Ara

Hakaret Nedeniyle Boşanma Davası ve Şartları

Hakaret Nedeniyle Boşanma Davası ve Şartları

Türk Medeni Kanunu’nda belli başlı boşanma sebepleri düzenlenmektedir. Bunlar; zina, onur kırıcı veya pek kötü davranış, hayata kast, haysiyetsiz hayat sürme ve suç işleme, akıl hastalığı, terk ve evlilik birliğinin sarsılmasıdır. Hakaret nedeniyle boşanma ise söz konusu kanunla açıkça düzenlenmemekle beraber çiftlerden biri hakaret nedeniyle boşanmak istediğinde onur kırıcı davranış veya pek kötü davranış ya da evlilik birliğinin sarsılması sebeplerine dayanarak boşanmalarını gerçekleştirilebilecektir.


Terk Nedeniyle Boşanma konusu hakkında bilgi almak için içeriğimizi ziyaret edebilirsiniz.


Boşanma sebeplerinden biri olan onur kırıcı davranış özel bir boşanma sebebidir ve hakaret de bir onur kırıcı davranış olarak değerlendirilir. Hakaretin yazılı ya da sözlü olarak gerçekleşmesinin burada bir önemi yoktur çünkü her iki durumda da hakarete dayalı boşanma davası çiftler tarafından açılabilecektir. Evlilik birliğinin temelinden sarsılması ise eşler arasında şiddetli geçimsizlikler olduğuna işaret eder ve hakaret de eşler arasında şiddetli geçimsizliklere neden olabileceğinden buna dayanılarak da boşanma davası açılabilecektir.


Aile ve Boşanma Hukuku ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve Aile ve Boşanma Hukuku alanındaki diğer konularda bilgi edinmek isterseniz, ilgili sayfayı ziyaret edebilirsiniz.


Hakaret Nedir?

Hakaret, kişi ya da kişilere yönelik aşağılayıcı ve kırıcı sözler anlamına gelir. Hakaret Türk Ceza Kanunu nezdinde bir suçu oluşturmakla beraber ayrıca evliliklerde geçerli bir boşanma nedeni de olabilmektedir. Hakaret içeren kelimelere ise şunlar örnek gösterilebilir: Şerefsiz, haysiyetsiz, geri zekalı, aptal, salak, hayvan, alçak, fahişe, hırsız, sahtekâr, köpek vb.

Hakaret Nedeniyle Açılan Boşanma Davasının Şartları

Hakaret Nedeniyle Açılan Boşanma Davası
Hakaret Nedeniyle Açılan Boşanma Davası

Hakaret nedeniyle boşanma davasının açılabilmesi için aşağıdaki şartların gerçekleşmesi gerekir:

  • Hakaret içeren bir söz söylenmiş olmalıdır.
  • Hakaretin diğer eşe karşı yönelmesi gerekir.
  • Meydana gelen bu davranış kasten yani bilerek ve isteyerek gerçekleştirilmelidir.
  • Hakaret eden eş ayırt etme gücüne sahip olmalıdır.

Boşanma Sebepleri konusu hakkında bilgi almak için içeriğimizi ziyaret edebilirsiniz.


Hakaret Nedeniyle Açılan Maddi ve Manevi Tazminat Davaları

Hakaret nedeniyle maddi ve manevi tazminat davaları açılabilir. Karşı taraftan tazminat alabilmek için karşı tarafın kusuruna ihtiyacımız vardır. Ortada eğer ki eşlerden birinin kusuru yoksa ya da her iki eşin de kusuru eşit derecede ise tazminat talebi olumsuz olarak sonuçlandırılacaktır. Hakaret eden eş de onur kırıcı davranışından ötürü diğer eşe uygun bir miktarda tazminat ödemekle yükümlü tutulabilir. Ancak eğer ki eşler birbirlerine karşılıklı olarak hakaret ederlerse tazminattan söz edemeyiz.

Hakaret Nedeniyle Boşanmada Mal Paylaşımı

Boşanma davalarından sonra mal paylaşımına geçilir ve bunun için bir dava açılması gerekir. Hakaret sebebiyle boşanmada da mal paylaşımı özel bir ayrımı gerektirmez ve Türk Medeni Kanunu’ndaki ilgili hükümlere göre mal paylaşımı yapılır. Buna göre taraflar boşanmada mal paylaşımı yapılırken katılma alacağı, katkı payı alacağı ve değer artış payı alacağı talep edebilirler.

Boşanma Davasında Hakaretin İspatı Nasıl Yapılır?

Hakaretin boşanmada ispatlanmasında genel ispat kuralları geçerli olup kendisine hakaret edildiği iddiasını iddia eden bunu ispatlamakla yükümlü olacaktır. Örneğin; tanık beyanları, WhatsApp mesajları, e-postalar ve kamera veya ses kaydı da bu yönde ispat araçları olarak kullanılabilecektir.

Hakaret Nedeniyle Boşanma Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme

Hakaret Nedeniyle Boşanma Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme
Hakaret Nedeniyle Boşanma Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme

Hakaret nedeniyle boşanma davasında görevli mahkeme Aile Mahkemeleridir. Hakaret nedeniyle boşanma davasında yetkili mahkeme ise eşlerden birinin yerleşim yeri veya eşlerin davadan önce son 6 aydan beri oturdukları yer mahkemesidir.

Hakaret Nedeniyle Boşanma Yargıtay Kararları

1.    Yargıtay 2. HD. 02.03.2023, E. 2022/10312 K. 2023/813

Yargıtay bu kararında, eşe karşı hayvan isimleriyle hitap etmenin hakaret nedeniyle boşanmaya esas olabileceğini kabul etmiştir.

2.    Yargıtay 2. HD. 11.07.2012 E. 2012/683 K. 2012/19443

Yargıtay bu kararında eşe karşı; adam değilsin, erkek misin, geri zekalısın kelimelerinin söylenmesinin hakaret nedeniyle boşanmaya esas olabileceğini kabul etmiştir.

3.    Yargıtay 2. HD. 13.02.2017, E. 2015/22407 K. 2017/1334

Yargıtay bu kararında eşe karşı, içinde şeytan var denmesinin hakaret nedeniyle boşanmaya esas olabileceğini kabul etmiştir.

4.    Yargıtay 2. HD. 23.20.2008, E. 2007/13963 K. 2008/13938

Yargıtay bu kararında eşin ailesine karşı da hakaret etmenin hakaret nedeniyle boşanmaya esas olabileceğini kabul etmiştir.

5.    Yargıtay 2. HD. 23.05.2017, E. 2016/11662 K. 2017/6097

Yargıtay bu kararında eşin annesine karşı manyak kadın denmesinin hakaret nedeniyle boşanmaya esas olabileceğini kabul etmiştir.

6.    Yargıtay 2. HD. 18.02.2021, E. 2021/200 K. 2021/1487

Yargıtay bu kararında eşe karşı yapılan hakaretlere tepkisiz kalmanın hakaret nedeniyle boşanmaya esas olabileceğini kabul etmiştir.

7.    Yargıtay 2. HD. 19.10.2022, E. 2022/6289 K. 2022/8381)

Yargıtay bu kararında eşe karşı geri zekâlı denmesinin hakaret nedeniyle boşanmaya esas olabileceğini kabul etmiştir.

8.    Yargıtay 2. HD. 04.04.2013, E. 2012/23528 K. 2013/9442),

Yargıtay bu kararında internet ortamında eşe hakaret edilmesinin hakaret nedeniyle boşanmaya esas olabileceğini kabul etmiştir.

9.    Yargıtay 2. HD. 05.11.2019, E. 2019/6157 K. 2019/10856

Yargıtay bu kararında eşin evlenmeden önceki gelir durumunu aşağılama, kendi gelirini üstün görerek eşe bu nedenle hakaret etmenin hakaret nedeniyle boşanmaya esas olabileceğini kabul etmiştir.

Sıkça Sorulan Sorular

Eşe Karşı Hakaret Bir Boşanma Sebebi Midir?

Evet, eşlerden birinin hakaret etmesi bir boşanma sebebidir. Eğer ki çiftlerden biri hakaret nedeniyle boşanmak istiyorsa onur kırıcı davranış veya pek kötü davranış ya da evlilik birliğinin sarsılması sebeplerini sunarak boşanabileceklerdir.

Eşler Arasında Karşılıklı Hakaret Boşanma Sebebi Midir?

Eşler birbirine karşılıklı olarak hakaret ettiklerinde birinin diğerine oranla kusurlu olması ortadan kalkmaktadır. Ancak Yargıtay eşleri bu durumda eşit kusurlu kabul ederek eşlerin boşanabileceklerine karar vermiştir. Yani eşler arasındaki karşılıklı hakaret bir boşanma sebebidir.

Eşin Ailesine Hakaret Bir Boşanma Sebebi Midir?

Evet, eşin ailesine hakaret etmek bir boşanma sebebidir. Zira Yargıtay da eşinin ailesine hakaret eden eşi tam kusurlu bularak bunu doğrulamıştır.

Hakaret Nedeniyle Boşanma Davası Açmak Ne Kadar Tutar?

Hakaret sebebiyle boşanma davası masrafları 2024 yılı itibariyle ortalama 3500-4000 TL arasında olmaktadır. Bu davada avukatlık ücreti ise 2024 yılı itibariyle en az 17.900 TL olup bu ücretin, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinde 2024 yılı için belirlenen asgari miktar olduğu unutulmamalı ve avukatlar tarafından bu miktarın üstünde miktarlar da talep edilebileceği unutulmamalıdır.

Hakaret Nedeniyle Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

Hakaret sebebiyle boşanma davası, ortalama olarak 1-1,5 yıl sürede sonuçlanır.

Küfretmek Boşanma Sebebi Midir?

Evet, küfretmek bir boşanma sebebidir. Yargıtay da küfretmenin evlilik birliğinin devam etmesine engel olacak derecede bir geçimsizlik meydana getireceğine ve bu nedenle de eşlerden birinin küfretmesinin boşanmaya esas teşkil edebileceğine karar vermiştir.

Kadının Kocasına Hakaret Etmesi Bir Boşanma Nedeni Midir?

Evet, kadının kocasına hakaret etmesi bir boşanma nedenidir. Yargıtay da kadının eşine bireysel olarak veya toplum içinde hakaret etmesini ve eşinin ailesine hakaret etmesini bir boşanma nedeni olarak kabul etmiş ve bu tür boşanmalarda kadını kusurlu bulmuştur.

Burak Temizer Hukuk Bürosu Hakaret Nedeniyle Boşanma Davasına Yönelik Hizmetlerimiz

Hakaret nedeniyle boşanma davası ile ilgili tüm sorunlarınız için bize ulaşın!

Burak Temizer Hukuk bürosu müvekkillerinin haklarını koruyan ve onlara her konuda destek veren bir hukuk bürosudur. Burak Temizer Hukuk bürosuna güvenerek hakaret nedeniyle boşanma davası hakkındaki tüm yasal haklarınızın korunduğundan emin olabilirsiniz. Siz de sayfamızdaki iletişim bölümünden bizlere ulaşarak gereken hukuki yardımları alabilirsiniz.

NİSANUR CEBECİ