Piyasa dolandırıcılığı suçu (borsada manipülasyon), 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu m.171 kapsamında düzenlenmiş bir suçtur. Günümüzde birçok içtihat ve öğretide manipülasyon olarak bilindiğinden ve 2012 yılında yürürlükten kaldırılmış olan 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nda manipülasyon suçu olarak adlandırıldığından, ilgili içerikte manipülasyon kavramına yer verilecektir. Bu suç hakkında tüm detaylardan ilgili içeriğimizde söz edilecektir.
İçindekiler
- 1 Manipülasyon Nedir?
- 2 Manipülatör Nedir?
- 3 Piyasa Dolandırıcılığı Suçu (Borsada Manipülasyon) Nedir?
- 4 Borsada Manipülasyon Neden Yapılmaktadır?
- 5 Borsada Manipülasyon (Piyasa Dolandırıcılığı) Suçunda Korunan Hukuki Değer
- 6 Borsada Manipülasyon (Piyasa Dolandırıcılığı) Suçunda Teşebbüs
- 7 Manipülasyon Türleri Nelerdir?
- 8 Borsada Manipülasyon Eylemleri Suç Teşkil Eder Mi?
- 9 Borsada Manipülasyon (Piyasa Dolandırıcılığı) Suçunda Uygulanacak Yaptırım
- 10 Borsada Manipülasyon (Piyasa Dolandırıcılığı) Suçunda Etkin Pişmanlık
- 11 Manipülasyon Suçu (Piyasa Dolandırıcılığı) Sayılmayan Haller ve Hukuka Uygunluk
- 12 Borsada Manipülasyon (Piyasa Dolandırıcılığı) Suçunu İşleyenlere Uygulanacak İdari Tedbirler Nelerdir?
- 13 Sonuç
- 14 Sıkça Sorulan Sorular
Manipülasyon Nedir?
Manipülasyon, Fransızca kökenli bir kelimedir. Buna göre Fransızca kökenli olan manipülasyon kelimesinin Türkçe anlamı “yönlendirme”, “seçme, ekleme ve çıkarma yoluyla bilgileri değiştirme”, “varlıkları yapıcı, açıklayıcı ve yararlı bir biçimde kullanma işi” dir. Sermaye piyasası hukuku bakımından manipülasyon kelimesinin tam bir tanımı bulunmamakla birlikte doktrinde çeşitli tanımlara ver verilmiştir.
Özbay’a göre manipülasyon kavramı, “Piyasanın serbest arz ve talep koşulları altında oluşacak fiyattan daha düşük veya daha yüksek bir fiyatı oluşturma ve payı bu fiyattan işlem görmeye zorlama girişimi olarak tanımlayarak, bir fiile manipülatif karakter kazandıran temel öğenin onun yasa dışı oluşu değil, fiyatın yapay şekilde kontrolü olduğu” şeklinde tanımlanmıştır.
Chambers’a göre ise manipülasyon kavramı, “Sermaye piyasalarında alım satıma konu sermaye piyasası araçlarının fiyat oluşumuna gerçek bir nedene dayanmaksızın etkide bulunulması, manipülatörün menfaat elde etmesi ve diğer yatırımcıların yanlış yönlendirilmesi amaçlarını taşıyan fiiller ve işlemler bütünü olarak” tanımlanmaktadır.
Evik’e göre manipülasyon kavramı, “Suni işlemle pazarı etkilemek, akılcı veya hileli yollardan pay fiyatlarını kontrol altında tutmak, yıkama satış yöntemi veya uydurma emirlerle payların fiyatlarının artmasına ya da düşmesine sebep olmak, borsada hile yapmak, sürekli olarak alım-satım yaparak piyasanın daha canlı görünmesini sağlayarak fiyatları etkilemek, piyasanın canlı olduğu havasını oluşturmak, diğerlerini ticarete teşvik etmek veya etkilemek amacıyla yapay olarak pay alım satımı yapmak, pay piyasalarında işlem gören paylara ilişkin, bilinçli olarak yönlendirici bir izlenim uyandırma (borsalarda yatırımcıların kararlarını etkileyecek şekilde yanlış, yanıltıcı izlenim veya açıklamalarda bulunarak pay fiyatlarının yönünü değiştirmek) veya yapay piyasa yaratmak amacıyla yapılan (pay fiyatlarının yükseltilmesi, düşürülmesi veya belirli bir seviyede tutulması amaçlanarak) tüm işlemlerin, manipülasyon kavramına dahil olduğu” şeklinde daha geniş bir açıdan ele alınarak tanımlanmıştır.
Sermaye piyasası hukuku açısından manipülasyon kelimesini tam tanımlayamamakla beraber, “Manipülatörlerin sermaye piyasasında birtakım yalan, yanlış, yanıltıcı, hileli davranışları ile piyasayı kendi menfaatleri doğrultusunda yönetme davranışları” şeklinde tanımlanabilecektir.
Manipülasyon, borsanın arz-talep dengesini etkileyen ve sermaye piyasasının etkili bir şekilde işlemesinin önüne ket vuran davranışlardır. Başka bir deyişle yatırımcıların, borsadaki hisselerin fiyatlarını yapay bir şekilde düşürmek veya yükseltmek amacıyla yapmış oldukları hileli eylemlerde denebilmektedir. Manipülasyon çoğunlukla haksız kazanç elde etmek ve yatırımcıları yanıltmak adına yapılmaktadır. Manipülasyon eylemlerinin sonucunda piyasadaki şeffaflığın, piyasaya olan güvenilirliğin, güncel fiyat oluşmasının önüne geçilmektedir.
Manipülatör Nedir?
Manipülatör, kelimesi Fransızca kökenli bir kelimedir. Türkçe ’de “Yönlendirici” anlamı taşımaktadır. Manipülatör kısacası hileli davranışlar ile, karşısındaki kişinin fikirlerini ve eylemlerini doğrudan etkileyebilecek nitelikteki kişi demektir.
Ceza Hukuku ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve Ceza Hukuku alanındaki diğer konularda bilgi edinmek isterseniz, ilgili sayfayı ziyaret edebilirsiniz.
Piyasa Dolandırıcılığı Suçu (Borsada Manipülasyon) Nedir?
Borsada manipülasyon, çoğunlukla manipülatörlerin yalan ya da yanıltıcı bilgileri yayması ile yatırımcıları aldatması ve hileli birtakım davranışları ile haksız kazanç elde etmesi amacıdır. Bu hileli davranışlar çerçevesinde piyasanın sağlıklı ve etkili işleyişi bozulmaktadır. Manipülatörlerin, yapmış oldukları yalan, yanlış, yanıltıcı ve hileli eylemleri piyasanın şeffaflığını ve güvenilirliğini zedelemektedir.
Borsada Manipülasyon Neden Yapılmaktadır?
Elbetteki borsada manipülasyon eylemlerinin gerçekleştirilmesinin altında yatan birçok sebep vardır. Şüphesiz ki manipülasyon eylemleri, manipülatörün çıkarları doğrultusunda tamamıyla menfaat sağlamak amacıyla gerçekleştirmiş olduğu eylemlerdir. Bu eylemlerin gerçekleştirilmesi sebeplerinden bazılarına değinecek olursak; manipülatörlerin yalan, yanlış, yanıltıcı ve hileli eylemleri neticesinde basit yollu fakat yüksek finansal kazanç elde etme amaçlarıdır. Manipülatörler hileli davranışları sayesinde piyasayı kendi çıkarları doğrultusunda yönlendirebilmektedirler. Manipülatörlerin, yalan, yanlış ve yanıltıcı bilgileri piyasadaki yatırımcıların kararlarını doğrudan etkileyebilir ve bu süreçte kararları etkilenmiş olan yatırımcının yapmış olduğu piyasa faaliyetlerinden, manipülatör doğrudan yararlanabilme imkânı sağlayabilmektedir.
Manipülatörler sermaye piyasasına ilişkin bir konuda rivayet ileri sürerler, bu rivayet neticesinde manipüle edildiğinin farkında olmayan yatırımcılar, yatırıma karşı yönelim ve eylemlerini değiştirir bu doğrultuda yönelimlerini değiştirmiş olan yatırımcılar karşısında manipülatörler, kolay yollu finansal kazanç elde edebilmektedirler.
Borsada Manipülasyon (Piyasa Dolandırıcılığı) Suçunda Korunan Hukuki Değer
Manipülasyon suçunda korunan hukuki değer ile ilgili birçok farklı görüş ileri sürülmektedir. Yatırımcılar, piyasa ortamına güvenmekte ve işlemlerini buna göre yapmaktadır. Buna göre yatırımcıların piyasa ortamına duyduğu güveni, hukuk düzeni koruma altına almalıdır. Dolayısıyla manipülasyon suçunda korunan hukuki değerlerden biri piyasaya duyulan güveni korumaktır. Bununla beraber mali çıkarların korunması, sermaye piyasalarının işlevselliği, haksız kazancın önlenmesi, ticari hayatın özü olan güvenin korunması gibi hususlarda korunan hukuki değerler arasında sayılabilecektir.
Borsada Manipülasyon (Piyasa Dolandırıcılığı) Suçunda Teşebbüs
Hem işleme dayanan manipülasyon suçu hem de bilgiye dayanan manipülasyon suçu teşebbüse elverişli suçlardır. Buna göre bilgiye dayanan manipülasyon suçunda seçimlik hareketlere ek olarak menfaat sağlanması koşulu da arandığından, eğer menfaat sağlanamamışsa suç teşebbüs aşamasında kalacaktır. İşleme dayanan manipülasyon suçu ise yine seçimlik hareketli bir suç teşkil ettiğinden eğer hareket bölünebiliyorsa teşebbüs aşamasında kalacağından söz edilebilecektir.
Nitelikli Dolandırıcılık Suçu hakkında da bilgi almak isterseniz, içeriğimizi inceleyebilirsiniz.
Manipülasyon Türleri Nelerdir?
Sermaye Piyasası Kanunu’nun 107.maddesinin ilk fıkrasında işleme dayalı manipülasyon, ikinci fıkrasında ise bilgiye dayalı manipülasyon düzenlenmektedir. Buna göre manipülasyonu işlem bazlı manipülasyon ve bilgi bazlı manipülasyon olarak ikiye ayırmak mümkündür.
İşleme Dayalı Manipülasyon Nedir?
İşleme dayalı manipülasyon, 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun 107.maddesinin 1.fıkrasında (107/1) düzenlenmektedir.
İlgili maddeye bakıldığında, “alım veya satım yapanlar, emir verenler, emir iptal edenler, emir değiştirenler veya hesap hareketleri gerçekleştirenler” sıralaması yaparak suçun maddi konusu ortaya konmaktadır. İşlem bazlı manipülasyon suçu seçimlik hareketli bir suç olarak düzenlenmiştir. Seçimlik hareketli suç, hukuki anlamda, birden fazla hareketle işlenebilen suç anlamına gelmektedir. Buna göre bu hareketlerden herhangi birinin dahi gerçekleşmesi suçun oluşması için yeterli sayılabilecektir.
İlgili madde de sayılan davranışlardan herhangi birini veya birkaçını gerçekleştiren kişiler için hürriyeti bağlayıcı ceza ve adli para cezası öngörülmüştür. Buna göre bu işlemleri gerçekleştirenler hakkında üç yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin günden on bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılması söz konusu olmaktadır. Maddede değinilen üç yıldan beş yıla kadar hapis cezasına hükmolunması hükmü, 2020 yılında yapılan değişiklik öncesi iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasına hükmolunması şeklinde idi.
İşleme dayalı manipülasyonda, manipülatörler piyasanın doğal işleyişi içerisinde, gerçek niyetlerini gizleyerek, yanlış ve yanıltıcı eylemleri ile başkalarını yanıltmakta ve bu eylemleri neticesinde piyasadaki fiyatları doğrudan etkilemekle birlikte yapay bir piyasa ortamı yaratmaktadırlar.
İşleme dayalı manipülasyon suçunun kanunda düzenlenmesi, yapay bir piyasa ortamında ortaya çıkabilecek olumsuz etkilerin önüne geçilmesi bakımından önem arz etmektedir.
İşleme dayalı manipülasyon, madde metninden de anlaşılacağı üzere bir tehlike suçudur bu doğrultuda bu suçun oluşması için failin amacını gerçekleştirmiş olması, bundan bir menfaat elde etmesi veya eylem neticesinde doğrudan bir zarar ortaya çıkmış olması gerekmez. Kanun metninde sayılagelen eylemlerden birinin dahi gerçekleşmesi suçun oluşması için yeterli kabul edilebilecektir. Aynı zamanda suçun oluşması için, kanun metninde sayılagelen eylemlerden herhangi birinin bile gerçekleşmesi yeterli sayılabileceğinden, işleme dayalı manipülasyon suçu seçimlik hareketli bir suç niteliğindedir.
Dolayısıyla işlem bazlı manipülasyon, bir tehlike suçu olduğundan, madde metninde sayılan eylemleri gerçekleştirenler, amaçlarına ulaşamamış olsalar dahi 107/1’deki suçu işlemiş sayılacaklardır.
Bilgiye Dayalı Manipülasyon Nedir?
Bilgiye dayalı manipülasyon, 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun 107.maddesinin 2.fıkrasında (107/2) düzenlenmektedir.
Bilgiye dayalı manipülasyon suçu da işleme dayalı manipülasyon suçu gibi seçimlik hareketli bir suçtur. Ancak işleme dayalı manipülasyon suçundan farklı olarak bilgiye dayalı manipülasyon suçu maddesinde sayılan, “yalan, yanlış ve yanıltıcı bilgi veren, söylenti çıkaran, haber veren ve yorum yapan veya rapor hazırlayan ya da bunları yayan” davranışlardan birinin gerçekleştirilmesi halinde bu davranışları gerçekleştiren kişilerin menfaat elde etmesi sonucu aranmaktadır. Halbuki işleme dayalı manipülasyon suçu maddesinde sayılan davranışları gerçekleştiren kişilere karşı suçun oluşması için menfaat elde edilmesi şartı öngörülmemiş, davranışlardan herhangi birinin gerçekleştirilmesi suçun oluşması için yeterli görülmüştür.
İlgili maddedeki eylemleri gerçekleştiren ve bundan menfaat sağlayan kişiler hakkında üç yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezasına hükmolunmuştur. Madde de değinilen üç yıldan beş yıla kadar hapis cezasına hükmolunması hükmü, 2020 yılında yapılan değişiklik öncesi iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasına hükmolunması idi.
Bilgiye dayalı manipülasyon suçu, kamunun aydınlatılması ilkesi ile doğrudan ilişkili bir suçtur. Burada manipülatörler tarafından yanlış ve yanıltıcı bilgiler verilmekte ve kamuya açıklanacak bilgiler kasıtlı olarak gizlenmektedir. Kamu ile paylaşılan bilgilerin yanıltıcılıktan uzak, doğru, açık olması gerekmektedir. Çünkü kamu ile paylaşılan bilgiler, piyasa dünyasındaki yatırımcıların, yatırım kararı vermeleri noktasında önem arz etmektedir.
Bilgiye dayalı manipülasyon suçunda, işleme dayanan manipülasyon suçunun aksine seçimlik hareketlere ek olarak menfaat elde edilmesi koşulu da eklenmektedir. Buna göre ilgili madde de geçen seçimlik hareketlerden herhangi biri gerçekleşirse dahi menfaat elde edilmediği sürece suç oluşmayacaktır.
Borsada Manipülasyon Eylemleri Suç Teşkil Eder Mi?
Yatırımcılar, sermaye piyasasına güven duymakta ve işlemlerine buna dayalı yapmaktadır. Manipülasyon, bu sermaye piyasasına duyulan güveni zedelemektedir. Hukuk düzeni bu nedenle, piyasanın şeffaflığını yitirmemesi ve yatırımcıların piyasaya duyduğu güvenin sarsılmaması adına koruma getirmektedir.
Piyasa dünyasındaki yatırımcının, manipülasyon davranışlarından korunması adına ilk olarak 2012 yılında yürürlükten kaldırılmış olan 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nda “manipülasyon suçu” na yer verilmiştir. Günümüzde bu düzenlemeye 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun 107. Maddesinde “piyasa dolandırıcılığı” adı altında yer verilmektedir.
Dolayısıyla ilgili Kanun’un 107.maddesindeki eylemler çerçevesindeki davranışlar suç teşkil edecektir. Bu davranışları gerçekleştiren kişiler manipülasyon (piyasa dolandırıcılığı) suçunu işlemiş sayılacaklardır ve bu kişiler hakkında hürriyeti bağlayıcı hapis cezası ve adli para cezasına hükmolunacaktır.
Borsada Manipülasyon (Piyasa Dolandırıcılığı) Suçunda Uygulanacak Yaptırım
Manipülasyon (piyasa dolandırıcılığı) suçunun yaptırımı, 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun 107.maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre manipülasyon (piyasa dolandırıcılığı) suçunu işleyenler için hürriyeti bağlayıcı ceza ve adli para cezası öngörülmüştür. Buna göre uygulanacak olan yaptırım, ilk fıkraya göre üç yıldan beş yıla kadar hapis cezası ve beş bin günden on bin güne kadar adli para cezası ile ikinci fıkraya göre üç yıldan beş yıla kadar hapis cezası ve beş bin güne kadar adli para cezasıdır.
Borsada Manipülasyon (Piyasa Dolandırıcılığı) Suçunda Etkin Pişmanlık
Etkin pişmanlık kavramı esasen 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda düzenlenmiştir. Buna göre etkin pişmanlık, bir kişinin işlemiş olduğu suç dolayısıyla pişman olması halidir. Dolayısıyla kişinin pişmanlığına dayalı olarak verilecek cezada indirime gidilmesi veya hiç cezalandırılmaması söz konusu olabilmektedir.
Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki; yalnızca işleme dayalı manipülasyon suçunu işleyenler, 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun 107. Maddesinin 3.fıkrası uyarınca etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanabilecektir.
Dolayısıyla bilgiye dayalı manipülasyon suçunu işlemiş olanlar, 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun 107.maddesinin 3.fıkrası uyarınca etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanamayacaklardır.
Etkin Pişmanlık konusu hakkında da detaylı bilgi almak isterseniz, ilgili içeriğimizi ziyaret edebilirsiniz.
Manipülasyon Suçu (Piyasa Dolandırıcılığı) Sayılmayan Haller ve Hukuka Uygunluk
Sermaye piyasası Kanunu’nun 108.maddesinde bilgi suistimali ve piyasa dolandırıcılığı sayılmayacak haller düzenlenmiştir.
Buna göre maddede sayılan hallerden birinin gerçekleşmesi durumunda suçun unsurlarından sayılan hukuka aykırılık unsuru ortadan kalkacak ve sözü edilen fiiller hukuka uygun hale gelecektir.
Borsada Manipülasyon (Piyasa Dolandırıcılığı) Suçunu İşleyenlere Uygulanacak İdari Tedbirler Nelerdir?
Sermaye piyasası Kanunu’nun 107.maddesi uyarınca işleme dayanan manipülasyon ve bilgiye dayanan manipülasyon suçları için hürriyeti bağlayıcı hapis cezası ve adli para cezası öngörülmüştür. Bunun dışında ayrıca işlem ve bilgi bazlı manipülasyon suçlarına dair sermaye piyasası Kanun’unun 101.maddesinde bazı idari tedbirler de düzenlenmiştir. Buna göre Kurul, Sermaye piyasası Kanun’unun 107.maddesindeki eylemleri işlediğine dair makul bir şüphe bulunan gerçek ya da tüzel kişiler ile bu tüzel kişilerin yetkilileri ile ilgili sermaye piyasası araçlarına ilişkin olarak tüm tedbirleri almaya ve bu tedbirlerin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkilidir.
Kanunda öngörülen tedbirler;
- “Piyasalarda geçici ya da sürekli şekilde işlem yapılmasını yasaklamak
- Takas metotlarını değiştirmek
- Kredili alım, açığa satış, ödünç alıp verme işlemlerine ilişkin sınırlamalar getirmek
- Teminat yükümlülüğü getirmek veya yükümlülüğü değiştirmek
- Farklı pazar ya da piyasalarda işlem görmek ya da farklı işlem esasları belirlemek
- Piyasa verilerinin dağıtım kapsamını sınırlamak
- İşlem ya da pozisyon limiti getirmek” şeklinde düzenlenmiştir.
Buna göre yukarıda belirtilen idari tedbirler, bilgiye dayanan (bilgi bazlı) manipülasyon ve işleme dayanan (işlem bazlı) manipülasyon suçlarını işlediğine dair yeterli olgu yani makul şüphe bulunan gerçek veya tüzel kişiler ile tüzel kişilerin yetkilileri hakkında Sermaye piyasası Kurul’u tarafından alınabilecek ve uygulanabilecektir.
Aynı zamanda maddede sayılan tedbirler “Numerus Clausus” yani sınırlı sayıda tedbirler değildir. Piyasanın şeffaf, sağlıklı ve güvenilir olabilmesi adına farklı tedbirler de alınabileceği öngörülmüştür.
Sonuç
Ülke ekonomisinin gelişimi bakımından sermaye piyasaları önem arz etmektedir. Günümüzdeki teknolojik gelişmeler çerçevesinde sermaye piyasalarına erişim kolaylaşmıştır. Ancak teknolojik gelişmeler erişimi kolaylaştırmasının yanında onlarca tehlikeyi de beraberinde getirmektedir. Çünkü teknolojik imkanların artmasıyla, sermaye piyasasına erişmek basit hale gelmiştir. Teknolojik imkânın artmasıyla birlikte sermaye piyasasında manipülatif eylemler de haliyle artmıştır. İşte bu manipülatif eylemlere karşı, piyasaya olan güvenin korunması, piyasanın etkin bir şekilde işlemesi, şeffaflığını yitirmemesi, aynı zamanda yatırımcıların hak ve menfaatlerinin de korunması adına denetlenmesi ihtiyacı doğmaktadır.
Sonuç olarak borsaya ve sermaye piyasasına yönelik manipülatif eylemlere karşı 6362 sayılı Sermaye piyasası Kanun’unda çeşitli yaptırımlar öngörülmüştür.
Piyasa dolandırıcılığı ya da borsada manipülasyon suçu ile ilgili yaşadığınız sorunlarda, Burak Temizer Hukuk Bürosu’nun deneyimli İstanbul ceza avukatı kadrosu her zaman yanınızda yer almaktadır.
Sıkça Sorulan Sorular
Manipülasyon (Piyasa Dolandırıcılığı) Suçunun Cezası Nedir?
Manipülasyon (piyasa dolandırıcılığı) suçunu işleyen kişilere karşı hürriyeti bağlayıcı hapis cezası ve adli para cezası öngörülmüştür.
Buna göre Sermaye Piyasası Kanun’unun 107.maddesinin 1.fıkrası uyarınca manipülasyon suçunun cezası üç yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin günden on bin güne kadar adli para cezasıdır.
Sermaye Piyasası Kanun’unun 107.maddesinin 2.fıkrası uyarınca manipülasyon suçunun cezası üç yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezasıdır.
Aynı zamanda Sermaye Piyasası Kanun’unun 107.maddesinin 1.fıkrasındaki manipülasyon suçunu işleyen kişinin pişmanlık davranışını göstermesi ve beş yüz bin Türk lirasından az olmaması koşuluyla çıkarının iki katı olacak kadar parayı hazineye ödemesi halinde cezada indirim veya cezasızlık hali öngörülmüştür.
Manipülasyon (Piyasa Dolandırıcılığı) Suçunda Görevli ve Yetkili Mahkeme Neresidir?
Manipülasyon (piyasa dolandırıcılığı) suçunda görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesidir. Manipülasyon (piyasa dolandırıcılığı) suçunda yetkili mahkeme ise suçun işlendiği yer mahkemesidir.
Manipülasyon (Piyasa Dolandırıcılığı) Suçunda Etkin Pişmanlık Hükümleri Uygulanır mı?
Evet, ancak yalnızca işleme dayalı (işlem bazlı) manipülasyon (piyasa dolandırıcılığı) suçunda etkin pişmanlık hükümleri uygulanır.
Manipülasyon (Piyasa Dolandırıcılığı) Suçunda Hukuka Uygunluk Söz Konusu Olabilir Mi?
SPK’nın 108.maddesinde sayılanlar neticesindeki hallerin gerçekleşmesi durumunda yapılan fiiller, Manipülasyon (piyasa dolandırıcılığı) suçu sayılmayacaktır. Bu durumda hukuka aykırılık unsuru ortadan kalkacak ve sonuç olarak gerçekleştirilen eylemler hukuka uygun hale gelecektir. Ancak 108.madde kapsamı dışında kalan fiiller hakkında hukuka uygunluk nedenleri bulunmamaktadır.
Manipülasyon (Piyasa Dolandırıcılığı) Suçunu İşleyen Kişilere Karşı Uygulanacak Tedbirler İçin Aranan Koşullar Nelerdir?
Öngörülen idari tedbirlerin manipülatif eylemler gösteren kişilere karşı uygulanabilmesi için, manipülasyon (piyasa dolandırıcılığı) fiillerini işledikleri konusunda yeterli olguların yani makul şüphenin bulunması şartı yeterlidir.
Manipülasyon (Piyasa Dolandırıcılığı) Suçunu İşleyenlere Karşı Uygulanacak İdari Tedbirler Kimlere Uygulanır?
Manipülasyon (piyasa dolandırıcılığı) suçunu işlediğine dair makul şüphe bulunan gerçek kişilere, şirketlere ve şirket yetkililerine uygulanabilecektir.
Şirketler ve Şirketlerin Yetkililerinin Manipülasyon (Piyasa Dolandırıcılığı) Suçunu İşlemeleri Halinde İdari Tedbirler Uygulanabilir mi?
Evet, eğer ki manipülasyon (piyasa dolandırıcılığı) suçunu işlediklerine dair yeterli olgu yani makul şüphe bulunuyorsa şirketlere ve şirket yetkililerine de idari tedbirler uygulanabilmektedir.
Manipülasyon (Piyasa Dolandırıcılığı) Suçunda Uygulanacak İdari Tedbirler Sınırlı Sayıda (Numerus Clausus) Mıdır?
Hayır, ilgili madde de sayılan idari tedbirler dışında da farklı tedbirler alınabilmektedir. Buradaki amaç piyasanın işleyişini korumaktır. Dolayısıyla sayılan tedbirlerle sınırlı değildir.
Yatırımcıyım ve Manipülasyon (Piyasa Dolandırıcılığı) Sonucunda Haksızlığa ve Zarara Uğradım, Tazminat Hakkına Sahip Miyim?
Genel olarak manipülasyon (piyasa dolandırıcılığı) bir suç olarak düzenlenmesine karşın, manipülasyon (piyasa dolandırıcılığı) sonucu haksızlığa ve zarara uğrayan yatırımcı için hem Sermaye Piyasası Kanun’unda hem de Türk Ticaret Kanun’unda herhangi bir tazminat hakkı öngörülmemiştir. Fakat manipülasyon (piyasa dolandırıcılığı) suçu karşısında haksızlığa ve zarara uğrayan yatırımcının Türk Borçlar Kanun’u uyarınca tazminat hakkı ortaya çıkacağını söyleyebiliriz. Dolayısıyla manipülasyon eylemleri sonucu haksızlığa ve zarara uğrayan kişi için SPK VE TTK uyarınca tazminat hakkı doğmazken, TBK hükümleri uyarınca kişinin tazminat hakkı doğabilmektedir.