Şikayetçi Hakkı ve Şikayeti Geri Çekmek Nedir?
Şikayet hakkı, takibi şikayete bağlı suçların soruşturulması ve kovuşturulması için mağdur veya suçtan zarar gören kişi tarafından, yasal süresi içerisinde yetkili mercie başvurma hakkıdır. Şikayeti geri çekmek de aynı şekilde vatandaşlara tanınmış bir haktır. Savcılık veya kolluk görevlileri, takibi şikayete bağlı suçlarda doğrudan soruşturma başlatamaz; soruşturmanın başlatılması için mağdur veya zarar gören kişinin şikayette bulunması gerekmektedir.
Şikayetten vazgeçme ise, şikayet hakkını kullanan mağdurun veya zarar gören kişinin, suçun soruşturulması ve kovuşturulmasından vazgeçerek şikayetini geri almasıdır.
İçindekiler
- 1 Şikayet Hakkı ve Şikayetten Vazgeçme(Şikayeti Geri Çekme) Başkası Tarafından Kullanılabilir Mi?
- 2 Şikayet Hakkı Süresi
- 3 Şikayet Hakkı ve Şikayeti Geri Çekme Süreleri
- 4 Şikayeti Geri Çektikten Sonra Tekrar Şikayetçi Olunabilir Mi?
- 5 Şikayetten Vazgeçmenin Sanık Tarafından Kabul Edilmemesi Durumu
- 6 Şikayet Nasıl Geri Çekilir? Şikayeti Geri Çekmek
Şikayet Hakkı ve Şikayetten Vazgeçme(Şikayeti Geri Çekme) Başkası Tarafından Kullanılabilir Mi?
Şikayet Hakkı
Şikayet hakkı kişiye sıkı sıkıya bağlı bir haktır ve bu nedenle başkası tarafından kullanılamaz. Suçtan zarar gören kişi veya mağdur, yalnızca kendisi şikayet hakkını kullanabilir. Bu nedenle şikayet hakkı mirasçılara geçmez. Ancak, kişi sağlığında şikayetçi olup da dava açmış ve ardından vefat etmişse, bu durumda mirasçılar davaya müdahil olabilir.
Şikayetten Vazgeçme
Tıpkı şikayet hakkı gibi, şikayetten vazgeçme de kişiye sıkı sıkıya bağlı bir haktır. Başkası, şikayetçi olan mağdur veya zarar gören kişi yerine şikayetten vazgeçemez. Şikayetçi olan kişi, yalnızca kendisi şikayetinden vazgeçebilir.
Şikayet Hakkı Süresi
Şikayete bağlı suçlarda, şikayet hakkının kullanılabilmesi için belirli bir süre sınırı vardır. Türk Ceza Kanunu’na göre, suçun mağduru ya da zarar gören kişi, 6 ay içinde şikayet hakkını kullanmalıdır. Eğer 6 ay içerisinde şikayet yapılmazsa, şikayet hakkı düşer ve süre sonunda soruşturma veya kovuşturma başlatılamaz.
Şikayet Hakkı Süresinin Başlangıcı
Şikayet süresi, suçtan mağdur olan kişinin fiili ve failin kim olduğunu öğrendiği günden itibaren başlar. Örneğin, 01/01/2025 tarihinde işlenen bir suçta mağdur, suçun fiilini ve failini 15/01/2025 tarihinde öğrendiyse, şikayet hakkını 15/07/2025 tarihine kadar kullanabilir.
Birden Fazla Mağdurun Olması Durumunda Şikayet Hakkı
Türk Ceza Kanunu’na göre, birden fazla mağdur bulunan durumlarda, bir mağdurun 6 aylık süreyi geçirmesi diğer mağdurların şikayet hakkını etkilemez. Diğer mağdurlar, süresinde şikayette bulunmaya devam edebilir.
Şikayet Hakkı ve Şikayeti Geri Çekme Süreleri
Şikayetten Vazgeçme Süresi
Şikayetten vazgeçme, şikayetçi olan kişi tarafından soruşturma aşamasını sona erdirmeden veya kovuşturma aşamasında kararın kesinleşmeden yapılabilir. Yani, mahkeme kararına karşı dosya istinaf ve temyiz aşamalarındayken de şikayetten vazgeçilebilir. Ancak, mahkeme kararının kesinleşmesinin ardından şikayetten vazgeçme yapılamaz. TCK m. 73/4’e göre, karar kesinleştikten sonra yapılan vazgeçme, cezanın infazını engellemez.
Şikayetten Vazgeçmenin Sonuçları
Şikayetten vazgeçme durumunda, eğer dosya soruşturma aşamasındaysa soruşturma sona erer ve dosya kapanır. Kovuşturma aşamasında şikayetten vazgeçme yapılırsa, dava hakkında düşme kararı verilir. Eğer şikayet konusu fiil birden fazla kişi tarafından işlenmişse, bir kişi hakkında şikayetten vazgeçilmesi, diğer failler için de ceza davasının düşmesine yol açar.
Şikayeti Geri Çektikten Sonra Tekrar Şikayetçi Olunabilir Mi?
Şikayetçi, bir fiil hakkında şikayetten vazgeçtikten sonra aynı fiil hakkında yeniden şikayet edemez. Yani, şikayetten vazgeçmeden vazgeçme hukuken mümkün değildir. Şikayetten vazgeçme işlemi yapıldıktan sonra, aynı fiil için artık yeniden şikayetçi olunamaz. Yeni bir suç işlenirse ancak yeni bir şikayet hakkı doğacaktır. Ancak, eğer söz konusu fiil, şikayete bağlı olmayan ve savcılığın kendiliğinden harekete geçmesi gereken bir suçu oluşturuyorsa, vazgeçme olsa bile yargılama devam eder.
Şikayetten Vazgeçmenin Sanık Tarafından Kabul Edilmemesi Durumu
Şikayetten vazgeçme durumu, kovuşturma aşamasında sanık tarafından kabul edilirse dava düşer. Ancak, TCK m. 73/6’ya göre, sanığın şikayetten vazgeçmeyi kabul etmeme durumunda, dava hakkında düşme kararı verilmez ve yargılama devam eder. Yargılama sonucunda sanığın beraat etmesini gerektiren şartlar oluşursa, beraat kararı verilebilir. Yani, sanık beraat etmek istiyorsa, şikayetten vazgeçmeyi kabul etmeyerek ceza davasının düşmesini engelleyebilir ve beraat kararı verilmesini talep edebilir.
Şikayet Nasıl Geri Çekilir? Şikayeti Geri Çekmek
Şikayetçi, şikayetini geri çekmek istediğinde, bir yazılı dilekçe ile başvuruda bulunabilir. Bu dilekçede, şikayetçi şikayetini geri çektiğini belirterek, bu kararını resmi mercilere bildirir. Bazı durumlarda, şikayetçi mahkemeye(duruşmada) veya savcılığa bizzat giderek de şikayetini geri çektiğini beyan edebilir.
Ceza Avukatının Önemi
Ofisimiz ağır ceza ve asliye ceza davaları olmak üzere, soruşturma süreçleri ve emniyet/jandarma aşamaları da dahil ceza hukukuna dair her aşamada uzmanlaşmıştır. Şikayete bağlı suçlar ve şikayete bağlı olmayan suçlar bakımından birçok ayrım ve detay vardır. Maddi manevi mağduriyetler yaşamamak adına alanında tecrübeli ceza avukatlarından yardım almanızı tavsiye ederiz.