Eşin ailesini istememek boşanma sebebi midir? Bu soru, eşinin ailesi ile sorun yaşayan kişilerin en fazla gündeminde olan sorulardan bir tanesidir. Ancak evlilik sadece iki kişinin bir araya gelmesi ile değil aynı zamanda iki ailenin de birbirleriyle kaynaşmasını gerektiren bir kurumdur. Ancak bu süreç her zaman sorunsuz olarak ilerlemeyebilir ve eşlerden birinin, diğerinin ailesiyle yaşadığı uyumsuzluklar evlilikte birtakım gerginlikler yaratabilir. İşte bunun için eşin ailesini istememek, çiftler arasında bazı sorunları gündeme getirmektedir. Biz de bu sebeple içeriğimizde konunun tüm detaylarından söz edeceğiz.
İçindekiler
- 1 Eşin Ailesini İstememek Boşanma Sebebi Midir?
- 2 Eşin Ailesini İstememek Sebebiyle Açılan Boşanmada Nafaka Talebi
- 3 Eşin Ailesini İstememek Sebebiyle Açılan Boşanmada Velayet
- 4 Eşin Ailesini İstememek Sebebiyle Açılan Boşanmada Maddi ve Manevi Tazminat
- 5 Eşin Ailesini İstememek Sebebiyle Açılan Boşanmada Mal Paylaşımı
- 6 Eşin Ailesini İstememek Sebebiyle Açılan Boşanmada İspat
- 7 Eşin Ailesini İstememek Sebebiyle Açılan Boşanmada Görevli ve Yetkili Mahkeme
- 8 Eşin Ailesini İstememek Sebebiyle Açılan Boşanmada Yargıtay Kararı
- 9 Sıkça Sorulan Sorular
- 10 Burak Temizer Hukuk Bürosu Eşin Ailesini İstememek Nedeniyle Açılan Boşanmaya Yönelik Hizmetlerimiz
Eşin Ailesini İstememek Boşanma Sebebi Midir?
Türk Medeni Kanunu’nda belli başlı boşanma sebepleri düzenlenmektedir. Bunlar; zina, onur kırıcı veya pek kötü davranış, hayata kast, haysiyetsiz hayat sürme ve suç işleme, akıl hastalığı, terk ve evlilik birliğinin sarsılmasıdır. Eşin ailesini istememek ise söz konusu kanunla açıkça düzenlenmemekle beraber çiftlerden biri bu nedenle boşanmak istediğinde evlilik birliğinin temelinden sarsılması sebebine dayanarak boşanmalarını gerçekleştirilebilecektir. Zira ailesi istenmeyen eş bu evliliği sürdürmekte zorlanabilir. Bundan ötürü ortak yaşam da çekilmez hale gelirse boşanma gerçekleşebilir.
Aile ve Boşanma Hukuku konusunda merak ettiğiniz pek çok sorunun yanıtına ulaşmak ve bu hukuk dalı ile ilgili en güncel gelişmeleri öğrenmek isterseniz, kategorimizi ziyaret edebilir ve kapsamlı bilgi edinebilirsiniz.
Eşin Ailesini İstememek Sebebiyle Açılan Boşanmada Nafaka Talebi
Türk Medeni Kanunumuza göre düzenlenen başlıca nafaka türleri şunlardır: Tedbir nafakası, yoksulluk nafakası, iştirak nafakası ve yardım nafakası. Tedbir nafakası; boşanma süreci devam ederken dava kesinleşinceye kadar ödenecek olan nafakadır, Yoksulluk nafakası; boşanmada yoksulluğa düşecek olan tarafa ödenen bir nafaka türüdür, İştirak nafakası ise çocuğun velayetine sahip olmayan eşin çocuğun bakımına katkı sağlamak niyetiyle ödediği bir nafaka türüdür.
Eşin ailesini istememek sebebiyle açılan boşanmada da tedbir nafakası, yoksulluk nafakası ve iştirak nafakası talep edilebilir. Buradaki nafaka talepleri eşlerin ekonomik durumlarına ve kusur oranlarına göre belirlenir. Evlilik birliğinin sarsılmasına yol açan eş veya onun ailesinin tutumu, nafakanın belirlenmesinde dikkate alınarak hakkaniyet çerçevesinde nafakanın miktarına karar verilir.
Eşin Ailesini İstememek Sebebiyle Açılan Boşanmada Velayet
Hâkim, boşanma davalarında karar verirken boşanma sürecinde ve sonrasında çocuğun hangi ebeveynle yaşamını geçireceğine de karar verir. Hâkim, velayetle ilgili karar verirken çocuğun fiziksel, duygusal ve psikolojik sağlığını en iyi şekilde koruyacak bir karar alırken çocuğun üstün yararını da göz önünde bulundurur.
Eşin ailesini istememek nedeniyle açılan boşanma davalarında da çocuğun velayeti konusu, çocuğun üstün yararı gözetilerek somut olaya göre değerlendirilir. Bu durumda eşinin ailesini istemeyen eş çocuğun sağlıklı gelişimine zarar veriyorsa, velayet diğer ebeveyne verilerek çocuğun huzurlu bir ortamda büyümesi sağlanabilir.
Velayet konusu hakkında da bilgi almak isterseniz, içeriğimizi ziyaret edebilirsiniz.
Eşin Ailesini İstememek Sebebiyle Açılan Boşanmada Maddi ve Manevi Tazminat
Maddi tazminat, bir kişinin uğradığı maddi zararların karşılanması maksadıyla ödenmesi gereken bir tazminat türüdür. Maddi tazminat alabilmek için her şeyden önce karşı tarafın kusuruna ihtiyacımız vardır. Eşin ailesini istememek sebebiyle açılan boşanma davalarında da daha az kusurlu olan eş evlilik sırasında yapılan harcamaları ya da boşanma sonrası yaşam standartlarının düşmesi sonucu yaşadığı ekonomik kayıpları (örneğin iş bırakma veya taşınma gibi zorunluluklar) maddi tazminat adı altında talep edebilir.
Manevi tazminat ise bir kişinin yaşadığı manevi üzüntü, meydana gelen onur kırıcı durumlar ve psikolojik yıpranmalar gibi duygusal zararların karşılanması amacıyla ödenen bir tazminat türüdür. Eşin ailesini istememek nedeniyle açılan boşanmada da diğer eşin duygusal zararları ile orantılı olarak manevi tazminat talep edilmesi mümkündür.
Eşin Ailesini İstememek Sebebiyle Açılan Boşanmada Mal Paylaşımı
Eşin ailesini istememek sebebiyle açılan boşanma davasında mal paylaşımı, eşler arasındaki mal rejimine göre aşağıdaki şekillerde yapılır:
- Türk Medeni Kanunu’na göre, 2002 yılından sonra yapılan evliliklerde yasal mal rejimi edinilmiş mallara katılma rejimidir. Bu rejime göre, evlilik devam ederken edinilen mallar eşler arasında eşit olarak paylaştırılır.
Mal paylaşımı yapılırken öncelikle evlilik süresince eşlerin çalışmasının sonucu kazandığı gelirler, satın alınan taşınmazlar, araçlar, banka hesaplarındaki birikimler ve diğer değerler edinilmiş mal olarak kabul edilir ve paylaşılır.
Bu paylaşmaya evlilikten önce edinilen mallar, miras yoluyla ya da bağışlama ile elde edilen mallar, kişisel kullanım eşyaları ve manevi tazminat alacakları gibi değerler katılmaz. Zira bunlar bireylerin kişisel malı olarak değerlendirilir. Ayrıca bu mal paylaşımı sırasında, eşlerin edinilmiş malları üzerinde bulunan borçlar varsa bu borçlar malın değerinden düşülerek paylaşım gerçekleştirilir. - Eşler, yasal mal rejimi olan edinilmiş mallara katılma rejimi dışında başka bir mal rejimini de seçmiş olabilirler. Nitekim Türk Medeni Kanunu’na göre eşler, evlilikten önce veya evlilik sırasında noter onaylı bir sözleşme ile farklı bir mal rejimi belirleyebilirler.
Seçilebilecek mal rejimleri şunlardır: mal ayrılığı rejimi, paylaşmalı mal ayrılığı rejimi ve mal ortaklığı rejimi. Mal ayrılığı rejiminde eşlerin malları tamamen birbirinden ayrı tutulur ve her eş yalnızca kendi malını alır ve diğer eşin malları üzerinde herhangi bir hak iddia edemez.
Paylaşmalı mal ortaklığı rejiminde evlilik süresince edinilen mallar paylaşıma tabi tutulur ve malların paylaşımında her iki tarafın katkısı ve emekleri dikkate alınarak bir paylaşım yapılır. Mal ortaklığı rejiminde ise eşlerin tüm malları ortak mal olarak kabul edilir ve boşanma durumunda ortak mallar eşit olarak paylaştırılır.
Boşanmada Mal Paylaşımı konusu hakkında da bilgi almak isterseniz, içeriğimizi ziyaret edebilirsiniz.
Eşin Ailesini İstememek Sebebiyle Açılan Boşanmada İspat
Eşin ailesini istememek sebebiyle açılan boşanmada bu durumun ortak yaşamı çekilmez hale getirdiğini mahkemede ispat etmek için çeşitli deliller ve yöntemler kullanılabilir. Nitekim bu süreçte en sık başvurulan yöntem tanık ifadeleridir. Ayrıca ses kayıtları, psikolojik olarak alınmış olan raporlar, WhatsApp mesajları ya da videolar da bu hususu ispatlamaya yardımcı olabilir.
Eşin Ailesini İstememek Sebebiyle Açılan Boşanmada Görevli ve Yetkili Mahkeme
Eşin ailesini istememek sebebiyle açılan boşanma davasında görevli mahkeme Aile Mahkemeleridir. Aile Mahkemesi olmayan yerlerde ise Asliye Hukuk Mahkemesi görevli olan mahkemedir. Bu boşanma davasında yetkili mahkeme ise eşlerden birinin yerleşim yeri veya eşlerin davadan önce son 6 aydan beri oturdukları yer mahkemesidir.
Eşin Ailesini İstememek Sebebiyle Açılan Boşanmada Yargıtay Kararı
- Hukuk Dairesi 2023/3126 E., 2024/734 K.
Yargıtay‘ın bu kararında taraflar arasında bir boşanma davası açılmıştır. Davacı erkek, kadının kendi ailesine yönelik sürekli olumsuz tutumlar sergilediğini, kadının evlilikten uzaklaşmaya çalıştığını, sürekli huzursuzluk iddia etmiştir. Kadın ise, erkeğin kendisini sevmediğini, ekonomik, fiziksel ve psikolojik şiddet uyguladığını, hasta olduğu dönemde yalnız bırakıldığını ve hakaretler duyduğunu belirterek karşı dava açmıştır.
İlk Derece Mahkemesi, tarafların eşit kusurlu olduğuna karar vermiş ve boşanma kararı verilmiştir. Kadına 500 TL yoksulluk nafakası, 3.000 TL maddi ve manevi tazminat verilmiştir. Kadın ve erkek vekilleri verilen bu karara karı istinaf başvurusunda bulunmuşlardır. Bölge Adliye Mahkemesi, kadının daha az kusurlu olduğuna karar vermiş, yoksulluk nafakası ve tazminatları artırmış, kadına 18.000 TL toptan yoksulluk nafakası ve 15.000 TL manevi, 20.000 TL maddi tazminat verilmiştir. Taraflar bu kararı temyiz etmişlerdir. Temyiz incelemesi sonucu, Bölge Adliye Mahkemesi’nin kararı onanmış, kadının vekâlet ücreti talebi ise reddedilmiştir.
Sıkça Sorulan Sorular
Eşin Ailesini Eve Almamak Boşanma Sebebi Midir?
Eşin ailesini eve almamak, taraflar arasında ciddi bir iletişim problemi, saygı eksikliği veya güven sorunlarına yol açabilir. Bu durum tek başına başlıca bir boşanma sebebi olmamakla beraber, eşin ailesini eve almamak evliliğin temelinden sarsılması noktasına kadar varabilecek bir durumdaysa boşanma sebebi olabilir. Bu durumda mağdur olan eş evlilik birliğinin temelinden sarsılması gerekçesine dayanarak ve ortak hayatın da çekilmez hale geldiğini ispat ederek boşanma davası açabilecektir.
Eşin Ailesine Hakaret Etmek Boşanma Sebebi Midir?
Evet, eşin ailesine hakaret etmek Türk Medeni Kanunu’na göre bir boşanma sebebi olabilir. Zira eşlerin birbirlerinin ailelerine karşı olumlu ve saygılı bir tutum sergilemeleri, evliliğin sağlıklı bir şekilde devam etmesi için önemlidir. Eşin ailesine hakaret etmek, evlilik birliğini zedeleyebilir ve taraflar arasında güven kaybına yol açabilir. Bu durumda mağdur olan eş evlilik birliğinin temelinden sarsılması gerekçesine dayanarak ve ortak hayatın da çekilmez hale geldiğini ispat ederek boşanma davası açabilecektir.
Eşimin Ailesiyle Yaşamak Zorunda Olmam Boşanma Sebebi Olabilir Mi?
Evet, eşinizin ailesiyle yaşamak zorunda olmanız bir boşanma sebebi olarak değerlendirilebilir. Evlilikte taraflar arasında uyum ve karşılıklı anlayış önemlidir. Eşinizin ailesiyle birlikte yaşamak, eğer taraflar arasında bir anlaşmazlık oluşturuyorsa ve bu durum ortak hayatı da çekilmez kılıyorsa bir boşanma sebebi olabilir.
Eşim Ailesini Eve Çağırdığında Bu Durumu Reddetmek Boşanma Sebebi Olur Mu?
Evet, eşinizin ailesini eve almayı reddetmek, evlilikteki uyumsuzluğu arttırabilir ve boşanma sebebi olabilir. Bu durumda ortak hayatın çekilmez hale geldiğini ispat ederek evlilik birliğinin temelinden sarsılması gerekçesine de dayanarak boşanma talep edebilirsiniz.
Eşim Sürekli Ailesiyle İletişimde Kalıyor, Buna Karşılık Olarak Benim Yalnız Kalmak İstemem Bir Boşanma Sebebi Olabilir Mi?
Evet bu durum bir boşanma sebebi olabilir. Zira bu durum, taraflar arasında bir anlaşmazlık ve iletişim eksikliği yaratabilir. Böyle bir durumda ortak hayatın çekilmez hale geldiği ispat edilerek evlilik birliğinin temelinden sarsılması gerekçesine de dayanılarak boşanma istenebilir.
Burak Temizer Hukuk Bürosu Eşin Ailesini İstememek Nedeniyle Açılan Boşanmaya Yönelik Hizmetlerimiz
Eşin ailesini istememesi, ailesi ile görüşmesine izin vermemesi gibi konularda problem yaşıyorsanız ve boşanma süreci için profesyonel desteğe ihtiyacınız varsa, Burak Temizer Hukuk Bürosu’nun deneyimli İstanbul boşanma avukatı kadrosundan destek alabilirsiniz.
Burak Temizer Hukuk bürosu müvekkillerinin haklarını koruyan ve onlara her konuda destek veren bir hukuk bürosudur. Burak Temizer Hukuk bürosuna güvenerek eşin ailesini istememek nedeniyle açılan boşanma hakkındaki tüm yasal haklarınızın korunduğundan emin olabilirsiniz. Siz de sayfamızdaki iletişim bölümünden bizlere ulaşarak gereken hukuki yardımları alabilirsiniz.
NİSANUR CEBECİ