Ara

Kasten Öldürmeye Teşebbüs Suçu ve Cezası

Kasten Öldürmeye Teşebbüs Suçu

Kasten öldürmeye teşebbüs suçu ve cezasını incelemek için ilk önce kanunumuzda belirtilen kasten adam öldürme suçunu ele almamız gerekmektedir. Zira teşebbüsünü inceleyeceğimiz suçun öncelikle temel şekline yani doğrudan öldürme haline bakmamız şarttır. Kasten öldürme suçu Türk Ceza Kanunu madde 81 de ele alınmaktadır. Bir insanı kasten öldüren kişi, müebbet hapis cezası ile cezalandırılır. Kasten öldürme suçunun nitelikli halleri bulunmaktadır. Bu nitelikli haller şöyledir:

  • Tasarlayarak
  • Canavarca hisle veya eziyet çektirerek
  • Yangın, su baskını, tahrip, batırma veya bombalama ya da nükleer, biyolojik veya kimyasal silah kullanmak suretiyle
  • Üstsoy veya altsoydan birine ya da eş, boşandığı eş veya kardeşe karşı
  • Çocuğa ya da beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı
  • Kadına karşı
  • Kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle
  • Kan gütme saikiyle
  • Töre saikiyle

İşlenmesi halinde, kişi ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılır.

Bu kapsamlar dışında kasten adam öldürme suçu ihmali davranışla da işlenebilmektedir. İhmali davranış kişinin yapması gerekirken yapmadığı ihmal ettiği durumu ifade etmektedir. Türk Ceza Kanunu madde 83 bu durumu ele almaktadır.

DİĞER MAKALELERİMİZE DE GÖZ ATABİLİRSİNİZ.

EV HAPSİ NEDİR? https://temizerhukuk.com/ev-hapsi-nedir/

ETKİN PİŞMANLIK https://temizerhukuk.com/etkin-pismanlik/

KASTEN ADAM ÖLDÜRMEYE TEŞEBBÜSÜN CEZASI NEDİR?

Türk Ceza Kanunu madde 83:

  • Kişinin yükümlü olduğu belli bir icrai davranışı gerçekleştirmemesi dolayısıyla meydana gelen ölüm neticesinden sorumlu tutulabilmesi için, bu neticenin oluşumuna sebebiyet veren yükümlülük ihmalinin icrai davranışa eşdeğer olması gerekir.
  • İhmali ve icrai davranışın eşdeğer kabul edilebilmesi için kişinin;
  • Belli bir icrai davranışta bulunmak hususunda kanuni düzenlemelerden veya sözleşmeden kaynaklanan bir yükümlülüğünün bulunması,
  • Önceden gerçekleştirdiği davranışın başkalarına hayatı ile ilgili olarak tehlikeli bir durum oluşturması, gerekir.
  • Belli bir yükümlülüğün ihmali ile ölüme neden olan kişi hakkında, temel ceza olarak, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine yirmi yıldan yirmibeş yıla kadar, müebbet hapis cezası yerine onbeş yıldan yirmi yıla kadar, diğer hallerde ise on yıldan onbeş yıla kadar hapis cezasına hükmolunabileceği gibi, cezada indirim de yapılmayabilir.

Kasten adam öldürme suçu neticeli bir suçtur. Kasten adam öldürme suçundan bir kimsenin yargılanıp ceza alabilmesi suçun mağdurun ölümüyle tamamlanmasıyla gerçekleşmektedir. Netice sebebinde mağdur ölmediyse kasten adam öldürmeye teşebbüs suçu oluşmaktadır. Ortaya koyulan hareket ve netice birbirinden ayrılabildiği için kasten adam öldürme suçu teşebbüse elverişli bir suç tipidir. Suça teşebbüs Türk Ceza Kanunu madde 35 çerçevesinde ele alınmaktadır.

Madde 35:

  • Kişi, işlemeyi kastettiği bir suçu elverişli hareketlerle doğrudan doğruya icraya başlayıp da elinde olmayan nedenlerle tamamlayamaz ise teşebbüsten dolayı sorumlu tutulur.
  • Suça teşebbüs halinde fail, meydana gelen zarar veya tehlikenin ağırlığına göre, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine onüç yıldan yirmi yıla kadar, müebbet hapis cezası yerine dokuz yıldan onbeş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Diğer hallerde verilecek cezanın dörtte birinden dörtte üçüne kadarı indirilir.

Kanun maddesinden anlaşılacağı üzere kişi kasıtlı hareket etmesine rağmen elinde olmayan nedenler ile suçun neticesi gerçekleşmemektedir. Anlaşıldığı üzere kasten öldürme suçuna teşebbüs açısından bir kişinin yargılanabilmesi için failin amacının kasten öldürme olması gerekmektedir. Fail öldürme amacıyla hareket etmiş olmalı ve bu amacı elinde olmayan nedenler neticesinde gerçekleşmemelidir. Bu durum gerçekleştiğinde kişi kasten adam öldürmeye teşebbüs suçundan yargılanmaktadır. Her ne olursa olsun herkesin savunulmaya hakkı bulunmaktadır.

Failler kendilerini savunurken bunun kasten öldürme teşebbüsü değil kasten yaralama teşebbüsü olduğunu ileri sürmektedirler. Kasten öldürmeye teşebbüs mü yoksa kasten yaralama suçu mu oluştu bunu anlamanın yolu failin suçu icra ettiği hareketin amacına bakılmalıdır. Kişinin bir kimseyi darp etmesi ile bir kimseye silahla ateş etmesinin arasındaki fark buna örnek teşkil etmektedir. Kişinin hareketinin adam öldürme amacını taşıması gerekmektedir. Böyle bir durumun oluşmasından sonra ise kasten öldürmeye teşebbüs suçu ve kasten yaralama suçu arasında bir belirginlik bulunmadığı da ortadadır. Tartışmalara konu olmaktadır.

Kasten Öldürmeye Teşebbüs Suçu ve Kasten Yaralama Suçu Karşılaştırması

KASTEN ADAM ÖLDÜRMEYE TEŞEBBÜS SUÇU VE KASTEN ADAM YARALAMA SUÇU KARŞILAŞTIRMASI

Öncelik olarak kasten öldürmeye teşebbüs suçu ve kasten yaralama suçunun ilk farkı failin amacıdır. Fail mağdura karşı öldürme amacı güderek hareket etmiş ve neticesi gerçekleşmemişse kişi kasten öldürmeye teşebbüs suçundan, kişi mağdura karşı öldürme kastı değil de yaralama kastı ile hareket etmiş olmalıdır. Peki bu amaç olay sonucunda nasıl değerlendirilmelidir. Kişinin amacının farklı değerlendirilmesi durumu ortaya çıktığında kişinin hayatının neredeyse yarısı haksız yere kısıtlanmış olacaktır. Yargıtayın belirlemiş olduğu kasten öldürmeye teşebbüs suçunun varlığı için:

  • Fail ile mağdur arasında olay öncesine dayalı, öldürmeyi gerektirir bir husumetin bulunup bulunmadığı

Husumet bulunup bulunmadığı yargıtay kararlarında genellikle mağdur ve fail arasında adam öldürmeye teşebbüs fiilini işlemeye yönelik bir husumetin varlığıdır. Mağdur ve fail arasında bulunan husumetin derecesinin faili kasten öldürme suçunu işlemeye yöneltici bir derecede olması gerekmektedir. Bu husumetin öldürme fiiline teşkil etmemesi durumunda ortada kasten öldürme suçuna teşebbüs için bir husumet olmadığı sonucu ortaya çıkacaktır. Hak kaybı yaşamamanız adına büromuzun deneyimli avukatlarından destek almanız önerilmektedir.

  • Olayda kullanılan vasıtanın öldürmeye elverişli olup olmadığı,

Olayda kullanılan vasıtanın ne olduğu önem arz etmektedir. Failin kullanmış olduğu vasıtanın kasten öldürmeye elverişli bir vasıta olması gerekmektedir. Bıçak veya silah kasten öldürmeye elverişli vasıtalardandır. Diğer şartların da gerçekleşmesi halinde bıçak ve silah kullanmak kasten öldürmeye teşebbüs suçu için öldürmeye elverişli vasıta olarak değerlendirilecektir.

  • Mağdurdaki darbe sayısı ve şiddeti,

Mağdura failin bıçakla saldırması durumunda atmış olduğu derin olmayan bir bıçak darbesinin kasten öldürme suçuna elverişli olmadığı açıktır fakat kişinin dört beş derin bıçak darbesiyle veya kalbe tek ve derin bir bıçak darbesiyle bu fiili gerçekleştirmesi diğer koşulların da sağlanması durumunda kasten öldürmeye teşebbüs suçunu gündeme getirecektir.  

  • Darbelerin vurulduğu bölgenin hayati önem taşıyıp taşımadığı,

Yukarıda da belirttiğimiz gibi darbenin kalbe ya da silahla kişinin ölümcül yerlerine ateş edilmesi durumunda diğer koşulların da gerçekleşmesiyle kasten öldürmeye teşebbüs suçu gündeme gelecektir.

  • Hedef gözeterek mi yoksa rastgele ateş edilip edilmediği

Örneğin birinin kaçtığı ve birinin arkasından kovaladığı bir senaryoda kovalayan kişinin kaçana üst üste hedef gözetmeksizin ateş etmesi suretiyle kişinin önemli bir bölgesinden(bel üstü) yaralanması halinde de kasten adam öldürmeye teşebbüs gündeme gelebilecektir.

  • Failin fiiline kendiliğinden mi, yoksa engel bir sebepten dolayı mı son verdiği,

Suça teşebbüs ile ilgili kanun maddesinde belirtildiği üzere suçun teşebbüs aşamasında kalması için failin kendi elinde olmayan nedenlerle neticenin gerçekleşmemiş olması gerekmektedir. Anlaşılacağı üzere kişi kendiliğinden neticeyi engellemeye yönelik bir hareket icra etmemiş ise diğer koşulların da bulunması halinde kasten öldürmeye teşebbüs suçu gündeme gelecektir.

  • Olay sonrası mağdura yönelik davranışları

Bir önceki maddeyle bağlantılı olarak kişi olay sonrasında mağdurun ölmemesi adına çabalamışsa örneğin derin bıçak darbeleri sonrasında kişinin ölmemesi adına ambulans çağırmış ise burada kişi isteyerek ve bilerek mağdurun ölmesini engellemek istemektedir. Fakat olay sonrası mağdura yardım edebilecek durumda iken etmemiş ise diğer koşulların da gerçekleşmesi halinde kasten öldürmeye teşebbüs suçu gündeme gelecektir.

Dikkate alınan hususlardır. Bu hususlar tabi ki her olayın kendi içerisinde değerlendirilmelidir. Fail ile mağdur arasında yaşanan olayın nasıl bir olay olduğuna göre veya failin mağdura bıçak darbesi vurması sonucu bu darbelerin öldürücü bölgelere yapılıp yapılmaması gibi durumlar somut olayın şartlarına göre değerlendirilmekte ve bu olaylar sonucunda failin kasten öldürmeye teşebbüs suçundan veya kasten yaralama suçundan yargılanmasına karar verilmektedir. Bu koşulların yanında incelenmesi gereken diğer hususlara da bakılmalıdır.

KASTEN ADAM ÖLDÜRMEYE TEŞEBBÜS SUÇUNUN CEZASI NEDİR?

Kasten öldürme suçu belirttiğimiz üzere basit halde işlenebileceği gibi nitelikli hallerle de gerçekleştirilebilmektedir. Kasten adam öldürmeye teşebbüs suçunda da kişinin hareketinin basit bir öldürmeye teşebbüs hareketi mi yoksa nitelikli bir öldürmeye teşebbüs hareketi mi olduğu suçun cezasını değiştirmektedir.

Basit hareketle kasten adam öldürmeye teşebbüs suçunun cezası:

Failin kasten adam öldürmeye suçunu basit hareketle işlemesi halinde alacağı ceza somut olayın koşullarına göre 9 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası olarak değişmektedir.

Nitelikli kasten adam öldürmeye teşebbüs suçunun cezası:

Yukarıda da belirttiğimiz üzere kasten öldürme suçunun kanunumuzda nitelikli halleri bulunmaktadır. Kişinin hareketinin bu nitelikli halleri taşıması durumunda alacağı cezanın oranı artmaktadır. Kişi kasten öldürmeye teşebbüs suçunu nitelikli bir hareketle işliyorsa alacağı ceza 13 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası olarak değişmektedir.

Kasten adam öldürmeye teşebbüs suçunda haksız tahrik indirimi:

Fail, mağdur tarafından işlenen bir fiil neticesinde elem, üzüntü veya öfke sahibi olabilmekte ve bu duyguların neticesinde kasten adam öldürmeye teşebbüs suçunu işleyebilmektedir. Mağdur tarafından faile bu duyguları beslemesini sağlayan bir fiil işlenmesi haksız tahrik olarak adlandırılmaktadır. Haksız tahrik Türk Ceza Kanunu madde 29 çerçevesinde ele alınmaktadır.

Madde 29:

Haksız bir fiilin meydana getirdiği hiddet veya şiddetli elemin etkisi altında suç işleyen kimseye, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine onsekiz yıldan yirmidört yıla ve müebbet hapis cezası yerine oniki yıldan onsekiz yıla kadar hapis cezası verilir. Diğer hallerde verilecek cezanın dörtte birinden dörtte üçüne kadar indirilir. ,

Haksız tahrik halinde kasten adam öldürmeye teşebbüs suçunun işlenmesi halinde kanun maddesinden anlaşılacağı üzere faile verilecek cezada dörtte bir oranından dörtte üç oranına kadar somut olayın koşullarına göre indirim uygulanır.

Meşru müdafaa (savunma) durumu:

Meşru müdafaa Türk Ceza Kanunu madde 25 çerçevesinde ele alınmaktadır.

Madde 25:

  • Gerek kendisine ve gerek başkasına ait bir hakka yönelmiş, gerçekleşen, gerçekleşmesi veya tekrarı muhakkak olan haksız bir saldırıyı o anda hal ve koşullar göre saldırı ile orantılı biçimde defetmek zorunluluğu ile işlenen fiillerden dolayı faile ceza verilmez.
  • Gerek kendisine gerek başkasına ait bir hakka yönelik olup, bilerek neden olmadığı ve başka suretle korunmak olanağı bulunmayan ağır ve muhakkak bir tehlikeden kurtulmak veya başkasını kurtarmak zorunluluğu ile ve tehlikenin ağırlığı ile konu ve kullanılan vasıta arasında orantı bulunmak koşulu ile işlenen fiillerden dolayı faile ceza verilmez.

Kanun maddesinde sayılan şartlar her olay açısından kendi içinde değerlendirilmektedir. Somut olayda meşru müdafaa şartlarının varlığı halinde kasten adam öldürmeye teşebbüs suçu açısından kişiye ceza verilmemektedir. Hak kaybı yaşamamak adına büromuzun deneyimli avukatlarına başvurmanız önerilmektedir.

Birinin Bacağına Sıkmak Kasten Öldürmeye Teşebbüs Suçunu Oluşturur Mu

 

BİR KİMSENİN BACAĞINA SIKMAK KASTEN ADAM ÖLDÜRMEYE TEŞEBBÜS SUÇUNU OLUŞTURUR MU?

Böyle bir durumda işlemiş olduğunuz suçun kasten yaralama suçunu mu  kasten öldürmeye teşebbüs suçunu mu oluşturduğunu anlamak için Yargıtay ın bu iki suç arasında belirlemiş olduğu ölçütlere ve amacınıza bakmak gerekmektedir. Silah adam öldürmeye elverişli bir vasıtadır. Kişinin bacağına yaralama amacıyla mı yoksa öldürme amacıyla sıkıp da bacağına denk getirmiş olmanız mı burada önemli olacaktır. Haksız tahrik ve meşru müdafaa hükümlerine de bakılmalıdır. Hak kaybı yaşamamak adına büromuzun deneyimli avukatları bir telefon uzağınızda sizi bekliyor olacaklar.

KASTEN ADAM ÖLDÜRMEYE TEŞEBBÜS SUÇUNDA YAŞIN ÖNEMİ NEDİR ?

Kasten öldürmeye teşebbüs suçu bir çocuk tarafından işlendiği zaman iki farklı şekilde incelenmelidir. Suçu işleyen çocuğun suçu işlediği tarihte 12 yaşını doldurmamış olması ve doldurmuş olması burada önem arz etmektedir. 12 yaşını doldurmayan çocukların cezai sorumluluğu bulunmamaktadır. Fakat 12 yaşını dolduran çocuklar hakkında çocuklara özgü güvenlik tedbirleri uygulanabilmektedir.

KASTEN ADAM ÖLDÜRMEYE TEŞEBBÜS SUÇU ADLİ PARA CEZASINA ÇEVRİLEBİLİR Mİ?

Hapis cezası ile birlikte veya tek başına uygulanan bir yaptırım türü olan adli para cezasına çevirme kasten adam öldürmeye suçu için mümkün değildir. Kasten adam öldürmeye teşebbüs suçu adli para cezasına çevrilemez.

KASTEN ADAM ÖLDÜRMEYE TEŞEBBÜS SUÇUNDA GÖREVLİ MAHKEME HANGİSİDİR?

Kasten adam öldürmeye teşebbüs suçunda görevli mahkeme ağır ceza mahkemesi’ dir. Unutulmamalıdır ki kasten adam yaralama suçunda görevli mahkeme asliye ceza mahkemeleridir. Hak kaybı yaşamamanız adına büromuzun deneyimli avukatlarına başvurmanız önerilmektedir.

KASTEN ADAM ÖLDÜRMEYE TEŞEBBÜS YARGITAY KARARI

Yargıtay 1. Ceza Dairesi         2021/11961 E.  ,  2022/382 K.

“İçtihat Metni”

Oluşa ve dosya içeriğine göre; maktulün dahil olduğu… ailesi ile aynı köyde ikamet ettikleri… ailesi arasında husumet bulunduğu, olay günü hangi tarafın başlattığı belli olmayacak şekilde karşılıklı olarak silahlı çatışmaya başladıkları, … ve …’in av tüfekleri ile öldürme kastıyla …’a, maktul …’ın babası olan mağdur sanık …’in de, kendi ikametinin önünden karşı tarafa doğru öldürme kastıyla ateş açtığı, açtığı ateş sonucu mağdur sanık …’ın hayati tehlike geçirecek şekilde yaralandığı,

…in evinin içine girmesi üzerine mağdur sanık …’in mağdur sanık …’in evine doğru ilerleyip, ikametin camından ateş ettiğimaktulden katılanların ifadelerinden ve dosya içerisinde mevcut Adli Tıp Kurumu 1. İhtisas Dairesinin 21.02.2011 tarih sayılı raporundaki “maktule yapılan atışın 1.5 metre dahilinden olduğu” şeklindeki tespitinden anlaşılacağı üzere namluyu içeriye uzatarak yakın atış mesafesinden ateş edip, o o esnada gördüğü maktul …’ın baş bölgesinden saçma taneleri toplu giriş yarasıyla ölümüne sebebiyet verdiği anlaşılan olayda;

a) Mağdur sanık …’in, ölüme sebebiyet veren eyleminin elverişliliği, …’ı görmesine rağmen elinde bulundurduğu av tüfeğini yakın mesafeden ateşlediği hususları göz önünde bulundurulduğunda, ölüm sonucunu bilerek ve isteyerek gerçekleştirdiği ve maktul …’ın suç tarihinde 18 yaşından küçük olduğu anlaşılmakla, sanığın maktul …’a yönelik TCK’nin 21/1. ve 82/1.e maddeleri uyarınca doğrudan kastla nitelikli kasten öldürme suçundan cezalandırılması yerine, suç vasfında yanılgılı değerlendirmeler sonucu yazılı şekilde olası kastla öldürme suçundan hüküm kurulması,

b) İki taraf halinde silahlı çatışmaya dönüşen olayda, her iki taraftan kaynaklanan haksız hareketlerin varlığı ve silahlı çatışmanın hangi taraftan başlatıldığına dair tarafsız tanık ve delil bulunmadığı, bu durumda haksız tahrik yönünden oluşan şüphenin sanıklar lehine yorumlanması ve olayda kullanılan silahların niteliği, ölüm ve yaralanmaların meydana gelmiş olması karşısında,

sanık … hakkında mağdur sanık …’e mağdur sanık … hakkında ise mağdur sanık …’e yönelik kasten öldürmeye teşebbüs suçundan kurulan mahkumiyet hükümlerinde 1/4’den 3/4’e kadar indirim öngören TCK’nin 29. maddesiyle uygulama yapılırken, makul düzeyde indirimler yapılması yerine yazılı şekilde asgari düzeyde indirimler yapılarak fazla cezalar tayini, yasaya aykırı olup, katılan sanık … müdafii, katılan sanık … müdafii ve katılanlar vekilinin temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde görülmekle hükümlerin kısmen tebliğnamedeki düşünce gibi, 6723 sayılı Kanun’un 33. maddesiyle değişik 5320 sayılı Kanun’un 8/1. maddesi ile yürürlükte bulunan 1412 sayılı CMUK’un 321. maddesi uyarınca BOZULMASINA,

  1. Ceza Dairesi         2014/520 E.  ,  2015/1436 K.

“İçtihat Metni”

Ağır Ceza Mahkemesi
SUÇ : Kasten öldürmeye teşebbüs-Tehdit
Sanığın mağduru bıçakla iki kez yaraladığı, yaralardan sadece birinin batına nafiz olup hayati tehlikeye neden olduğu, yaralanmaların iç organ yaralanması veya hasarı oluşturmadığı, taraflar arasında öldürmeyi gerektirecek husumet bulunmadığı ve engel durum olmadığı halde eylemini sürdürmeyen sanığın olay yerinden kaçarak uzaklaştığı olayda; sanığın eyleme bağlı olarak ortaya çıkan kastının yaralamaya yönelik olduğu, yaralama suçundan da TCK’nun 61 .maddesi uyarınca temel cezanın tayininde neticeye etkili olacak biçimde teşdit uygulanması gerektiği gözetilmeden suç vasfında yanılgıya düşülerek kasten öldürmeye teşebbüs suçundan hüküm kurulması,
Bozmayı gerektirmiş, sanık müdafiinin temyiz itirazları bu itibarla yerinde görüldüğünden, hükmün tehliğnamedeki düşünce gibi (BOZULMASINA), 12/03/2015 gününde oybirliği ile karar verildi.

  1. Ceza Dairesi         2020/4277 E.  ,  2021/6071 K.

Dosya kapsamına göre; … Mahallesi…adresinde ikamet eden… ve… Aileleri arasında muhtarlık seçimleri ve komşuluk ilişkilerinden kaynaklanan önceye dayalı husumet bulunduğu, zaman zaman aralarında soruşturma makamlarına yansımayan düşük yoğunluklu tartışma ve kavgaların olduğu, bu nedenle sorunlarının artarak devam ettiği, 06/05/2016 günü …’ın traktörle seyir halinde giderken traktörün arızalanarak köy yolunun ortasında kalması nedeniyle …’un …’a hitaben “yolu kapattınız” diye tepki göstererek hakaret içeren sözler söylediği

yine 06/05/2016 günü saat 22:00 sıralarında sanıklar …, …, …ve …’ın … Mahallesindeki kahveye gelerek, kahvede oturmakta olan …’e sandalye ile vurdukları ve maktul …’e de hakaret ettikleri, ardından kahvehaneden ayrıldıkları,… ve… ailelerinin gerek kavga etmek, gerekse kavgada kendilerini savunmak amacıyla üzerlerine bıçak ve sopa alarak birlikte hareket etmeye başladıkları, bilahare aynı gün saat: 23.00 sıralarında… ailesinin evinin önünde karşılaşarak karşılıklı bıçak ve sopalar ile birbirlerine saldırmaya başladıkları, bu saldırı sonucunda maktul …’in 8 yerinden bıçaklanarak öldüğü, mağdurlar …, …, …, … ve…’ın hayati tehlike geçirecek şekilde yaralandıklarının anlaşıldığı olayda;

Olgun ailesine mensup sanıklar……… …, … ve suça sürüklenen çocuk …’in… ailesinin evinin yakınında bekledikleri,… ailesi üyeleri maktul ve mağdurlara yanlarında bulunan bıçak ve sopalarla saldırdıkları,… ailesine mensup sanıklar ve suça sürüklenen çocuğun fikir ve irade birliği içinde maktul ve mağdurlara saldırıp maktulün ölümüne mağdurların yaralanmalarına neden oldukları anlaşıldığından, sanıklar……… …, … haklarında maktule karşı kasten öldürme suçu nedeniyle TCK’nin 37, 81, 62. maddeleri,

mağdurlar …, …, …, … ve…’a karşı kasten öldürmeye teşebbüs suçu nedeniyle TCK’nin 37, 81, 35, 62. maddeleri ve suça sürüklenen çocuk … hakkında mağdur …’ya karşı kasten öldürmeye teşebbüs suçu nedeniyle TCK’nin 37, 81, 35, 31/3, 62. maddeleri uyarınca cezalandırılmaları yerine yazılı şekilde beraatlerine karar verilmesi,
Bozmayı gerektirdiğinden, katılanlar vekilinin yerinde görülen temyiz sebeplerinin kabulü ile …Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesinin 02/06/2020 gün ve 2020/457 esas 2020/738 Karar sayılı hükmünün 5271 sayılı CMK’nin 302/2. maddesi gereğince BOZULMASINA, sanıklar …, …ve … haklarında hükmolunan ceza miktarı ile tutuklulukta kaldıkları süre dikkate alınarak, sanıklar müdafilerinin tahliye taleplerinin REDDİNE

  1. Ceza Dairesi         2014/3617 E.  ,  2015/3821 K.

b) Sanık … hakkında mağdurlar … ve…’a yönelik eylemleri nedeniyle kurulan hükümler yönünden yapılan incelemede,Olay tarihinde sanık … ile mağdurlar arasında araziye duvar örülmesi nedeniyle tartışma yaşandığı ve tarafların karşılıklı birbirlerine hakaret edip akabinde birbirlerini darp ettikleri, sanık …’in üzerinde taşıdığı bıçakla mağdurlara saldırdığı, mağdur …’ın ikisi göğüs bölgesinden ve biri uyluk, biri de sol bacak bölgesinden olmak üzere toplam dört yerinden bıçakla yaralandığı, mağdur …’in de göğüs bölgesinden iki bıçak darbesiyle yaralandığı, mağdur …’in sağ göğüs bölgesine aldığı darbenin kalbin perikartında ve akciğer dokuda yaralanmaya ve mağdurun hayati tehlike geçirmesine neden olduğu,

sol göğüs alt bölgesindeki yaranın ise mağdurun yaşamını tehlikeye sokmadığı ancak BTM ile giderilebilecek ölçüde hafif nitelikte de olmadığı; mağdur ….’ın sol göğüs yarısı alt bölgesine aldığı, göğüs ve batına nafiz olup diaframda yaralanmaya neden olan darbenin mağdurun yaşamını tehlikeye soktuğu, ancak sol göğüs yarısında, sol uylukta ve sol bacaktaki yaralanmaların ise hayati tehlike oluşturmadığı ve BTM ile giderilebilecek ölçüde hafif nitelikte de olmadığı olayda,

Hedef alınan vücut bölgeleri, kullanılan aletin niteliği, darbelerin şiddeti vegelen yaralanmalara göre, sanığın eyleme bağlı olarak ortaya çıkan kastının öldürmeye yönelik olduğu, bu nedenle kasten öldürme suçlarına teşebbüsten cezalandırılmasına karar verilmesi gerektiği gözetilmeden, suçların nitelendirilmesinde yanılgıya düşülerek yazılı şekilde kasten yaralama suçlarından hüküm kurulması,
Bozmayı gerektirmiş olup..

KASTEN ADAM ÖLDÜRMEYE TEŞEBBÜS SUÇUNDA HUKUKİ YARDIMIN ÖNEMİ

Yaptığınız hareketin kasten yaralama suçu mu yoksa kasten öldürmeye teşebbüs suçu mu olduğu konusunda kendinizi yeterince savunmanız mümkün gözükmemektedir. Bu alanda alacağınız hukuki yardım belki de hayatınızın geri kalanını bambaşka bir hale getirecektir. Ceza hukuku alanında çok karşı karşıya gelen bu iki suç tipinde mağdur olmamanız, yargılamanın sorunsuz ve doğru ilerlemesi için ceza hukuku alanında uzman avukat kadrosuna sahip hukuk büromuzla iletişime geçmenizi tavsiye ederiz.

DİĞER MAKALELERİMİZE DE GÖZ ATABİLİRSİNİZ.

EV HAPSİ NEDİR? https://temizerhukuk.com/ev-hapsi-nedir/

ETKİN PİŞMANLIK https://temizerhukuk.com/etkin-pismanlik/

DOLANDIRICILIK SUÇUNDA HİLE  https://temizerhukuk.com/dolandiricilik-sucunda-hile/ 

İNTERNET DOLANDIRICILIĞI SUÇU https://temizerhukuk.com/internet-dolandiriciligi-sucu/

ERDOĞAN HEYBET

BURAK TEMİZER HUKUK BÜROSU