İçindekiler
İfadeye Yönelik Yakalama Kararı Nedir?
İfadeye yönelik yakalama kararı bir kişi hakkında suç işlendiği şüphesiyle yapılan soruşturma sırasında veya kovuşturma yani ceza davası sırasında kişinin ifade vermesi için yakalanması amacıyla verilir. Kısacası, şüpheli veya sanığın usulüne uygun tebligata rağmen ifadeye çağrılmasına rağmen gelmemesi durumunda adli merciler tarafından verilen bir karardır.
Zorla Getirme ve Yakalama Kararı Aynı Şey mi?
Bu iki karar birbirinden farklıdır, zorla getirme kararı duruşmaya yakın bir tarihte polisin arayarak duruşmada hazır olmasını istemesi ve sabah saatlerinde de kişiyi adliyeye getirmesidir. Yakalama kararı ise kişinin hakkında aktif bir yakalama/arama kararı olması ve ilk yakalandığı yerde derdest edilerek en yakın mahkemeye götürülerek ifadesinin alınmasıdır.
İfadeye Yönelik Yakalama Kararından Sonra Yakalama Kararı Kendiliğinden Kalkar mı?
Kişinin ifade sonrasında tutuklanmasını gerektiren bir durum yoksa, polis tarafından derdest edilerek en yakın mahkemeye veya soruşturma sırasında da nöbetçi savcılığa götürülerek ifadesi alınan kişi derhal salıverilir.
İfadeye Yönelik Yakalama Kararının Verilme Sebepleri
İfadeye yönelik yakalama kararının verilmesi için genellikle şu durumlar söz konusu olur:
- Bir suçla ilgili olarak soruşturma yürüten savcı, şüphelinin ifadesini almak istediğinde bu kişi çağrılmasına rağmen gelmezse, yakalama kararı çıkartılabilir. O yüzden savcılıktan gelen ifade davetlerine mutlaka icabet etmek gerekmektedir.
- Kişi, savcılık veya mahkeme tarafından çağrılmasına rağmen gelmemekte direnebilir. Böyle durumlarda, ifadeye yönelik yakalama kararı çıkartılabilir. Kişinin ifadeye gelmemesi, ifadesinin alınacağı duruşmaya katılmaması; genellikle delil karartma veya kaçma şüphesinin oluştuğu durumlarla da birleştiğinde ciddi bir hal alır ve bu nedenle de yakalama kararı zorunlu hale gelebilir.
- Tüm tebligatlara rağmen kişiye usulune uygun bir tebligat yapılamıyorsa da yakalama kararı çıkartılabilir. Bir başka deyişle kişinin ikametgahının belli olmaması veya yerinin tespit edilemiyor olması durumunda, ifadeye yönelik yakalama kararı verilebilir.
İfadeye Yönelik Yakalama Kararının Uygulanması
İfadeye yönelik yakalama kararı alındığında, bu kararın uygulanması şu şekilde gerçekleşir:
Kişi, yakalama kararı çerçevesinde polis veya jandarma tarafından ilk bulunduğu, denk gelindiğinde yerde derdest edilerek en yakın mahkemeye veya soruşturma aşamasındaki bir yakalama kararı ise nöbetçi savcılığa götürülür. İfadesi alındıktan sonra, kişinin tutuklanması gerekirse tutuklama kararı verilebilir. Tutuklamayı gerektiren bir durum yoksa kişi serbest bırakılır.
İfadeye Yönelik Yakalama Kararına İtiraz Edilebilir Mi?
İfadeye yönelik yakalama kararı verilmesi, kişilerin özgürlüğüne müdahale olduğu için, bu karara itiraz edilebilir. Kişi avukatıyla birlikte yakalama kararına itiraz ederek, yakalama kararı olmaksızın bizzat kendisi avukatıyla birlikte huzurda hazır olmak istediğini beyan edebilir. Yakalama kararına itiraz edildiğinde kararın illa ki kaldırılması söz konusu olmayıp, itirazın reddedilme ihtimali de vardır.
Yakalama Kararı Nereden Anlaşılır?
Bir kişi hakkında yakalama kararı olup olmadığını öğrenmek için, aşağıdaki yollara başvurulabilir:
- Adalet Bakanlığı’nın UYAP Sistemi: Türkiye’deki tüm adli işlemler, Uygulama ve Yargı Bilgi Sistemi (UYAP) üzerinden takip edilebilir. Yakalama kararı bir ceza davasından verildiyse UYAP Vatandaş sisteminden dava dosyası görülebilecektir, ancak savcılık soruşturması sırasında verildiyse UYAP dan bunu görmek mümkün değildir.
- Savcılıklar, Ön Bürolar: Kişi avukat aracılığı ile adliyelerde dosyalarını sorgulatabilir ardından da dosya içeriklerini avukatı aracılığı ile öğrenerek yakalama kararı olup olmadığını anlayabilir.
Sonuç Olarak
İfadeye yönelik yakalama kararı, ceza soruşturmasında da ceza davaları sürecinde de önemli bir rol oynar. Bu karar, şüpheli veya sanığın ifadesinin alınabilmesi için bir zorunluluk halidir. Yakalama kararı olan kişilerin mutlaka bir ceza avukatından destek almaları gerekir. Ofisimiz uzman ceza avukatı kadrosuyla bir telefon uzağınızdadır.