Ara

Uyuşturucu Kullanma Suçu | Uyuşturucu Kullanma Cezası | 2025

Uyuşturucu Kullanma Suçu | Uyuşturucu Kullanmanın Cezası | 2025

Uyuşturucu kullanma suçu, kendi isteği ile herhangi bir amaçla uyuşturucu madde bulunduran ve kullanan kişilerin işlemiş olduğu suçun kapsamını ifade etmektedir. Bu suç, uyuşturucu madde kullanma ve bulundurma suçu olarak da ifade edilmektedir. Esrar, eroin, kokain, metamfetamin vd. uyuşturucu maddeler kategorisinde yer almaktadır. Bu maddeleri kullanmak ya da bulundurmak, Türk Ceza Kanunu’nun 191. maddesi kapsamında düzenlenmiştir. Biz de bu kapsamda hazırladığımız içerikte uyuşturucu kullanma suçu ve cezası ile ilgili tüm detaylardan bahsederek sizi bilgilendirmeye çalışacağız.

Uyuşturucu Kullanma Suçu Nedir?

Bir kimse kendi isteği ile uyuşturucu maddeyi, ağız veya burundan alma ya da damar yolu veya deri altına enjekte etmek suretiyle kullanmış ise TCK m.191 hükmünde düzenlenen uyuşturucu madde kullanma suçunu işlemiş olacaktır. Uyuşturucu kullanma suçu nedir? sorusuna bu şekilde yanıt verebiliriz.

Uyuşturucu madde kullanımı, TCK m.191 hükmünde suç olarak düzenlenmiş olup bu madde kapsamında;

  • Uyuşturucu veya uyarıcı madde satın almak,
  • Kullanmak amacıyla uyuşturucu veya uyarıcı madde kabul etmek,
  • Kullanmak amacıyla uyuşturucu veya uyarıcı madde bulundurmak,
  • Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmak, birbirlerinden bağımsız nitelikte 4 farklı suç teşkil etmektedir.

Uyuşturucu madde kullanma suçunun kasten işlenmesi gerekli olup taksirle işlenmiş hali Kanun’da düzenlenmemiştir. Dolayısıyla söz konusu suçu taksirle işleyen bir kimseye cezai yaptırım uygulanamayacaktır.

Bu durumu bir örnek ile açıklarsak; Bir kimsenin haberi olmadan vücuduna herhangi bir yolla uyuşturucu madde girdirilmesi veya zor kullanmak suretiyle uyuşturucu madde kullandırılması halinde, kullanan kimseye ceza verilmeyecektir. Bunlarla birlikte, söz konusu uyuşturucu madde kullanma ve bulundurma suçu, bir kimsede kişisel ihtiyacı aşacak miktarda uyuşturucu madde bulunması halinde gündeme gelen “Uyuşturucu Madde Ticareti” suçuyla karıştırılmamalıdır.

Uyuşturucu madde kullanma ve bulundurma suçuyla yargılanmak amacıyla tutuklanan bir kimsenin üzerindeki uyuşturucu miktarı; cezanın tayin edilmesinde ve suçun vasıflandırılmasında oldukça önem arz etmekte olup aşağıda detaylıca açıklanacaktır.


Ceza Hukuku ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve Ceza Hukuku alanındaki diğer konularda bilgi edinmek isterseniz, ilgili sayfayı ziyaret edebilirsiniz.


 Uyuşturucu Madde Bulundurma Suçu Nedir?

Uyuşturucu madde(ler)i kullanmak ya da saklamak suretiyle kişi üzerinde kasten bulundurulması, uyuşturucu madde bulundurma suçunu oluşturmakta ve kişi bu suç özelinde ceza almaktadır. Uyuşturucu madde bulundurma suçu nedir? sorusuna en kısa bu şekilde yanıt verebiliriz.

Uyuşturucu madde bulundurma suçundan ceza alınabilmesi için kişinin “bulundurma kastının” varlığı gerekmektedir. Çünkü söz konusu suçun taksirli hali Kanun’da düzenlenmemiştir. Dolayısıyla işbu suçta, kişinin haberi olmaksızın uyuşturucu maddenin evinde, işyerinde, çantasında ya da bu kişiye herhangi bir yerde bulunması durumunda kişiye ceza verilemez.

Burada önemle belirtmekte yarar vardır ki; Uyuşturucu madde ticaretinin yapılması, uyuşturucu madde bulundurma suçu kapsamına girmemekte işbu suçlar TCK çerçevesinde birbirinden bağımsız, ayrı suçlar teşkil etmektedir.

Uyuşturucu Madde Kullanma Suçu
Uyuşturucu Madde Kullanma Suçu

Uyuşturucu Madde Kullanma Suçunun Unsurları

Uyuşturucu kullanma suçunda fail, “kullanmak maksadıyla uyuşturucu veya uyarıcı madde satın alan, bu maddeyi kabul eden veya bulunduran kişiler” olarak Türk Ceza Kanunu’nun 191. Maddesinde ifade edilmektedir.

Burada önemli olan söz konusu failin kullanmak maksadıyla tedarik ettiği maddenin kendi şahsi kullanım miktarını aşmayacak miktarda olması gerekmektedir. Fail olarak nitelendirilen şahsın tedarik ettiği uyuşturucu maddenin kullanım miktarını aşması halinde Türk Ceza Kanunu’nun “Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde İmalatı” başlıklı 188. maddesi gündeme gelecektir.

Uyuşturucu kullanma suçunun mağduru, toplum olarak nitelendirilmektedir.

Uyuşturucu kullanma suçunun konusu, madde başlığından da anlaşıldığı gibi uyuşturucu ve uyarıcı maddelerdir.

Uyuşturucu kullanma suçunda fiil, uyuşturucu maddenin çeşitli yöntemlerle kullanımıdır. Uyuşturucu madde kullanım suçu TCK’nın 191.maddesinde birden fazla seçimlik hareketlerle işlenebilir nitelikte olduğu belirtilmiştir. Bu seçimlik hareketler;

  • Uyuşturucu veya uyarıcı madde satın almak
  • Uyuşturucu veya uyarıcı madde kabul etmek
  • Uyuşturucu veya uyarıcı madde bulundurmak
  • Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmak şeklindedir.

Uyuşturucu kullanma suçu manevi unsur bakımından, kasten işlenebilen bir suçtur. Çünkü uyuşturucu kullanma suçunda fiil unsurunda sayılan uyuşturucu veya uyarıcı madde satın almak, kabul etmek, bulundurmak, kullanmak hareketlerinin hepsi bilerek kasten yapılan hareketlerdir.

Uyuşturucu Madde Kullanma Suçunun Oluşmasının Şartları Nelerdir?

Uyuşturucu madde kullanma suçunun oluşması için belirli şartlar bulunmaktadır. Öte yandan uyuşturucu madde kullanma ve uyuşturucu madde ticareti suçları arasındaki farklar da bulunmakta ve her ikisi de farklı suç olarak ifade edilmektedir. O halde suçun oluşumu ve her iki suç arasındaki farklardan söz edelim.

  • Uyuşturucu veya Uyarıcı Maddenin Miktarı

Uyuşturucu madde kişisel kullanım miktarını aşmış düzeyde failin elinde bulunuyorsa bu noktada “Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde İmal ve Ticareti” suçundan bahsetmemiz gerekecektir. Bu bakımdan maddenin miktarı söz konusu suç ayrımında büyük önem arz etmektedir.

  • Şahsın Davranış ve Hareketleri

Şahsın içinde bulunduğu durum ve de hal ve hareketlerine bakarak söz konusu uyuşturucu ve uyarıcı maddeyi kullanım amacıyla mı yoksa ticaret amacıyla mı elinde bulundurduğu anlaşılacaktır.

  • Uyuşturucu veya Uyarıcı Maddenin Bulunduğu Mekân

Uyuşturucu maddeyi kişisel kullanımı için elinde bulunduran şahıs bulundurduğu mekân bakımından ulaşımı kolay bir yeri tercih edecektir. Saklamak ve depolamak suretiyle bir yerde istiflenmiş halde ise satışını ve ticaretini yapmak maksadıyla elde bulundurulduğunu gösterir.

  • Uyuşturucu veya Uyarıcı Maddenin Durumu

Uyuşturucu ve uyarıcı madde bulunma şekli bakımından hangi amaçla kullanılacağını ortaya koymaktadır. Şayet bulunduğu yerde kişisel kullanım miktarını aşacak düzeyde ve paketlenmiş, satışa hazırlanmış şekilde bulunuyorsa bu durumdan ticaret maksadıyla elde bulundurulduğu anlaşılmaktadır.

Uyuşturucu Madde Kullanma Suçunun Özel Görünüş Biçimleri

Uyuşturucu Kullanma Suçuna Teşebbüs

Uyuşturucu kullanma suçunda uyuşturucu maddeyi satın alma, kabul etme, bulundurma veya kullanma fiillerinden birinin icrasına başlanılmış olup söz konusu hareketin bir engelden dolayı tamamlanmamasıyla suç teşebbüs aşamasında kalmış olur. Bu bakımdan uyuşturucu kullanma suçuna teşebbüs mümkündür.

Uyuşturucu Kullanma Suçuna İştirak

Uyuşturucu kullanma suçunda uyuşturucu maddeyi satın alma, kabul etme, bulundurma fiilleri birden fazla kişinin ortak kullanımı maksadıyla gerçekleşiyorsa suça iştirakten söz etmek mümkündür.

Uyuşturucu Kullanmanın Cezası
Uyuşturucu Kullanmanın Cezası

Uyuşturucu Kullanmanın Cezası | 2025

Kullanmak maksadıyla uyuşturucu veya uyarıcı madde satın alan, bu maddeyi kabul eden veya bulunduran kişiler, kanun hükmü gereğince 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacaktır.

Şayet kullanmak maksadıyla uyuşturucu veya uyarıcı madde satın alan, bu maddeyi kabul eden veya bulunduran kişilerin söz konusu fiilleri

  • Okul,
  • Yurt,
  • Hastane,
  • Kışla,
  • İbadethane,
  • Tedavi, eğitim, askeri ve sosyal amaçla toplu bulunulan bina ve tesisler ile bunların şayet varsa çevre duvarı, tel örgü veya benzeri engel veya işaretlerle belirlenen sınırlarına iki yüz metreden yakın mesafe içerisindeki umumi veyahut umuma açık yerlerde işlenmesi halinde verilecek olan ceza yarı oranında arttırılır.

Uyuşturucu kullanmanın cezası 2025 yılında yukarıdaki gibidir. Uyuşturucu maddenin kişisel kullanım miktarının üzerine bulunması durumunda ise uyuşturucu madde imal ve ticareti suçu ortaya çıkacaktır.

İkinci Kez Uyuşturucu Kullanma Suçunun Cezası Nedir?

Uyuşturucu kullanma suçundan dolayı bir şüpheli hakkında başlatılan yargılama kapsamında işlenen suçtan dolayı verilen hüküm kesinleştikten ve dosya kapandıktan sonra kişinin aynı suçu işlemesi halinde Türk Ceza Kanunu’nun tekerrür hükümlerine başvurulacaktır. Tekerrür hükümleri ilk işlenen suçun kesinleşmesi halinde geçerli olacaktır.

Tekerrür hükümleri gereğince, önceden işlenen suçtan dolayı;

  • Beş yıldan fazla süreyle hapis cezasına mahkumiyet verilmesi halinde, verilen bu cezanın infaz edildiği tarihten itibaren 5 yıl,
  • Beş yıl veya daha az süreli hapis ya da adli para cezasına mahkumiyet verilmesi halinde, verilen bu cezanın infaz edildiği tarihten itibaren 3 yıl geçtikten sonra işlenen suçlar dolayısıyla uygulanamaz.

Uyuşturucu kullanma suçunun cezası 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası olarak belirtilmesinden ötürü yukarıda belirtilen tekerrür hükümleri kapsamında ikinci madde gereğince 3 yıl içerisinde aynı suçun tekerrürü halinde Türk Ceza Kanunu’nun tekerrür hükümlerine başvurulacaktır.

İlk tekerrür halinde kişi hakkında denetimli serbestlik hükümleri uygulanacaktır. Ancak ikinci tekerrür halinde kişi hakkında denetimli serbestlik hükümleri uygulanmayacaktır.

Tekerrür halinde yani kişinin ikinci kez suç işlemesi halinde hakkında hükmolunacak ceza artırılmayacaktır. Tekerrür halinde hükmolunan ceza, mükerrirlere özgü infaz rejimine göre çektirilir.


Mükerrirlere Özgü İnfaz Rejimi hakkında da bilgi almak isterseniz, içeriğimize göz atabilirsiniz.


Üçüncü Kez Uyuşturucu Kullanma Suçunun Cezası Nedir?

Kamu davası açıldıktan sonra kullanmak maksadıyla uyuşturucu veya uyarıcı madde satın almak, bu maddeyi kabul etmek veya bulundurma suçunun tekrardan işlenmesi iddiasıyla açılan soruşturmalarda bu defa kamu davasının ertelenmesi kararı verilmeyecektir. Kişi üç kez işlediği bu suç kapsamında yargılama sonucunda bir kez cezalandırılacaktır.

Suçun üçüncü kez işlenmesi ikinci tekerrür halidir. İkinci tekerrür halinde kişi hakkında denetimli serbestlik hükümleri uygulanmayacaktır. Ayrıca üçüncü suçun birinci suçun tekerrür süresi içerisinde işlenmesine gerek yoktur.

Kullanmak maksadıyla uyuşturucu veya uyarıcı madde satın alan, bu maddeyi kabul eden veya bulunduran kişiler, kanun hükmü gereğince 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacaktır.

Uyuşturucu Madde Kullanmaya İlişkin Kişisel Kullanım Miktarı Sınırı Ne Kadardır?

Uyuşturucu madde kişisel kullanım miktarını aşmış düzeyde failin elinde bulunuyorsa bu noktada “Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde İmal ve Ticareti suçundan bahsetmemiz gerekecektir. Bu bakımdan maddenin miktarı söz konusu suç ayrımında büyük önem arz etmektedir.

Kişisel kullanım miktarı bakımından kanun hükmünde belirlenen bir sınır bulunmamaktadır. Ancak bu noktada somut olaylar üzerine verilen Yargıtay kararlarını kaynak olarak görmekteyiz.

  • Esrar maddesine ilişkin yıllık kişisel kullanım miktarı 600-700 gram,
  • Eroin ve kokain maddesine ilişkin kişisel kullanım miktarı 20 gram,
  • Sentetik haplara ilişkin 50 adet ve üzeri ticari maksada girmekte olduğu Yargıtay kararlarınca benimsenmiştir.

Bunlara ek olarak;

  • Esrar maddesine ilişkin günlük kullanım miktarı 2 gram,
  • Eroin maddesine ilişkin günlük kişisel kullanım miktarı 150 miligram,
  • Kokain maddesine ilişkin günlük kişisel kullanım miktarı 60 miligram,
  • Sentetik haplara ilişkin 3-4 olduğu araştırmalar sonucu benimsenmiştir.

Uyuşturucu Madde Kullanma Suçunda Mahkemenin Verebileceği Kararlar Nelerdir?

Yargılama süreci son bulduğunda, hâkim somut olayı hukuka ve hakkaniyete uygun olarak objektif bir şekilde değerlendirecektir ve karar verecektir. Hâkimin verebileceği kararlar aşağıdaki şekillerde olabilir;

  • Beraat Kararı
  • Ceza Verilmesine Yer Olmadığı Kararı
  • Mahkûmiyet Kararı
  • Hükmün Açıklanmasının Geriye Bırakılması (HAGB)
  • Cezanın Ertelenmesi Kararı
  • Davanın Düşmesi Kararı

Uyuşturucu Madde Kullanma Suçunda Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması

Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması (HAGB), sanık kişi için 5 sene boyunca gözlemlenmesi ve sanık ile ilgili verilen hükmün bu 5 senelik sürede bir daha meydana gelmemesi istenilmekle birlikte yeni bir suç işlememesi halinde de hakkında olan davanın düşmesi olarak açıklanabilir.

Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı, söz konusu suçtan dolayı verilen cezanın 2 yıldan az olması halinde geçerlidir.

Uyuşturucu kullanma suçunda da mahkemece verilen cezanın 2 yıldan az olması halinde yargılama sonucunda hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilebilir.


Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması konusu hakkında da bilgi almak isterseniz, içeriğimizi inceleyebilirsiniz.


Uyuşturucu Madde Kullanma Suçunda Zamanaşımı Süresi Ne Kadardır?

Türk Ceza Kanunu’nun 66. Maddesindeki hüküm gereğince zamanaşımı açıklanmıştır. Bu madde kapsamında beş yıldan fazla olmamak üzere hapis ve adli para cezasını gerektiren suçlarda 8 yıllık bir dava zamanaşımı süresi öngörülmüştür.

Kullanmak maksadıyla uyuşturucu veya uyarıcı madde satın alan, bu maddeyi kabul eden veya bulunduran kişiler, kanun hükmü gereğince iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacaktır. Bundan ötürü bu suç için dava zamanaşımı süresi 8 yıl olacaktır.

Uyuşturucu Kullanma Suçunda Etkin Pişmanlık Hükümleri Nelerdir?

Etkin pişmanlık, bir suçun işlenmesi neticesinde, failin suç sonrasında pişmanlık duyması ve bu suç sonucu mağdurun uğradığı zararı telafi etme yönünde davranışlarda bulunması halinde cezanın azaltılması veyahut ortadan kaldırılması durumudur.


Etkin Pişmanlık konusu hakkında da kapsamlı bilgi edinmek isterseniz, içeriğimize göz atabilirsiniz.


Uyuşturucu madde veya uyarıcı maddeyi kullanmak maksadıyla satın alan, kabul eden veya bulunduran kişiler, resmi makamlar tarafından haber alınmadan önce, söz konusu maddeyi kimden, nerede, ne zaman temin ettiğini merciine haber vererek suçluların yakalanmalarını veyahut uyuşturucu veya uyarıcı maddenin ele geçirilmesini kolaylaştırırsa kişi hakkında cezaya hükmolunmayacaktır.

Şayet bu suçlar haber alındıktan sonra suçun meydana çıkmasına ve fail veya diğer suç ortaklarının yakalanmasına gönüllü olarak yardım ve hizmette bulunan kişi hakkında verilecek ceza, söz konusu yardımın niteliğine göre ceza oranı dörtte birden yarısına kadarı indirilir.

Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanan kişi, kendi hakkında uyuşturucu madde kullanmak, satın almak ve bulundurmaya ilişkin soruşturma başlatılmadan önce resmi makamlara ve sağlık kuruluşlarına başvurmak suretiyle tedavi ettirilmesini isterse cezaya hükmolunmayacaktır.

Uyuşturucu Madde Kullanma Suçunda Denetimli Serbestlik

Verilen kamu davasının ertelenmesi kararı ile birlikte erteleme süre zarfı içerisinde şüpheli hakkında asgari bir yıl süreyle denetimli serbestlik tedbiri uygulanacaktır.

Denetimli serbestlik; kişinin işlediği suçun cezasını toplum içerisinde belirli koşullar altında ve de gözetim ve denetim kapsamında tamamladığı ceza muhakemesi kurumu olarak tanımlanmaktadır.


Denetimli Serbestlik konusu hakkında da bilgi almak isterseniz içeriğimizi inceleyebilirsiniz.


Verilen bir yıllık süre denetimli serbestlik müdürlüğünün teklifi üzerine veya resen Cumhuriyet savcısının kararı ile altışar aylık sürelerle en fazla iki yıl daha uzatılabilecektir.

Şayet gerekli görülür ise hakkında denetimli serbestlik tedbiri verilen kişi, denetimli serbestlik süresi içinde tedaviye tabi tutulabilir.

Cumhuriyet savcısı, erteleme süre zarfı içerisinde şüphelinin uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanıp kullanmadığını tespit etmek için yılda en az 2 defa ilgili kuruma sevkine ilişkin karar verir.

Kişinin erteleme süresi içerisinde;

  • Kendisine yüklenen yükümlülüklere veya uygulanmakta olan tedavinin gereklerine uygun davranmamakta ısrar etmesi halinde
  • Tekrar kullanmak maksadıyla uyuşturucu veya uyarıcı madde satın alması, kabul etmesi veya bulundurması halinde,
  • Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanması halinde hakkında kamu davası açılacaktır.

Uyuşturucu Madde Kullanma Suçuna İlişkin Yargıtay Kararları

  • Yargıtay 10. CD., E. 2008/15703 K. 2009/7806 T. 28.4.2009

Yukarıdaki temyize konu olay uyuşturucu madde ticareti yapmak suçundan sanık Mehmet hakkında İstanbul Yedinci Ağır Ceza Mahkemesi’nce yapılan yargılama sonucu, kurulan mahkumiyet hükmünün sanık ve müdafii tarafından temyiz edilmesi üzerine, dava dosyasının Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca düzeltilerek onama istemine ilişkindir.

Sanığın evinde yakalanan net 203 gram esrarın ele geçiriliş biçimi ve miktarı dikkate alındığında, savunmasının aksine suça konu esrarı satmak amacıyla bulundurduğuna ilişkin soyut ihbardan başka şüpheden uzak, yeterli delil bulunmadığı ve sanığın tek olan fiilinin bütünüyle kullanmak için uyuşturucu madde bulundurmak suçunu oluşturacağı gözetilmeden yazılı şekilde mahkûmiyet hükmü kurulması, yasaya aykırı, sanık ve müdafîinin temyiz itirazları yerinde olduğundan, hükmün isteme aykırı olarak (BOZULMASINA), bozma sebebine göre sanığın bu suçtan tahliyesine, başka suçtan hükümlü ya da tutuklu değilse, derhal salıverilmesi için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına yazı yazılmasına, karar verildi.

  • Yargıtay 11. CD., E. 2006/23891 K. 2009/8882 T. 11.5.2009

Yukarıdaki temyize konu olay kullanmak için uyuşturucu madde bulundurmak suçundan sanık Metin hakkında Sarıkaya Asliye Ceza Mahkemesi’nce yapılan yargılama sonucu, kurulan mahkumiyet hükmünün üst Cumhuriyet Savcısı ve sanık müdafii tarafından temyiz edilmesi üzerine, dava dosyasının Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının bozma istemine ilişkindir.

Sanığın uyuşturucu madde sattığı yönündeki ihbar üzerine evinde ve üzerinde yapılan aramada uyuşturucu madde ele geçirilemeyip, bahçesinde 6 kök dişi hint keneviri ele geçirildiği; sanık hakkında izinsiz hint keneviri ekmek suçundan kamu davası açılıp, Sarıkaya Asliye Ceza Mahkemesi’nce yargılamasının yapılarak, mahkumiyet kararı verilmiştir. Kendisinde uyuşturucu madde ele geçirilemeyen, uyuşturucu madde kullandığı tıbben saptanamadığı gibi, kendi soyut anlatımı dışında, yüklenen suçu işlediğine ilişkin her türlü şüpheden uzak, yasal ve yeterli başka bir kanıt da bulunmayan sanığın beraatine karar verilmesi gerekirken, mahkumiyet hükmü kurulması, Yasaya aykırı ve de üst Cumhuriyet Savcısı ve sanık müdafiinin temyiz itirazları yerinde olduğundan ötürü hükmün CMUK’nın 321. maddesi gereğince (BOZULMASINA), karar verildi.

Uyuşturucu Madde Kullanma Suçu Davalarında Avukatın Önemi


Uyuşturucu madde kullanımı ve bulundurma süreçleri ile ilgili yaşanan problemlerde avukatın önemi çok büyüktür. Bu konuda avukat desteğine ihtiyaç duyarsanız, Burak Temizer Hukuk Bürosu’nun deneyimli İstanbul ceza avukatı kadrosu size destek sunacaktır.


Uyuşturucu davalarına bakan avukatlar; 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu m. 191 hükmünde düzenlenen “Uyuşturucu Madde Kullanma Suçu” kapsamında yürütülen soruşturma ve kovuşturma safhalarında, sanık müdafi veya mağdur vekili sıfatıyla mesleğini icra etmektedir.

İşbu alanda uzman ceza Avukatları, uyuşturucu madde kullanma suçu kapsamında görülen davalarda kendisinden hukuki yardım talep eden kişilere; hukuki bilgi ve birikimlerini aktarmak suretiyle soruşturma ve kovuşturma safhalarının adalete ve hakkaniyete uygun şekilde yürütülmesine hizmet etmektedir.

Hukuki yardımda bulunduğu kişinin hak ve menfaat kaybı yaşamasının önüne geçebilmek amacıyla dosya üzerinde hassasiyetle çalışarak yargılama sürecinde nasıl hareket edilmesi gerektiği, delillerin nasıl ve ne şekilde sunulması gerektiğine ilişkin belirlemeleri yapmaktadır. Mutlaka ve mutlaka bu konuda soruşturma geçiriyorsanız veya yargılanıyorsanız, ifadeniz alınacaksa veya alınmışsa, adli kontrol veya denetimli serbestlik altındaysanız, karara itiraz edecekseniz, asliye ceza duruşmasına katılacaksanız bir ceza avukatından destek almanızı tavsiye ederiz. Zira sonrasında yaşayacağınız pişmanlığın fayda etmeme ihtimali bulunmamaktadır. Ofisimiz bu konuda daima yanınızdadır.

Sıkça Sorulan Sorular

Uyuşturucu Madde Kullanma Suçunun Cezası Nedir?

Kullanmak maksadıyla uyuşturucu veya uyarıcı madde satın alan, bu maddeyi kabul eden veya bulunduran kişiler, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacaktır.

Esrar İçmenin Cezası Nedir?

Esrar da bir çeşit uyuşturucu maddedir. Kullanmak maksadıyla uyuşturucu veya uyarıcı madde satın alan, bu maddeyi kabul eden veya bulunduran kişiler, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacaktır.

Ot İçmenin Cezası Nedir?

Esrar vb. uyuşturucu özelliği bulunan ve ot olarak da ifade edilen uyuşturucuların kullanımında kişiler, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacaklardır.

Met İçmek Suç Mu?

Metamfetamin olarak ifade edilen uyuşturucunun kullanımı suçtur. Bu maddenin kullanımı halinde kişiye 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilmektedir.

Uyuşturucu Madde Kullanma Suçu, Adli Para Cezasına Çevrilir Mi?

Adli para cezası, işlenen bir suça karşılık hapis cezasıyla birlikte veya tek başına uygulanabilen bir yaptırım türü olarak açıklanabilir.

Uyuşturucu madde kullanma suçu ise öngördüğü ceza miktarı nedeniyle adli para cezasına çevrilmeye elverişli suçlar içerisinde bulunmamaktadır.

Uyuşturucu Madde Kullanma Suçunda Görevli ve Yetkili Mahkeme Hangisidir?

Yaptırımın 10 yıldan fazla olan suçlar ve müebbet hapis cezasını gerektiren suçların yargılaması Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılmaktadır.

Uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanma suçunun yaptırımı Türk Ceza Kanunu’nun 191. Maddesi kapsamında 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası şeklinde düzenlenmiştir. 191. Madde kapsamında öngörülen ceza 10 yıldan az olduğu için Ağır Ceza Mahkemesi’nin yargılama alanına girmemektedir.

Bu bakımdan uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanma suçunda görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesi’dir.

Üstümde Uyuşturucuyla Yakalanırsam Ne Olur?

Eğer üzerinizde uyuşturucu madde ile yakalanırsanız Hakim, üzerinizde bulunan miktara ve kamuya açık bir alanda olup olmamanıza göre hangi suçun oluştuğunu ve ne kadar ceza verilmesi gerektiğini belirleyecektir.

Esrar, Eroin İçmenin Cezası Nedir? Metamfetamin İçmek Suç mu? Ot İçmenin Cezası Nedir? Bonzai Kullanmanın Cezası Nedir?

Kullanmak için esrar, eroin satın alan, kabul eden, bulunduran kimse hakkında 1 yıldan 2 yıla kadar hapis cezasına hükmolunmaktadır.

Uyuşturucu Madde Kullanımından Sabıka Kaydım Var, Silinebilir Mi?

Adli sicil kaydına işlenen suçlar, cezanın infaz edilmesinin akabinde adli sicil arşiv kaydına alınmaktadır.

Bu anlamda, adli sicil arşiv kaydına alınan kayıtların silinmesi, suç ve cezanın vasfına göre değişiklik göstermekte olup 5 – 15 ve 30 yıllık sürelerde silinebilmektedir.

Hakkımda Açılan Uyuşturucu Davası Ne Zaman Biter?

Asliye Ceza Mahkemelerinde görülen uyuşturucu davaları için farazi 300 günlük bir süre öngörülmüştür.

Uyuşturucu Madde Kullanma Suçu, Şikayete Tabi Midir?

Uyuşturucu maddenin kullanılması, şikâyete bağlı bir suç olmayıp kamu adına re’sen soruşturulup kovuşturulmaktadır.

Dolayısıyla, işbu Suç, dava zamanaşımı süresine riayet edilmek kaydıyla her zaman soruşturulup kovuşturulabilmektedir.

Almanya’da Uyuşturucu Kullanma Serbest Mi?

Almanya’da halihazırda esrar kullanımı serbest olmayıp suç teşkil etmektedir. Ancak, yakın bir tarihte esrar kullanımını kısmen serbest bırakan yasa tasarısı Alman Federal Meclisi’nde kabul edilmiş olup onay süreçleri tamamlandığı takdirde, 1 Nisan tarihi itibarıyla yasal hale gelecektir.

Uyuşturucu Kullanmak Yüz Kızartıcı Suç Mu?

Uyuşturucu kullanmak, yüz kızartıcı suçlardan olmayıp Kanun’da düzenlenen yüz kızartıcı suçlar şunlardır;

  • Hırsızlık,
  • Dolandırıcılık,
  • Güveni Kötüye Kullanma,
  • Rüşvet,
  • Zimmet,
  • İrtikap,
  • Resmi ve Özel Belgede Sahtecilik

Yüz Kızartıcı Suçlar hakkında daha kapsamlı bilgi almak isterseniz, hazırladığımız içeriğimizi ziyaret edebilirsiniz.


BUSE DİZ
YAREN KARINDAŞ
BURAK TEMİZER HUKUK BÜROSU