Türk Medeni Kanunu’nda belli başlı boşanma sebepleri düzenlenmektedir. Bunlar; zina, onur kırıcı veya pek kötü davranış, hayata kast, haysiyetsiz hayat sürme ve suç işleme, akıl hastalığı, terk ve evlilik birliğinin sarsılmasıdır. Şiddet nedeniyle boşanma ise söz konusu kanunla açıkça düzenlenmemekle beraber çiftlerden biri şiddet nedeniyle boşanmak istediğinde hayata kast, onur kırıcı davranış veya pek kötü davranış sebebine dayanarak boşanmalarını gerçekleştirilebilecektir.
Boşanma sebeplerinden biri olan hayata kast, onur kırıcı davranış veya pek kötü davranış özel bir boşanma sebebidir ve şiddet de bu kapsamda değerlendirilir. Özellikle son yıllarda evlilik birliğinde şiddet vakaları artmış ve hatta bireylerin ölümüne kadar yol açmıştır. Bununla beraber şiddet nedeniyle boşanma davalarında da birtakım artışlar meydana gelmiştir.
Aile ve Boşanma Hukuku ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve Aile ve Boşanma Hukuku alanındaki diğer konularda bilgi edinmek isterseniz, ilgili sayfayı ziyaret edebilirsiniz.
Şiddet Nedir?
Şiddet, kişiye ya da kişilere yönelik psikolojik, fiziksel, cinsel, duygusal ve ekonomik olarak zarar verme amacı güden her türlü davranıştır. Bu davranış türlerinin her biri birer boşanma sebebi olarak öne sürülebilir. Yani bir kişinin şiddete uğraması için sadece fiziksel olarak bir zarar meydana gelmesine gerek yoktur, psikolojik, duygusal, cinsel ve ekonomik olarak bir zarar meydana gelmişse bile buna dayanılarak boşanma davası açılabilir.
Şiddet Nedeniyle Boşanmada Maddi ve Manevi Tazminat
Maddi tazminat alabilmek için karşı tarafın kusuruna ihtiyacımız vardır. Şiddet nedeniyle boşanmada da şiddete uğrayan eş uygun bir miktar maddi tazminat talep edebilir. Zira bu durumda şiddet uygulayan eş ağır kusurludur ve bu durum da diğer eşe uygun miktar bir tazminat talep etme hakkını verir. Ayrıca şiddet uygulamak insanın kişilik haklarına aykırı olduğundan uygun bir miktar manevi tazminat da talep edilebilecektir.
Şiddet Nedeniyle Boşanmada Mal Paylaşımı
Boşanma davalarından sonra mal paylaşımına geçilir ve bunun için bir dava açılması gerekir. Şiddet sebebiyle boşanmada da mal paylaşımı özel bir ayrımı gerektirmez ve Türk Medeni Kanunu’ndaki ilgili hükümlere göre mal paylaşımı yapılır. Kural olarak taraflar boşanmada mal paylaşımı yapılırken katılma alacağı, katkı payı alacağı ve değer artış payı alacağı talep edebilirler. Ancak kanun koyucu hayata kast sebebiyle kusurlu eşin artık değerdeki pay oranının hakkaniyete uygun olarak azaltılmasına ya da kaldırılmasına karar verebilir. Şiddet de hayata kast durumuna dahil olduğundan şiddet uygulayan eşin artık değerdeki pay oranının hakkaniyete uygun olarak azaltılmasına ya da kaldırılmasına hâkim tarafından karar verilebilecektir.
Şiddet Nedeniyle Boşanmada İspat
Evliliklerde şiddet türlerinden biri olan fiziksel şiddet meydana geldiyse bu durum her türlü delille ispatlanabilir. Örneğin; tanıkla ya da doktordan alınmış raporlarla bu durum kanıtlanabilir. Alınacak olan darp raporu şiddet olayının hemen ardından vakit geçmeksizin alınmalıdır. Eğer ki darp raporu almak gibi bir imkân yoksa kişi en yakınındaki kolluk güçlerine başvuruda bulunmalıdır. Böylece şiddet gören eş iddiasını ispatlama imkanını yakalar ve davasındaki haklılığını da ispat etme imkanını yakalamış olur. Bir diğer şiddet türü olan psikolojik şiddetse tanık beyanlarıyla, WhatsApp konuşmaları ile ya da diğer sosyal medya yazışmaları ile ispatlanabilir.
Şiddet Nedeniyle Boşanmada Uzaklaştırma Kararı Nedir? Nasıl Alınır?
Uzaklaştırma kararı aile içinde şiddete uğrayan kişilerin Aile Mahkemeleri’ne, kolluk güçlerine ya da savcılıklara başvurarak aldıkları bir koruma tedbiridir. Bu koruyucu tedbir kararı en çok 6 aylığına verilebilir. Ayrıca 6284 kanunu uyarınca evden uzaklaştırma kararı da alınabilir. Bu talep Aile mahkemelerine, Aile mahkemelerinin olmadığı yerlerde ise Asliye Hukuk Mahkemelerine yapılır. Uzaklaştırma kararı 1-4 gün arasında çıkarılır. Bu koruma kararının süresi bitmişse ve boşanma davası da devam ediyorsa süre bittikten sonra bu koruma tedbiri uzatılabilir.
Şiddet Nedeniyle Boşanmada Görevli ve Yetkili Mahkeme
Şiddet nedeniyle boşanma davasında görevli Mahkeme Aile Mahkemeleridir. Aile mahkemesi olmayan yerlerde Asliye Hukuk Mahkemesi Aile Mahkemesi sıfatıyla davayı sonuçlandıracaktır. Şiddet nedeniyle boşanma davasında yetkili mahkeme ise eşlerden birinin yerleşim yeri veya eşlerin davadan önce son 6 aydan beri oturdukları yer mahkemesidir.
Şiddet Nedeniyle Boşanma Davası Yargıtay Kararları
1. Yargıtay 2. H.D., 5.12.2012 T., 9585-29349
Yargıtay bu kararında bir eşin diğer eşi dövmesinin şiddet nedeniyle boşanmaya esas teşkil edebileceğini kabul etmiştir.
2. Yargıtay 2. H.D, 27.2.2007 T., E. 2006/9074, K. 2007/2870
Yargıtay bu kararında bir eşin çocukları dövmesinin şiddet nedeniyle boşanmaya esas teşkil edebileceğini kabul etmiştir.
3. Yargıtay 2. H.D., 19.6.2006, E. 2875, K. 9667
Yargıtay bu kararında bir eşin diğer eşin akrabalarına karşı şiddet göstermesi, şiddet nedeniyle boşanmaya esas teşkil edebileceğini kabul etmiştir.
4. Yargıtay 2. H.D., 6.12.2004, E. 14948, K. 14612
Yargıtay bu kararında eşlerin karşılıklı olarak birbirlerini dövmelerinin şiddet nedeniyle boşanmaya esas teşkil edebileceğini kabul etmiştir.
5. Yargıtay 2. H.D., 19.9.2012, E. 2012/1411, K. 2012/21702
Yargıtay bu kararında bir eşin ailesince diğer eşe şiddet uygulanması ve eşin buna engel olmamasının şiddet nedeniyle boşanmaya esas teşkil edebileceğini kabul etmiştir.
6. Yargıtay 2. H.D., 19.1.2010, E. 18281, K. 831)
Yargıtay bu kararında tırnak, kaynar su, sopa vb. gibi aletler ile eşe vurmanın şiddet nedeniyle boşanmaya esas teşkil edebileceğini kabul etmiştir.
7. Yargıtay 2. H.D., 27.11.2012, E. 2012/8578, K. 2012/28403)
Yargıtay bu kararında eşlerden birinin diğerine bir şeyler fırlatmasının şiddet nedeniyle boşanmaya esas teşkil edebileceğini kabul etmiştir.
8. Yargıtay 2. H.D.,20.12.2004, E. 14115, K. 15344)
Yargıtay bu kararında eşlerden birinin diğerini itmek suretiyle fiziksel şiddete kalkışmasının şiddet nedeniyle boşanmaya esas teşkil edebileceğini kabul etmiştir.
9. Yargıtay 2. H.D., 17.12.2007, E. 3741, K. 17683
Yargıtay bu kararında eşlerden birinin diğerinin saçını çekerek fiziki şiddet uygulamasının şiddet nedeniyle boşanmaya esas teşkil edebileceğini kabul etmiştir.
10. Yargıtay 2. H.D., 18.4.2002, E. 2709, K. 5444
Yargıtay bu kararında eşlerden birinin diğerine şiddet uygulamak niyetiyle üzerine yürümesinin şiddet nedeniyle boşanmaya esas teşkil edebileceğini kabul etmiştir.
11. Yargıtay2.H.D.,17.5.201216568
Yargıtay bu kararında fiziksel şiddetin eşyalara karşı işlenmesinin şiddet nedeniyle boşanmaya esas teşkil edebileceğini kabul etmiştir.
Evlilik ve Boşanma Hakkında 100 Soru 10 Cevap konusu hakkında bilgi almak için içeriğimizi ziyaret edebilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Şiddet Nedeniyle Boşanma Davasının Ne Kadar Süre İçinde Açılması Gerekir?
Şiddet nedeniyle boşanma davasında dava açma süresi şiddet olayından itibaren 6 aydır. Eğer ki şiddet nedeniyle boşanma davası evlilik birliğinin temelinden sarsılması yani şiddetli geçimsizlik nedeniyle açılmışsa boşanma davası her zaman açılabilir.
Şiddet Eylemini Affeden Eş Boşanma Davasını Açabilir Mi?
Şiddet eylemini affeden eş ya da şiddet eylemini affettiğini gösteren eylemler yapan eş boşanma davası açma hakkını kaybeder ve boşanma davasını açamaz.
Eşim Tarafından Şiddete Uğradım, Ne Yapmalıyım?
Bu durumda emniyet birimlerine ya da savcılıklara başvurabilir, uzaklaştırma kararı alabilir, koruyucu diğer tedbirlere başvurabilir ya da tedbir nafakası olarak maddi nafaka talep edebilirsiniz. Ayrıca baroların kadın danışma mercilerine, kadın sivil toplum kuruluşlarına, sağlık kuruluşlarına ya da Alo 183’e başvuruda bulunabilirsiniz.
Hayata Kast Nedeniyle Boşanma konusu hakkında bilgi almak için içeriğimizi ziyaret edebilirsiniz.
Şiddet Nedeniyle Boşanma Davası Açmanın Maaliyeti Nedir?
Şiddet nedeniyle boşanma davası açmanın maaliyeti ortalama olarak 22.000 TL’dir. Ancak her somut olaya ve tarafların taleplerine göre bu miktarın değişebileceği unutulmamalıdır.
Şiddet Nedeniyle Boşanma Davası Ne Kadar Süre?
Şiddet sebebiyle boşanma davası, ortalama olarak 1-1,5 yıl sürede sonuçlanır. Her somut olayın özelliğinde göre bu süreler değişiklik gösterebilir.
Şiddet Bir Boşanma Sebebi Midir?
Evet, şiddet bir boşanma sebebidir ve çiftlerden biri şiddet nedeniyle boşanmak istediğinde hayata kast, onur kırıcı davranış veya pek kötü davranış sebebine dayanarak boşanmalarını talep edebilecektir.
Şiddet Nedeniyle Boşanma Davasında Neler Talep Edilebilir?
Şiddet sebebiyle açılan boşanma davalarında nafaka, velayet, mal paylaşımı ve tazminat talep edilebilir.
Şiddet Hangi Boşanma Sebebine Girer?
Şiddet nedeniyle boşanma hayata kast, onur kırıcı davranış veya pek kötü davranış boşanma sebebine girer.
Eşine Şiddet Uygulayan Kocanın Cezası Nedir?
Eşine şiddet uygulayan koca mahkemenin vermiş olduğu tedbir kararına aykırı hareket etmişse 3 günden 10 güne kadar zorlama hapis cezasına mahkum edilecektir.
Şiddet Uygulayan Eşe Velayet Verilir Mi?
Hayır, şiddet uygulayan eşe velayet verilemez.
Çocuğa Şiddet Uygulamak Boşanma Sebebi Midir?
Evet, çocuğa karşı şiddet uygulanması bir boşanma sebebidir.
Darptan Dolayı Boşanabilir Miyim?
Evet, darptan dolayı boşanma işlemlerini gerçekleştirebilir ve eşinizden boşanabilirsiniz.
Burak Temizer Hukuk Bürosu Şiddet Nedeniyle Boşanma Davasına Yönelik Hizmetlerimiz
Şiddet nedeniyle boşanma davası ile ilgili tüm sorunlarınız için bize ulaşın!
Burak Temizer Hukuk bürosu müvekkillerinin haklarını koruyan ve onlara her konuda destek veren bir hukuk bürosudur. Burak Temizer Hukuk bürosuna güvenerek şiddet nedeniyle boşanma davası hakkındaki tüm yasal haklarınızın korunduğundan emin olabilirsiniz. Siz de sayfamızdaki iletişim bölümünden bizlere ulaşarak gereken hukuki yardımları alabilirsiniz.
NİSANUR CEBECİ