Bir başkasının hayatına kasıtlı olarak son vermek suretiyle işlenen kasten öldürme suçu, Türk Ceza Kanunu’nun 81. maddesinde düzenlenmektedir. Buna göre, Türk Ceza Kanunu’nda öngörüldüğü üzere bir insanı kasten öldüren kişi, müebbet hapis cezası ile cezalandırılmaktadır.
İçindekiler
- 0.1 Kasten Öldürme Suçu Ne Anlama Gelir?
- 0.2 Kasten Öldürme Suçunun Cezası Nedir?
- 0.3 Kasten Öldürme Suçunun Nitelikli Halleri
- 0.4 Tasarlayarak Öldürme Suçu ve Cezası
- 0.5 Canavarca Hisle veya Eziyet Çektirerek Öldürme Suçu ve Cezası
- 0.6 Bir Suçu Gizlemek, Başka Bir Suçun İşlenmesini Kolaylaştırmak veya Yakalanmamak için İşlenen Kasten Öldürme Suçu ve Cezası
- 0.7 Üstsoy veya Altsoydan Birine; Eş, Boşandığı Eş veya Kardeşe Karşı İşlenen Kasten Öldürme Suçu ve Cezası
- 0.8 Çocuğa veya Beden ve Ruh Bakımından Kendisini Savunamayacak Durumda Bulunan Kişiye Karşı İşlenen Kasten Öldürme Suçu ve Cezası
- 0.9 Kan Gütme Saikiyle Kasten Öldürme Suçu ve Cezası
- 0.10 Töre Saikiyle İşlenen Kasten Öldürme Suçu ve Cezası
- 0.11 Kişinin Yerine Getirdiği Kamu Görevi Nedeniyle İşlenen Kasten Öldürme Suçu ve Cezası
- 0.12 Kadına Karşı İşlenen Kasten Öldürme Suçu ve Cezası
- 0.13 Yangın, Su Baskını, Tahrip, Batma, Batırma veya Bombalama ya da Nükleer, Biyolojik veya Kimyasal Silah Kullanmak Suretiyle İşlenen Kasten Öldürme Suçu ve Cezası
- 0.14 Bir Suçu İşleyememekten Dolayı Duyulan İnfialle Kasten Öldürme Suçu ve Cezası
- 1 Kasten Öldürme Suçuna Teşebbüsün Cezası Nedir?
- 2 Kasten Öldürme Suçunda İyi Hal İndirimi
- 3 Silahla Adam Öldürmenin Cezası Kaç Yıl 2024?
- 4 Kasten Öldürme Suçunda Avukatın Önemi
Kasten Öldürme Suçu Ne Anlama Gelir?
Kasten öldürme, halk dilinde kasıtlı olarak adam öldürmek anlamına gelmektedir. Bir başkasının hayatına kasıtlı olarak son vermek suretiyle işlenen bir suçtur. Kasten öldürme suçunun cezası Türk Ceza Kanunu’nda müebbet hapis cezası olarak düzenlenmiş olmakla birlikte, bu suçun nitelikli halleri de düzenlenmiştir.
Kasten Öldürme Suçunun Cezası Nedir?
Türk Ceza Kanunu’nun 81. maddesinde, kasten öldürme suçunun cezası müebbet hapis cezası olarak öngörülmüştür. Bununla birlikte, kasten öldürme suçunun nitelikli halleriyle işlenmesi halinde, öngörülen ceza ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası şeklindedir.
Kasten Öldürme Suçunun Nitelikli Halleri
Türk Ceza Kanunu’nun 82. maddesinde, kasten öldürme suçunun nitelikli halleri düzenlenmiştir.
Buna göre kasten öldürme suçunun,
- Tasarlayarak,
- Canavarca hisle veya eziyet çektirerek,
- Yangın, su baskını, tahrip, batırma ya da bombalama veya nükleer, biyolojik veya kimyasal silah kullanmak suretiyle,
- Üstsoy veya altsoydan birine, eş, boşandığı eş veya kardeşe karşı,
- Çocuğa veya beden ve ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı,
- Kadına karşı,
- Kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle,
- Bir suçu gizlemek, delillerini ortadan kaldırmak veya işlenmesini kolaylaştırmak ya da yakalanmamak amacıyla,
- Bir suçu işleyememekten dolayı duyulan infialle,
- Kan gütme saikiyle,
- Töre saikiyle
işlenmesi halinde öngörülen ceza, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıdır.
Tasarlayarak Öldürme Suçu ve Cezası
Kasten öldürme suçunun nitelikli hali olan tasarlayarak öldürme, failin suçu işleme yönündeki iradesinin önceden oluşması ve buna yönelik plan yaparak suçu işlemesidir. Kasten öldürme suçunun nitelikli hali olan tasarlayarak öldürme suçunun cezası Türk Ceza Kanunu’nda ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası olarak öngörülmüştür.
Canavarca Hisle veya Eziyet Çektirerek Öldürme Suçu ve Cezası
Canavarca hisle öldürme, suçun işleniş biçimini ifade etmemektedir. Suçun canavarca hisle işlenmesi ile işleniş biçiminin canavarca olması farklı anlamlara gelmektedir.
Bu bakımdan Yargıtay, emsal kararlarında, birini yalnızca öldürmüş olmak için öldürmeyi; acı çekmesinden zevk duyması sebebiyle birini öldürmeyi, ayin gibi bir inanışın sebebiyet verdiği bir olay neticesinde kurban etmek amacıyla öldürmeyi canavarca hisle öldürmek kapsamında kabul etmektedir.
Belirtmek gerekir ki Yargıtay, yakarak öldürmeyi de canavarca hisle öldürme kapsamında kabul etmiştir. Suçun canavarca hisle işlenmiş olması halinde Türk Ceza Kanunu’nda ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası öngörülmüştür.
Eziyet çektirerek öldürmek ise öldürme neticesi bakımından zorunlu olmayan fiillerin, sırf mağdura acı çektirmek gayesiyle yapılması suretiyle kasten öldürme suçunun işlenmesi anlamına gelmektedir. Bu takdirde de kasten öldürme suçunun cezası ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası olarak öngörülmüştür.
Bir Suçu Gizlemek, Başka Bir Suçun İşlenmesini Kolaylaştırmak veya Yakalanmamak için İşlenen Kasten Öldürme Suçu ve Cezası
İşlenen bir suçu gizlemek amacıyla olabileceği gibi, işlenmesi niyet edilen bir suçu gizlemek veya işlenmesini kolaylaştırmak ya da işlenen suçtan yakalanmamak gayesiyle birinin hayatına son vermek suretiyle işlenen kasten adam öldürme suçu da Türk Ceza Kanunu’nda bir nitelikli hal olarak düzenlenmiştir.
Bir suçu gizlemek, başka bir suçun işlenmesini kolaylaştırmak veya yakalanmamak için işlenen kasten öldürme suçunun cezası da Türk Ceza Kanunu’nda ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası olarak öngörülmüştür.
Üstsoy veya Altsoydan Birine; Eş, Boşandığı Eş veya Kardeşe Karşı İşlenen Kasten Öldürme Suçu ve Cezası
Üstsoy ve altsoy yalnızca bunlarla sınırlı olmamakla birlikte kişinin annesini, babasını, kendi çocuğunu, eşini veya boşandığı eşini, kardeşini öldürmek suretiyle kasten öldürme suçunu işlemesi halinde de suçun nitelikli hali söz konusu olmaktadır.
Bu kapsamda işlenen kasten öldürme suçunun cezası ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası olarak öngörülmüştür.
Çocuğa veya Beden ve Ruh Bakımından Kendisini Savunamayacak Durumda Bulunan Kişiye Karşı İşlenen Kasten Öldürme Suçu ve Cezası
Kasten öldürme suçunun bir çocuğa veya beden ve ruh bakımından kendisini savunmaktan aciz olan birine karşı işlenmesi durumu Türk Ceza Kanunu’nda kasten öldürme suçunun nitelikli hallerinden birisi olarak düzenlenmiş ve bu suç bakımından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası öngörülmüştür.
Çocuk, 18 yaşın altında olan herkesi ifade etmektedir. Mahkeme kararıyla veya evlenmeye ergin kılınan birisine karşı işlendiği takdirde de 18 yaşın altındaki birine işlenmesi durumunda suç oluşmuş olacaktır.
Beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda olan kişilere, kendisini savunmaktan aciz olacak kadar yaşlı; akıl hastalığı bulunan, bedensel engelli veya sakatlığı olan kişiler örnek gösterilebilir.
Kan Gütme Saikiyle Kasten Öldürme Suçu ve Cezası
“Kan gütme saiki” suçlunun daha önce öldürülen bir kişinin intikamını alma amacı güderek, öldüren kişinin mensubu olduğu aile yahut bir gruptan bir veya birkaç kişiyi “görev bilinci” ile öldürmesi anlamına gelmektedir.
Kan gütme saikiyle kasten öldürme suçunun gerçekleşmesi için, öncesinde bir başkası tarafından işlenen başka bir suçun öldürme neticesiyle sonuçlanması ve bu işlenen suça bağlı olarak intikam amacıyla başka bir kasten öldürme suçu işlenmiş olması gerekmektedir.
Koşullar gerçekleşerek işlenen kasten öldürme suçunun oluşması durumunda ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası öngörülmektedir.
Töre Saikiyle İşlenen Kasten Öldürme Suçu ve Cezası
“Töre saiki”nin ne olduğuna dair kanunda veya öğretide bir açıklık bulunmamaktadır. Ancak uzun bir süre için töre saiki, namus temizleme amacıyla birini öldürme şeklinde yorumlanmıştır. Bununla birlikte Yargıtay verdiği son kararlarında namus temizleme amacıyla işlenen kasten öldürme suçunun töre saiki olarak kabul edilmesi somut olayın koşullarına göre zaman zaman mümkün olmakla birlikte bununla sınırlı olmadığına hükmetmiştir.
Yargıtay’a göre töre saikiyle kasten öldürme suçunu işleyen fail, görev bilinciyle hareket etmektedir ve işlediği bu suç sebebiyle de ait olduğu toplulukta saygınlık ve itibar kazanmaktadır.
Suçun töre saikiyle işlenmesi durumunda da hükmedilecek ceza ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıdır.
Kişinin Yerine Getirdiği Kamu Görevi Nedeniyle İşlenen Kasten Öldürme Suçu ve Cezası
Kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kastan öldürme suçunun gerçekleşmesi için, fail ya da mağdurun kamu görevlisi olması ve kasten öldürme suçunun hukuka uygun olarak icra edilen bu kamu görevi nedeniyle işlenmiş olması gerekmektedir.
Bu halde de Türk Ceza Kanunu’nda kasten öldürme suçunun nitelikli hali olarak öngörülmüş olup cezası ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası olarak düzenlenmiştir.
Kadına Karşı İşlenen Kasten Öldürme Suçu ve Cezası
Kasten öldürme suçunun mağdurunun bir kadın olması halinde, kasten öldürme suçunun nitelikli hali oluşmuş olacaktır. Bu hal bakımından Türk Ceza Kanunu’nda ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası öngörülmüştür.
Yangın, Su Baskını, Tahrip, Batma, Batırma veya Bombalama ya da Nükleer, Biyolojik veya Kimyasal Silah Kullanmak Suretiyle İşlenen Kasten Öldürme Suçu ve Cezası
Türk Ceza Kanunu’nda yangın çıkarma, patlayıcı madde ile bina veya eşyayı tahrip etme, su basmasına sebebiyet verme, koruma eserlerini tahrip etmek suretiyle afete neden olma, gemileri yakma veya batırma gibi eylemler ve biyolojik ve kimyasal silah kullanmak suretiyle kasten adam öldürme suçunun işlenmesi halinde nitelikli halin oluşacağı öngörülmüştür.
Bu takdirde kastan öldürme suçunun cezası ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası olacaktır.
Bir Suçu İşleyememekten Dolayı Duyulan İnfialle Kasten Öldürme Suçu ve Cezası
Bir suçu işleyememekten dolayı duyulan infialle kasten öldürme suçu, genellikle suçun işlenmesine engel olmak isteyen bir kişiyi öldürmek şeklinde gerçekleşmektedir.
Bir suçu işleyemediği için öfkeye kapılan failin, suç işleme gayesinin bir başkası tarafından zedelenmesi sonucunda işlediği kasten öldürme suçu da Türk Ceza Kanunu’nda nitelikli hal olarak düzenlenmiş ve cezası ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası olarak öngörülmüştür.
Kasten Öldürme Suçuna Teşebbüsün Cezası Nedir?
Kasten öldürme suçu işleme gayesiyle eyleme geçen failin, elinde olmayan ve iradesi dışında gelişen olaylar nedeniyle suçu gerçekleştirememesi halinde kasten öldürme suçuna teşebbüs meydana gelmiş olacaktır.
Kasten öldürme suçuna teşebbüs eden hakkında, 9 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasına hükmolunacaktır. Bunun yanında kasten öldürme suçunun nitelikli hallerinden birini işlemek için eyleme geçen ve iradesi dışında suçunu tamamlayamamak suretiyle kasten öldürme suçuna teşebbüs eden hakkında 13 yıldan 20 yıla kadar hapis cezasına hükmolunabilecektir.
Kasten Öldürme Suçunda İyi Hal İndirimi
Halk dilinde iyi hal indirimi olarak bilinen takdiri indirim, belirli durumlara bağlı olarak hakim tarafından cezadan indirim yapılması anlamına gelmektedir. Kasten öldürme suçunda takdiri indirimin miktarı, suçun temel hali ve nitelikli hali bakımından farklılık gösterecektir.
Takdiri indirim, Türk Ceza Kanunu’nun 62. maddesinde düzenlenmektedir. Buna göre, fail yararına cezayı hafifletecek takdiri nedenlerin varlığı halinde, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine müebbet hapis; müebbet hapis cezası yerine, yirmi beş yıl hapis cezası verilir. Diğer cezaların altıda birine kadar indirilir.
Türk Ceza Kanunu’nun 62. maddesi uyarınca, hakim tarafından iyi hal indirimine hükmedilirken dikkat edilecek olan hususlar,
- Failin geçmişi,
- Sosyal ilişkileri,
- Fiilden sonraki ve yargılama sürecindeki pişmanlığını gösteren davranışları veya failin geleceği üzerindeki olası etkileri
şeklinde olabilmektedir.
Kasten öldürme suçunun temel halinin işlenmesi durumunda, Türk Ceza Kanunu’nda müebbet hapis cezası öngörülmüştür. Kasten öldürme suçunun nitelikli halleri bakımından ise öngörülen ceza ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıdır.
Bu durumda hakim tarafından iyi hal indiriminin uygulanmasına kanaat getirildiği takdirde kasten öldürme suçunun temel hali bakımından müebbet hapis cezası yerine 25 yıl; ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine ise müebbet hapis cezasına hükmedilecektir.
Kasten Öldürme Suçunda Haksız Tahrik İndirimi
Haksız tahrik indirimi, Türk Ceza Kanunu’nun 29. maddesinde düzenlenmiştir. Haksız tahrik, kişinin uğradığı haksız fiil neticesinde kendisinde meydana gelen hiddet veya şiddetli elemin etkisi altında kalarak suç işlemesidir. Bu takdirde haksız fiilin meydana getirdiği hiddet veya şiddetli elemin etkisiyle kasten adam öldürme suçu işleyenler bakımından haksız tahrik indirimi uygulanması mümkün olabilmektedir.
Haksız tahrik indiriminin uygulanabilmesi için,
- Haksız tahrike yol açan bir fiilin varlığı,
- Haksız tahrik teşkil eden fiile bağlı olarak oluşan hiddet veya şiddetli elemin etkisinde kalma,
- Haksız tahrike neden olan fiilin “haksız” fiil teşkil etmesi,
- Haksız tahrike yol açan haksız fiilin faile, yakınlarına veya bir üçüncü kişiye karşı olması
koşulları gerçekleşmiş olmalıdır.
Kasten öldürme suçunun cezası, Türk Ceza Kanunu’nda müebbet hapis cezası olarak öngörülmüştür. Haksız tahrik indirimi uygulanan müebbet hapis cezası yerine on iki yıldan on sekiz yıla kadar hapis cezasına hükmolunacaktır.
Kasten öldürme suçunun nitelikli hallerinden birinin işlenmesi bakımından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası öngörülmüştür. Haksız tahrik indiriminin ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası bakımından uygulanmasında, on sekiz yıldan yirmi dört yıla kadar hapis cezasına hükmolunacaktır.
Silahla Adam Öldürmenin Cezası Kaç Yıl 2024?
Silahla adam öldürme suçu, kasten öldürme suçunun temel halini ifade etmektedir. Bu kapsamda silahla adam öldürme suçunun cezası müebbet hapis cezası olarak öngörülmüştür. Suçun nitelikli halleriyle işlenmesi halinde öngörülen ceza ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıdır.
Bunun yanında, Türk Ceza Kanunu’nun 170. maddesinde genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması halleri düzenlenmiştir. Bu kapsamda silahla ateş etme veya patlayıcı madde kullanma da sayılmıştır. Bu bakımdan silahla kasten öldürme suçunun işlenmesi halinde iki farklı suçun meydana gelebilmesi de mümkündür.
Kasten Öldürme Suçunda Avukatın Önemi
Kasten öldürme suçu, Türk Ceza Kanunu’nun 81-82. maddelerinde düzenlenmiştir. Suçun temel halinin yanında nitelikli halleri de bulunmaktadır. Kasten öldürme suçunun temel haliyle işlenmesi durumunda müebbet hapis cezası, nitelikli halleriyle işlenmesinde ise ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası öngörülmüştür.
Kasten öldürme suçu bakımından haksız tahrik indirimi, halk arasında iyi hal indirimi olarak da bilinen takdiri indirim gibi cezada indirim halleri söz konusu olabilmektedir.
Ceza davaları oldukça karışık ve önemli davalardır. Bu bakımdan kişinin detayları bilmesi ve tecrübeli bir ceza avukatıyla süreci yönetmesi hak ve menfaat kaybı yaşamaması için oldukça önemlidir.
Bu kapsamda Burak Temizer Hukuk bürosu tecrübeli ceza avukatları ile danışmanlık dahil hizmet sunmaktadır.