  • TCK m.87/1.a’da yer alan failin, kasten yaralama fiilinin sonucunda mağdurun duyu ve organlarının sürekli zayıflamasına neden olması halinde verilecek olan ceza m.86’ya göre 1 kat artılarak verilir. Duyudan kastedilen, insan vücudunda 5 adet bulunan; görmek, duymak, dokunmak, koklamak ve tatmaktır. Organdan kastedilen, insanın vücudunun bütün bir şekilde çalışmasına yardımcı olan bütün dokulardır. Bunlar; kalp, böbrek, akciğer, karaciğer, göz, mide, kulak, ayak, kol, bacak, el, bağırsak, burun… Bu duyu ve organların vücut düzenindeki işlevlerini gereği gibi yerine getirmemesine engel olarak sürekli olarak zayıflaması halinde fail m.87/1.a’ya göre ceza alır.
  • TCK m.87/1.b’de yer alan failin, kasten yaralama fiilinin sonucunda mağdurun konuşmasında sürekli zorluk çekmesine neden olması halinde verilecek olan ceza m.86’ya göre 1 kat artılarak verilir. Bu madde hükmüne göre, mağdurun tamamen konuşma yeteneğini kaybetmesinden bahsedilmeyip mağdurun konuşma yeteneğinde zorluk çekmesi aranır.
  • TCK m.87/1.c’de yer alan failin, kasten yaralama fiilinin sonucunda mağdurun yüzünde kalıcı ize neden olması halinde verilecek olan ceza m.86’ya göre 1 kat artılarak verilir.
  • TCK m.87/1.d’de yer alan failin, kasten yaralama fiilinin sonucunda mağdurun hayatına ilişkin tehlikeye neden olması halinde verilecek olan ceza m.86’ya göre 1 kat artılarak verilir. Bu madde hükmüne göre, failin meydana getirmiş olduğu eylem sonucunda mağdurun yaşamının mutlaka tehlikeye sokulmuş olması gerekir. Bu tehlike sonucunda ölüm neticesi gerçekleşirse TCK m.87/4 uygulanır.
  • TCK m.87/1.e’de yer alan failin, mağduru gebe olan bir kadına karşı kasten yaralama fiilini işlemesi sonucunda mağdurun bebeğini, doğurması gereken vakitten önce doğurmasına neden olması halinde verilecek olan ceza m.86’ya göre 1 kat artılarak verilir. Fail, mağdura karşı bu suçu işlerken mağdurun gebe olduğunu bilmesi gerekir.

TCK M.87/2’de Yer Alan Neticesi Sebebiyle Ağırlaşmış Haller:

  • TCK m.87/2.a’da yer alan failin, kasten yaralama fiilinin sonucunda mağdurun iyileşmesine olanak bulunmayan bir hastalığının ortaya çıkması veya bitkisel hayata girmesine neden olması halinde verilecek olan ceza m.86’ya göre 2 kat artılarak verilir.
  • TCK m.87/2.b’de yer alan failin, kasten yaralama fiilinin sonucunda mağdurun duyu veya organlarından birinin işlevinin tamamen yitirmesine neden olması halinde verilecek olan ceza m.86’ya göre 2 kat artılarak verilir.
  • TCK m.87/2.c’de yer alan failin, kasten yaralama fiili sonucunda mağdurun konuşma yetisini kaybetmesine veya kısırlaşmasına neden olması halinde verilecek olan ceza m.86’ya göre 2 kat artılarak verilir.
  • TCK m.87/2.d’de yer alan failin, kasten yaralama fiilinin sonucunda mağdurun yüzünün sürekli değişikliğine neden olması halinde verilecek olan ceza m.86’ya göre 2 kat artılarak verilir.
  • TCK m.87/2.e’de yer alan failin, kasten yaralama fiilinin sonucunda gebe olan kadına karşı işlenip bunun sonucunda gebe kadının çocuğunu düşürmesine neden olması halinde verilecek olan ceza m.86’ya göre 2 kat artılarak verilir. Ayrıca belirtilmelidir ki buradaki failin kastının yaralama olması önemlidir. Failin kastının gebe kadının çocuğunu düşürtmek olması halinde TCK m.99’da yer alan çocuk düşürtme suçu meydana gelecektir.

TCK M.87/3’te Yer Alan Neticesi Sebebiyle Ağırlaşmış Haller:

Failin kasten yaralama fiili sonucunda mağdurun vücudunda bulunan kemiklerin kırılmasına veya çıkması neden olması halinde verilecek olan ceza m.86’ya göre yarısına kadar artırılır.

TCK M.87/4’te Yer Alan Neticesi Sebebiyle Ağırlaşmış Haller:

Failin kasten yaralama fiili sonucunda mağdurun ölmesine neden olması halinde m.86/1’e giren hallerde 8 yıldan 12 yıla kadar, m.86/3’e giren hallerde 12 yıldan 18 yıla kadar hapis cezasına çarptırılır.

Kasten Yaralama Suçunun Özel Görünüş Şekilleri:

Teşebbüs

Suça teşebbüs, kişinin suç tipinde sayılmış olan fiilleri, icra hareketleri ile kasten işlemek isteyerek neticeye ulaşmak istediği halde elinde olmayan sebeplerle icra hareketlerini tamamlayamaması veya neticenin gerçekleşmemesidir. (TCK m.35/1)

Teşebbüs için suçun kasten işlenen bir suç olması gerekmekle birlikte suçun tamamlanmamış olması gerekir.

Kasten yaralama suçunun tamamlanması için failin, bir başkasının vücuduna acı vermesi, vücudunun sağlığının bozulması ve algılama yeteneğinin bozulması gerekir.

Kasten yaralama suçunda teşebbüs mümkün olup fail suçun tamamlanan kısmından cezalandırılacaktır.

Kasten Yaralama Suçunda Suçların Çokluğu (Suça İştirak):

Bazı suçlar tek faille işlenebileceği gibi birden çok faille de işlenebilir. Bir suçun birden fazla kişi tarafından anlaşarak ve işbirliği yapılacak işlenmesi durumunda suç iştirak gündeme gelir. Suça iştirak halleri Türk Ceza Kanunu’nun 35-41.maddeleri arasında düzenlenmiştir.

Kasten yaralama suçu ve nitelikli halleri bakımından kural olarak suça iştirak herhangi bir özellik taşımaz.

Kasten Yaralama Suçunda Suçların Çokluğu (Suçların İçtimaı)

·       Bileşik Suç:

Türk Ceza Kanunu’nun 42.maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddeye göre, bileşik suçun mümkün olabilmesi için iki farklı suçun birleşerek başka bir suçun unsurunu veya ağırlaştırıcı nedenini oluşturması gerekir. Bu halin kanunda açıkça düzenlenmiş olması gerekir. Aksi halde bileşik suçtan söz etmek mümkün olmayacaktır.

Bileşik suç oluştuğu hallerde içtima hükümleri uygulanmayıp her bir fiil ayrı bir suç oluşturacak ve fail her suçtan ayrı ayrı cezalandırılacaktır.

·       Zincirleme Suç:

Türk Ceza Kanunu’nun 43.maddesinde düzenlenmiştir.

TCK m.43/3 düzenlemesine göre; kasten yaralama suçu için zincirleme suç hükümleri uygulama alanı bulamaz.

·       Fikri İçtima:

Türk Ceza Kanunu’nun 44.maddesinde düzenlenmiştir. Bu düzenlemeye göre; fail, gerçekleştirdiği bir fiille birden fazla farklı suçun oluşmasına neden oluyorsa, bu suçlardan en ağır cezayı gerektiren suçtan cezalandırılır.

Ayrıca TCK m.106/2’de düzenlenmiş olan tehdit amacıyla kasten yaralama suçu işlenmesi halinde fail, bu suçlardan ayrı cezalandırılır.

Ayrıca TCK m. 151’de düzenlenmiş olan mala zarar verme suçu ile kasten yaralama suçunun birlikte işlenmiş olması durumunda fikri içtima hükümleri uygulama alanı bularak fail, en ağır cezayı gerektiren suçtan cezalandırılır.

Kasten Yaralama Suçunda Muhakeme

Kasten Yaralama Suçunda Muhakeme
Kasten Yaralama Suçunda Muhakeme

1.    Kasten Yaralama Suçunda Soruşturma Ve Kovuşturma Usulü:

Kasten yaralama suçunun kovuşturma ve soruşturma usulü kural olarak re’sen’dir. Ancak Türk Ceza Kanunu’nun 86.maddesinin 2.fıkrasında yer alan failin kasten yaralama fiilinin mağdurda basit bir tıbbi müdahale ile giderilebilecek ölçüde hafif olması halinde suç mağdurun şikayetine tabidir. Ancak m.86/3’te yer alan akrabalık ilişkileri sonucunda bu suçun oluşması halinde veya kamu görevlisinin, kamu görevi nedeniyle nüfuzunu kötüye kullanarak suçu işlemesi halinde mağdurun şikâyeti aranmayıp resen soruşturulup kovuşturulur.

2.    Kasten Yaralama Suçunda Uzlaşma:

CMK m.253/1.b.1 gereğince, TCK m.86 ve88’de yer alan kasten yaralama suçu (m.86/3 hariç) şikâyete tabi olup olmadığına bakılmazsın uzlaşmaya tabidir.

3.    Kasten Yaralama Suçunda Görevli Mahkeme:

5235 sayılı Kanunu’nun 11.maddesi uyarınca kasten yaralama suçunun görevli mahkemesi Asliye Ceza Mahkemesi’dir.

Kasten yaralama suçunun neticesi sebebiyle ağırlaştırılmış hali olan m.87/4’ün görevli mahkemesi Ağır Ceza Mahkemesi’dir.

Kasten Yaralama Suçunun Yaptırım

1.    Basit Halinin Cezası:

Türk Ceza Kanunu’nun 86.maddesinin 1.fıkrasında kasten yaralama suçunun temel hali düzenlenmiştir. Bu düzenlemeye göre suçun basit halinin yaptırımı, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıdır.

2.    Kasten Yaralama Suçunun Nitelikli Halinin Cezası:

Türk Ceza Kanunu’nun 86.maddesinin 3.fıkrasında suçun nitelikli halleri düzenlenmiştir.

Failin, madde metninde belirtilen fiillerle kasten yaralama suçunu işlemesi halinde cezanın yaptırımı yarı oranında artırılır. Ancak maddenin f bendi için bu artırma oranı 1 kattır.

86.maddenin 2.fıkrasına göre yaralamanın basit tıbbi müdahale ile giderilebileceği hallerde faile verilecek olan ceza 4 aydan 1 yıla kadar hapis veya adli para cezasıdır.

3.    Kasten Yaralama Suçunun Neticesi Sebebiyle Ağırlaşmış Halinin Cezası:

Türk Ceza Kanunu’nun 87.maddesinde kasten yaralama suçunun neticesi sebebiyle ağırlaşmış hali düzenlenmiştir.

Bu düzenlemeye göre;

  • Maddenin 1.fıkrasında yer alan ağırlaştırıcı nedenler sonucunda faile verilecek olan ceza 86.maddede belirlenen cezaya göre 1 kat artırılır.
  • Maddenin 2.fıkrasında yer alan ağırlaştırıcı nedenler sonucunda faile verilecek olan ceza 86.maddede belirlenen cezaya göre 2 kat artırılır.
  • Maddenin 3.fıkrasında yer alan ağırlaştırıcı nedenler sonucunda faile verilecek olan ceza 86.maddede belirlenen cezaya göre yarısına kadar artırılır.
  • Maddenin 4.fıkrasında yer alan ağırlaştırıcı neden sonucunda faile verilecek olan ceza 86.maddenin 1.fıkrasına giren hallerde 8 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası, 86.maddenin 3.fıkrasına giren hallerde 12 yıldan 18 yıla kadar hapis cezası verilir.

Kasten Yaralama Suçunu Benzer Suçlarla Karşılaştırma

1.    Cebir Suçu- Kasten Yaralama Suçu:

Cebir Suçu (TCK m.108)       Kasten Yaralama Suçu (TCK m.86)

  • Korunan hukuki değer, “kişinin özgür düşünmesi, kişi özgürlüğü”dür.
  • Türk Ceza Kanunu’nun “Hürriyete Karşı Suçlar” başlığı altında düzenlenmiştir.
  • Failin kastı, bir başkasının bir şeyi yapması veya yapmaması konusunda icbar yoluyla hareket etmektir.
  • Korunan hukuki değer, “kişinin vücut bütünlüğü”dür.
  • Türk Ceza Kanunu’nun “Kişilere Karşı Suçlar” başlığı altında düzenlenmiştir.
  • Failin kastı, bir başkasının vücuduna acı vermek, sağlığını bozmak veya algılama yeteneğinin bozulmasına neden olmaktır.
  • Serbest hareketli bir suçtur.
  • Bu suç genel kast ile işlenebilir.

Ayrıca belirtilmesi gerekir ki yaralama suçu, cebir suçunun bir aracıdır. Türk Ceza Kanunu’nun 108.maddesinde bu husus düzenlenmiştir. Bu düzenlemeye göre, bir başkasına karşı cebir kullanılarak kasten yaralama suçunu işlemesi halinde faile verilecek olan ceza, üçte birinden yarısına kadar artılarak verilir.

2.    Tehdit Suçu- Kasten Yaralama Suçu:

Tehdit Suçu (TCK m.106)     Kasten Yaralama Suçu (TCK m.86)

  • Korunan hukuki değer, “kişinin huzur ve sükunu”dur.
  • Failin kastı, mağdura karşı bir kötülük yapacağından veya yapılacağından dolayı onu haberdar edip iç huzurunu, iradi olarak hareket edebilme yeteneğini bozup ortadan kaldırmaktır.
  • Tehdit suçu için neticenin gerçekleşmesi ayrıca aranmayıp hareketin gerçekleşmesi ile suç oluşur. Bu nedenle “sırf hareket suçu”dur.            Korunan hukuki değer, “kişinin vücut bütünlüğü”dür.
  • Failin kastı, bir başkasının vücuduna acı vermek, sağlığını bozmak veya algılama yeteneğinin bozulmasına neden olmaktır.
  • Serbest hareketli bir suçtur.

Tehdit Suçu konusu ile ilgili daha detaylı bilgi almak isterseniz, ilgili sayfayı ziyaret edebilirsiniz.


3.    İşkence Suçu- Kasten Yaralama Suçu:

İşkence Suçu (TCK m.94)     Kasten Yaralama Suçu (TCK m.86)

  • Korunan hukuki değer; insan onuru, yaşam hakkı ve adil yargılanma hakkıdır.
  • Fail, kamu görevlileri olabilir. Bu nedenle de işkence suçu “özgü suç”tur.
  • Suçun ihmali davranışla işlenmesi halinde cezada indirim yapılmaz. (TCK m.94/5)Korunan hukuki değer, kişinin vücut bütünlüğüdür.
  • Fail herkes olabilip özgü suç değildir.
  • Suçun ihmali davranışla işlenmesi halinde cezada indirim yapılır. (TCK m.88)

Haksız Tahrik İndirimi konusu ile ilgili daha detaylı bilgi almak isterseniz, ilgili sayfayı ziyaret edebilirsiniz.


Sık Sorulan Sorular

Kasten Yaralama Suçunun Taksirle İşlenmesi Mümkün Müdür?

Türk Ceza Hukuku’na göre bir suçun işlenebilmesi için bu suçun Türk Ceza Kanun’unda açıkça düzenlenmiş olması gerekir. Kanunumuzun 89.maddesin taksirle hali düzenlenmiş olup yaralama suçunun taksirle işlenmesi mümkündür.

Kasten Yaralama Suçunun İhmali Davranışla İşlenmesi Mümkün Müdür?

Türk Ceza Kanunu’nun 88.maddesinde kasten yaralama suçunun ihmali hareketle işlenmesinin mümkün olduğu düzenlenmiştir. Bu düzenlemeye göre ihmali hareketin icrai harekete eş değer olması gerekir ki suç işlenmiş olsun.

İhmali davranıştan kastedilen failin, mağdura karşı;

  • Sözleşme veya kanundan doğan bir yükümlülüğünün bulunmasına rağmen bu yükümlülüğünü yerine getirmemesi.
  • Yapılan davranışın kişinin hayatını tehlike sokması.

Kasten Yaralama Suçunun Fiili Nedir?

Türk Ceza Kanunu’nda yer alan düzenlemeye göre (m.86) neticesinde kişinin sağlığını veya algılama yeteneğini bozan veya kişiye acı veren tüm hareketler, kasten yaralama suçunun fiil unsurunu oluşturur. Bu nedenle de serbest hareketli bir suçtur.

Kasten Yaralama Amacıyla Hareket Ederken Mağdurun Ölmesi Durumunda Fail, Kasten Yaralamadan Mı Cezalandırılır?

Türk Ceza Kanunu’nun 87.maddesinin 4.fıkrasına göre kasten yaralama suçu işlenirken mağdurun bu eylem sonucunda ölümü gerçekleşmişse;

  • Kasten yaralama suçu, basit hali ile işlenirken mağdurun ölmesi halinde faile verilecek olan ceza, 8 yıldan 12 yıla kadar hapis cezasıdır.
  • Kasten yaralama suçunun nitelikli halleri olan (m.86/3) ile suç işlenirken mağdurun ölmesi halinde faile verilecek olan ceza, 12 yıldan 18 yıla kadar hapis cezasıdır.

Mağduru öldürme kastıyla hareket eden fail, mağduru öldüremeyip yaraladığında kasten yaralama suçu mu oluşur?

Failin öldürme kastı olmasına rağmen bu neticeyi gerçekleştirememesi halinde mağdurun yaralanması durumunda yaralama suçu oluşmayıp kasten yaralamaya teşebbüs oluşacaktır.

Silahla İnsan Dövmenin Cezası Nedir? Silahla Döverken Mağdurun Ölmesi Halinde Kasten Yaralama Suçu Oluşur Mu?

Silahla insan dövme kasten yaralama suçunun nitelikli halini oluşturur. Eğer silahla yaralama söz konusu ise faile verilecek olan ceza, şikâyete tabi olmayıp suçun basit haline göre yarı oranında artılarak verilir. (TCK m.86/3.e) (kasten yaralama suçunun nitelikli hali)

Ancak fail, mağduru döverken mağdurun ölmesi halinde kasten öldürme suçu (TCK m.81) veya meydana gelir. Fail bu suçtan cezalandırılır.

Ayrıca silahla insan dövmede failin hareketleri sonucu yaralanan mağdurun hayati tehlikesine göre kasten öldürme suçuna teşebbüs de gündeme gelebilir. Fail, bu suçtan cezalandırılır.

Anlaşılacağı üzere; failin fiilinin iyice irdelenmesi gerekir. Bu irdeleme sonucunda suçun kasten yaralama mı kasten öldürme mi yoksa kasten öldürmeye teşebbüs mü olduğuna karar verilir.

Örnek vermek gerekirse; sopa ile adam dövmenin cezası bu hususta incelenebilir. Burada sopanın silah olarak kullanıldığı göz önüne alınmalıdır. Sopa ile döverken sadece mağdurun 86.maddede bahsedildiği gibi vücuduna acı veren, algılama yeteneğini veya sağlığını bozan bir hareket olması durumunda fail, suçun nitelikli hali olan TCK m.86/3.e’ye göre cezalandırılacak suçun basit haline göre yarı oranında artılarak verilir.


Kasten Öldürme Suçu ve Cezası konusu ve Kasten Öldürmeye Teşebbüs Suçu ile ilgili daha detaylı bilgi almak isterseniz, ilgili sayfayı ziyaret edebilirsiniz.


Basit Kasten Yaralama Suçunun Cezası Nedir?

Türk Ceza Kanunu’nun 86.maddesinin 1.fıkrasında kasten yaralama suçunun temel hali düzenlenmiştir. Bu düzenlemeye göre suçun basit halinin yaptırımı, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıdır.

TCK M.86/3.E’de Bulunan Nitelikli Hallerdeki Suçun Cezası Nedir?

Failin, bir başkasını silahla yaralaması sonucunda faile verilecek olan ceza, şikâyete tabi olmayıp suçun basit haline göre yarı oranında artılarak verilir.

İREM İSTİKBAL