Ara

Kamulaştırma Nedir? Kamulaştırma Davası ve Kamulaştırma Bedeli

Kamulaştırma Nedir? Kamulaştırma Davası ve Bedeli

Kamulaştırma davası, bir kimsenin elinde özel mülkiyete devletin el koyması olarak adlandırılan kamulaştırma süreci ile ilgili bir dava türüdür. Özellikle kamulaştırma (istimlak) sürecinin uzlaşma yolu ile tamamlanamaması durumunda açılan kamulaştırma davası, kamulaştırma bedelinin tespitinin ve tescilinin yapılması için açılmaktadır. Biz de bu kapsamda içeriğimizde kamulaştırma nedir? Kamulaştırma (istimlak) davası süreci ve diğer tüm detaylardan bahsedeceğiz.

Kamulaştırma (İstimlak) Nedir?

Kamulaştırma, bir diğer adıyla istimlak; idarenin kamu hizmetlerini yerine getirebilmek için özel hukuk kişileri veya dernek, vakıf, sendika gibi özel hukuk tüzel kişilerinin mülkiyetinde bulunan taşınmaz mallara ihtiyaç duyduğunda, kişilerin rızasına bakılmaksızın bu malları kamu gücü kullanarak elde etmesidir. Kamulaştırma nedir? sorusuna bu şekilde yanıt verebiliriz.

Kamu yararı, taşınmaz malikinin özel yararına üstün geldiği takdirde kamulaştırma yapılır. Ancak bu idari işlem sonucunda taşınmazı kamulaştırılan kişiye karşılık yani belirli bir bedel de verilebilir.


Gayrimenkul Hukuku ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve Gayrimenkul Hukuku alanındaki diğer konularda bilgi edinmek isterseniz, ilgili sayfayı ziyaret edebilirsiniz.


Kamulaştırma (İstimlak)
Kamulaştırma (İstimlak)

Kamulaştırma ve İdari İrtifak

Kamulaştırma Kanunu’nun 4. maddesi uyarınca idareye kamulaştırmanın yanında ayrıca irtifak hakkı kurulması imkanı da verilmiştir. Kamulaştırma yerine amaç için yeterli olduğu sürece taşınmazın belirli kesimi, yüksekliği, derinliği veya kaynak üzerinde kamulaştırma yoluyla irtifak hakkı kurulabilir. Bu yolla idare, taşınmazın üzerine elektrik veya telefon direği dikebilir veya taşınmazın altından tesisat geçirebilir.

İdari irtifak kurulmasıyla kamulaştırmanın aksine mülkiyet idareye geçmemektedir. İdare sadece mülkiyet hakkından doğan bazı yetkiler kazanır aynı zamanda da bu yetkiler malik için idare yararına kısıtlanır.

Kamulaştırma ve Devletleştirme Kavramları Arasındaki Fark

Devletleştirme kamu hizmeti veya özel faaliyet ve teşebbüslerin bir kısmı veya tamamının milli menfaat gerektirdiği ölçüde karşılığı ödenmek üzere devlet mülkiyetine geçirilmesidir.

Devletleştirme de kamulaştırma gibi kanuna dayanır ve kamu yararı gözetmek esastır. Ancak kamulaştırma taşınmaz malların idarenin mülkiyetine geçmesiyken devletleştirmede özel teşebbüse konu olan hem taşınır hem de taşınmazlar söz konusudur.

İstimlak ve İstimval Kavramları Arasındaki Fark

İstimval idarenin olağanüstü zamanlarda ihtiyaç duyduğu özel kişilerin mülkiyetinde olan taşınır ve taşınmaz malların mülkiyet hakkına el atmadan sadece kullanma hakkı elde etmesine denir. İstimlak ise kamulaştırmanın bir diğer adıdır. Her ikisi de kanuna dayanırken istimlakta konu taşınmaz mallar ve mülkiyetin idareye geçirilmesidir. İstimlak ise hem taşınır hem de taşınmaz mallardan hak elde edilmesidir. Ayrıca istimval istisnai bir usul olup yalnızca olağanüstü zamanlarda yapılırken istimlak ise her daim yapılabilir.


Olağanüstü Kazandırıcı Zamanaşımı ile ilgili de bilgi almak isterseniz, içeriğimizi ziyaret edebilirsiniz.


Kamulaştırmanın Temel Özellikleri

Devletin kamu yararını gerekçe göstermek sureti ile kişinin özel mülkiyetini sonlandırması sürecinde bazı detaylar bulunur. Bu sürecin temel şartlarını ifade etmektedir. Şimdi bunlardan söz edeceğiz.

  • Kamulaştırma ancak idare (devlet) tarafından yapılabilir.
  • Kamulaştırma yapılabilmesi için kamu yararın gerçekleşecek olması gerekir.
  • Kamulaştırma kanuna dayanılarak yapılır.
  • Kamulaştırma ancak özel hukuk kişilerinin mülkiyetinde var olan taşınmazlar hakkında yapılabilir, idareye ait taşınmazlar kamulaştırmaya konu olamaz.
  • Taşınmazı kamulaştırmaya konu olan kişiye yeterli ödenek ödendikten sonra bu idari işleme başlanmalıdır.
  • Kamulaştırılan taşınmazın gerçek değeri peşin ve nakden ödenir.

Ancak Kamulaştırma Kanunu m.3 uyarınca cumhurbaşkanınca kabul olunan, büyük enerji ve sulama projeleri ile iskan projelerinin gerçekleştirilmesi, yeni ormanların yetiştirilmesi, kıyıların korunması ve turizm amacıyla yapılacak kamulaştırılmaların peşin ödenmesi zorunlu olmayıp nakden de ödenebilirler.

Kamulaştırmanın Aşamaları

Kamulaştırmayı yapan idare, kamulaştırma için gerekli aşamalara başlamadan önce belirli işlemler yapmalıdır. Kamulaştırma Kanunu m.7 kamulaştırma veya kamulaştırma yoluyla irtifak hakkı kurulacak taşınmaz malların veya kaynakların sınırını, yözölçümünü, cinsini gösterir ve ölçekli planını yapar veya yaptırır. Kamulaştırılması istenen taşınmazın malikini, tapuda kayıtlı değilse zilyetlerini ve bu kişilerin adreslerini tespit eder. İlgili vergi dairesi de idarenin istediği vergi beyanlarını en geç 1 ay içinde idareye verir. Daha sonra idare kamulaştırma kararı verir ve kamulaştırmanın tapu siciline şerh verilmesini ilgili tapu dairesine bildirir.

Kamulaştırma işlemi idari ve adli aşama olmak üzere iki aşamadan oluşur. İdari aşama sırasıyla şu şekildedir;

  • Kamulaştırma bedeli için yeterli ödenek temin edilmesi
  • Kamu yararı kararı alınması ve onaylanması
  • Kamulaştırılacak taşınmaz belirlenmesi
  • Kamulaştırmanın gerçekleşeceğine dair karar alınması
  • Satın alma usulü gerçekleşmesi

Satın alma usulü başarısız olursa bu sefer de mahkemeye başvurulur, adli aşamalar başlar. İdare tarafından bedel tespiti ve kendi adına tescil için taşınmazın bulunduğu Asliye Hukuk Mahkemesinde dava açılır. Adli aşama sırasıyla şu şekildedir;

  • Taşınmaz satın alma usulüyle kamulaştırılamamışsa idare, bu taşınmaz mal hakkında elde ettiği bilgi ve belgelerle ulaşılmış bedel tespitini taşınmazın bulunduğu yer asliye hukuk mahkemesine başvurur.
  • Asliye hukuk mahkemesi, idarenin bu başvurusu üzerine bu tarihten en geç 30 gün sonrası için belirleyeceği duruşma gününü tebliğ eder. Bu tebliğ üzerine taşınmazın maliki 30 gün içinde bu kamulaştırma işlemine karşı iptal davası açabilir.
  • Hakim tarafları kamulaştırma bedelinde anlaşmaya davet eder.
  • Kamulaştırma bedelinde anlaşılamamışsa keşif yaparak ve bilirkişilere inceleme yaptırarak bedeli tespit eder.
  • Ulaşılan bedel tespiti sonucunda mahkeme, kamulaştırma bedelinin peşin ve nakit olarak veya taksitle ödeme koşullarının varlığı halinde ilk taksitin yatırılması için ilanda ve davetiyede gösterilen bankaya yatırılıp makbuzun ibraz edilmesi için idareye 15 gün süre verir.
  • Makbuzun ibrazı üzerine mahkeme, taşınmazın idare adına tesciline ve kamulaştırma bedelinin taşınmaz malikine ödenmesine karar verir.

Mülkiyet, tescil ile birlikte idareye geçmiş olur ve bu tescil kararı kesindir, kanun yollarına başvurulamaz.  Ancak taraflar kamulaştırma bedeline ilişkin olarak 2 hafta içinde istinafa, 2 hafta içerisinde temyize başvurabilirler.

Acele Kamulaştırma
Acele Kamulaştırma

Acele Kamulaştırma Nedir?

Acele kamulaştırma, Kamulaştırma Kanunu m.27’de ifade edilen olağanüstü bir kamulaştırma usulüdür. Bu işlemde idare kamulaştırmanın tamamlanmasını beklemeden kamulaştırılan taşınmaza el koymaktadır. Acele kamulaştırma nedir? sorusuna en kısa bu şekilde yanıt verebiliriz. Bu usul üç halde uygulanabilir:

  • Yurt savunması ihtiyacı olduğunda
  • Cumhurbaşkanınca karar alınan acele hallerde
  • Özel kanunlarda öngörülen olağanüstü durumlarda

Ancak bu hallerde acele kamulaştırma kararı alınabilirken ilgili idarenin talebi üzerine 7 gün içinde taşınmaz malın bilirkişi tespitiyle bedeli kararlaştırılır ve bu bedel taşınmaz malikinin hesabına bankaya yatırılır.

Kamulaştırmada Kamu Yararı

Kamulaştırma idare tarafından ancak kamu yararı gözetilirse yapılır.  Kamu yararının mevcut olup olmadığına karar veren merciiler Kamulaştırma Kanunu’nun 5.maddesinde belirtilmiştir. Bu merciiler dışında başka herhangi bir mercii kamulaştırma işleminde kamu yararı olup olmadığına karar veremez, geçersiz sayılır. Kamu yararı kararı verecek merciler şunlardır:

  • Kamulaştırma Kanunu’nun 3.maddesinin 2.fıkrasında sayılan amaçlarla yapılacak kamulaştırmalarda ilgili bakanlık,
  • Köy yararına kamulaştırmalarda köy ihtiyar kurulu,
  • Belediye yararına kamulaştırmalarda belediye encümeni,
  • İl özel idaresi yararına kamulaştırmalarda il daimi encümeni,
  • Devlet yararına kamulaştırmalarda il idare kurulu,
  • Yükseköğretim Kurulu yararına kamulaştırmalarda Yükseköğretim Kurulu,
  • Üniversite, Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu yararına kamulaştırmalarda yönetim kurulları,
  • Aynı ilçe sınırları içinde birden çok köy ve belediye yararına kamulaştırmalarda ilçe idare kurulu,
  • Bir il sınırları içindeki birden çok ilçeye bağlı köyler ve belediyeler yararına kamulaştırmalarda il idare kurulu,
  • Ayrı illere bağlı birden çok kamu tüzelkişileri yararına kamulaştırmalarda Cumhurbaşkanı
  • Birden çok il sınırları içindeki Devlet yararına kamulaştırmalarda Cumhurbaşkanı.
  • Kamu kurumları yararına kamulaştırmalarda yönetim kurulu veya idare meclisi, bunların olmaması halinde yetkili idare organları,
  • Gerçek kişiler yararına kamulaştırmalarda bu kişilerin, özel hukuk tüzelkişileri yararına kamulaştırmalarda ise; yönetim kurulları veya idare meclislerinin, yoksa yetkili yönetim organlarının başvuruları üzerine gördükleri hizmet bakımından denetimine bağlı oldukları köy, belediye, özel idare veya bakanlıklardır.

Kamulaştırmada Kamu Yararını Onaylama Yetkisi Bulunan Makamlar

Kamulaştırma işleminde kamu yararını belirleyen merciiler yukarıda sayılmıştır. Ancak bu mercilerin varlığı yetmez aynı zamanda Kamulaştırma Kanunu’nun 6.maddesinde belirlenen bu kamu yararlarını onaylaması gereken makamlar sıralanmıştır.

Bunlar merciiler şunlardır;

  • Köy ihtiyar kurulları ve belediye encümenleri kararları, ilçelerde kaymakamın, il merkezlerinde valinin,
  • İlçe idare kurulları, il daimi encümenleri ve il idare kurulları kararları, valinin,
  • Üniversite yönetim kurulu kararları, rektörün,
  • Yükseköğretim Kurulu kararları, Kurul başkanının,
  • Türkiye Radyo – Televizyon Kurumu yönetim kurulu kararları, genel müdürün,
  • Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yönetim Kurulu kararları, Yüksek Kurum Başkanının,
  • Kamu kurumları yönetim kurulu veya idare meclisleri veya yetkili idare organları kararları, denetimine bağlı oldukları bakanın,
  • Gerçek kişiler veya özel hukuk tüzelkişileri yararına; köy, belediye veya özel idarece verilen kararlar, valinin onayı ile tamamlanır.

Cumhurbaşkanı veya bakanlıklar tarafından verilen kamu yararı kararlarının ayrıca onaylanması gerekmez. Bu kişilerin sadece kamu yararının mevcut olduğuna dair tespiti ve kararı yeterlidir, ikinci aşamaya gerek yoktur.

Onaylı imar planına veya ilgili bakanlıklarca onaylı özel plan ve projesine göre yapılacak hizmetler için ayrıca kamu yararı kararı alınmasına ve onaylanmasına gerek yoktur. Bu durumlarda yetkili icra organınca kamulaştırma işlemine başlanıldığını gösteren bir karar alınır.

Kamulaştırmada Satın Alma Usulü

Kamulaştırma işlemi daha önce de söylediğimiz gibi idarenin kamu gücü kullanarak ve kamu yararını gözeterek taşınmaz malikine belirli bedel ödemek karşılığında taşınmazın mülkiyetini kendine geçirmesi işlemidir. Kamulaştırılmak istenen taşınmaz hakkında satın alma usulü aşamasında idare ve taşınmaz malın sahibi arasında bedel konusunda anlaşma sağlanabilir fakat anlaşmanın sağlanamama olasılığı da vardır. Anlaşmanın sağlanamaması durumunda bedel tespiti için mahkemeye başvurulur.

İdare satın alma usulü aşamasında bedel tespitini uzman kişi, kurum ve kuruluşlardan rapor alarak görevlendirdiği ve kendi bünyesi içinde en az 3 kişiden oluşan kıymet takdir komisyonu aracılığıyla yapar. Ayrıca idare tahmin edilen bedel üzerinden pazarlık işlemlerini yönetmek ve sonuçlandırmak için yine kendi bünyesinde en az 3 kişiden oluşan uzlaşma komisyonu görevlendirir.

Ardından idare kıymet takdir komisyonu tarafından tespit edilen bedeli belirtmeden malike resmi taahhütlü yazıyla taşınmaz devralmak istediğini belirtir. Malikle bedel konusunda anlaşıldığı takdirde taşınmaz mal kamulaştırma yoluyla alınmış olur.

Kamulaştırma satın alma usulüyle yapılamadığı takdirde ise idare topladığı bilgi ve belgelerle birlikte bedel tespitinin belgelerini dilekçeye ekleyerek taşınmaz malın bulunduğu yer Asliye Hukuk Mahkemesine başvurur ve taşınmazın bedel tespitiyle kendi adına tescili talep eder.

Kamulaştırma Davası

Kamulaştırmanın satın alma usulüyle yapılamaması sonucunda idare, bedel tespiti ve bu hususta topladığı bilgi ve belgeleri dilekçeye ekleyerek taşınmaz malın bulunduğu yer Asliye Hukuk Mahkemesinde bedelin tespitine ilişkin kendisi (idare) adına tescilini talep eder. Yani kamulaştırma davası satın alama usulünün taraflarca gerçekleştirilememesi sonucunda idare tarafından açılan bir davadır.

Bu davada öncelikle hakim tarafları bedelde anlaşmak için davet eder ancak taraflar herhangi bir anlaşmaya varamazlarsa hakim taşınmazın bedelinin tespiti için keşif yapar. Bilirkişiler aracılığıyla yapılan bu keşif sonucunda hakim hakkaniyete uygun bir kamulaştırma bedeli belirler. Bu bedel mahkeme tarafından belirlenen banka hesabına idare tarafından yatırılır. Bu dava sonucunda idarenin talebiyle hem bedel tespit edilmiş olurken hem de taşınmazın mülkiyeti idareye geçer ve tescil kararı verilir. Ancak taşınmaz maliki tarafından kamulaştırma bedeline itiraz edilebilir.

Kamulaştırma (İstimlak) Bedeline İtiraz

Kamulaştırma davası, idare ve taşınmaz maliki kamulaştırma için uzlaşamadığı takdirde açılır. İdare taşınmazın kendi adına tescili ve taşınmazın bedelinin tespiti için kamulaştırmaya konu olan taşınmazın bulunduğu yerdeki Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurur. Taraflar bedel konusunda anlaşmaya davet edilir eğer anlaşamazlarsa hakim en geç 10 gün içinde bedel tespiti için bilirkişiler yardımıyla keşif yapar. 30 gün sonrasına tayin edilen duruşmada tespit edilen bedele itirazlar varsa dinlenir.

Taraflar hala anlaşamamışlarsa hakim gerekli gördüğü takdirde yeni bilirkişi kurulu tayin eder. Daha sonra bilirkişi raporlarına dayanarak adil ve hakkaniyete uygun şekilde kamulaştırma bedelini tespit eder. Tarafların bedelde anlaşması halinde kararlaştırılan bedel peşin ve nakit olarak hak sahibi yani taşınmaz maliki adına olan banka hesabına yatırılır. Tarafların bedelde anlaşamadığı durumlarda ise hakimin belirlediği kamulaştırma bedeli için mahkeme tarafından belirlenen banka hesabına bedelin yatırılması ve 15 gün içinde bedelin yatırıldığına dair belgenin ibrazının mahkemeye yapılması gerekir.

Yani her iki durumda da bedel yatırılmalıdır. Ancak bedele ilişkin itirazlar için kanunyolu açık olduğundan tutarı yeterli görmeyen taşınmaz maliki istinaf veya temyiz yoluna başvurarak bedele itiraz edebilir. Sonuç olarak bedele ilişkin kararlar için kanunyolu açıkken idare adına taşınmazın tescili kararı kesin olup kanunyolu açık değildir.

Kamulaştırma İşlemine Karşı İptal Davası

Kamulaştırma işlemi bir idari işlem olduğu için bu işlemin iptali davası idari yargıda görülür. Danıştay’da açılması gerekir. İdarenin bedel tespiti için Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurmasından en geç 30 gün içinde mahkeme davalıyı duruşmaya çağırmak için tebliğ eder. Bu davetiyenin tebliğinden 30 gün içeresinde taşınmaz maliki kamulaştırma işlemine karşı iptal davası açabilir ve bu süre hakdüşürücü süredir.

Genel olarak idari işlemlere karşı açılacak iptal davası süresi, tebliğden itibaren 60 gün içinde açılmalıyken kamulaştırma işlemine karşı açılacak iptal davası süresi ise 30 gündür.

Bu davanın açılması kamulaştırma bedelinin ödenmemesi, kamulaştırmaya dayanan işlemin hukuka aykırı olması gibi sebeplere dayanabilir. Kamulaştırma işlemine karşı iptal davası ancak ve ancak idarenin bedel tespiti ve tescili için mahkemeye başvurmasıyla açılır. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen bu bedel tespiti ve tescili davası için idari yargıda açılan iptal davası bekletici mesele yapılır. Yani bedel tespiti ve tescil için iptal davasının sonuçlanması beklenir.


Kamulaştırma davası ve kamulaştırma aşamaları ile ilgili yaşadığınız sorunlarda, Burak Temizer Hukuk Bürosu’nun deneyimli İstanbul gayrimenkul avukatı kadrosu her zaman yanınızda yer almaktadır.


Sıkça Sorulan Sorular

Kamulaştırma Davasında Masrafları Kim Öder?

Kamulaştırma davası sonucunda oluşan giderler idare tarafından ödenir. Ancak vekalet ücretleri taşınmaz malikine aittir.

Devlet Arsaya El Koyabilir Mi?

Devlet kamu yararını özel yarardan üstün görür ve kamu yararı için bir taşınmazı mülkiyetine geçirmek veya irtifa hakkı kurmak isteyebilir. Bu sebeple devlet arsanın mülkiyetine geçirmesinde bir kamu yararı gözetirse el koyup kamulaştırabilir.

Devlet Hangi Arsalara El Koyabilir?

Devlet kamu yararı gördüğü her arsaya el koyabilir.

Kamulaştırma Parası Kaç Günde Yatar?

Satın alma usulü aşamasında anlaşma tutanağı düzenlendikten sonra en geç 45 gün içine idare tarafından bu para hak sahibi adına belirlenen banka hesabına ödenir. Ancak anlaşma sağlanamayıp mahkeme kararıyla bir bedel tespiti yapılırsa mahkeme tespit edilen bedelin hak sahibi adına mahkemece kararlaştırılan bankaya yatırıldığını gösteren mektubu 15 gün içinde ibraz etmelidir.

İstimlak Bedeline İtiraz Edebilir Miyim?

İstimlak bedeli taşınmaz maliki tarafından kabul edilmezse istimlak bedeline Asliye Hukuk Mahkemesi’nde itiraz edilir.

Kamulaştırmaya Karşı Dava Nerde Açılır?

Kamulaştırmaya karşı dava açılmak isteniyorsa bu davanın adı kamulaştırma kararının iptal davasıdır ve idari yargıda çözümlenmesi gerektiğinden idari Danıştay’da iptal davası açılmalıdır.

Kamulaştırma Parasını Kim Öder?

Kamulaştırma bedelini taşınmaz mülkiyetini kendi mülkiyetine geçirmek isteyen idare öder

İstimlak Parası Alınmazsa Ne Olur?

İstimlak bedeli yasal süre olan 45 gün içinde alınmazsa yani hiç ödenmemesi veya geç ödenmesi durumunda kişinin dava açma hakkı bulunmaktadır.

Belediyenin İstimlak Ettiği Arsa Geri Alınır Mı?

Kamulaştırmada asıl amaç kamu yararı olduğundan dolayı ancak kamu yararı ortadan kalktığı takdirde belediyenin istimlak ettiği arsa geri alınabilir.

İstimlak Bedeli Neye Göre Hesaplanır?

İstimlak bedeli Kamulaştırma Kanunu’na göre hesaplanır. Taşınmaz malın veya kaynağın cinsi, yüzölçümü, kıymetini etkileyebilecek her unsurun ayrı ayrı değeri, varsa vergi beyanı, resmi makamlarca kıymet takdiri, kamulaştırılacak malın olduğu gibi kullanılması halinde getireceği net gelir dikkate alınarak istimlak bedeli tespit edilmelidir.

Belediye Tapulu Yeri İstimlak Edebilir Mi?

Belediye tapulu yeri istimlak edebilir, herhangi bir sakınca yoktur.

Arsadan Yol Geçerse Para Ödenir Mi?

Arsadan kamu yararı gözetilerek yol geçirilmesi bir kamulaştırma işlemidir. Bu sebeple idarenin taşınmaz malikine hakkaniyete uygun bir bedel ödemesi gerekir. Ancak bedel ödenmeden arsadan yol geçirilmişse kamulaştırmasız el atma mevcuttur. Yani idare taşınmazın malikinin olduğunu bilerek veya bilmeyerek kamulaştırma usul ve kurallarına uymadan, bedel ödemeden taşınmazı işgal edebilir. Bu durumlarda kişi Asliye Hukuk Mahkemesi’nde tazminat davası açmalıdır. Böylece hakkaniyete uygun bedel taşınmaz malikine ödenir.

Devlet Özel Mülke El Koyabilir Mi?

Devlet kamu yararı gördüğü her yeri kamulaştırabilir. Yani devlet özel mülke de kamu yararı gözetip kamu hizmeti tahsis etmek adına el koyabilir.

İstimlak Edilen Yer Geri Alınır Mı?

İstimlak edilen yer geri alınabilir. Bu iki şekilde mümkün olabilir. İlk olarak idare kamulaştırılan yerin kamu yararına veya amacına uygun olma özelliğini kaybetmesiyle idare taşınmaz malikine veya mirasçılarına bunu bildirir. Bildirim yapıldıktan sonra malikin veya mirasçıların kamulaştırma bedelini aldıkları günden itibaren işleyen kanuni faizle birlikte 3 ay içinde geri ödeyerek taşınmaz geri alınabilir. Bu iade işlemi bedelin tespitinin kesinleşmesinden itibaren 1 yıl içerisinde gerçekleşmişse kamulaştırma bedelinin faizi alınmaz.


Miras Kalan Malların Kullanım hakkı konusu hakkında da bilgi almak isterseniz, içeriğimize göz atabilirsiniz.


İkinci olarak kamulaştırma bedelinin kesinleşmesinden itibaren 5 yıl içinde kamu yararı adına herhangi bir kamu hizmeti tahsis edilmezse malik, işleyen kanuni faizi de ödeyerek kamulaştırılan malın geri alınması davasıyla taşınmazı geri alabilir.

Devlet İstediği Yeri İstimlak Edebilir Mi?

Devlet kamu yararı gözettiği ve kamu hizmeti tahsis etmek üzere kamulaştırmak istediği her yeri belirli bedeli hak sahibine ödeyerek kamulaştırılabilir.