Ara

Şikayetten Vazgeçme Nedir? Şikayetten Vazgeçince Ne Olur?

şikayetten vazgeçme nedir şikayetten vazgeçince ne olur

Şikayetten Vazgeçme Nedir?

Şikayetten vazgeçme, ceza soruşturması veya kovuşturmasında şikayet hakkını kullanan mağdur, müşteki, katılan veya suçtan zarar gören kişinin, bu hakkını kullanmaktan vazgeçmesini ifade eder. Soruşturma ve kovuşturmada bu sıfatlar bir önceki cümlede bahsettiğimiz şekilde değişebilir. Bu hak, yalnızca bireyin kendisi veya vekaletnamesinde özel yetkisi bulunan vekili tarafından kullanılabilir. Ancak unutulmamalıdır ki sadece ŞİKAYETE TABİ SUÇLARDA ŞİKAYETTEN VAZGEÇİLEBİLİR.

Her suçta şikayetten vazgeçme mümkün değildir, bazı suçlarda dava kamu davası olarak devam eder ve şikayetten vazgeçmenin hukuki bir önemi olmaz.

Şikayetten Vazgeçmenin Süresi Var Mıdır?

Kanunda, şikayet hakkının kullanımı için yani şikayet süresi 6 aylık bir süre öngörülmesine rağmen, şikayetten vazgeçme için belirlenmiş bir süre yoktur. Şikayetten vazgeçme işlemi, soruşturma aşamasında soruşturma evresi tamamlanana kadar, yani savcının karar vermesine kadar geçerlidir. Kovuşturma aşamasında ise, mahkemece verilen hükmün kesinleşmesine kadar şikayetten vazgeçme gerçekleştirilebilir. Ancak unutulmamalıdır ki sadece ŞİKAYETE TABİ SUÇLARDA ŞİKAYETTEN VAZGEÇİLEBİLİR. Her suçta şikayetten vazgeçme mümkün değildir, bazı suçlarda dava kamu davası olarak devam eder ve şikayetten vazgeçmenin hukuki bir önemi olmaz.

Şikayetten Vazgeçme Nasıl Yapılır?

Şikayetten vazgeçme işlemi, soruşturma aşamasında yetkili Cumhuriyet Başsavcılığına, kovuşturma aşamasında ise yargılamayı yapan asliye ceza mahkemesine veya ağır ceza mahkemesine bir dilekçe ile veya DURUŞMA SIRASINDA sözlü beyanın tutanağa geçirilmesi yoluyla yapılabilir.

Şikayetten Vazgeçmenin Sonuçları

Şikayetten vazgeçme durumu, ceza hukuku açısından önemli sonuçlar doğuran bir işlemdir. Şikayetten vazgeçmenin sonuçları, dosyanın hangi aşamada olduğuna bağlı olarak değişiklik gösterir. İşte bu konudaki detaylar:

Soruşturma Aşamasında Şikayetten Vazgeçme

Eğer şikayetçi, dosya soruşturma aşamasındayken şikayetinden vazgeçerse, soruşturma konusuz kalır ve bu aşama sona erer. Böylece, dava açılmadan önce dosya kapatılmış olur.

Kovuşturma Aşamasında Şikayetten Vazgeçme

Kovuşturma aşamasında yani ceza davası aşamasında şikayetten vazgeçme durumu gerçekleştiğinde, bu kez Türk Ceza Kanunu’nun 73. maddesi gereğince dava hakkında düşme kararı verilir. Eğer şikayet konusu fiil birden fazla kişi tarafından işlenmişse ve şikayetçi yalnızca bir kişi için vazgeçerse, bu durum diğer sanıkları da kapsayacak şekilde tüm sanıklar için ceza davasının düşmesine yol açacaktır. Dava sırasında duruşmada veya yazılı bir dilekçe ile şikayetten vazgeçilebilir.

Şikayetten Vazgeçmeden Vazgeçme Mümkün Müdür?

Şikayetçinin, aynı fiil hakkında tekrar şikayette bulunması mümkün değildir. Yani, şikayetten vazgeçmeden vazgeçme hukuken geçerli bir durum değildir. Şikayete tabi suçlarda, şikayetten vazgeçme beyanında bulunulduktan veya dilekçe verildikten sonra aynı fiil ile ilgili şikayet hakkı bir daha kullanılamaz. Ancak, eğer söz konusu fiil, şikayete tabi olmayan bir suç niteliği taşıyorsa ve savcılığın kendiliğinden harekete geçmesini gerektiriyorsa, bu durumda yargılama süreci devam eder.

 Sanık Tarafından Şikayetten Vazgeçmenin Kabul Edilmemesi

Türk Ceza Kanunu’nun 73/6. maddesine göre, şikayetten vazgeçme durumu sanığı etkilemeyecektir. Eğer sanık, şikayetten vazgeçmeyi kabul etmezse, bu durumda dava hakkında düşme kararı verilemez ve yargılamaya devam edilir. Yargılama sonucunda, sanığın beraat etmesi gereken şartlar oluşmuşsa, beraat kararı verilir. Yani sanık, beraat edeceğini düşünüyorsa, şikayetten vazgeçmeyi kabul etmeyerek, ceza davasının düşmesi yerine, dava sonunda kendisi hakkında beraat kararı verilmesini talep edebilir. Ancak bunun mantıksız bir hamle olacağını söyleyebiliriz.

Bu nedenlerle, şikayetten vazgeçme sürecinde dikkatli olunmalı ve hukuki danışmanlık alınması tavsiye edilmektedir. Tarafların haklarını korumak için bilinçli adımlar atmak, ceza hukuku uygulamalarında büyük önem taşır. Tarafımıza her zaman ulaşabilirsiniz.