Ara

Aldatmada Çocuğun Velayeti Kime Verilir?

Aldatmada Çocuğun Velayeti Kime Verilir?

Aldatmada çocuğun velayeti kime verilir? sorusu, boşanma davaları öncesi ve sırasında çok sık sorulan sorulardan bir tanesidir. Ancak bu konuda net bir sonucun olmadığından söz etmemiz gerekir. Çünkü mahkemede her zaman çocuğun üstün yararı göz önünde bulundurulur ve çocuğun yaşamının hangi şartlar altında daha düzenli olacağına karar verilirse, velayet de o yönde anneye ya da babaya verilecektir.

Zina (aldatma) halinde müşterek çocuğun velayetinin kime verileceği hususunda pek çok soru karşımıza çıkmaktadır. Genel kanı aldatan ebeveyne velayetin verilemeyeceği olsa da bu yanlıştır. Çocuğun üstün yararına göre hâkim takdir yetkisini kullanarak karar verebilmektedir. Şimdi içeriğimizde aldatan anne ve babaya velayet verilir mi? sorusunun tüm detaylarından bahsederek sizi bilgilendirmeye çalışacağız.

Velayet Nedir?

Velayet, boşanma veya ayrılma kararı alan anne veya babanın çocuğu-çocuklarına karşı sahip olduğu hak ve yükümlülüklerdir.

TMK madde 335’te öngörüldüğü gibi ergin olmayan çocuk yani 18 yaşının altındaki çocuk anne ve babasının evli olması halinde ortak velayet altındadır ve hukuki bir dayanak olmadıkça söz konusu velayet anne veya babadan alınamaz.

Yine Türk Medeni Kanunu madde 336’ya göre evlilik birliği içindeki anne ve baba çocuğun velayetini ortak olarak kullanırlar. Ancak evlilik birliğine son verilmesi söz konusu ise veya ayrılık durumu söz konusu ise bu durumda hakim kararı ile velayet eşlerden birine verilebilecektir. Anne veya babadan birinin vefatı halinde sağ kalan ebeveyne, boşanma halinde ise çocuk velayet verilene aittir.


Aile ve Boşanma Hukuku alanında aklınıza takılan tüm soruların yanıtlarını bulmak, en önemli konular hakkında bilgi sahibi olmak isterseniz, Aile ve Boşanma Hukuku kategorimizi ziyaret edebilir ve en kapsamlı bilgilere ulaşabilirsiniz.


Aldatma (Zina) Nedeniyle Boşanma Nedir?

Boşanma nedenleri pek çok şekilde karşımıza çıkmaktadır. Bunlardan biri de aldatma halidir. Eşlerden birinin zina (aldatma) eylemini gerçekleştirmesi ile diğer eş aldatma sebebi ile boşanma davasında bulunabilir. Aldatma nedeniyle boşanma hali özel bir boşanma sebebidir. Aldatma evlilik birliği içerisinde bir eşin, kendi eşi dışında üçüncü bir kişiyle cinsel birliktelik kurması halidir.

Zinanın (aldatmanın) ispat olması boşanma kararı için yeterli sayılabilecektir. Eğer aldatma yani eşin kendi eşi dışında 3.bir kişiyle cinsel birlikteliği söz konusu değil görüşme, konuşma, flört etme gibi durumlar söz konusu ise bu durumda zina nedeniyle boşanma davası açılamaz. Bu halde eşin diğer eşe karşı sadakat yükümlülüğü ihlal edildiğinden evlilik birliğinin temelden sarsılması nedeni ile boşanma davası açılabilecektir.

Bugün yazınımızda yer verdiğimiz konu olan aldatma halinde çocuğun velayetinin kime verileceği sorusunun yanıt bulması için boşanma davasının zina (aldatma) ile sonuçlandırılması gerekmektedir.


Zina Sebebiyle Boşanma Davası konusunda en kapsamlı bilgiye ulaşmak isterseniz, içeriğimizi inceleyebilirsiniz.


Aldatan Anne Babaya Velayet Verilir Mi?
Aldatan Anne Babaya Velayet Verilir Mi?

Aldatmada Çocuğun Velayeti Kime Verilir?

Aldatma halinde çocuğun velayetinin hangi ebeveyne verileceği konusunda çocuğun üstün yararı gözetilmelidir. Zina (aldatma) sebebi ile dava açan yani aldatılan eş yalnızca aldatılma haline dayanarak çocuğun velayetini talep edemez. Çünkü aldatma daha çok eşler arasında sonuç doğururken eğer aldatmanın sonuçları çocuğa tesir ediyorsa bu durumda velayet buna göre değerlendirilip verilecektir.

Yani zina (aldatma) doğrudan bir boşanma sebebi iken, velayet bakımından doğrudan sonuç doğurmaz. Ancak elbette ki hâkim nezdinde aldatma hali olumsuz bir izlenim oluşturacaktır. Dolayısıyla velayet bakımından tek başına etki doğurmayacaktır.


Evlilik ve Boşanma Hakkında 100 Soru 100 Cevap konulu içeriğimize de göz atabilirsiniz.


Zina Yapan (Aldatan) Kadına Velayet Verilir Mi?

Elbette ki aldatan anneye velayet verilebilecektir. Yukarıda da bahsettiğimiz üzere aldatma (zina) bir boşanma sebebi iken velayetin verilmesi için tek başına esas alınabilecek bir etken değildir. Aldatan anne, eşine karşı kusurlu olsa dahi çocuğuna karşı olan sıfatı farklı değerlendirmelidir.

Yani anne aldatma eylemini gerçekleştirmiş olsa dahi eğer çocuğun üstün yararı annede kalmasında daha fazla ortaya çıkıyorsa yani eğitimi, bakımı, sağlığı vb. konularda çocuğun annede kalması babasında kalmasından daha fazla yarar sağlıyorsa bu durumda aldatan anneye de velayet verilebilecektir. Aldatan anneye velayet verilir mi? sorusuna bu şekilde yanıt verebiliriz.

Aldatan (Zina Yapan) Babaya Velayet Verilir Mi?

Aldatan babaya da velayet verilebilir. Yukarıda aldatan anneye velayet verilebileceği hallerden bahsetmiştik. Aynı şekilde aldatan kişinin baba olması durumunda da aldatma eylemi eşe karşı gerçekleştirilmiştir. Dolayısıyla aldatma eylemi doğrudan boşanma sebebi sayılırken velayetin verilmesi bakımından doğrudan etki oluşturmaz.

Bu durumda aldatan babaya velayet verilmesi halinde çocuğun üstün yararı, çocuğun annede kalmasından çok babada kalmasında ortaya çıkıyorsa yani çocuğun eğitimi, bakımı, yeme-içme masrafları, psikolojik açıdan sağlığı vb.  Konusundaki hususlar bakımından baba daha yeterli kalıyor ise bu durumda aldatan babaya velayet verilebilmektedir. Aldatan babaya velayet verilir mi? sorusuna en net bu şekilde cevap verebiliriz.


Boşanma Davasında Kadının Hakları konusunda da bilgi almak isterseniz, ilgili içeriğimize göz atabilirsiniz.


Aldatma Halinde Ortak Velayet
Aldatma Halinde Ortak Velayet

Aldatma Halinde Ortak Velayet Hali

Ortak velayet, ebeveynlerin müşterek çocuğunun/çocuklarının hak ve yükümlülüklerine birlikte sahip olmasıdır. Yani ortak velayetin olması halinde anne ve baba, çocuk hakkındaki kararları elbirliği ile alacaklardır. Dolayısıyla ortak velayet halinde anne ve babanın çocuk üzerindeki hak ve yükümlülükleri eşit, denktir.

Aldatma halinde ortak velayet hakkında ise, eğer aldatmanın sonuçları çocuğa tesir etmiyor ve ebeveynlerin iletişimi, anne ve babanın çocuğun eğitimi, sağlığı, bakımı, güvenliği vs. gibi hususlar bakımından gerçekleştirdiği faaliyetler çocuğa yarar sağlıyorsa ortak velayete karar verilebilir.

Ancak aldatma durumu söz konusu ise ve bu aldatmanın sonuçları yalnızca eşlere değil çocuğa/çocuklara da tesir ediyorsa bu durumda çocuğun üstün yararına aykırılık oluşturacağından ortak velayet hükümlerine gidilemeyecektir.

Sonuç


Aldatma halinde çocuğun kime verileceği, aldatma sonucunda boşanma davası süreci ve bunun gibi konularda hukuki desteğe ihtiyaç duyuyorsanız, Temizer Hukuk Bürosu’nun deneyimli İstanbul boşanma avukatı kadrosundan destek alabilirsiniz. 


Aldatma (zina) halinde çocuğun velayetinin kimde kalacağı sorusu günümüzde sıkça sorulan sorular arasındadır. Bugünkü yazınımızda da buna değinmiş olup, belirli konuların üzerinde durmaya çalıştık. Sonuç olarak aldatma (zina) geçerli bir özel boşanma sebebi iken yani boşanma davası için doğrudan etki doğururken, velayet hususu bakımından doğrudan bir etki doğurmamaktadır. Ancak hâkimin kanaatini elbette ki etkilemektedir. Bu durumda hâkim çocuğun “üstün yararını” gözetecek olup, hangi ebeveynde kalmasının onun için daha yararlı olduğunu değerlendirecek ve tek etken olmamasının yanında aldatma hususunu da göz önünde bulundurabilecektir.


Boşanma Sebepleri hakkında da en kapsamlı bilgiye ulaşmak isterseniz sizin için hazırladığımız içeriğimizi inceleyebilirsiniz.


Sıkça Sorulan Sorular

Aldatma (Zina) Halinin Varlığı Halinde Çocuğun Velayeti Kime Verilir?

Yukarıda da değindiğimiz üzere aldatma (zina) boşanma için belirleyici bir etkenken velayet bakımından tek başına sonuç doğurmamaktadır. Hâkim çocuğun üstün yararını gözeterek takdir yetkisine dayalı olarak karar verecektir. Aldatan eşin hiçbir surette velayeti alamayacağı kanısı yanlıştır. Aldatan eş de çocuğun velayetini alabilmektedir.

Boşanma veya Ayrılma Halinde Hangi Hallerde Anneye Velayet Verilmez?

Bu soruya birçok örnek verilebilir. Örneğin anne yaşamını haysiyetsizce sürdürüyorsa, annenin alkol, uyuşturucu vb. gibi madde bağımlılığı hali varsa, herhangi bir suçtan hüküm giydiyse, velayet hakkını kötüye kullandıysa vb. gibi hallerde velayet anneye verilmeyecektir.

Boşanma veya Ayrılma Halinde Hangi Hallerde Babaya Velayet Verilmez?

Bir üst soruda verdiğimiz cevapla aynı cevabı verebiliriz. Eğer babanın da hayatını haysiyetsizce sürdürmesi, bağımlı olması vs. gibi haller mevcutsa bu durumda babaya da velayet verilmeyecektir.

Annenin Sevgilisi veya Görüştüğü Bir Kişi Var İse Bu Durumda Velayet Durumu Ne Olur?

Eğer çocuk bakımından annenin sevgilisi veya görüştüğü bir kişi olması çocuğa zarar vermiyorsa ve aralarında sağlıklı bir iletişim hali mevcut ise bu durumda velayetin durumu etkilenmeyecektir. Fakat aksi durumda sevgilisi veya görüştüğü kişi çocuk bakımından tehlike arz ediyorsa bu durumda anneden velayet alınacaktır.

Babanın Sevgilisi veya Görüştüğü Bir Kişi Var İse Bu Durumda Velayet Durumu Ne Olur?

Yine bir üst soruda verdiğimiz cevabı yineleyebiliriz. Babanın sevgilisi veya görüştüğü kişi çocuk bakımından tehlike arz etmiyorsa velayetin durumu değişmeyecektir ancak aksi durumda velayet babadan alınabilecektir.

Eşim Beni Aldattı, Çocuğumun Velayeti Bakımından Ne Yapmam Gerekir?

Aldatma (zina), eşler arasındaki ilişki bakımından sonuç doğurur ve doğrudan boşanma davasında etki yaratır. Müşterek çocuğun/çocukların velayeti bakımından aldatma faaliyeti doğrudan etki etmez. Ancak bir eşin diğer eşi aldatması halinde çocuğun üstün yararına etki eden hususlar söz konusu ise bu durumda velayet buna göre verilecektir. Hâkim çocuğun üstün yararını değerlendirecektir ve aldatma faaliyeti bakımından velayete doğrudan etki etmemekle birlikte, hâkimde kanaat oluşturabilecektir.

Hayat Kadını Olan Bir Anneye Çocuğun Velayeti Verilebilir Mi?

Yukarıda da değindiğimiz üzere velayet hususunda çocuğun üstün yararı hâkim tarafından değerlendirilir. Annenin hayat kadını olması durumunda dahi eğer çocuğun üstün yararı annede kalmasını gerektiriyorsa bu durumda velayet annede olmalıdır. Hatta Yargıtay Kararlarında da rastlayabileceğimiz üzere hayat kadını olan bir anneye çocuğunun velayeti bırakılmıştır.

SELİN AVAN