Ruhsatsız silah bulundurma suçu ve cezası, son dönemde sıklıkla gündeme gelmeye başladı. Silah ile yaralama, öldürme ve tehdit gibi pek çok suç işlendiğinden, ruhsatsız silah kullanımı bir hayli ön planda. 6136 Sayılı Ateşli Silahlar Kanunu kapsamında düzenlenen ateşli silah bulundurma suçu pek çok detayı bünyesinde barındırmaktadır. Biz de ruhsatsız silah cezası ile ilgili tüm detaylardan içeriğimizde söz edeceğiz.
İçindekiler
- 1 Türk Hukukunda Silah Kavramı
- 2 Ruhsatsız Silah Bulundurma Suçu Nedir?
- 3 Hangi Tür Silahlar İçin Ruhsat Bulundurulması Gerekir?
- 4 Ruhsatsız Silah Bulundurma Suçu ve Cezası
- 5 Hangi Silahları Ruhsatsız Bulundurmak Suç Teşkil Etmez?
- 6 Ruhsatsız Silah Bulundurma Suçunda Yargılama
- 7 Ruhsatsız Silah Taşıma Suçu ve Cezası
- 8 Ruhsatsız Silah Satın Alma Suçu ve Cezası
- 9 Silah Ruhsatı Başvurusunun Şartları Nelerdir?
- 10 Silah Ruhsatı Yenileme Süresi Nedir?
- 11 Ruhsatsız Silah Bulundurma (Yakalatma) Cezası Yargıtay Kararları
- 12 Sıkça Sorulan Sorular
- 13 Ruhsatsız Silah Taşıma, Bulundurma veya Satın Alma Suçunda Ceza Avukatının Önemi
Türk Hukukunda Silah Kavramı
Türk hukukunda silah kavramı, gündelik dilde kullandığımız silah kavramından farklı olup Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkındaki kanuna göre uzaktan veya yakından canlıları öldürebilen, yaralayan, etkisiz bırakan, canlı organizmaları hasta eden, cansızları parçalayan veya yok eden, ruhsata tabi araç ve aletlerin tümünü ifade etmektedir. Ayrıca silah kavramı, Türk Ceza Kanunu’nda da 5 gruba ayrılmıştır: Ateşli silahlar, Patlayıcı maddeler, Saldırı ve savunmada kullanılmak üzere yapılmış her türlü kesici, delici veya bereleyici alet, Saldırı ve savunma amacıyla yapılmış olmasa bile fiilen saldırı ve savunmada kullanılmaya elverişli diğer şeyler, Yakıcı, aşındırıcı, yaralayıcı, boğucu, zehirleyici, sürekli hastalığa yol açıcı nükleer, radyoaktif, kimyasal, biyolojik maddeler. Dolayısı ile bu hususlar da silah olarak her somut olay nezdinde değerlendirilebilecektir.
Ruhsatsız Silah Bulundurma Suçu Nedir?
Günümüz şartlarında insanlar güvenlik tehditleriyle karşı karşıya kalmaktadır. Yoğunlaşan hırsızlıklar, kavgalar, cinayetler ve birçok sebep insanları ruhsatsız silah almaya, bulundurmaya ve taşımaya teşvik etmektedir. İnsanlar güvenlik tehdidiyle karşı karşıya kaldıkları için bu suçu işlemeye meyillenmiştir. Bununla birlikte Türkiye’de ve Dünya’da bireysel silahlanma da hızla artmaktadır.
Hangi Tür Silahlar İçin Ruhsat Bulundurulması Gerekir?
Ateşli Silahlar ve Bıçaklarla Diğer Aletler Hakkındaki yönetmelik uyarınca aşağıdaki silahlar için ruhsat bulundurulması gerekir:
- Tam otomatik silahlar
- Tabanca
- Yivli af tüfeği
Bu silahlar ruhsat almadan bulundurulursa ruhsatsız silah bulundurma suçu işlenmiş olunur ve aşağıda belirttiğimiz hususlar uyarınca bireyler cezalandırılırlar.
Ceza Hukuku ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve Ceza Hukuku alanındaki diğer konularda bilgi edinmek isterseniz, ilgili sayfayı ziyaret edebilirsiniz.
Ruhsatsız Silah Bulundurma Suçu ve Cezası
Son dönemlerde ruhsatsız silah bulundurmanın engellenmesi için birtakım caydırıcı önlemler alınmaya çalışılmaktadır. Bu önlemlerden birisi de bu suç için öngörülen cezanın alt sınırını ve üst sınırını artırmaktır. Nitekim Resmî Gazetede yayınlanan son düzenlemeye göre bundan sonra ruhsatsız silah bulundurmaya 2 yıldan 4 yıla kadar bir hapis cezası ve 100 günden 500 güne kadar adli para cezası uygulanacaktır. Bizlerde bu yazımızda ruhsatsız silah bulundurma cezasını en güncel haliyle inceleyeceğiz.
Türk Ceza Kanunu’nda yer almamasına karşın suç olarak sayılan bazı özel düzenlemeler bulunmaktadır. Ayrı bir kanunla belirtilmiştir. Ruhsatsız silah, bıçak veya mermi bulundurma suçu da 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun’da düzenlenmiş bir suç olarak karşımıza çıkmaktadır. Suçun oluşabilmesi açısından bir netice meydana gelmesi önemli değildir. Silah, bıçak veya mermi bulundurmak, bulundurmuş olmak suçun tamamlanması için yeterlidir. Herhangi bir yarar veya zarar meydana gelmesinin önemi bulunmamaktadır. Ruhsatsız silah taşıma suçunun, suç teşkil ettiğini belirleyen kanuna göre yalnızca bulundurmak değil, taşımak ve satmak da ayrı ayrı suç teşkil etmektedir. Bulundurulması, taşınması veya satılması ruhsatı olmamasına bağlı olarak suç olan silahlar şunlardır:
- Ateşli silah
- Tabanca
- Tam otomatik silah
- Yivli av tüfeği
Ruhsatsız silah bulundurma suçu, silahı bulundurma ruhsatına sahip olmayan kişilerin, silahı ruhsatsız bir biçimde bulunduğu konumda bulundurmasıdır. Bulunduğu konumdan kasıt kişinin yaşadığı yeridir. Silah bulundurma ruhsatı, meskende veya işyerinde olarak düzenlenebilmektedir. Kişilerin silah bulundurma ruhsatının bulunması silahla sokağa çıkabileceği manasına gelmemektedir. İl valiliğinden alınacak izin sonrası ruhsat alınmaktadır. Kişi bulunduğu meskenden veya işyerinden başka bir yere taşınıyorsa silahı oraya götürmesinde bir sakınca yoktur. Kişinin bu durum hakkında bildirim yapması gerekmektedir. Kişi böyle bir durumda adres değişikliği bildirimi yapmıyorsa kişiye idari para cezası uygulanır.
Ruhsatsız silah bulundurma suçunu işleyen bir kimsenin alacağı ceza somut olayın niteliklerine göre değişiklik göstermektedir. Kişinin bulundurduğu silah sayısı, silahın cinsi gibi durumlarda kişinin bu suçtan alacağı ceza değişmektedir. Kanun maddesinde bu durumlar belirtilmiştir.
Son yapılan düzenlemeye göre ruhsatsız silah bulundurmanın cezası 2 yıldan 4 yıla kadar hapis ve 100 günden 500 güne kadar adli para cezasıdır. Düzenlemeden önce ise ruhsatsız silah bulundurmanın cezası 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ve 30 günden 100 güne kadar adli para cezasıydı. Burada dikkat edilmesi gereken husus, hâkimin adli para cezasını seçmekte ya da hapis cezasını seçmekte bir takdir hakkı bulunmadığıdır yani hakim hem adli para cezasına hem de hapis cezasına kanunun belirlediği yukarıdaki sınırlar çerçevesinde hükmetmek zorundadır.
Adli Para Cezası konusu hakkında daha kapsamlı bilgi edinmek isterseniz, ilgili içeriğimize göz atabilirsiniz.
Ruhsatsız Silah Bulundurma Suçunda Cezayı Artıran ve Azaltan Haller
Ruhsatsız silah bulundurma suçunda cezayı artıran ve azaltan haller şunlardır:
- Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun kapsamına giren ateşli silahları, bunlara ait mermileri veya bunlara ait namlu, sürgü, gövde, çerçeve, silindir, mekanizma başı, çıkarıcı, tırnak, ateşleme iğnesinden oluşan ana veya balistik önemi taşıyan parçaları bu yolla ülkeye sokulmuş ve ülkede yapılmış olan ateşli silahları veya mermileri ya da namlu, sürgü, gövde, çerçeve, silindir, mekanizma başı, çıkarıcı, tırnak, ateşleme iğnesinden oluşan ana veya balistik önemi taşıyan parçaları satar veya satmaya aracı olursa veya bu niyetle bulundurursa: Bu durumda faile beş yıldan on iki yıla kadar hapis ve beş yüz günden beş bin güne kadar adlî para cezası verilir.
- 2 ya da daha çok kişi; Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun kapsamına giren ateşli silahları, bunlara ait mermileri veya bunlara ait namlu, sürgü, gövde, çerçeve, silindir, mekanizma başı, çıkarıcı, tırnak, ateşleme iğnesinden oluşan ana veya balistik önemi taşıyan parçaları bu suretle ülkeye sokulmuş ve ülkede yapılmış olan ateşli silahları veya mermileri ya da namlu, sürgü, gövde, çerçeve, silindir, mekanizma başı, çıkarıcı, tırnak, ateşleme iğnesinden oluşan ana veya balistik önemi taşıyan parçaları satarsa veya satmaya aracı olursa veya bu niyetle bulundurursa: Bu durumda faile sekiz yıldan on beş yıla kadar hapis ve bin günden on bin güne kadar adlî para cezası verilir.
- Bir örgüt faaliyeti çerçevesinde fail, Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun kapsamına giren ateşli silahları, bunlara ait mermileri veya bunlara ait namlu, sürgü, gövde, çerçeve, silindir, mekanizma başı, çıkarıcı, tırnak, ateşleme iğnesinden oluşan ana veya balistik önemi taşıyan parçaları bu suretle ülkeye sokulmuş ve ülkede yapılmış olan ateşli silahları veya mermileri ya da namlu, sürgü, gövde, çerçeve, silindir, mekanizma başı, çıkarıcı, tırnak, ateşleme iğnesinden oluşan ana veya balistik önemi taşıyan parçaları satar veya satmaya aracı olursa veya bu niyetle bulundurursa: Bu durumda faile verilecek olan ceza 1 kat artırılır.
- Ateşli silahın tüfek veya seri ateşli kısa sürede çok sayıda ve etkili biçimde mermi atabilen tam otomatik, dürbünlü, susturuculu veya hedef noktalayıcı aparat takılı tabanca veya bu fıkrada sayılanların benzerleri olması ya da bu niteliği taşımayan ateşli silahlar veya her türlü mermilerin veya namlu, sürgü, gövde, çerçeve, silindir, mekanizma başı, çıkarıcı, tırnak, ateşleme iğnesinden oluşan ana veya balistik önemi taşıyan parçaların miktar açısından vahim olması: Bu durumda yukarıdakilerde belirttiğimiz yazılı cezalar yarı oranında artırılarak uygulanır.
- Ateşli silahlara ait mermilerin az olması: Bu durumda faile 6 aya kadar hapis ve 30 günden 500 güne kadar adli para cezası verilir.
Hangi Silahları Ruhsatsız Bulundurmak Suç Teşkil Etmez?
Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun‘un ilgili hükmüne göre aşağıdaki silahların ruhsatsız bulundurulması suç teşkil etmez:
- Sadece sporda kullanılan yivli ateşsiz silahlar ve mermileri ile yivsiz tüfekler ve mermiler
- Ev malzemelerinden olan veya tababet, sanayi, tarım, spor için kullanılan aletlerle bir meslek veya sanatın icrası için gerekli bıçak, şiş, raspa ve benzerlerinin kullanılması
Bu tür silahlar söz konusu kanunun kapsamı dışında tutulmuş olup herhangi bir ruhsat almadan bireylerce bulundurulabilmektedir.
Ruhsatsız Silah Bulundurma Suçunda Yargılama
Ruhsatsız silah bulundurma suçu kendiliğinden yani bir şikâyet ya da bir ihbar olmaksızın yetkili makamlarca (cumhuriyet savcısı tarafından) soruşturulabilen bir suç türüdür. Cumhuriyet savcısının böyle bir suça yönelik bir izlenimi olduğu takdirde soruşturmayı başlatmak noktasında bir yükümlülüğü vardır. Soruşturma sonucunda yeterli şüphenin varlığı halinde ise cumhuriyet savcısınca bir iddianame hazırlanır ve mahkemeye sunulur. Mahkeme bu iddianameyi kabul ettiği takdirde artık ruhsatsız silah bulunduran hakkında yargılama aşamasına geçilir ve hüküm verilir.
Ruhsatsız Silah Taşıma Suçu ve Cezası
Ruhsatsız silah taşıma, bulundurma ve satın alma suçları tek bir kanun maddesinde düzenlenmiş olup suçların cezalandırılmaları bakımından farkları bulunmamaktadır. Ruhsatsız silah bulundurma, taşıma ve satın alma suçlarını birbirinden ayıran nokta harekettir. Ruhsatsız bir silahı işyerinde veya meskeninde bulunduran kişi bulundurma suçunu işlemektedir fakat arabasında bulunduran kişi veya bir kimseye ruhsatsız silahı satan kişi aynı suçları işlememektedir. Ruhsatsız bir silahı beline takıp gezen kimse, ruhsatsız silah bulundurma suçunu değil ruhsatsız silah taşıma suçunu gerçekleştirmektedir. Ruhsatlı olan silahın, ruhsatı yenilenmemiş ve buna rağmen taşınmaya devam ediliyorsa ruhsatsız silah taşıma suçu gerçekleşmektedir. Ruhsatı bir kimseye ait olan bir silahı bir yerden bir yere götürmeniz bu suçu işlediğiniz anlamına gelmemektedir.
Amcanızın ruhsatı bulunan silahını kısa süreliğine taşıyor olabilirsiniz bu durum suç teşkil etmemektedir. Kanun maddesinde belirtildiği üzere ruhsatsız bir silahın taşınmasında cezayı etkileyen pek çok faktör bulunmaktadır. Taşımakta bulunulan silahın niteliği, silahın hazır durumda olup olmaması, kişinin taşırken kısa süreliğine mi yoksa taşıma amacıyla mı hareket ettiği gibi pek çok durum cezayı artıran azaltan veya ortadan kaldıran sebep olarak etki gösterebilmektedir. Somut olayın koşullarına göre cezalandırma yapılacaktır. Eğer ki taşınan silah ancak bir silah ustası tarafından onarılabilecek haldeyse veya hiç onarılamayacak halde bir silahsa yani ateşlenmeyecek silah özelliğini kaybetmiş bir silahsa silah taşıma suçu oluşmamaktadır.
Yalnız her bozukluk için bu durum geçerli değildir. Silahın tamiri için uzmanlığa gerek duyulmuyor ise yine silah taşıma suçu gerçekleşecektir. Ruhsatsız silah taşıma suçunun en belirgin şekilde ortaya çıkışı silahın kişinin üzerinde yakalanmasıdır. Fakat her durumda bu suçun oluştuğu böyle anlaşılmamaktadır.
Bazen bir video kaydı bile bu suçun oluştuğuna delalet edebilmektedir. Ruhsatsız silah taşıyan kimse gün sonunda mesken alanında ruhsatsız silah bulundurma suçunu da işlemiş olmaktadır fakat kişi sadece yakalandığı durumdan ötürü ceza almaktadır. Kişi bulundurma, satın alma veya taşıma suçlarının üçünü birden işlemiş de olabilir fakat tek bir suçtan dolayı ceza almaktadır. Bir silahın bulundurma ruhsatının olması o silahın taşınabileceği anlamına gelmemektedir. Bir silahı taşımanın suç teşkil etmemesi taşıma ruhsatının olup olmamasına bağlıdır. Bulundurma ruhsatı olan bir silahın, taşıma ruhsatı olmaksızın taşınması suç teşkil etmektedir.
Ruhsatsız Silah Taşıma Suçu ve Cezası ile ilgili daha kapsamlı bilgiye ulaşmak isterseniz, ilgili içeriğimize göz atabilirsiniz.
Ruhsatsız Silah Satın Alma Suçu ve Cezası
Bu suçun oluşabilmesi için ilk önce amaca bakılmalıdır. Kişinin amacı doğrultusunda yaptığı eylem farklı suç teşkil edebilmektedir. Kişi ticaret amacı ile bulundurma ve taşıma ruhsatı bulunmayan bir silahı satın alıyorsa burada farklı bir suçtan yani silah ticareti suçundan bahsetmek gerekir.
Ruhsatsız silah satın alma suçu oluşması için kişinin amacının ticaretten farklı olarak bireysel bir fayda için alınmasıdır. Bireysel amaç doğrultusunda alınan bulundurma veya taşıma ruhsatı bulunmayan silah bu suçtaki konuyu oluşturmaktadır. Kanun bulundurma, satın alma veya taşıma suçları için ayrı cezalar belirlememiş hepsini aynı kanun maddesinde aynı cezaya hükmetmiştir. Kişinin satın almış olduğu silahın cinsine, mermi sayısına ve birçok farklı özelliğine göre suçun cezasında değişiklik meydana gelecektir. Somut olayın koşullarında daha doğru bir şekilde hesaplanacaktır. Kişi satın alma suçunu işledikten sonra hem bulundurup hem de taşıyacaktır. Kanun maddesinde bu üç suçun bir arada sayılmasının sebebi de budur. Kişi satın alma suçunu ya bulundurmak ya da taşımak için işliyor olmalı ki bireysel bir fayda düşünebilsin.
Silah Kaçakçılığı Suçu ile ilgili de bilgi almak isterseniz, ilgili içeriğimize göz atabilirsiniz.
Silah Ruhsatı Başvurusunun Şartları Nelerdir?
Ruhsatsız silah bulundurmak, 6136 sayılı kanun kapsamında suç teşkil etmektedir. Bu nedenle silah bulundurmak için belirli şartların yerine getirilmesi ve ilgili izninin alınması gerekmektedir. Ruhsatsız silah taşıma ile ilgili şartlar ise aşağıdaki gibidir:
- İlk olarak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve 21 yaşından büyük olmak gerekmektedir.
- Kamu haklarından mahrum bulunmamak gerekmektedir.
- Silahın cinsine göre silah kullanmaya ve bulundurmaya engel sağlık sorunu bulunmamalıdır.
- Kişinin sabıka kaydı bulunmamalıdır.
- Silah taşımaya engel sağlık sorunu bulunmamalıdır.
- Devletin güvenliğine karşı suçlar, casusluk suçları ve milli savunmaya karşı suçlar gibi suçlardan dolayı hüküm giyilmemiş olması gerekmektedir.
Silah Ruhsatı Yenileme Süresi Nedir?
Yukarıda bahsetmiş olduğumuz gibi silah ruhsatı yenilenmemiş ise kişi bunu bildirmediği ve yenilenmediği sürece, hareketine bağlı olarak silah bulundurma suçu veya silah taşıma suçu işlemeye başlamış olmaktadır. Silah ruhsatının süresi 5 yıldır. Silah ruhsatını yenilemek isteyen kimse 5 yıllık sürenin dolmasına 6 ay kala yenilemek için başvuru yapmalıdır. Kişi ruhsat harcını, nüfus cüzdanı fotokopisini, ikametgâh belgesini, sağlık raporunu ve sabıka kaydını başvuru aşamasında sunmalıdır.
Ruhsatsız Silah Bulundurma (Yakalatma) Cezası Yargıtay Kararları
- 8. Ceza Dairesi 2022/2486 E., 2023/5075 K.
Yargıtay’ın bu kararında, sanık işletmekte olduğu otele gelen katılanla yaşadığı tartışma sırasında, ruhsatsız taşıdığı silahıyla yere bir el ateş etmiştir. Olay sırasında sanık, kendisini savunma amacıyla bu fiili işlediğini ifade etmektedir. İlk hükümde sanığın mahkûmiyetine karar verilmiş ve hükmün açıklanması geri bırakılmıştır. Ancak, sanığın denetim süresinde yeniden suç işlemesi sebebiyle açıklanması geri bırakılan hüküm açıklanmıştır.
İkinci hükümde sanık aynı suçlardan yeniden mahkûm edilmiş ve karar temyiz edilmiş olunup Yargıtay, gerekçeli kararın yetersiz olması nedeniyle hükmü bozmuştur. Son verilen hükümde ise Trabzon 2. Asliye Ceza Mahkemesi, sanığı aynı cezalarla tekrar mahkûm etmiştir: (Silahla tehdit: 10 ay hapis ve Ruhsatsız silah bulundurma: 10 ay hapis ve 500 TL adli para cezası.) Sanık ise, temyiz başvurusunda meşru müdafaa hükümlerinin uygulanması gerektiğini savunmuştur. Yargıtay, mahkemenin kararında hukuka aykırılık bulunmadığına karar vermiş ve sanığın temyiz talebini reddetmiştir ve verilen karar oybirliğiyle onanmıştır.
- 8. Ceza Dairesi 2021/14770 E., 2023/5689 K.
Yargıtay’ın bu kararında sanığın, katılana üç el ateş ettiği ve yerden seken bir merminin katılanın sol bacağında sıyrık oluşturduğu ifade edilmiştir. Sanık hakkında silahla kasten yaralama ve ruhsatsız ateşli silahlarla mermileri satın alma, taşıma veya bulundurmadan dava açılmıştır. Kadirli 2. Asliye Ceza Mahkemesi ruhsatsız silah suçundan sanık hakkında beraat kararı vermiştir. Verilen bu karar istinafa taşınmış ve beraat kararı kaldırılmış yerine de 1 yıl 2 ay hapis ve 2.000 TL adli para cezası verilmiştir. Bu karar da sanık tarafından temyiz edilmiştir, Yargıtay ise hükmolunan ceza miktarı (5 yıl veya daha az hapis) nedeniyle 5271 sayılı Kanun’un 286. maddesi uyarınca temyiz edilemediğine karar vermiş ve sanığın temyiz talebini reddetmiştir.
Sıkça Sorulan Sorular
Ruhsatsız Silah Bulundurmanın Cezası Ne Kadardır?
Yeni düzenlemeye göre ruhsatsız silah bulundurmanın temel cezası 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası ve 100 günden 500 güne kadar adli para cezasıdır.
Bıçak Bulundurmak Suç Mudur?
Bıçak bulundurmak her zaman bir suç olarak değerlendirilemez. Ancak, 6136 sayılı kanunun belirlediği nitelikteki bıçakları bulundurmak bir suçtur.
Ruhsatsız Silahla Yakalanan Kişi Ruhsatlı Silah Alabilir Mi?
Ruhsatsız silahla yakalanan kişi ruhsatlı silah alabilir, zira bunun aksi yönünde bir düzenleme mevzuatta yoktur. Ancak ruhsatlı silah almak için yapılan başvurunun reddedilme ihtimali bu durumda yüksektir.
7.65 Ruhsatsız Tabanca Cezası Nedir?
7.65 Türkiye’de üretilen, sivil ve kolluk makamları tarafından kullanılan bir tabanca türü olup bunun ruhsatsız şekilde kullanımının temel cezası ise 2 yıldan 4 yıla kadar hapis ve 100 günden 500 güne kadar adli para cezasıdır.
2. Kez Ruhsatsız Silah Bulundurma Halinde Ne Olur?
2.kez ruhsatsız silah bulundurma halinde tekerrür hükümleri uygulanır ve suçun cezası arttırılarak verilir. Bu durumda da bu suçun temel cezası 2 yıldan 4 yıla kadar hapis ve 100 günden 500 güne kadar adli para cezası olduğundan bu cezalarda artırım uygulanarak bir hüküm verilecektir.
Ruhsatlı Silah Miras Kalır Mı?
Evet, ruhsatlı silah miras olarak kalabilir. Ancak bunun birtakım şartları vardır. Nitekim, mirasçılar öncelikle ruhsatlı silahı en yakın polis merkezine ya da jandarmaya silahın ruhsatı ve diğer ilgili belgelerle (varsa) teslim etmelidir. Bu teslimden sonra ise miras kalan silahın ruhsatının devri için de ayrıca başvuru yapılmalıdır. Böylece ruhsatlı silahın miras yoluyla alınması işlemi tamamlanmış olunur. Ruhsatlı silahı devralmak isteyen kişi ya da kişilerin de bir ruhsatlı silah alabilmek için gereken koşulları sağlaması gerektiği de unutulmamalıdır.
Vahim Miktarda Mermiden Kasıt Kaç Tanedir?
Vahim miktarda mermi ile bahsedilen mermi sayısı 5000 mermi üzerindeki mermi sayısıdır. Yani kanundaki vahim mermi kastına elverişli olarak suçu işleyebilmek için ruhsatsız olarak 5001 mermi bulundurmakla başlamaktadır. Kanunda da belirtildiği üzere vahim miktarda mermi bulunduran kişi 5 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası ve 500 günden 5000 güne kadar adli para cezasına çarptırılır.
Mutat Sayıda Olan ve Mutat Sayıda Olmayan Mermiden Kasıt Kaç Tanedir? Mutat Sayıda Olan ve Mutat Sayıda Olmayan Mermi Ne Demek?
Kanunda mutat mermi olarak bahsedilen yani mutat sayıda sayılan mermi sayısı 51-250 mermi arasındaki sayılardır. Tam 250 mermi mutat sayıda bir mermi sayısıdır. Mutat sayıda olmayan mermi sayısından kasıt ise 251-5000 mermi arasındaki sayılardır. 5000 mermi bulundurmak mutat olmayan mermi sayısı kadar mermi bulundurmak anlamına gelmektedir. Kanunda merminin bir silahla ruhsatsız şekilde bulundurulması şeklinde bir suç tanımı yapılmışsa da Yargıtay yalnız mermi bulundurmanın da suç olduğunu kabul etmektedir.
Ruhsatsız silah bulundurma suçunun cezası, yukarıda kanun maddesinde de belirtildiği gibi pek çok farklı etkene göre değişiklik gösterebilmektedir. Kişinin ruhsatsız bir şekilde evinde veya işyerinde bulunan silahı kanunda sayılan nitelikli silahlardan ise kişi artırım uygulanan bir ceza alacaktır. Silahınızın yanında bulunan mermi, silah sayısı, silahın niteliği pek çok etken cezayı etkilemektedir. Pek az sayıda mermiyle yani 50 mermiye kadar olan mermiyle, nitelikli hal kapsamına girmeyen bir silahla kişi yakalandıysa kişiye kanunun birinci fıkrasında dile getirilen ceza hükmolunur.
Ruhsatsız Silahla İşlenen Suçun Cezası Nedir?
Ruhsatsız silahla suç işlenmesi halinde suçların birleşmesi söz konusu değildir. Yaralama suçları, öldürme suçları ve silahla işlenen suçlar ele alındığında ruhsatsız silahla işlenmesi halinde işlenen suç ayrı şekilde ruhsatsız silah taşıma suçu ayrı şekilde cezalandırılacaktır. Yani bu suçtan ayrı, bu suçla birlikte işlenen suçtan ayrı cezalandırma yapılacaktır. Suçlar birbirinin içinde erimeyecektir.
Airsoft Silah Taşımak Suç Mudur?
Airsoft silahlar yasal olarak satışı gerçekleştirilen silahlardır. Kanun maddesinde suça konu olan silahlardan değildir. Bu nedenle Airsoft silah taşımak suç teşkil etmemektedir. Yalnız bu hiçbir kurala tabi olmadığı anlamına gelmemektedir. Kişinin 18 yaş üzerinde olması ve yerleşim yerlerinin dışında atış yapması gerekmektedir.
Esnafım Güvenlik Endişelerinden Dolayı Dükkanımda Ruhsatsız Silah Bulunduruyorum Suç Teşkil Eder Mi?
Silahın ruhsatsız olması yine suç teşkil edecektir. Silah bulundurma ruhsatı işyerinde veya meskende olmak üzere 2 türde bulunmaktadır. Dükkanınızda silah bulundurmak için bulundurma ruhsatı almanız gerekmektedir. Bu şekilde silah bulundurmanız suç teşkil etmektedir.
Ruhsatsız Silahımı Yakalattım, Ruhsatlı Bir Silah Alabilir Miyim?
Ruhsatsız silah yakalatmak, silah ruhsatı almaya engel teşkil etmemektedir.
Bıçak ve Diğer Aletleri Kullanmak Silah Sayılır Mı?
Ruhsatsız bir şekilde bıçak ve diğer aletleri kullanmak 6136 sayılı kanunun başka bir maddesinde ele alınmaktadır.
6136 madde 15: Bu Kanun hükümlerine aykırı olarak dördüncü maddede yazılı olan bıçak veya diğer aletleri veya benzerlerini satanlar, satmaya aracılık edenler, satın alanlar, taşıyanlar veya bulunduranlar hakkında altı aydan bir yıla kadar hapis ve yirmibeş günden az olmamak üzere adli para cezasına hükmolunur.
Kanun maddesinden anlaşılacağı üzere kanun silah ve bıçak olarak bir ayrımda bulunmuştur. Cezalandırmada farklılıklara gidilmiştir. Örneklemek gerekirse Şiş, kama, kılıç, muşta, balyoz, keser, ustura, kasatura, pala, çakı, jilet, cop, kamçı, satır, şiş, kelebek bıçak, sustalı bıçak çivili sopa gibi bıçak ve aletler taşınması yasak olanlardır.
Silah Bulundurma Ruhsatım Var İkametgahım Değişti Ne Yapmam Lazım?
İkametgâh değişikliği yapmanız durumunda silahı meskende bulundurma izniniz olduğu için bildirim yapmanız gerekmektedir. Bildirim yapmamanız suç oluşturmamaktadır. Bildirim yapmadığınız durumda hakkınızda idari para cezasına hükmolunacaktır. Kişi bu durumu bildirdiği takdirde herhangi bir sorunla karşı karşıya gelmeyecektir.
Taşıdığım Silah, Silah İşlevini Kaybetmiş Vaziyette Suç Teşkil Eder Mi?
Eğer ki taşımakta bulunduğunuz silahın tamiri ancak bir silah uzmanı tarafından giderilebilecek düzeyde veya düzeltilemeyecek kadar büyük bir sorunu varsa taşımanız ruhsatsız silah taşıma suçunu teşkil etmeyecektir. Fakat taşımakta bulunduğunuz silahın tamiri mümkünse taşımanız suç teşkil edecektir.
Ruhsatsız Silah Taşıma Suçu Memurluğa Engel Mi?
Hukukumuzda 1 yıl üzerinde hapis cezası almak ve bazı özel suçları işlemek memurluğa engel teşkil etmektedir. Ruhsatsız silah taşıma suçu memurluğa engel teşkil eden özel suçlar arasında değildir. Ceza miktarı kanunda suçun işleniş hareketine, niteliğine göre birçok sebebe göre değişmektedir. Ceza 1 yılın üzerinde ise memurluğa engel teşkil etmektedir.
Ruhsatsız Silah Taşıma Suçu Adli Sicil Kaydına İşler Mi?
Ruhsatsız silah taşıma suçu adli sicil kaydına işlemektedir. Adli sicil kaydından silinmesi cezanın infazı sonrasında takip edilecek adımlarla mümkündür.
Ruhsatsız Silah Yakalattım Geri Alabilir Miyim?
Ruhsatsız olarak bir silah yakalatmanız sonucu suç işlemiş olursunuz. Bir suç sonucu yakalanan ruhsatsız silah müsadere edilir ve adli emanete alınır. Bu silahı geri alma imkanınız bulunmamaktadır.
Kurusıkı Tabanca Bulundurmak Suç Mu?
Kurusıkı tabancalar 5729 sayılı Ses ve Gaz Fişeği Atabilen Silahlar Hakkında Kanun hükümlerince suç teşkil etmekte veya etmemektedir. Kurusıkı tabancanın taşınması yasaktır. Kanunda belirtilen usulde taşınması mümkündür. Bir kutu içerisinde ulaşım kolaylığına imkan vermeden taşınmalıdır. Kurusıkı tabancanın yasal olarak gerekliliklerini yerine getiren kimse kurusıkı tabancadan dolayı ceza almamaktadır. Daha önceden bahsettiğimiz üzere kurusıkı tabancanın belirli işlemlerle ateşli silah durumuna getirilmesi durumunda bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası bulunmaktadır.
Ruhsatlı Silah Kayıpsa Ne Yapmalı?
Ruhsatlı silah kaybedildiyse, öncelikle en yakın polis merkezine ya da jandarmaya gidilmeli ve meydana gelen bu durum anlatılmalıdır. Daha sonrasında ise ruhsatlı silah kaybıyla ilgili bir tutanak tutulması da bu kurumlardan talep edilmelidir. Ayrıca bu olayla ilgili savcılığa suç duyurusunda da bulunulabilir ya da silah ruhsatı alınan mercilere de (örneğin il emniyet müdürlüklerine) de durum bildirilebilir.
Ruhsatlı Silahın Kayıp Bildirimi Nasıl Yapılır?
Ruhsatlı silahın kayıp bildirimi aşağıdaki şekillerde yapılabilir:
- Polis veya Jandarma Birimine Başvuru: Ruhsatlı silahın kaybolduğu fark edildiğinde öncelikle en yakın polis merkezine veya jandarma karakoluna silah ruhsatının aslı ve fotokopisi, kimlik belgesi ve silahın kaybolduğuna dair bir dilekçe ile gidilmelidir ve ruhsatlı silah kayıp bildiriminde bulunulduğu yetkili kişilere bildirilmeli, gerekli başkaca açıklamalar da yapılmalıdır. Polis veya jandarma birimi meydana gelen bu olayla ilgili bir tutanak hazırlar ve söz konusu beyanları kaydeder. Böylece ruhsatlı silahın kayıp bildirimi de gerçekleştirilmiş olunur.
- Cumhuriyet Savcılığına Bildirim Yapılması: Ruhsatlı silahın kaybolduğuna dair meydana gelen olayı resmi olarak bildirmek için Cumhuriyet Savcılığı’na dilekçe ile gidilerek bir suç duyurusu yapılabilir. Bu dilekçede kaybolan silahın ruhsat numarası, seri numarası, marka ve modeli belirtilir ve ruhsatlı silahın kaybolma olayı detaylı olarak açıklanır. Böylece kaybedilen ruhsatlı silah bir başkasının eline geçmişse o kişi hakkında da cezai işlemlerin başlatılması da sağlanmış olunur.
- Silah Ruhsatını Veren Kuruma Bildirim: Ruhsatlı silahın kaybolduğuna dair meydana gelen bu olay silah ruhsatını veren kuruma da bildirilmelidir. Bu kurumlar somut olaya göre değişmekle beraber genellikle il emniyet müdürlüğü ruhsat şube veya il jandarma komutanlığıdır. Bu bildirim yazılı olarak silah ruhsatının bir fotokopisi ile gerçekleştirilir. Böylece ruhsatlı silahın kayıp bildirimi bu makamlara da yapılmış olunur.
Ruhsatsız Silah Taşıma, Bulundurma veya Satın Alma Suçunda Ceza Avukatının Önemi
Ruhsatsız silah bulundurma, yakalatma, av tüfeği bulundurma vb. konularda yaşadığınız sorunlarda, Burak Temizer Hukuk Bürosu’nun deneyimli İstanbul ceza avukatı kadrosu her zaman yanınızda yer almaktadır.
Ruhsatsız silah taşıma, bulundurma veya suçunda ceza avukatına danışmanın önemi çok büyüktür. Kimi zaman bir avukata danışmadan hareket etmeniz memur olma hayalinizin dahi önüne geçecektir kimi zaman ise özel sektörde sabıka kaydınızdan ötürü iş bulamamanıza sebep olacaktır. Veya silinmesini istediğiniz adli sicil kaydınızın temizlenmesinde prosedür eksikliğine yol açacaktır. Her ne olursa olsun herkesin savunulma hakkı bulunmaktadır. Avukatlar herkes için ve her zaman vardır. Müvekkillerimizin talepleri bizim için her şartta ve her zaman önemlidir. Ofisimiz çözüm odaklıdır.
Ceza hukuku hukuk büromuzun deneyimli avukatları mağdur olmamanız için bir telefon uzağınızda sizi bekliyor olacaklar. Alacağınız hukuki yardım sonucunda hakkınızı en iyi ve sağlıklı yöntemle korumuş olursunuz. İstanbul ceza avukatlarıyla, Nişantaşı ceza avukatlarıyla tarafımızla iletişime geçerek görüşebilir, bilgi alabilirsiniz. Unutmayın ; hasta olduğunuzda doktora gidiyorsanız, hukuki meselelerinizde de mutlaka bir tecrübeli avukata başvurmalısınız. Ruhsatsız silah taşıma ve bulundurma suçu konusunda avukat için tarafımıza ulaşabilirsiniz.
NİSANUR CEBECİ
ERDOĞAN HEYBET
BURAK TEMİZER HUKUK BÜROSU