Pazar günü kuaför yasağı kalktı mı? sorusu son dönemde sıklıkla sorulmaktadır. Ayrıca buna ek olarak güzellik salonları, kuaförler ve berberlerin açık olup olmadığı ile ilgili de çeşitli düzenlemeler getirilmiş durumda.
Geride bıraktığımız Temmuz ayında kuaförlerin, güzellik salonlarının ve berberlerin artık Pazar günleri kapalı olacağı bu karara uymayan işletmelerin de cezai işlemle karşılaşacağı bakanlık tarafından duyurulmuştu. Peki, kuaförler pazar günü yasak mı?
Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada; “Berber, kuaför ve güzellik salonu işletmecilerinin büyük bir kısmını kapsayan sektör temsilcilerinin bakanlığa sunduğu talep ve önerilerin titizlikle değerlendirildiği belirtilmiştir. Bu değerlendirmeler sonucunda, tüm berber, kuaför ve güzellik salonlarının haftanın bir günü kapalı olmasına yönelik bir karar alınmış ve bu karar 18 Ağustos 2022 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Kuaförler Pazar Günü Kapalı Mı?
Sonraki süreçte, kapalı olacak günün her ilin sektörel yapısı, işletme profili ve tüketici tercihleri göz önünde bulundurularak Valilikler tarafından belirlenmesi amacıyla geniş çaplı çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmalar tamamlanmış ve sonuçlar alınmıştır.
Buna göre, berber, kuaför ve güzellik salonlarının haftanın bir günü kapalı olması uygulaması 1 Temmuz 2024 itibarıyla yürürlüğe girecek. Bu işletmelerin Valilikler tarafından belirlenen günlerde kapalı olmaması durumunda Ticaret Bakanlığı tarafından idari yaptırım uygulanacaktır.” denmişti.
Berberler Pazar Günü Açık Mı? Pazar Günü Kuaför Yasağı Kalktı Mı?
Ancak bakanlık tarafından geçtiğimiz günlerde yeni bir açıklama daha yapıldı ve KUAFÖRLER VE GÜZELLİK SALONLARI bu yasaktan muaf tutuldu. Yani artık pazar günleri kuaförler (kadın kuaförleri) ve güzellik salonları açık olacak, berberler ise kapalı kalmaya devam edecek.
Bakanlığın yeni açıklaması şu şekilde;
“Berber, kuaför ve güzellik salonları sektöründen gelen talep ve öneriler doğrultusunda yapılan değerlendirmeler sonucunda, bu işletmelerin haftanın bir günü kapalı olması uygulaması 1 Temmuz 2024 tarihinde başlamıştır. Ancak, kadın kuaförleri ve güzellik salonlarının kapalı günlerde düğün ve nişan gibi organizasyonlar nedeniyle yeterince istisna uygulanamadığı ve bu durumun tüketicilerin hizmet alımını zorlaştırdığı görülmüştür. Ayrıca, turizm sezonunun yıl boyunca farklı dönemlerde yaşandığı bölgelerde işletmelerin kapanmasının turizm potansiyelini sınırladığı değerlendirilmiştir. Bu sebeplerle, kadın kuaförleri ve güzellik salonları haftalık kapanma uygulamasından muaf tutulmuştur.”
İlgili yasakların Anayasa’ya uygun olup olmadığı bir başka deyişle çalışma özgürlüğünü kısıtlayıp kısıtlamadığı ise kanaatimizce tartışılması gereken bir diğer husus.
Genel Hukuki Bilgiler ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve Genel Hukuki Bilgiler alanındaki diğer konularda bilgi edinmek isterseniz, ilgili sayfayı ziyaret edebilirsiniz.
Anayasa’nın 48. maddesinde “Herkes, dilediği alanda çalışma ve sözleşme hürriyetlerine sahiptir”, 49. maddesinde de “Çalışma, herkesin hakkı ve ödevidir” denilmekte ve vatandaş olan herkesin çalışma hakkı ile özgürlüğüne sahip olduğu hüküm altına alınmaktadır.
Anayasanın 13. maddesine göre, temel hak ve özgürlüklere getirilen sınırlamaların kanunla yapılması gerekmektedir ve bunların aynı zamanda Anayasa’da belirtilen sınırlandırma gerekçesine uygun ve orantılı olması gerekir.
Bu çerçevede, çalışma hakkı ve özgürlüğünü kısıtlamayı amaçlayan bir kanuni düzenlemenin sadece şeklen varlığı yeterli değildir. Bu düzenlemelerin keyfi uygulamalara izin vermeyecek şekilde net, erişilebilir ve öngörülebilir olması şarttır.
Anayasanın 48. ve 49. maddelerinde çalışma hakkı ve özgürlüğü ile ilgili özel bir sınırlama nedeni işaret edilmemiştir. Ancak, bu hakların da doğası gereği bazı sınırlamalarının olabileceği kabul edilmektedir. Bununla birlikte Anayasa’nın diğer maddelerinde yer alan hak ve özgürlükler ile devlete yüklenen ödevler, özel sınırlama sebebi gösterilmemiş hak ve özgürlüklere sınır teşkil edebilicektir.