Ara

6284 Sayılı Kanun Nedir? Maddeleri Nelerdir?

6284 Sayılı Kanun Nedir? Maddeleri

6284 sayılı kanun, şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi olan kadınların, çocukların, aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişilerin korunması ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesi maksadıyla alınacak tedbirlerle ilgili usul ve esasları düzenleyen bir kanundur.

6284 sayılı kanun, şiddete uğrayan ya da şiddete uğrama tehlikesi olan kişilerin korunması ve bu hususta etkili önlemler alınması için son derece mühim bir kanundur. Bu kanunun en önemli getirisi, belge ya da delil şartı aranmaksızın şiddet mağduru kişinin yetkili makamlara talep yapmasıyla koruyucu birtakım önlemlerin alınabilmesidir.

6284 Sayılı Kanun Nedir?

6284 sayılı kanun, şiddete maruz kalan veya maruz kalma riski bulunan kadınlar, çocuklar, aile bireyleri ve tek taraflı ısrarlı takip mağdurlarının korunmasına ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesine yönelik tedbirlerin usul ve esaslarını belirleyen bir yasadır. Bu yasa TBMM tarafından 8 Mart 2012 tarihinde kabul edilmiş olup uygulaması şu anda devam etmektedir.


Aile ve Boşanma Hukuku ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve Aile ve Boşanma Hukuku alanındaki diğer konularda bilgi edinmek isterseniz, ilgili sayfayı ziyaret edebilirsiniz.


6284 Sayılı Kanun’a Göre Mülki İdare Amirleri Tarafından Verilecek Koruyucu Tedbir Kararları

Bu Kanuna Göre Mülki İdare Amirleri Tarafından Verilecek Koruyucu Tedbir Kararları Şunlardır:

  1. Şiddete uğrayan kişiye ve gerekiyorsa beraberindeki çocuklara, bulunduğu yerde veya başka bir yerde uygun barınma yerinin tesis edilmesi.
  2. Şiddete uğrayan kişiye geçici maddi yardım yapılması.
  3. Şiddete uğrayan kişiye psikolojik, meslekî, hukukî ve sosyal bakımdan rehberlik ve danışmanlık hizmetinin sağlanması.
  4. Şiddete uğrayan kişinin hayatî tehlikesinin bulunması durumunda ilgilinin talebi üzerine veya resen geçici koruma altına alınması.
  5. Şiddete uğrayan kişinin çocukları varsa bakanlık bütçesinin ilgili tertibinden karşılanmak suretiyle kreş imkânının sağlanması.

6284 Sayılı Kanun Uyarınca Hakim Tarafından Verilecek Koruyucu Tedbir Kararları

6284 Sayılı Kanun Uyarınca Hakim Tarafından Verilebilecek Koruyucu Tedbir Kararları

Kanun Gereği Hâkim Tarafından Verilecek Koruyucu Tedbir Kararları Şunlardır:

  1. Kişinin işyerinin değiştirilmesi.
  2. Kişinin evli olması durumunda ortak yerleşim yerinden ayrı olacak şekilde yerleşim yeri belirlenmesi.
  3. 4721 sayılı Türk Medenî Kanunundaki şartların varlığı hâlinde ve korunan kişinin isteği üzerine tapu kütüğüne aile konutu şerhi konulması.
  4. Korunan kişi bakımından hayatî tehlikenin bulunması ve bu tehlikenin önlenmesi için diğer tedbirlerin yeterli olmayacağının anlaşılması durumunda ve kişinin aydınlatılmış rızasına bağlı olarak 5726 sayılı Tanık Koruma Kanunu hükümlerine göre kimlik ve diğer ilişkili bilgi ve belgelerinin değiştirilmesi.

6284 Sayılı Kanun Uyarınca Hakim Tarafından Verilecek Önleyici Tedbir Kararları

Bu Kanun Uyarınca Hâkim Tarafından Verilecek Önleyici Tedbir Kararları Şunlardır:

  1. Şiddet mağduru kişiye yönelik olarak şiddet tehdidi, hakaret, aşağılama veya küçük düşürmeyi içeren söz ve davranışlarda bulunmaması.
  2. Ortak konuttan veya bulunduğu yerden derhâl uzaklaştırılması ve ortak konutun korunan kişiye verilmesi.
  3. Şiddetten korunan kişilere, bu kişilerin bulundukları eve, okula ve işyerine yaklaşmaması.
  4. Çocuklarla ilgili daha önce verilmiş bir kişisel ilişki kurma kararı verilmişse, kişisel ilişkinin refakatçi eşliğinde yapılması, kişisel ilişkinin sınırlanması ya da tümüyle kaldırılması.
  5. Gerekli olduğu takdirde korunan kişinin, şiddete uğramamış olsa bile yakınlarına, tanıklarına ve kişisel ilişki kurulmasına ilişkin hâller saklı kalmak üzere çocuklarına yaklaşmaması.
  6. Şiddetten korunan kişinin şahsi eşyalarına ve ev eşyalarına zarar vermemesi.
  7. Korunan kişiyi iletişim vasıtalarıyla veya sair surette rahatsız etmemesi.
  8. Bulundurulması veya taşınmasına kanun tarafından izin verilen silahları kolluğa teslim etmesi.
  9. Silah taşıması zorunlu olan bir kamu görevi yapmaktaysa bile bu görevi nedeniyle zimmetinde bulunan silahı kurumuna teslim etmesi.
  10. Şiddetten korunan kişilerin bulundukları yerlerde alkol ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmaması ya da bu maddelerin etkisindeyken korunan kişilere ve bunların bulundukları yerlere yaklaşmaması, bağımlılık olduğu takdirde muayene ve tedavisinin sağlanması.
  11. Bir sağlık kuruluşuna muayene veya tedavi için başvurması ve tedavisinin gerçekleştirilmesi.

Koruma Kararı Talebi ve Koruma Kararının Geçerlilik Süresi

Koruma kararı; ilgilinin talebi, Bakanlık, kolluk görevlileri veya Cumhuriyet savcısının başvurusu üzerine verilir. Bu kararlar, en hızlı ve en erişilebilir şekilde hâkim, mülkî amir veya kolluk biriminden talep edilebilir. Talep edilen koruma kararı, ilk aşamada en fazla altı ay süreyle verilebilir. Ancak, şiddetin veya şiddet tehlikesinin devam ettiği tespit edilirse Bakanlık ya da kolluk görevlilerinin talebi üzerine korumanın süresi veya şekli değiştirilebilir, bu karar kaldırılabilir ya da mevcut haliyle devam etmesine karar verilebilir.


Şiddet Nedeniyle Boşanma Davası konulu içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.


6284 Sayılı Kanun’daki Tedbirler Nasıl Alınır?

Kadınlar, çocuklar, aile bireyleri ve tek taraflı ısrarlı takip mağdurları, 6284 Sayılı Kanun kapsamında düzenlenen tedbirlerden faydalanmak için Aile Mahkemesine öncelikle bir dilekçe ile başvurmalıdır. Bu dilekçe, Cumhuriyet savcılıklarına, kaymakamlıklara, karakola veya Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerine de verilebilir. Ancak, dilekçenin Aile Mahkemesine değil de bu mercilere verilmesi durumunda, bu kurumların dilekçeyi Aile Mahkemesine iletmesi zaman alacağından, doğrudan Aile Mahkemesine başvurmak daha hızlı ve etkili bir çözüm sağlayacaktır.

Verilen dilekçede, meydana gelen şiddet ve bu şiddetin önlenmesi için gerekli talepler açık ve detaylı olarak yazılır. Daha sonra Aile Mahkemesine başvuran şiddet mağduru kişiye bir dosya numarası verilir ve buna ilişkin karar da genel olarak en geç 2 iş günü içinde çıkarılır.

6284 Sayılı Kanun Kapsamında Verilen Kararlara Ve Koruma Kararlarına İtiraz

Bu kanun kapsamında verilen kararlara karşı, tefhim veya tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içinde ilgililer tarafından Aile Mahkemesine itiraz edilebilir. Hâkim tarafından verilen koruma kararlarına itiraz durumunda, dosya, o bölgede aile mahkemesinin birden fazla dairesi varsa, numara sırasına göre kendisini izleyen daireye; son numaralı daire için birinci daireye, eğer o bölgede yalnızca bir aile mahkemesi bulunuyorsa, Asliye Hukuk Mahkemesine, Aile Mahkemesi hâkimi ile Asliye Hukuk Mahkemesi hâkiminin aynı kişi olması durumunda ise en yakın Asliye Hukuk Mahkemesine gönderilir. İtiraz mercii, kararını bir hafta içinde verir ve verilen bu karar kesindir.

Koruma Kararına Aykırılık Durumunda Verilecek Ceza

6284 sayılı kanun uyarınca, hakkında koruma kararı verilen şiddet uygulayan kişi, bu kararın gereklerine aykırı davrandığında, fiili bir suç oluşturması durumunda bile, ihlal edilen tedbirin niteliği ve aykırılığın ciddiyetine göre hâkim kararıyla üç günden on güne kadar zorlama hapsine tabi tutulabilir. Ayrıca, koruma kararının gereklerine aykırılığın her tekrarı durumunda, ihlal edilen tedbirin niteliği ve aykırılığın ağırlığına göre zorlama hapsinin süresi on beş günden otuz güne kadar olabilir.

İstanbul Sözleşmesi Nedir?

İstanbul Sözleşmesi, (Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi) Avrupa Konseyi tarafından hazırlanan bir uluslararası sözleşmedir. Bu sözleşmenin içinde, kadına yönelik şiddet ile aile içi şiddeti önleme ve bu konudaki mücadele için temel kaideler ve devletlerin bu konudaki yükümlülükleri yer almaktadır.

Örneğin, bu sözleşme devletlere toplumsal cinsiyet eşitliği açısından kapsayıcı politikalar geliştirme ve uygulama yükümlülüğü, bu hususların gerçekleşebilmesi için daha fazla ekonomik kaynak sağlama yükümlülüğü ve kadına yönelik şiddetin büyüklüğüne dair istatistiki verilerin toplanıp daha sonrasına kamuoyuyla paylaşma yükümlülüğü getirmektedir.

Türkiye, bu sözleşmeyi 11 Mayıs 2011’de ilk imzalayan devlet olmuştur. Daha sonra bu sözleşme meclise sunulmuştur. Sözleşmeye uygun olarak bir yasa düzenlenmiş ve bu yasa da 6284 sayılı yasa olmuştur. Yani, İstanbul sözleşmesinin iç hukukumuzdaki görünümü 6284 sayılı yasadır. Ancak bu sözleşmeyi Türkiye, 20 Mart 2021 tarihinde bir Cumhurbaşkanı kararıyla feshetmiştir. Bu yüzden İstanbul Sözleşmesi artık ülkemizde uygulanamamaktadır.

6284 Sayılı Kanun ve İstanbul Sözleşmesi Arasındaki Farklar

6284 Sayılı Kanun ve İstanbul Sözleşmesi Arasındaki Farklar

6284 sayılı kanun ile İstanbul Sözleşmesi arasındaki temel farklar şunlardır:

1.    Ev İçi Şiddet İfadesinin Her İkisinde Farklı Anlamlara Gelmesi

İstanbul Sözleşmesi’ne göre ev içi şiddet; mağdurla aynı ikametgahı paylaşsın ya da paylaşmasın, daha önce paylaşmış olsun veya olmasın, aile içinde veya aile biriminde, mevcut veya geçmiş eşler ya da birlikte yaşayan bireyler arasında meydana gelen fiziksel, cinsel, psikolojik veya ekonomik şiddet olarak tanımlanırken, 6284 sayılı kanun ev içi şiddeti, şiddet mağduru ve şiddet uygulayan kişi aynı haneyi paylaşmasa da aile veya hane içinde ya da aile mensubu sayılan diğer kişiler arasında meydana gelen her türlü fiziksel, cinsel, psikolojik ve ekonomik şiddet şeklinde belirsiz bir ifadeyle tanımlamaktadır.

2.    Hedeflerin Farklı Olması

6284 sayılı kanun kişiye ve somut olaya özgü bir koruma ve destek mekanizması ile şiddetle mücadele etmeyi hedeflerken, İstanbul Sözleşmesi şiddetle mücadele kapsamında toplumsal cinsiyet rollerine dayanan ön yargıların ortadan kaldırılması için eğitim, medya ve özel sektörü de içerisine alan kapsamlı, koordineli ve bütüncül politikaların üretilmesi amacını güder.

3.    Devletin Sorumluluğunun Farklı Olması

İstanbul Sözleşmesi’ne taraf olan devletler, bu sözleşme kapsamındaki her türlü şiddet olayıyla ilgili istatistiki verileri düzenli aralıklarla toplama ve şiddet olaylarının kök nedenlerini, etkilerini, ceza oranlarını ve bu sözleşmenin uygulanması için alınan tedbirlerin etkinliğini incelemek amacıyla araştırmaları destekleme yükümlülüğü altındadır. Öte yandan, 6284 sayılı kanunda veri toplama, devletin sorumlu olduğu merkezi ve koordineli bir faaliyet olarak değil de koruyucu ve önleyici tedbir kararları ile zorlama hapsinin verilmesi ve uygulanmasına ilişkin veri toplayarak bilgi bankası oluşturma şeklinde ŞÖNİM’lere verilen bir görev olarak tanımlanmıştır.

4.    Cinsel Şiddet Kriz ve Sevk Merkezlerinin Mevcudiyeti

İstanbul Sözleşmesi’nin 25’inci maddesinde, devletlere şiddet mağdurlarının tıbbi ve adli muayene, travma desteği ve danışmanlık hizmetleri sağlamak amacıyla uygun, yeterli sayıda ve kolay erişilebilir tecavüz kriz merkezleri veya cinsel şiddet sevk merkezleri oluşturma yükümlülüğü getirilmişken, 6284 sayılık kanun, tecavüz kriz merkezleri veya cinsel şiddet sevk merkezlerine dair herhangi bir düzenleme içermemektedir.

5.    Tazminat Düzenlemesinin Varlığı

İstanbul Sözleşmesi’nin 30’uncu maddesi, devletlere mağdurların sözleşmede belirtilen herhangi bir suç nedeniyle faillerden tazminat talep etme hakkını güvence altına almak için gerekli yasal veya diğer tedbirleri alma yükümlülüğü getirmişken, 6284 sayılı kanunda ise şiddet mağdurlarının maddi ve manevi zararlarının tazminini sağlayan özel bir düzenleme yapılmamıştır.

Sıkça Sorulan Sorular

6284 Sayılı Kanun’un Kapsamı Nedir?

6284 sayılı kanun, şiddet gören veya şiddet görme tehlikesi olan kadınların, çocukların, aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişilerin korunması ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesi maksadıyla alınacak tedbirlerle ilgili usul ve esasları kapsamaktadır.

Erkekler Hakkında 6284 Sayılı Kanun Hükümleri Uygulanabilir Mi?

6284 sayılı kanunda erkeklerin bu hükümlerden yararlanacağı açık bir şekilde yazmamakla beraber erkekler, aile bireyleri içindeyse ya da tek taraflı ısrarlı takip mağduru konumundaysa 6284 sayılı kanun onlar hakkında da uygulanabilir.

6284 Sayılı Kanun ile İstanbul Sözleşmesi Aynı Şey Midir?

Hayır, 6284 sayılı kanun ile İstanbul Sözleşmesi aynı şey değildir. Her şeyden önce İstanbul Sözleşmesi bir uluslararası sözleşmedir ve bu sözleşmeye imza atan devletler bu sözleşmedeki hükümleri kabul ederler, 6284 sayılı kanun ise yasa koyucu tarafından hazırlanmış olan ulusal bir metindir. Ancak, İstanbul Sözleşmesinin iç hukukumuza yansımasının 6284 sayılı kanunla gerçekleştiği söylenebilir.

6284 Sayılı Kanun’un Madde 5/1/B’si Hangi Önleyici Tedbiri Alma Durumunu Düzenler?

6284 sayılı kanunun madde 5/1/b’si ortak konuttan veya bulunduğu yerden derhal uzaklaştırılması ve ortak konutun korunan kişiye tahsis edilmesi önleyici tedbirini düzenler.

6284 Sayılı Kanun Hala Yürürlükte Midir?

Evet, 6284 sayılı kanun halen yürürlüktedir. Bu kanun TBMM tarafından 8 Mart 2012 tarihinde kabul edilmiş olup uygulamasına şu anda da devam edilmektedir.

6284 Sayılı Kanun’un 5.Maddesi Nedir?

6284 sayılı kanunun 5.maddesi hâkim tarafından verilecek önleyici tedbir kararlarını düzenler. Hâkim bu maddede yazılan tedbirlerden bir ya da birkaçına gerektiği takdirde hükmedebilir.

Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) Nedir?

Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM), 6284 sayılı kanun ile kurulmuştur. 81 ilde faaliyet gösteren bu merkezler, şiddet mağdurlarına yardım sağlamanın yanı sıra bu kanun kapsamında yararlanabilecekleri hakları elde etmeleri için ilgili mercilere yönlendirme yapar ve gerekli desteklerin koordinasyonunu sağlar.

6284 Sayılı Kanun’un Kötüye Kullanılması Durumunda Ne Olur?

Eğer bir kişi 6284 sayılı kanunun hükümlerini kötüye kullandığı takdirde alınan koruma tedbirleri iptal edilebilir ve kişi, karşı taraftan maddi ve manevi tazminat talep edebilir.

6284 Sayılı Kanun Kimlere Uygulanır?

6284 sayılı kanun şiddet gören veya şiddet görme tehlikesi olan kadınlara, çocuklara, aile bireylerine ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişilere yönelik olarak uygulanır.

Şiddet Mağduru Olan Kişi Nafaka ve Çocuğunun Velayetini İsteyebilir Mi?

Çocuğu bulunan ve boşanma davası açmamış olan şiddet mağduru kişi, çocuk için geçici velayet talebinde bulunabilir ve daha önce nafaka bağlanmamışsa tedbir nafakası talep edebilir.

Uzaklaştırma Kararı İçin Nereye Başvurulur?

6284 sayılı kanun kapsamında uzaklaştırma kararı alabilmek için karakol, şiddet önleme ve izleme merkezine, cumhuriyet başsavcılıklarına ya da Aile Mahkemelerine başvurulur.

6284 Sayılı Kanun’un Madde 5/1/A’sı Hangi Önleyici Tedbiri Alma Durumunu Düzenler?

6284 sayılı kanunun madde 5/1/a’sı şiddet mağduruna yönelik olarak, tehdit, hakaret, aşağılama veya küçük düşürme içeren söz ve davranışlarda bulunulmaması önleyici tedbirini düzenler.


Hakaret Nedeniyle Boşanma Davası konulu içeriğimizi de ziyaret etmek isterseniz, bağlantıya tıklayabilirsiniz.


6284 Sayılı Kanun Kaldırıldı Mı?

Hayır, 6284 sayılı kanun kaldırılmamıştır, halen yürürlüktedir. İstanbul Sözleşmesi kaldırılmasına rağmen bu sözleşmenin iç hukukumuzdaki yansıması olan 6284 sayılı kanunu meclisimiz, 8 Mart 2012’de kabul etmiş ve şu anda da ilgili makamlarca uygulamasına devam olunmaktadır.

6284 Sayılı Kanun’un Önemli Maddeleri

Madde 1:

6284 sayılı kanunun 1.maddesinde kanunun amacı düzenlenmiştir. Düzenlenen bu kanunun amacı şunlardır: Şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişilerin korunması ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesi maksadıyla alınacak tedbirlere ilişkin usul ve esasları düzenlemektir. Ayrıca bu maddenin son cümlesinde de bu hususta alınacak tedbirlerin ayrımcılık olarak yorumlanamayacağı da ifade edilmiştir.

Madde 3:

6284 sayılı kanunun 3.maddesinde mülki idare amirleri (kaymakam ve vali gibi) tarafından alınabilecek tedbirler düzenlenmiştir. Buna göre mülki idare amirleri tarafından mağdurun kendisine ve gerekiyorsa çocuklarına, bulunduğu yerde veya başka bir yerde uygun barınma yeri sağlanmasına, diğer kanunlar kapsamında yapılacak yardımlar saklı kalmak üzere, geçici maddi yardım yapılmasına, psikolojik, meslekî, hukukî ve sosyal bakımdan rehberlik ve danışmanlık hizmeti verilmesine,  hayatî tehlikesinin bulunması hâlinde, talep üzerine veya resen geçici koruma altına alınmasına, gerekli olması hâlinde, korunan kişinin çocukları varsa çalışma yaşamına katılımını desteklemek üzere dört ay, kişinin çalışması hâlinde ise iki aylık süre ile sınırlı olmak kaydıyla, on altı yaşından büyükler için her yıl belirlenen aylık net asgari ücret tutarının yarısını geçmemek ve belgelendirilmek kaydıyla Bakanlık bütçesinin ilgili tertibinden karşılanmak suretiyle kreş imkânının sağlanmasına karar verilebilir.

Madde 4:

6284 sayılı kanunun 4.maddesi hâkim tarafından alınabilecek koruyucu tedbirleri düzenlemiştir. Buna göre hakim tarafından alınabilecek koruyucu tedbirler; mağdurun işyerinin değiştirilmesi, kişinin evli olması hâlinde ortak yerleşim yerinden ayrı yerleşim yeri belirlenmesi,  Türk Medenî Kanunundaki şartların varlığı hâlinde ve korunan kişinin talebi üzerine tapu kütüğüne aile konutu şerhi konulması, korunan kişi bakımından hayatî tehlikenin bulunması ve bu tehlikenin önlenmesi için diğer tedbirlerin yeterli olmayacağının anlaşılması hâlinde ve ilgilinin aydınlatılmış rızasına dayalı olarak  Tanık Koruma Kanunu hükümlerine göre kimlik ve ilgili diğer bilgi ve belgelerinin değiştirilmesidir.

Madde 5:

6284 sayılı kanunun 5.maddesi hâkim tarafından verilecek önleyici tedbirleri düzenler. Buna göre hakim tarafından verilebilecek önleyici tedbirler; şiddet mağduruna yönelik olarak şiddet tehdidi, hakaret, aşağılama veya küçük düşürmeyi içeren söz ve davranışlarda bulunmaması, ortak konuttan veya bulunduğu yerden derhâl uzaklaştırılması ve müşterek konutun korunan kişiye tahsis edilmesi, korunan kişilere, bu kişilerin bulundukları konuta, okula ve işyerine yaklaşmaması, çocuklarla ilgili daha önce verilmiş bir kişisel ilişki kurma kararı varsa, kişisel ilişkinin refakatçi eşliğinde yapılması, kişisel ilişkinin sınırlanması ya da tümüyle kaldırılması, gerekli görülmesi hâlinde korunan kişinin, şiddete uğramamış olsa bile yakınlarına, tanıklarına ve kişisel ilişki kurulmasına ilişkin hâller saklı kalmak üzere çocuklarına yaklaşmaması, korunan kişinin şahsi eşyalarına ve ev eşyalarına zarar vermemesi, korunan kişiyi iletişim araçlarıyla veya sair surette rahatsız etmemesi, bulundurulması veya taşınmasına kanunen izin verilen silahları kolluğa teslim etmesi, silah taşıması zorunlu olan bir kamu görevi ifa etse bile bu görevi nedeniyle zimmetinde bulunan silahı kurumuna teslim etmesi, korunan kişilerin bulundukları yerlerde alkol ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmaması ya da bu maddelerin etkisinde iken korunan kişilere ve bunların bulundukları yerlere yaklaşmaması, bağımlılığının olması hâlinde, hastaneye yatmak dâhil, muayene ve tedavisinin sağlanması, bir sağlık kuruluşuna muayene veya tedavi için başvurması ve tedavisinin sağlanmasıdır.


Uyuşturucu Bağımlılığı Nedeniyle Boşanma Davası konusu hakkında da bilgi almak isterseniz, içeriğimizi ziyaret edebilirsiniz.


Madde 8:

6284 sayılı kanunun 8.maddesi tedbir kararı hakkında bir düzenleme içermektedir. Tedbir kararı, ilgilinin talebi, Bakanlık veya kolluk görevlileri ya da Cumhuriyet savcısının başvurusu üzerine en çok 6 ay için verilir.  Lakin şiddet veya şiddet uygulanma tehlikesinin devam edeceğinin anlaşıldığı hâllerde tedbirlerin süresinin veya şeklinin değiştirilmesine, bu tedbirlerin kaldırılmasına veya aynen devam etmesine karar verilebilir.

Madde 9:

6284 sayılı kanunun 9.maddesi tedbir kararına itiraz hususunu düzenler. Tedbir kararına itiraz iki hafta içinde Aile Mahkemesine yapılmaktadır. İtiraz kararı bir hafta içinde verilir ve verilen kararlar kesindir.

Madde 13:

6284 sayılı kanunun 13.maddesi tedbir kararına aykırı hareket etmenin sonucunu gösterir. Buna göre hakkında tedbir kararı verilen şiddet uygulayan, bu kararın gereklerine aykırı hareket etmesi durumunda, fiili bir suç oluştursa bile ihlal edilen tedbirin niteliğine ve aykırılığın ağırlığına göre hâkim kararıyla üç günden on güne kadar zorlama hapsine tabi tutulur.

Burak Temizer Hukuk Bürosu Olarak 6284 Sayılı Kanun Çerçevesindeki  Hizmetlerimiz

6284 sayılı kanun ile ilgili tüm sorunlarınız için bize ulaşın!

Burak Temizer Hukuk bürosu müvekkillerinin haklarını koruyan ve onlara her konuda destek veren bir hukuk bürosudur. Burak Temizer Hukuk bürosuna güvenerek 6284 sayılı kanun hakkındaki tüm yasal haklarınızın korunduğundan emin olabilirsiniz. Siz de sayfamızdaki iletişim bölümünden bizlere ulaşarak gereken hukuki yardımları alabilirsiniz.

NİSANUR CEBECİ