Ara

Kasten Öldürmeye Teşebbüs Suçu Nedir? Cezası

Kasten Öldürmeye Teşebbüs Suçu Nedir? Cezası

Kasten öldürmeye teşebbüs suçundan önce kasten öldürmeden söz etmek gerekir. Kasten öldürme suçu, failin mağduru öldürmesi ile tamamlanır. Failin, mağduru kasten öldürme amacıyla hareket etmesine rağmen elinde olmayan sebeplerle mağduru öldürememesi durumunda kasten öldürme suçuna teşebbüs söz konusu olur. Bu bakımdan neticesi hareketten ayrılan kasten öldürme suçunda teşebbüsün mümkün olduğu açıktır.

Kasten Öldürmeye Teşebbüs Nedir?

Önemli olan failin öldürme kastının bulunması gerektiğidir. Failin kasten öldürme amacıyla icra hareketlerine başlaması ve bu icra hareketlerine elinde olmayan sebeplerle devam edememesi sonucundan kasten öldürme suçuna teşebbüs gündeme gelecektir.


Kasten Öldürme Suçu konusu hakkında da bilgi almak isterseniz, içeriğimizi inceleyebilirsiniz.


Kasten Öldürmeye Teşebbüs Suçunun Maddi Unsurları

a.    Kasten Öldürmeye Teşebbüs Suçunun Konusu

  • Kasten Öldürmeye Teşebbüs Suçunun Hukuki Konusu/Suçla Korunan Hukuki Değer

Kasten öldürmeye teşebbüs suçu ile Anayasa’nın 17.maddesinde bulunan ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin de 2.maddesinde yer alan kişinin yaşam hakkı ve yanında vücut bütünlüğü de korunmaktadır.

Bu suçun hukuki konusunu yaşayan insan oluşturur. Ölmüş bir insana karşı kasten öldürme suçunun işlenmesi mümkün değildir. Ancak bu durumlarda şartları oluşmuşsa Türk Ceza Kanunu’nun 130.maddesinde yer alan kişinin hatırasına hareket suçu oluşacaktır.


Hakaret Suçu konusu hakkında da bilgi almak isterseniz, ilgili içeriğimizi ziyaret edebilirsiniz.


b.    Kasten Öldürmeye Teşebbüs Suçunun Faili

Kasten öldürmeye teşebbüs suçunun faili, herkes olabilir. Ancak failin fiili gerçekleştiren kimseden farklı birisi olması gerekir. Yani kasten öldürmeye teşebbüs suçunda fail ve mağdur unsurları birleşemez.

c.     Kasten Öldürmeye Teşebbüs Suçunun Mağduru

Kasten öldürmeye teşebbüs suçunun mağduru olabilmek için canlı ve insan olmak gerekir. Yani gerçek kişi olmak gerekmektedir. Canlı olmayan bir insan üzerinde kasten öldürmeye teşebbüs suçunun işlenmesi mümkün değildir.

d.    Kasten Öldürmeye Teşebbüs Suçunun Fiil/Eylem Unsuru

Kasten öldürmeye teşebbüs suçunun işlenmesi için gerekli fiiller madde metnin sınırlı sayıda sayılmamış olup serbest hareketli bir suçtur. Failin, fiili öldürmeye elverişli herhangi bir hareketle gerçekleştirebilir. Bu hareket icrai hareketle olmalıdır. Çünkü kasten öldürme suçunun ihmali hareketle işlenmesi Türk Ceza Kanunu’nun 83.maddesinde ayrıca düzenlenmiştir.


Ceza Hukuku ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve Ceza Hukuku alanındaki diğer konularda bilgi edinmek isterseniz, ilgili sayfayı ziyaret edebilirsiniz.

Kasten Öldürme Suçunun Nitelikli Halleri

Kasten Öldürme Suçunun Nitelikli Halleri

Türk Ceza Kanunu’nun 82.maddesinde kasten öldürme suçunun nitelikli halleri düzenlenmiştir. Kasten öldürme suçunun nitelikli halleri ile teşebbüs gerçekleşmesi durumunda faile verilecek ceza Türk Ceza Kanunu’nun 82.maddesinin 2.fıkrasında yer alan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine Türk Ceza Kanunu’nun 35.maddesinin 2.fıkrasında yer alan suçun teşebbüs halinde işlenmesi sonucunda 13 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası olarak indirilir.

Kasten Öldürmeye Teşebbüs Suçunun Hukuka Aykırılık Unsuru

Kasten öldürme suçunun hukuka aykırılık unsuru bakımından incelenmesi halinde Türk Ceza Hukuku’nda bulunan hukuk aykırılık unsurlarının neredeyse tamamının gündeme gelmesi mümkündür.

Ancak belirtmek gerekir ki Türk Ceza Hukuku’nda ötenazi yasal değildir. Bu nedenle hukuka uygunluk nedenleri arasında yer alan mağdurun rızası, kasten öldürme suçu bakımından mümkün değildir.

Kasten Öldürmeye Teşebbüs Suçunun Manevi Unsuru

Kasten öldürme suçunun işlenmesi için genel kast yeterli olup ayrıca özel kast(saik) aranmaz. Ancak failin, m.82’de belirtilen saiklerden biriyle hareket etmesi sonucunda nitelikli halden cezalandırılacaktır.

Kasten öldürme suçunda failin kastının öldürme olması gerekir. Ayrıca belirtilmelidir ki, failin kasten öldürmeye teşebbüs suçunu işleyebilmesi için de failin kasten öldürme amacı olması gerekir. Eğer failin kasten öldürme amacı olmayıp sadece mağduru yaralama amacıyla hareket etmişse kasten öldürmeye teşebbüs suçu oluşmayıp kasten yaralama suçu gündeme gelecektir.


Kasten Yaralama Suçu konusu hakkında da bilgi almak isterseniz, ilgili içeriğimizi ziyaret edebilirsiniz.


Burada önemli olan husus failin kastının öldürmek olmasıdır. Kasten öldürme suçunun basit şekli kural olarak olası kastla işlenebilir. Ancak olası kastla işlenen kasten öldürme suçu bakımından teşebbüsün mümkün olup olmayacağı tartışmalıdır. Bu tartışmaya göre;

  • Görüş:

Olası kast, failin neticeyi öngörmüş olmasına rağmen neticeye aldırmayacak bu neticeyi göze alıp kabullenmesidir. (TCK m.21/2)

Olası kast ile işlenen suçların cezası netice ile belirlenir. Bu durumda olası kastta teşebbüs olması mümkün olmayıp fail hangi netice gerçekleşmişse o neticeden sorumlu olur.

Örnek vermek gerekirse;

A, B’yi öldürmek kastıyla C, D ve E’nin de içinde bulunduğu araca ateş eder ve bu durumda B ve D yaralanır, C ölür ve E ise yaralanmadan kurtulursa fail A;

B bakımından à Kasten öldürmeye teşebbüs suçundan cezalandırılır.

C bakımındanà Kasten öldürme suçundan cezalandırılır.

D bakımındanà Yaralama suçundan cezalandırılır.

E bakımındanà Cezalandırılmaz.

Olası kast belirli bir neticeye yönelmez. Bu nedenle failin sorumluluğu ortaya çıkan netice ile belirlenir. Bu yüzden de olası kastla işlenen kasten öldürme suçu teşebbüse uygun değildir.

  • Görüş:

Bu görüşe göre olası kastla işlenen kasten öldürme suçunda teşebbüs hükümleri uygulanması mümkündür.

Yukarıda verdiğimiz örnek üzerinden devam edecek olursak fail A;

D ve E bakımından kasten öldürmeye teşebbüs bakımından cezalandırılır. Ancak burada failin D ve E bakımından hangi kastla hareket ettiğinin ispatlanabilmesi gerekir.

Kanaatimizce, olası kastın varlığı da teşebbüs sorumluluğu için yeterli olup failin cezalandırılması mümkündür. Ancak uygulama kolaylığı açısından 1.görüş daha makul olacaktır. Çünkü neticesi gerçekleşmemesine rağmen failin bu neticeden sorumlu tutulması hukuka uygun değildir.

Bu başlık altında önemli olarak değinmemiz gereken bir diğer husus da failin kastının öldürme kastı mı yoksa yaralama kastı mı olduğudur. Bu konuda net bir sınır mümkün olmayıp somut olaya göre ilmi ve kazai içtihatlardan destek alınması gerekmektedir.  (Y., 1.CD, 01.06.2016, E. 2003/3808, K. 2016/2847; 1.CD, 13.07.2006, 578/3189; 1.CD, 12.05.2010, E. 20044/2496, K. 2005/2822.)

İlmi ve kazai içtihatlara göre failinin kastının yaralama mı öldürme mi olup olmadığının anlaşılması için bazı kriterlere bakmak mümkündür:

  • Darbenin alındığı yer
  • Kullanılan aracın elverişliliği
  • Atış mesafesi
  • Fiilin işleniş şekli
  • Fiilin işlendiği sıradaki sarf edilen sözler
  • Mağdurun isabet ettiği alan
  • Kurşun ya da bıçak yaralamalarının fazlalığı
  • Kullanılan silahın zarar verme kapasitesi
  • Fail ile mağdur arasındaki ilişki

Kasten Öldürme Suçunun Özel Görünüş Şekilleri

1.    Kasten Öldürmeye Teşebbüs Suçunda Teşebbüs

Kasten öldürme suçu neticesi hareketten ayrılabilen bir suç olup mağdurun ölümü ile tamamlanır. Ancak fail elinde olmayan sebeplerle mağduru öldüremezse suç tamamlanmayıp teşebbüs aşamasında kalır.

Bir suçun teşebbüs aşamasında kalabilmesi için;

  • Kasten işlenebilen bir suç olması gerekir.
  • Failin gerçekleştirdiği fiilin icrai hareketi niteliğinde olması gerekir.
  • Failin gerçekleştirdiği fiilin ceza normunun yasaklığı davranışını meydana getirmeye elverişli olması gerekir.
  • Neticeli veya icra hareketleri kısımlara dönüşebilen sırf hareket suçu olması gerekir.
  • Failin elinde olmayan sebeplerle icra hareketlerini tamamlayamaması ile birlikte neticenin gerçekleşmemesi gerekir.

Görüldüğü üzere kasten öldürme suçu yukarıdaki sayılan hususları sağlamakta olup teşebbüse mümkündür.

Fail kasten öldürme suçunun icra hareketlerine başlamış ancak elinde olmayan sebeplerle bu icra hareketlerini tamamlayamamıştır.

Ayrıca bahsedilmelidir ki fail, icra hareketlerini tamamlamaktan gönüllü olarak vazgeçerse Türk Ceza Kanunu’ndaki 36.madde uyarınca gönüllü vazgeçme hükümleri uygulama alanı bulur.

Gönüllü vazgeçme için gerekli birtakım şartlar bulunmaktadır:

  • Suç tamamlanmamalıdır.
  • Vazgeçme iradi olmalıdır.
  • Vazgeçme gönüllü olmalıdır.

Fail, mağduru öldürme neticesinin gerçekleşmesini önlerse teşebbüse cezalandırılmaz ancak TCK m.36 uyarınca o zamana kadar gerçekleştirilen hareketlerin tamam olan kısmı bir suçu oluşturuyorsa bu suçtan cezalandırılır. Bu noktada genellikle yaralama suçundan cezalandırılma mümkün olabilir.

Örnek vermek gerekirse;

Fail A, mağdur B’yi öldürmek kastıyla 2 el ateş ettikten sonra mağduru hastaneye götürmesi üzerine mağdurun ölmemesi halinde vazgeçtiği ana kadar işlemiş olduğu kasten yaralama suçundan cezalandırılacaktır.

Yukarıdaki bahsettiğimiz failin kastının öldürme mi yaralama mı olduğunu anlamak hususunda kullanılan kriterler teşebbüs aşamasında da önem kazanmaktadır ve incelenmelidir. Bu incelemeye göre;

Örneğin, kişinin bacağına tek el ateş edilmesi durumunda kasten öldürme suçunun varlığından söz etmek güçtür. Ancak kişinin bacak ve göğüs bölgesine birer el ateş edilmesi halinde kasten öldürme suçunun varlığından bahsetmek mümkündür.

Vücutta bulunan hayati fonksiyonların olduğu bölgeyi ateş edilmesi halinde, somut olayın koşulları da incelenerek kasten öldürme suçundan bahsedilebilir.

2.    Kasten Öldürmeye Teşebbüs Suçunda Suça İştirak

Kasten öldürme suçuna her türlü iştirak mümkündür.

3.    Kasten Öldürmeye Teşebbüs Suçunda Suçların İçtimaı

Kasten öldürme suçunda bu suçun birden fazla kişiye karşı işlenmesi halinde zincirleme suç hükümleri uygulanmaz. (TCK m.43/3)

Kasten Öldürmeye Teşebbüs Suçunda Muhakeme

1. Kasten Öldürmeye Teşebbüs Suçunda Kovuşturma Ve Soruşturma Usulü

Kasten öldürmeye teşebbüs suçu mahkeme tarafından re’sen soruşturulur ve kovuşturulur.

2. Kasten Öldürmeye Teşebbüs Suçunda Uzlaşma

Kasten öldürmeye teşebbüs suçu şikâyete tabi bir suç olmayıp ayrıca uzlaşmaya tabi bir suç da değildir.

Kasten Öldürmeye Teşebbüs Suçunda Görevli Mahkeme

Kasten Öldürmeye Teşebbüs Suçunda Görevli Mahkeme

Kasten öldürme suçunda görevli mahkeme “Ağır Ceza Mahkemesi”dir.

Kasten Öldürmeye Teşebbüs Suçunun Yaptırımı

Kasten öldürme suçunun basit şeklinin yaptırımı müebbet hapis cezasıdır. (TCK m.81)

Kasten öldürme suçu basit şekliyle işlenirken suç teşebbüs aşamasında kalmışsa TCK m.35/2 uyarınca müebbet hapis cezası yerine 9 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Kasten öldürme suçunun nitelikli halinin yaptırımı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıdır. (TCK m.82)

Kasten öldürme suçu nitelikli şekliyle işlenirken suç teşebbüs aşamasında kalmışsa Türk Ceza Kanunu’ndaki 35.maddenin 2.fıkrası uyarınca ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerilen 13 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Ayrıca belirtilmelidir ki kasten öldürmeye teşebbüs suçunda hapis cezasının adli para cezasına çevrilmesi mümkün değildir.

Kasten Öldürmeye Teşebbüs Suçunda Zamanaşımı

Kasten öldürme suçu basit şekli ile işlenirken teşebbüs halinde kalması durumunda suçun işlendiği tarihten 25 yıl içerisinde dava zamanaşımında uğrar. (TCK m.66/1.b)

Nitelikli hal ile işlenen kasten öldürmeye teşebbüs suçu bakımından ise suçun işlendiği tarihten itibaren 30 yıl içerisinde dava zamanaşımına uğrar. (TCK m.66/1.a)

Kasten Öldürmeye Teşebbüs Suçunda Haksız Tahrik

Kusuru azaltan hallerden biri haksız tahriktir. Haksız tahrik hükümlerinin oluşması için gerekli birtakım şartlar bulunmaktadır:

  • Haksız bir fiil bulunmalıdır.
  • Bu haksız fiil, failde hiddet ve şiddetli elem meydana getirmelidir.
  • Suç, hiddet veya şiddetli elemin etkisi altında işlenmiş olmalıdır.
  • Suç, tahrike sebebiyet veren haksız fiili gerçekleştiren kişiye karşı işlenmiş olmalıdır.

Kasten öldürme suçuna teşebbüs eğer haksız tahrik etkisi altında işlenmişse bu durumda faile verilecek olan ceza TCK m.29’a göre belirlenir. Bu düzenlemeye göre;

Kasten öldürme suçu basit şekliyle teşebbüsü, haksız tahrik altında işlenmişse faile verilecek olan ceza müebbet hapis cezası yerine 12 yıldan 18 yıla kadar hapis cezası verilir.

Kasten öldürme suçu nitelikli haliyle teşebbüsü eğer haksız tahrik etkisi altında işlenmişse bu durumda faile verilecek olan ceza ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine 18 yıldan 24 yıla kadar hapis cezası verilir.

Ayrıca belirtilmelidir ki 82.maddenin 1.fıkrasının j ve k bentlerine hakız tahrik hükümleri uygulanamaz.

Kasten Öldürmeye Teşebbüs Suçunda Meşru Savunma

Kasten öldürmeye teşebbüs suçunda meşru savunma hükümlerinin uygulanması için birtakım şartlar gerekmektedir:

  • Haksız bir saldırı olmalıdır.
  • Saldırı mevcut olmalıdır.
  • Saldırı ile savunma orantılı olmalıdır.
  • Saldırı ile savunma arasındaki bağlantı olması gerekir.
  • Saldırı bir hakka yönelik olmalıdır.

Bahsedilen şartların gerçekleşmesi halin kasten öldürmeye teşebbüs suçu işlenirse faile meşru savunma hükümleri uygulanarak ceza verilmez.

Kasten Öldürmeye Teşebbüs Ve Kasten Yaralama Suçunun Karşılaştırılması

Kasten yaralama ve kasten öldürmeye teşebbüs suçunun arasındaki en temel fark failin kastıdır. Fail kastı somut olaya göre değerlendirilir. Ancak bu değerlendirme, failin zihnini okumak mümkün olmadığı için açık ve anlaşılır olmayabilir. Bu durumda somut olayın içinde incelenmesi gerekir. Herhangi bir somut olayda failin eylemi kasten yaralama suçunu oluştururken bazen kasten öldürmeye teşebbüs suçunu oluşturacaktır.

Failin kastını anlamak için Yargıtay ve doktrinde birtakım kıstaslar mevcuttur. Bu kıstaslar:

  • Fail ile mağdur arasındaki ilişki
  • Failin fiilini gerçekleştirdiği vücut bölgesinin yaşamsallığı
  • Kullanılan aracın elverişliliği

Şimdi bu kıstaslar ışığında Yargıtay’ın bir kararını inceleyelim:

Yargıtay 1. CD., E. 2022/14689 K. 2023/622 T. 23.2.2023

İlk önce Yargıtay 1. Ceza Daire’sinin vermiş olduğu bu kararı özetleyelim:

Suçtan zarar gören kişi için hastaneden alınan rapor sonucunda “sol yan lomber bölgede yaklaşık 2-3 cm’lik kesici ve delici alet yaralanması mevcut ve kesinin hemen yanında da 2 cm’lik kesinin mevcut olduğu” düzenlenmiştir. Bu raporun ardından 13 gün sonra aynı hastaneden mağdurun hayati tehlikesinin olduğu belirtilmiştir.

Ardından adli tıp raporu için bu kişinin yaralarının tek tek mi yoksa bir bütün olarak mı hayati risk oluşturduğu araştırılmıştır. Bu adli tıp raporunda “birden fazla darbenin hayati tehlikeye neden olması halinde, SANIĞIN HEDEF ALDIĞI VÜCUT BÖLGESİ, YARANIN YERİ VE NİTELİĞİ, KULLANILAN ALETİN ELVERİŞLİLİĞİ ile birlikte dikkate alınarak sanığın kastının” değerlendirilmesi şeklinde hüküm kurulmuştur.

Ardından Ağır Ceza Mahkemesi, sanık hakkında kasten yaralama suçundan (TCK m.86/1, m.86/3.e ve m.87/d) cezalandırılmasına karar verilmiştir.

Temyize gidilmiş. Temyize gidilme sebebi ise sanığın kasten yaralama suçundan değil, kasten öldürme suçundan cezalandırılmasıdır.

Olayı tekrar incelediğimizde mağdur ile fail arasında önceden bir husumet bulunduğu ve karşılaştıkları akşam tartışmaya başlayıp bu tartışma ardından kavgaya dönüşmüştür. Bu kavga sonucunda mağdur alkollü olması nedeniyle yaranın varlığını fark etmeyip evine döndüğünde fark etmiştir.

Olayın bu kısmından da anlaşılacağı üzere, failin kastının öldürme olması halinde husumetli olduğu mağduru sadece bu şekilde hayati risk oluşturmayarak müdahale etmesi failin kastının öldürme olmayıp yaralama olduğunu açıkça göstermektedir. Bu nedenle de temyiz sebebi olarak sunulan kasten öldürmeye teşebbüs suçunun oluşumu suçun manevi unsuru bakımından mümkün olmayacaktır. Fail, kasten yaralama suçundan cezalandırılacaktır.

“Bu kararda gördüğümüz üzere; kasten yaralama ve kasten öldürmeye teşebbüs suçları failin kastı bakımından birbirinden ayrılır. Failin kastının hangi yönde olduğunu belirlemek oldukça zor olup somut olaylara göre belirlenmelidir.”

Sıkça Sorulan Sorular

Fail A, Mağdur B’yi Kasten Öldürme Niyetiyle Vurduktan Sonra Hastaneye Yetiştirir Ve Mağdur B İyileşirse Cezada İndirim Mümkün Olur Mu?

Fail A eğer icra hareketlerinden gönüllü olarak vazgeçerse gönüllü vazgeçme hükümleri uygulama alanı bulabilir. Bu hükümlerin uygulama alanı bulması için;

  • Suç tamamlanmamış veya tamamlanamamış olmalıdır.
  • Failin vazgeçmesi iradi olmalıdır.
  • Failin gönüllü olarak vazgeçmelidir.

Söz konusu olayda eğer fail gönüllü olarak vazgeçmiş ve kişi yaşamaya devam etmişse gönüllü vazgeçme hükümleri uygulanır.

Gönüllü vazgeçme halinde faile verilecek olan ceza, eğer yapılan icra hareketleri bir suçu oluşturuyorsa o suçtan cezalandırılacaktır. Yukarıdaki olayda ise fail kasten öldürmeye teşebbüs suçundan değil, yaralama suçundan cezalandırılacaktır.

Kasten Öldürmeye Teşebbüs Suçunun Cezası Nedir?

Kasten öldürme suçunun basit şeklinin yaptırımı müebbet hapis cezasıdır. (TCK m.81)

Kasten öldürme suçu basit şekliyle işlenirken suç teşebbüs aşamasında kalmışsa TCK m.35/2 uyarınca müebbet hapis cezası yerine 9 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Kasten öldürme suçunun nitelikli halinin yaptırımı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıdır. (TCK m.82)

Kasten öldürme suçu nitelikli şekliyle işlenirken suç teşebbüs aşamasında kalmışsa Türk Ceza Kanunu’ndaki 35.maddenin 2.fıkrası uyarınca ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerilen 13 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Ayrıca belirtilmelidir ki kasten öldürmeye teşebbüs suçunda hapis cezasının adli para cezasına çevrilmesi mümkün değildir.

Kasten Öldürmeye Teşebbüs Suçunda Etkin Pişmanlık Hükümleri Uygulama Alanı Bulur Mu?

Etkin pişmanlık hükümlerinin uygulama alanı bulabilmesi için suçun tamamlanmış olması gerekir. Ancak kasten öldürmeye teşebbüs suçunun gerçekleşmesi için suçun tamamlanmamış olması gerekir. Bu nedenle kasten öldürmeye teşebbüs suçunda etkin pişmanlık hükümleri uygulanamaz. Etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanabilmesi için kanunda öngörülmüş olması gerekir.

Silahla Kasten Öldürmeye Teşebbüs Suçunun Cezası Ne Kadar?

Türk Ceza Kanunu’nun 82.maddesi uyarınca silahla öldürme, kasten öldürme suçunun nitelikli halleri arasında yer almaktadır. Kasten öldürmeye nitelikli hal ile teşebbüs edilmesi halinde fail, 13 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Cinayete Teşebbüsün Cezası Nedir?

Cinayetten kastedilen şey failin mağduru öldürmesidir. Bu nedenle cinayete teşebbüs demek de unsurları oluşmuşsa kasten öldürmeye teşebbüs suçunu oluşturacaktır. Bu nedenle cinayete teşebbüs suçunun cezası 9 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasıdır. Ancak bu suçun nitelikli halleriyle cinayete teşebbüs suçu işlenirse faile verilecek olan ceza 13 yıldan 20 yıla kadar hapis cezasıdır.

Cinayete Teşebbüs Suçu Ne Demek?

Cinayete teşebbüs suçu demek bir kimsenin bir başka kimseyi öldürmesidir. Bu da Türk Ceza Kanunu’nun 81.maddesi ve devamın düzenlenmiştir.

Adam Öldürmeye Teşebbüs Suçu Katalog Suç Mudur?

Katalog suç, bireylerin fiilleri sonucunda toplumu tehlikeye atan suçlar. Ceza Muhakemesi Kanun’da sayılmış olup sınırlı sayıda değildir. Kasten öldürme suçu da bir katalog suçtur. Bu nedenle adam öldürmeye teşebbüs suçu da katalog suçtur. Çünkü toplumu tehlikeye sokarak düzeni bozmaktadır.

Kasten Öldürmeye Teşebbüs Suçunun Cezası Adli Para Cezasına Çevrilebilir?

Kasten öldürmeye teşebbüs suçunda hapis cezasının adli para cezasına çevrilmesi mümkün değildir.

İREM İSTİKBAL