Alkol bağımlılığı sebebiyle boşanma, en sık karşılaşılan boşanma sebeplerinden bir tanesi olarak karşımıza çıkmaya devam ediyor. Çünkü alkol bağımlılığı, ne yazık ki birçok aileyi derinden etkileyen ve evliliklerde onarılması güç yaralar açan bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu durum, zamanla evlilik birliğinin temelinden sarsılmasına ve boşanmanın kaçınılmaz hale gelmesine yol açabilir.
Alkol bağımlılığına bağlı olarak boşanma talep edildiğinde ise genellikle evlilik birliğinin temelinden sarsılması gerekçesine dayanılır. Çünkü alkol bağımlısı olan eş, evlilik birliğinin getirdiği sorumlulukları yerine getiremeyebilir ve ortak hayatı diğer eş için çekilmez hale getirebilir. Bu durum mağdur olan eşe boşanma davası açma hakkını verir. Biz de bu yazımızda, alkol bağımlılığı nedeniyle boşanma konusunu tüm yönleriyle ele alacağız.
İçindekiler
- 1 Alkol Bağımlılığı Sebebiyle Boşanma Nedir?
- 2 Alkol Bağımlılığı Sebebiyle Boşanmada Nafaka Talebi
- 3 Alkol Bağımlılığı Sebebiyle Boşanmada Velayet
- 4 Alkol Bağımlılığı Sebebiyle Boşanmada Maddi ve Manevi Tazminat
- 5 Alkol Bağımlılığı Sebebiyle Boşanmada Mal Paylaşımı
- 6 Alkol Bağımlılığı Sebebiyle Boşanmada İspat
- 7 Alkol Bağımlılığı Sebebiyle Boşanmada Görevli ve Yetkili Mahkeme
- 8 Alkol Bağımlılığı Sebebiyle Boşanma Yargıtay Kararı
- 9 Sıkça Sorulan Sorular
- 10 Burak Temizer Hukuk Bürosu Alkol Bağımlılığı Nedeniyle Boşanmaya Yönelik Hizmetlerimiz
Alkol Bağımlılığı Sebebiyle Boşanma Nedir?
Alkol bağımlılığı sebebiyle boşanma, eşlerden birinin alkol bağımlısı olması nedeniyle diğer eşin, evlilik birliğinin temelinden sarsıldığı gerekçesiyle açtığı boşanma türüdür. Alkol bağımlılığı, evlilikte maddi ve manevi sorunlara yol açarak eşler arasındaki ilişkiyi olumsuz etkileyebilir ve ortak yaşamı sürdürülemez hale getirebilir. Bu durumdan olumsuz etkilenen eş boşanma davası açabilir.
Aile ve Boşanma Hukuku kategorimizi de ziyaret ederek boşanmalar hakkında hemen her soruya yanıt bulabilir, en güncel konuların detaylarını inceleyebilirsiniz.
Alkol Bağımlılığı Sebebiyle Boşanmada Nafaka Talebi
Türk Medeni Kanunu‘muza göre düzenlenen başlıca nafaka türleri şunlardır: Tedbir nafakası, yoksulluk nafakası, iştirak nafakası ve yardım nafakası. Tedbir nafakası; boşanma süreci devam ederken dava kesinleşinceye kadar ödenecek olan nafakadır, Yoksulluk nafakası; boşanmada yoksulluğa düşecek olan tarafa ödenen bir nafaka türüdür. İştirak nafakası ise çocuğun velayetine sahip olmayan eşin çocuğun bakımına katkı sağlamak niyetiyle ödediği bir nafaka türüdür.
Tedbir Nafakası ve Yoksulluk Nafakası konuları hakkında kapsamlı bilgi edinmek isterseniz, içeriğimizi ziyaret edebilirsiniz.
Alkol bağımlılığı nedeniyle boşanmada da tedbir nafakası, yoksulluk nafakası ve iştirak nafakası talep edilebilir. Hâkim talep edilen nafakanın miktarına karar verirken tarafların gelir durumunu, mal varlığını, evliliğin süresini ve çocukların ihtiyaçlarını dikkate alır. Tüm bu araştırmalar sonucunda nafaka talep edenin ihtiyaçlarını ve nafaka ödeyecek kişinin ödeme gücünü de göz önünde bulundurarak hâkim hakkaniyete uygun bir karar verir.
Alkol Bağımlılığı Sebebiyle Boşanmada Velayet
Hâkim, boşanma davalarında karar verirken boşanma sürecinde ve sonrasında çocuğun hangi ebeveynle yaşamının büyük çoğunluğunu geçireceğine de karar verir. Hâkim, velayetle ilgili karar verirken çocuğun fiziksel, duygusal ve psikolojik sağlığını en iyi şekilde koruyacak bir karar almaya çalışır.
Alkol bağımlılığı sebebiyle açılan boşanma davalarında ise alkol bağımlılığı olan bir ebeveynin çocuğa sağlıklı ve güvenli bir ortam sunma kapasitesi genel olarak düşüktür. Zira, alkol etkisindeki bir ebeveyn çocuğun fiziksel ihtiyaçlarını zamanında ve doğru şekilde karşılamayabilir. Hâkim de velayete karar verirken çocuğun zarar görme riski olup olmadığını, alkol bağımlılığına sahip bu ebeveynin bağımlılıktan kurtulmak için bir çaba gösterip göstermediğine bakar ve nihayetinde çocuğun üstün yararına göre bir karar verir.
Velayet Nedir? Nasıl Alınır? sorularının cevaplarının yer aldığı içeriğimizi de inceleyerek kapsamlı bilgi edinebilirsiniz.
Alkol Bağımlılığı Sebebiyle Boşanmada Maddi ve Manevi Tazminat
Maddi tazminat, bir kişinin uğradığı maddi zararların karşılanması amacıyla ödenmesi gereken bir tazminat türüdür. Maddi tazminat alabilmek için her şeyden önce karşı tarafın kusuruna ihtiyacımız vardır. Alkol bağımlılığı nedeniyle boşanmada da diğer eş uygun bir miktar maddi tazminat talep edebilir. Zira bu durumda alkol bağımlılığı sebebiyle ortak hayatı çekilmez hale getiren eş ağır kusurludur ve bu da diğer eşe uygun miktarda maddi bir tazminat talep etme hakkını verir.
Manevi tazminat ise bir kişinin yaşadığı manevi üzüntü, meydana gelen onur kırıcı durumlar ve psikolojik yıpranmalar gibi duygusal zararların karşılanması amacıyla ödenen tazminat türüdür. Alkol bağımlılığı nedeniyle boşanmada da diğer eşin duygusal zararları ile orantılı olarak manevi tazminat da talep edilebilecektir.
Alkol Bağımlılığı Sebebiyle Boşanmada Mal Paylaşımı
Alkol bağımlılığı sebebiyle boşanma durumunda mal paylaşımı, eşler arasındaki mal rejimine göre aşağıdaki şekillerde yapılır:
- Türk Medeni Kanunu’na göre, 2002 yılından sonra yapılan evliliklerde yasal mal rejimi edinilmiş mallara katılma rejimidir. Bu rejime göre, evlilik devam ederken edinilen mallar eşler arasında eşit olarak paylaşılır. Mal paylaşımı yapılırken öncelikle evlilik süresince eşlerin çalışmasından kazandığı gelirler, satın alınan taşınmazlar, araçlar, banka hesaplarındaki birikimler ve diğer değerler edinilmiş mal olarak kabul edilir ve paylaşılır.
Bu paylaşmaya evlilikten önce edinilen mallar, miras yoluyla ya da bağışlama ile elde edilen mallar, kişisel kullanım eşyaları ve manevi tazminat alacakları gibi değerler dahil edilmez. Zira bunlar bireylerin kişisel malı olarak değerlendirilir. Ayrıca bu mal paylaşımı sırasında, eşlerin edinilmiş malları üzerinde bulunan borçlar varsa bu borçlar malın değerinden düşülerek paylaşım yapılır. - Eşler, yasal mal rejimi olan edinilmiş mallara katılma rejimi dışında başka bir mal rejimini seçme hakkına sahiptirler. Türk Medeni Kanunu’na göre eşler, evlilikten önce veya evlilik sırasında noter onaylı bir sözleşme ile farklı bir mal rejimi belirleyebilirler. Seçilebilecek mal rejimleri şunlardır: mal ayrılığı rejimi, paylaşmalı mal ayrılığı rejimi ve mal ortaklığı rejimi. Mal ayrılığı rejiminde eşlerin malları tamamen birbirinden ayrı tutulur ve her eş yalnızca kendi malını alır ve diğer eşin malları üzerinde herhangi bir hak iddia edemez. Paylaşmalı mal ortaklığı rejiminde evlilik süresince edinilen mallar paylaşıma tabi tutulur ve malların paylaşımında her iki tarafın katkısı ve emekleri dikkate alınarak bir paylaşım yapılır. Mal ortaklığı rejiminde ise eşlerin tüm malları ortak mal olarak kabul edilir ve boşanma durumunda ortak mallar eşit olarak paylaştırılır.
Boşanmada Mal Paylaşımı hakkında daha kapsamlı bilgi edinmek isterseniz içeriğimize göz atabilirsiniz.
Alkol Bağımlılığı Sebebiyle Boşanmada İspat
Alkol bağımlılığı sebebiyle boşanmada alkol bağımlılığını mahkemede ispat etmek için çeşitli deliller ve yöntemler kullanılabilir. Nitekim bu süreçte en sık başvurulan yöntem tanık ifadeleridir. Aile bireyleri, komşular veya arkadaşlar, bağımlılığın yol açtığı sorunları ve aile içindeki huzursuzluğu mahkemede ifade ederek alkol bağımlılığının varlığını kanıtlayabilir. Ayrıca ses kayıtları, WhatsApp mesajları ya da videolar da ispatlamaya yardımcı olabilir.
Alkol Bağımlılığı Sebebiyle Boşanmada Görevli ve Yetkili Mahkeme
Alkol bağımlılığı sebebiyle boşanma davasında görevli mahkeme Aile Mahkemeleridir. Aile Mahkemesi olmayan yerlerde ise Asliye Hukuk Mahkemesi görevli mahkemedir. Alkol bağımlılığı sebebiyle boşanma davasında yetkili mahkeme ise eşlerden birinin yerleşim yeri veya eşlerin davadan önce son 6 aydan beri oturdukları yer mahkemesidir.
Alkol Bağımlılığı Sebebiyle Boşanma Yargıtay Kararı
- Yargıtay Hukuk Genel Kurulu E. 2019/2-524, K. 2022/1272, T. 11.10.2022 Karar
Yargıtay‘ın bu kararında, davacı kadın erkeğin sürekli alkol aldığını, evde eşyalara zarar verdiğini, hakaret ve şiddet uyguladığını, evlilik görevlerini yerine getirmediğini ileri sürerek boşanma ve manevi tazminat talep etmiştir.
Davalı erkek ise alkol bağımlılığının ileri sürülecek boyutta olmadığını, kadının aşırı kıskanç ve ilgisiz olduğunu, geçimsiz davrandığını belirterek karşı dava açmıştır. İlk derece mahkemesi, tarafların eşit kusurlu olduklarına ve bu nedenle talep edilen manevi tazminatın reddine karar vermiştir. Yargıtay, davalı erkeğin ağır kusurlu olduğuna hükmetmiş ve kadının kişilik haklarının ihlal edildiği ve manevi tazminat koşullarının oluştuğu belirtilmiştir.
Sıkça Sorulan Sorular
Alkol Bağımlılığı Boşanma Sebebi Midir?
Evet, alkol bağımlılığı bir boşanma sebebidir. Çünkü eşlerden birinin bu tür bir bağımlılığa sahip olması, evlilik birliğini temelden sarsarak ortak yaşamın sürdürülemez hale gelmesine neden olabilir. Kanun koyucu da evlilik birliğinin temelinden sarsılmasını bir boşanma sebebi olarak kabul ettiğinden eşlerden birinin alkol bağımlılığının olması boşanmaya yol açabilir.
Boşanma Sebepleri hakkında da bilgi almak ve tüm detaylara ulaşmak isterseniz içeriğimizi ziyaret edebilirsiniz.
Alkol Bağımlılığı Sebebiyle Boşanmada Bağımlılığın Hangi Düzeyde Olması Gerekir?
Boşanmanın alkol bağımlılığı sebebiyle gerçekleşebilmesi için ileri düzeyde bir bağımlılığa ihtiyacımız yoktur. Bağımlılığın ortak hayatı çekilmez hale getirmesi alkol bağımlılığı sebebiyle boşanmanın gerçekleşebilmesi için yeterlidir. Ayrıca eşlerden birinin bağımlılığa ulaşmayacak derecede ara sıra alkol tüketmesi alkol bağımlılığı sebebiyle boşanmaya esas teşkil etmez.
Alkol Bağımlılığı Sebebiyle Boşanma Davası Ücreti Nedir?
2025 yılı itibarıyla alkol bağımlılığı nedeniyle açılan boşanma davalarının ortalama masrafları 3.500-4.000 TL arasında değişmektedir. Bu tür davalarda avukatlık ücreti ise en az 17.900 TL olarak belirlenmiştir. Bu miktar asgari miktar olup avukatlar kendi ücretlerini bundan aşağı olmamak kaydıyla belirleyebilirler.
Alkol Bağımlılığı Sebebiyle Açılan Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?
Her somut olaya göre değişmekle beraber alkol bağımlılığı sebebiyle açılan boşanma davası 1-1,5 yıl sürebilir. Bu süre tarafların taleplerine göre değişebilir.
Burak Temizer Hukuk Bürosu Alkol Bağımlılığı Nedeniyle Boşanmaya Yönelik Hizmetlerimiz
Alkol bağımlılığı nedeniyle boşanma konusunda yaşadığınız sorunlarda bize ulaşabilir, Temizer Hukuk Bürosu’nun deneyimli İstanbul boşanma avukatı kadrosundan destek alabilirsiniz.
Burak Temizer Hukuk bürosu müvekkillerinin haklarını koruyan ve onlara her konuda destek veren bir hukuk bürosudur. Burak Temizer Hukuk bürosuna güvenerek alkol bağımlılığı nedeniyle boşanma hakkındaki tüm yasal haklarınızın korunduğundan emin olabilirsiniz. Siz de sayfamızdaki iletişim bölümünden bizlere ulaşarak gereken hukuki yardımları alabilirsiniz.
NİSANUR CEBECİ