Jigolo sitesi dolandırıcılığı, sık karşılaşılan dolandırıcılık yöntemlerinden biri haline geldi. Bu dolandırıcılık yöntemi ile sahte bir jigolo sitesi oluşturulmakta, jigolo olmak isteyenlerin başvuruları alınmakta ve bu süreçte kayıt adı altında çeşitli ödemeler alınmaktadır. Bu sistemin temel amacı kişilerin parasını almak için onlara sahte bir düzen kurmaktır. Bu nedenle jigolo dolandırıcılığı ile sıklıkla karşılaşılıyor. Bu nedenle çok sayıda kişi “jigolo olmak istiyorum” hedefi ile bu tarz sitelere üye olmakta ve çeşitli ücretler ödedikleri takdirde dolandırılmaktadır. Biz de içeriğimizde bu konunun tüm detaylarından bahsedeceğiz ve jigolo sitesinden ceza gelir mi? gibi pek çok soruya yanıt vereceğiz.
İçindekiler
- 1 Jigolo Nedir?
- 2 Jigolo Sitesi Dolandırıcılığı Nedir?
- 3 Jigolo Olmak Yasal Mı? Suç Mu?
- 4 Jigolo Sitesinden Ceza Gelir Mi? Jigolo Sitesi Cezası
- 5 Jigolo Ajansı Dava Açabilir Mi?
- 6 Gerçek Jigolo Şirketleri Var Mıdır?
- 7 Jigolo Sitesi Dolandırıcılığı Yargıtay Kararı
- 8 Sıkça Sorulan Sorular
- 9 Jigolo Sitesi Dolandırıcılığında Hukuki Yardımın Önemi
Jigolo Nedir?
Belirli bir ücret karşılığında, kadınlar ile cinsel ilişkide bulunan erkek seks işçilerine, jigolo adı verilmektedir. Jigolo nedir? sorusuna bu şekilde yanıt verilebilir. Bunun yanı sıra genellikle jigololar yaşlı kadınlar tarafından tercih edilmekte ve bu şekilde jigolo olan kişiler yaşlı kadınların sevgilileri olarak, onlardan belirli bir ücret almaktadırlar. Son dönemde jigolo olmak isteyen erkeklerin sayısı giderek arttığından, jigolo sitesi dolandırıcılığı adında bir dolandırıcılık yöntemi geliştirilmiştir.
Jigolo Sitesi Dolandırıcılığı Nedir?
Jigolo sitesi dolandırıcılığı kavramı da dolandırıcılık yöntemleri arasına eklenmiş bulunmakta. Jigolo siteleri kurulmakta ve buralardan kişilere kolay yoldan para kazanma vaadinde bulunulmaktadır. Ancak öncesinde bu tip siteler bir üyelik bedeli almakta ve jigolo dolandırıcılığı gerçekleşmektedir. Jigolo dolandırıcılığı ne demek? sorusuna bu şekilde yanıt verebiliriz.
Hayat şartları, ekonomik zorluklar, kişilerin güzel yaşam istekleri doğrultusunda kişiler çalışmaktadır. Herkesin para kazanma yöntemi farklıdır. Para kazanmak için internet üzerinden iş başvurusu yapmak da en popüler tercihler arasında yer almaktadır. İnternet üzerinden iş başvurusu yapmanın sakıncaları karşımıza çıkmaktadır. Son zamanlarda haber kanallarında, gazetelerde ve farklı mecralarda karşımıza jigolo sitesi dolandırıcılığı çıkmaktadır. Jigolo, kadınlarla para karşılığında cinsel ilişki içinde bulunan kimseye denmektedir. İnsanlar ekonomik şartlar altında ezilmemek adına bu işe başvurabilmektedir.
Jigolo olmak ceza kanununca suç değildir. Jigolo siteleri ise bu işe başvuran kimseler ile bu işten yararlanmak isteyen kimseleri bir araya getirmektedir. Son zamanlarda dizi filmlere de konu olmakta olan jigolo sitesi konusunda pek çok mağdur bulunmaktadır. Bu dolandırıcılık sitelerinin reklamları ise genellikle yetişkin içerikli filmler veya videolar içeren sitelere girildiğinde karşıya çıkmaktadır. Kişiler para kazanma umudu ile bu sitelere para karşılığında üye olmakta ve sonrasında vermiş olduğu paranın alınmasıyla beraber mağdur duruma düşmektedirler. Bu siteden mağdur olan kimseler ise yaptıkları işin toplum tarafından olumlu karşılanmaması üzerine mağduriyetlerini dile getirememekte haklarını savunamamaktadırlar.
Jigolo sitesi dolandırıcılığının faili olan kimseler de bunun farkında olup kişileri bir avukat veya bir kamu görevlisi gibi arayıp mağdurların mağduriyetini büyütmektedirler.
Ceza Hukuku kategorisini inceleyerek, Ceza Hukuku alanına dahil olan konular hakkında bilgi sahibi olabilir, aklınıza takılan sorulara yanıt bulabilirsiniz.
Jigolo Olmak Yasal Mı? Suç Mu?
Jigolo olmanın herhangi bir cezası Türk Ceza Kanununda bulunmamaktadır. Ama bir kimseyi jigolo olmaya teşvik eden, ona aracı olan kimse Türk Ceza Kanunu’nun 227. maddesi uyarınca suç işlemektedir.
Jigolo olmak suç değildir. Bu nedenle jigololar için TCK’de herhangi bir suç düzenlemesi yapılmamıştır. Ancak kendisi jigolo olmasına karşın bir başkasını jigolo olmaya özendiren, teşvik eden ve jigolo sitesi kuran kişiler, Türk Ceza Kanunu’nun 227. maddesi uyarınca ceza alacaklardır.
Jigolo Sitesinden Ceza Gelir Mi? Jigolo Sitesi Cezası
Jigolo dolandırıcılığı suçu, dolandırıcılık suçunun bir nitelikli hali olarak karşımıza çıkmaktadır. Dolandırıcılık suçu Türk Ceza Kanunu’nun 157. ve 158. maddelerinde karşımıza çıkmaktadır.
Jigolo sitesi dolandırıcılığı, dolandırıcılık suçunun nitelikli hali olarak karşımıza çıkmaktadır ve suçun işleniş biçimine göre ceza oranı değişmektedir. Jigolo sitesi dolandırıcılığı cezası ise üç yıldan on yıla kadar hapis cezası şeklindedir.
Nitelikli Dolandırıcılık suçları hakkında da bilgi almak isterseniz, ilgili içeriklerimize göz atabilirsiniz.
Jigolo Sitesine Üye Oldum. Ceza Alır Mıyım?
Jigolo sitesine üye olmanın Türk Ceza Kanunu’nda bir cezası bulunmamaktadır. Dolandırıldığınız durumda ise zaten hileli davranışlarla siteye üye olmuş olursunuz. Ancak jigolo sitesi açmak, jigolo sitesinde yönetici olmak ve kişileri jigolo olmaya teşvik etmek, TCK 227 uyarınca suçtur.
Jigolo Ajansı Dava Açabilir Mi?
Son dönemde jigolo ajansından, ödeme yapılmaması üzerine “hakkınızda hukuki süreç başlatıldı” gibi uyarılarla karşı karşıya kalan kişiler var. Ancak bu tarz uyarıların bir dolandırıcılık sürecinden ibaret olduğu unutulmamalıdır. Çünkü hukuk sisteminde, yasal olarak faaliyet yürütmeyen hiçbir ajans, dava süreci başlatamaz. Bu nedenle jigolo ajansları yasal olmadığından, hakkınızda hukuki süreç yürütemez. Bu nedenle jigolo ajanslarının dava açmaları mümkün değildir.
Gerçek Jigolo Şirketleri Var Mıdır?
Türk Ceza Kanunu‘nda, jigolo olan kişilere herhangi bir cezai işlem belirtilmemiştir. Bu nedenle jigolo olmanın bir cezası yoktur. Ancak jigolo şirketi açan, açtıran, yöneten, sahibi olan ve kişileri jigolo olmaya teşvik edenler, TCK 227 uyarınca cezai uygulamalar ile karşı karşıya kalırlar. Buradan hareketle, jigolo şirketi açmanın yasal olduğu açıktır. Yani yasal olarak faaliyeti yürüten, gerçek jigolo şirketleri bulunmamaktadır. Tamamı yasal olmayarak faaliyet yürütmektedir.
Jigolo Sitesi Dolandırıcılığı Yargıtay Kararı
15. Ceza Dairesi 2020/2249 E. , 2020/7657 K.
“İçtihat Metni”
Nitelikli dolandırıcılık suçundan şüpheli … hakkında yürütülen soruşturma esnasında, suç yeri itibarıyla dosyanın Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine dair Konya Cumhuriyet Başsavcılığının 04/07/2019 tarihli ve 2019/23216 soruşturma, 2019/3321 sayılı yetkisizlik kararını müteakip, bu kez suç yeri bakımından dosyanın Konya Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine ilişkin Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığınca verilen 31/07/2019 tarihli ve 2019/33139 soruşturma, 2019/2351 sayılı yetkisizlik kararı üzerine, Konya Cumhuriyet Başsavcılığının yetkili savcılık olarak belirlenmesine dair mercii İstanbul Anadolu 5. Ağır Ceza Mahkemesinin 23/08/2019 tarihli ve 2019/1201 değişik iş sayılı kararı aleyhine, Yüksek Adalet Bakanlığınca verilen 25/03/2020 gün ve 94660652-105-42-3644-2020 sayılı kanun yararına bozma talebine dayanılarak dava dosyası Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının 07/05/2020 gün ve 2020/42321 sayılı tebliğ namesiyle dairemize gönderilmekle okundu.
Kanun yararına bozma isteyen tebliğnamede;
Benzer bir olay sebebiyle Yargıtay 15. Ceza Dairesinin 25/06/2018 tarihli ve 2018/3419 esas, 2018/4618 karar sayılı ilâmında “….Dairemizin 06.04.2015 tarih ve 2015/4473-23011 sayılı ilâmı ve daha birçok kararında da belirtildiği üzere, dolandırıcılık suçunun, iradesi fesada uğratılan kişinin yatırmış olduğu paranın fail tarafından çekildiği anda tamamlanacak olması nedeniyle suç yerinin de menfaatin temin edileceği yer olacağından hareketle….” şeklinde belirtildiği üzere, suç yerinin paranın çekildiği veya menfaatin temin edildiği yer olacağı nazara alındığında, somut soruşturma dosyasına konu olayda, müştekinin Elit Reklam ajansı isimli bir internet sitesine üyelik için para göndermesi üzerine meçhul şüphelilerce jigolo ajansı işlettikleri izlenimi verip bu işten para kazanabileceğini müştekiye söyleyerek müştekinin kendilerine 45.000,00 Türk lirası göndermesini sağladıkları…
5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 309. maddesi uyarınca anılan kararın bozulması lüzumu kanun yararına bozma talebine dayanılarak ihbar olunmuştur.
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Şüpheli tarafından paranın çekildiği yerin Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı yargı çevresinde kaldığı gözetilmeden, yazılı şekilde karar verilmesinde isabet bulunmadığından, kanun yararına bozmaya atfen düzenlenen ihbarnamedeki düşünce yerinde görülmekle, İstanbul Anadolu 5. Ağır Ceza Mahkemesinin 23/08/2019 tarihli ve 2019/1201 değişik iş sayılı kararının 5271 sayılı CMK’nin 309. maddesi gereğince BOZULMASINA, aynı maddenin 4. fıkrasının (a) bendi uyarınca müteakip işlemlerin mahallinde mahkemesince yerine getirilmesine, 07/09/2020 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Sıkça Sorulan Sorular
Jigolo Olmanın Cezası Nedir?
Jigolo olan kişiler için TCK kapsamında herhangi bir cezai uygulama bulunmamaktadır. Bu nedenle jigolo olmanın cezası yoktur.
Jigololuk Yasal Mı?
Jigololuk yasal değildir. Ancak TCK kapsamında herhangi bir cezai uygulaması bulunmamaktadır. Öte yandan jigolo sitesi sahipleri, site açanlar, yönetenler, TCK kapsamında cezai uygulamalar ile karşı karşıya kalabilirler.
Jigolo Sitesi Dolandırıcıları Kimlik Bilgilerimi Ele Geçirdi Ne Yapmam Lazım?
Phishing, sahte web siteleri üzerinden kişilerin kimlik bilgilerine erişmesi olarak adlandırılabilir. Böyle bir durumda vakit kaybetmeden deneyimli avukatlara başvurmanız gerekmektedir. Aksi durumda büyük sorunlar ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
Para Vermeden Jigolo Olmak İstiyorum. Yasal Mıdır?
Jigolo sitelerinde, kişilere üye olmaları karşılığında çeşitli ödemeler çıkarmaktadırlar. Bu ödemelerin yapılması halinde üyelik gerçekleşmektedir. Bu bir jigolo dolandırıcılığıdır. Bu nedenle sizi dolandırmak için ücret talep ederler. Öte yandan içerisinde bulunduğunuz bu durum yasal değildir.
İnternette Jigolo Dolandırıcılığıyla İlgili Şikayet Dilekçesi Var Mı?
İnternette bulacağınız bir şikâyet dilekçesi ile hareket etmeniz durumunda hak ve zaman kaybı yaşamanız olanaklıdır. Böyle bir durumda çekinmeden bir avukata danışmalı onunla beraber hareket etmelisiniz. Bunun sebebi ise aynı suçun mağdurları olsanız da her olay kendi açısından farklılık göstermektedir. Hukuktaki kural aynı delikten iki mermi geçemeyeceğidir.
Jigolo Sitesine Üyelik Ücretini Ödemediğim İçin İcraya Vereceklerini Söylediler. Ne Yapmam Lazım?
İcraya verme durumunun meydana gelmesi için ortada bir borç olması gerekmektedir. Jigolo sitesi üyeliği gerçek bir borç değildir. Borçlar sözleşmeden, haksız fiilden ve sebepsiz zenginleşmeden meydana gelmelidir. Hukuka uygun olmayan bir oluşum olan jigolo sitesinin sizi icraya vermesi mümkün değildir. Böyle bir durumla karşı karşıya kalmanız halinde dolandırılmaya çalışıyorsunuz demektir.
Jigolo Sitesi Üzerinden Dolandırıldım. Paramı Geri Alabilir Miyim?
Size karşı işlenen suç nitelikli dolandırıcılık suçunu oluşturmaktadır. Mağdur olan taraf sizsiniz. Bu nedenle jigolo sitesi dolandırıcılığı yapan kişilerden paranızı ve tazminat almanız mümkündür. Ancak bu noktada profesyonel hukuki destek almanız, sürecin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi adına son derece önemlidir.
Jigolo Sitesi Dolandırıcılığı Suçunda Görevli ve Yetkili Mahkeme Hangisidir?
Jigolo sitesi üzerinden dolandırıcılık suçu, nitelikli dolandırıcılık suçunu oluşturmaktadır. Nitelikli dolandırıcılık suçunda görevli mahkeme Ağır Ceza Mahkemesidir. Yetkili mahkeme konusu burada daha önemli bir konudur. Haksız menfaatin meydana geldiği yer mahkemesi yetkilidir.
Jigolo Sitesi Dolandırıcılığında Hukuki Yardımın Önemi
Jigolo sitesi dolandırıcılığı ile ilgili yaşadığınız hukuki problemlerde, profesyonel hukuki danışmanlık desteği almak isterseniz, Burak Temizer Hukuk Büromuzun deneyimli İstanbul ceza avukatı kadrosundan yardım alabilirsiniz.
Spesifik bir dolandırıcılık türü olan jigolo sitesi dolandırıcılığı, bu dolandırıcılık suçuyla karşılaşan ve maddi kayıplar yaşayan mağdurların mutlaka bir uzman ceza avukatından yardım alması, bir başka deyişle ceza hukukunda uzman bir hukuk bürosuyla çalışması gerekmektedir. Makalemizde yer verdiğimiz Yargıtay kararında da olduğu üzere usuli işlemler çok önemlidir ve bu işlemleri deneyimli ve bilgili avukatlar sayesinde doğru yapabilirsiniz.
Aksi takdirde en baştan itibaren yani şikâyet aşamasından itibaren gerek kolluk tarafından gerekse savcılık tarafından suçun yanlış tasnif edilmesi, eksik iddianame hazırlanması ve hatta konuya hukuki alacak verecek meselesi şeklinde yaklaşılarak suçun oluşmadığından sebeple takipsizlik kararı ile karşılaşılması söz konusu olabilecek, böylece dolandırıcılar tarafından yani şüpheli veya sanık tarafından yargı baskısı ile mağdurun zararının giderilmesi ihtimali ise ortadan kalkmış olacaktır. Ofisimiz uzun yıllardan beri ceza avukatlığı alanında uzmanlaşmış olup özellikle dolandırıcılık suçlarında üstün bir tecrübeye sahiptir.
ERDOĞAN HEYBET
BURAK TEMİZER HUKUK BÜROSU