Vasiyetnameye itiraz, Türk Medeni Kanunu kapsamında en sık araştırılan konulardan bir tanesidir. Miras bırakan yani muris tarafından hazırlanan vasiyetnamenin geçerlilik şartlarına uygun olmaması durumunda, vasiyetnameye itiraz hakkı doğar. Peki, doğru itirazlarla vasiyetname bozulur mu? Bu vasiyetnamenin iyi incelenmesi ve doğru itirazların süresi içinde yapılması halinde mümkün olacaktır. Şimdi size içeriğimizde bu konunun tüm detaylarından bahsedeceğiz.
İçindekiler
Vasiyetname Bozulur Mu?
Miras bırakan tarafından vasiyetname hazırlanırken, bazı geçerlilik şartlarına dikkat edilmesi gerekir. Eğer geçerlilik şartlarına uygun olarak hareket edilmeden vasiyetname hazırlanmışsa, bu durumda vasiyetnamenin bozulması yani vasiyetnamenin iptali sağlanabilir. Peki, vasiyetnameye nasıl itiraz edilir? Şimdi bunun detaylarından bahsetmeden önce, vasiyetnamenin geçerlilik şartlarından söz edelim.
Miras Hukuku alanında aklınıza takılan soruların yanıtlarını öğrenmek isterseniz, ilgili kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.
Resmi Vasiyetnamenin Geçerlilik Şartları Nelerdir?
Türk Medeni Kanunu’nun 532. maddesinde, resmi vasiyetname hakkında bir açıklama yapılmıştır. Bu açıklamaya göre mirasbırakanın ve yanında bulunan iki tanığın katılımı ile resmi bir memur tarafından düzenlenen vasiyetname, resmi vasiyetname olarak ifade edilir ve tüm geçerlilik şartlarına uygun olmuş olur. Resmi vasiyetname nedir? sorusuna bu şekilde yanıt verebiliriz. Peki, bir vasiyetnamenin geçerlilik şartları nelerdir?
- Resmi bir şekilde vasiyetnamenin hazırlanması mümkünse, bu durumda sulh hakimi, noter ya da kanun tarafından kendisine ilgili yetkinin verildiği bir görevli tarafından vasiyetname hazırlanmalıdır.
- Vasiyetname resmi olarak hazırlanacaksa, o halde iki kişinin tanık olması gerekmektedir.
- Fiil ehliyetin bulunması gerekir.
- Vasiyetname hazırlandığında, mirasbırakanın mirasta tasarrufa sahip olması gerekir.
- Vasiyetname zorlama, şantaj vb. yollarla hazırlatılmaması gerekir.
- İmkan varsa, vasiyetname sözlü olarak hazırlanmalıdır.
- Resmi vasiyetnamedeki tanıklar; okur yazar olmalı, fiil ehliyete sahip olmalı, kamu görevinden yoksun bırakılmamalı ve mirasbırakanın alt-üst soy kan hısımları, kardeşi ve bu kişilerin eşi olmalıdır.
Tüm bunlara ek olarak Türk Medeni Kanunu‘nun 536/2 maddesine göre, resmi vasiyetnamenin düzenlenmesi aşamasına dahil olan memura ve tanıklara, mamur ve tanıkların üstsoy ve altsoy kan hısımlarına, kardeşlerine ve bu kişilerin eşlerine o vasiyetname ile kazandırmada bulunulması mümkün değildir. Resmi memurca hazırlanan vasiyetname, mirasbırakan tarafından okunarak ve imzalanarak düzenlenebileceği gibi okunmadan yada imzalanmadan da düzenlenebilir.
Miras Paylaşımı Nasıl Yapılır? sorusuna kapsamlı yanıt verdiğimiz içeriğimize de göz atabilirsiniz.
Yazılı Vasiyetnamenin Geçerlilik Şartları Nelerdir?
Vasiyetnamenin yazılı olarak hazırlanması durumunda bazı geçerlilik şartlarının bulunması gerekmektedir. Bu şartlar ise şu şekildedir:
- Mirasbırakan tarafından, başından sonuna kadar el yazısı ile yazılmalı, farklı bir el yazısı kullanılmamalıdır.
- Hazırlanan vasiyetnamede düzenleme tarihinin açık bir şekilde gösterilmesi zorunludur.
- Mirasbırakan, hazırladığı vasiyetnamenin sonuna kendi el yazısı ile imzasını atması gerekmektedir.
- Vasiyetname hazırlandıktan sonra kapalı ya da açık olmak üzere, noter veya Sulh Hukuk Mahkemesi hakimlerine bırakılması ve bu şekilde vasiyetnamenin saklanması gerekir.
Mirasbırakan tarafından vasiyetname hazırlanırken bu geçerlilik şartlarına dikkat edilmelidir. Aksi durumda söz sahibi kişiler tarafından vasiyetnameye itiraz gerçekleştirilebilir.
Sözlü Vasiyetnamenin Geçerlilik Şartları Nelerdir?
Vasiyetname yazılı olarak değil de sözlü olarak hazırlanmışsa, bu durumda yine bazı geçerlilik şartları ortaya çıkacaktır. Eğer mirasbırakan resmi ya da yazılı vasiyetname yollarından birisini tercih ederek vasiyetname hazırlayamıyorsa, bu durumda sözlü vasiyetname son tercih olarak düşünülmelidir. Sözlü vasiyetnameye başvurularak durumlardan bazıları ise aşağıdaki gibidir:
- Savaş ve bunun getirebileceği iş karışıklıklar
- Mirasbırakanın ciddi bir hastalıkla karşı karşıya kalması
- Yakın zamanda ölüm ihtimalinin bulunması
- Ulaşım konusunda kesintilerin bulunması
Yukarıdaki bahsedilen durumlar ve benzeri gelişmeler halinde mirasbırakan, sözlü vasiyetname yolunu tercih edebilir. Ayrıca sözlü vasiyetnamenin hazırlanabilmesi için Türk Medeni Kanun’a göre aşağıdaki durumlara dikkat edilmesi gerekmektedir:
- Mirasbırakan, son isteklerini, iki farklı tanığa anlatmalıdır. Anlattıklarına uygun bir vasiyetname yazmalarını iki tanığa belirtir. Bu göre, iki tanığındır.
- İki tanığın, resmi vasiyetnamede olduğu gibi bazı temel şartları karşılıyor olması gerekir.
- Eğer mirasbırakan, şartlar elverir ve yazılı ya da resmi vasiyetname hazırlayabilirse, bu durumda üzerinden 1 ay geçmesi halinde sözlü vasiyetname hükümden kalkacaktır.
Sözlü vasiyetname ile ilgili temel şartlar yukarıdaki gibidir.
Vasiyetname ile Mirasçılıktan Çıkarma konusu hakkında da bilgi almak isterseniz ilgili içeriğimize göz atabilirsiniz.
Vasiyetnameye Nasıl İtiraz Edebiliriz?
Vasiyetnamenin iptal edilmesi için vasiyetnamenin geçerlilik şartlarının gerçekleşmemiş olması gerekir. Eğer geçerlilik şartlarına uygun olmadan hazırlanan bir vasiyetname söz konusu ise bu durumda vasiyetnameye itiraz edilerek iptali gerçekleştirilebilir. Bunun için vasiyetnamenin iptali davası açılmalıdır.
Vasiyetnameye İtiraz Süresi
Vasiyetname, Sulh Hukuk Hakimi tarafından açıldıktan sonra 1 ay içerisinde vasiyetnameye itiraz edilmesi gerekir. Bu süre içerisinde geçerlilik şartlarına uygun olmadığı düşünülen vasiyetnameye itiraz edilebilir. Ancak önemli olan konu, vasiyetnamenin geçerlilik şartlarına uyup uymadığından emin olmaktır. Bunun için de uzman bir miras avukatından destek almanız son derece önemlidir.
Temizer Hukuk Bürosu: Vasiyetnameye İtiraz
Vasiyetnamenin İptali Davası ile ilgili olarak hukuki desteğe ihtiyaç duyarsanız, Burak Temizer Hukuk Büromuzun deneyimli İstanbul miras avukatı kadrosundan destek alabilirsiniz.
Ofisimiz miras hukuku alanında uzmanlaşmış olup bir başka deyişle iyi miras hukuku avukatlarını bünyesinde barındırmaktadır. Miras hukuku alanı ve iş hukuku avukatlığı oldukça teknik bir alan olup mutlaka uzman miras hukuku avukatlarından destek alınmalıdır.