İşlenmeyen Tarım Arazisi ve Kiraya Verilmesi
Bundan böyle işlenmeyen tarım arazisi kiraya verilebilecek. Bu yıl tarımda üretim planlamasına geçerek yeni bir dönemi başlatan bakanlık, bu çerçevede su ürünleri, hayvancılık ve bitkisel üretimde yeni destek modellerini uygulamaya koydu. Ayrıca, işlenmeyen tarım arazilerine yönelik de önemli bir adım atıldı.
Üretim seferberliği kapsamında, işlenmeyen tarım arazilerinin sezonluk tarımsal amaçlarla kiraya verilmesine yönelik düzenlemeler yönetmelikle belirlenmiş durumda.
Hangi işlenmeyen tarım arazileri kiralanacak?
Hazinenin özel mülkiyetinde veya devletin hüküm ve tasarrufu altındaki tarım arazileri hariç, gerçek veya tüzel kişilere ait ve üst üste iki yıl işlenmeyen tarım arazileri, arazinin kullanım amacının değiştirilmemesi ve kiralayan tarafından tarımsal üretimde kullanılması şartıyla sezonluk kiraya verilecek.
İşlenmeyen tarım arazisi olarak kiralanacak araziler nasıl belirlenecek?
Kiraya verilecek araziler, il veya ilçe tarım ve orman müdürlüklerinde oluşturulan Arazi Tespit Komisyonu tarafından belirlenecek. Bu belirleme, kadastro parsel verileri, uydu görüntüleri, coğrafi bilgi sistemleri, diğer kamu kurumlarından alınan veriler ve yerinde yapılan arazi kontrolleri ile yapılacak. Ayrıca, bölgelerin hasat dönemleri de göz önünde bulundurularak 1 Eylül – 31 Ağustos arası süre dikkate alınacak.
İşlenmeyen tarım arazileri nasıl duyurulacak?
İşlenmeyen tarım arazilerine ilişkin liste il veya ilçe müdürlüklerinin ilan tahtalarında, elektronik ortamda ve il müdürlüğü internet sitesinde duyurulacak. Arazi sahipleri ve diğer ilgililer, listelere itirazlarını ilan süresi içinde komisyona yapabilecek.
İşlenmeyen Tarım Arazilerinin Tarımsal Amaçlı Kiraya Verilmesine İlişkin Yönetmelik, 22 Ağustos 2024’te yürürlüğe girdi.
İlk tespit yılına ait işlenmeyen tarım arazileri listesi, 1 Eylül 2023 – 31 Ağustos 2024 tarihleri arasında 30 Eylül 2024’te ilan edilecek. Üst üste iki yıl işlenmeyen araziler için ilk listenin ise 1 Eylül 2025’te ilan edilmesi ve ilk kiralamanın 16 Ekim 2025’te yapılması planlanıyor.
İşlenmeyen tarım arazisi kiralama işlemlerinde arazi durumu nasıl değerlendirilecek?
Dikili ve örtü altı tarım arazileri kiralama kapsamına alınmayacak. Arazi sınıfı, parsel büyüklüğü ve verimlilik durumu tarımsal üretim için ekonomik olmayan araziler, bu durum tutanak altına alınarak kiralama işlemine dahil edilmeyebilir.
İşlenmeyen tarım arazisi kira bedeli nasıl belirlenir?
Kira bedeli, komisyon tarafından belirlenen rayiç bedelden düşük olamaz. Tarım arazilerinin rayiç kira bedelini belirlerken, benzer özelliklere ve aynı yerleşim yerinde bulunan en az üç kiralanmış tarım arazisi emsal olarak kullanılacak.
İşlenmeyen tarım arazisi kiralamak isteyenler nasıl başvuru yapacak?
Tarım arazilerini kiralamak isteyenler, tarım arazisi kiralama talep formunu eksiksiz doldurarak ilan süresi içinde il müdürlüğüne başvuracak. Başvurular Tarım Arazileri Değerleme ve Edindirme Bilgi Sistemi üzerinden de yapılabilir.
İşlenmeyen tarım arazisi kiralama işleminde kimlere öncelik verilecek?
Kiralama öncelikle, tarım arazisinin bulunduğu yerleşim yerinde ikamet edenlere, sivil toplum kuruluşlarına ve meslek odalarına yapılacak. Eğer öncelikli gruplardan birden fazla başvuru olursa en yüksek teklifi veren kişiye, bu gruplardan hiç başvuru olmazsa diğer başvuruculardan en yüksek teklifi verene kiralama yapılacak.
İşlenmeyen tarım arazisi kira bedelleri kime ödenecek?
Kira bedeli, arazi sahibine ödenecek. Arazi maliklerine veya hak sahiplerine ulaşılamazsa, kira bedelleri bakanlık tarafından belirlenecek bir kamu bankasında, arazinin adına açılacak üçer aylık vadeli hesaplarda değerlendirilecek. Mülkiyeti ihtilaflı tarım arazilerinde, ihtilaf çözüldüğünde biriken kira geliri, hak sahiplerine payları oranında dağıtılacak.
İşlenmeyen tarım arazileri bir sonraki yıl da kiraya verilecek mi?
Kiralama sezonu sırasında kiralanan tarım arazilerinin sahiplerinden bir sonraki sezonda üretim yapılacağına dair başvuru yapılmazsa, bu araziler üst üste iki yıl işlenmeyen tarım arazileri listesine eklenecek.
Kiracılar desteklerden yararlanabilecek mi?
Kiralanan tarım arazileri bakanlık tarafından belirlenen kayıt sistemlerine kaydedilecek ve kiracılar, bu arazilerle ilgili tarımsal desteklerden yararlanabilecek.
SİTEMİZDE GAYRİMENKUL HUKUKU VE KİRA HUKUKU İLE İLGİLİ KALEME ALDIĞIMIZ MAKALELERİMİZE GÖZ ATMAYI UNUTMAYIN.
https://temizerhukuk.com/gayrimenkul-hukuku/
https://temizerhukuk.com/kira-hukuku/
SONUÇ ve BURAK TEMİZER HUKUK BÜROSU :
Kira hukuku ve gayrimenkul hukuku, alanında uzman avukatlarla yürütülmesi gereken süreçler barındıran niş alanlardır. Bu yüzden mutlaka bir kira avukatı ile gayrimenkul hukuku uzmanı ile çalışmanızı tavsiye ederiz. Profesyonel hukuki destek alınmadan girişilen iş ve işlemlerde maddi manevi kayıplar yaşamanız olasıdır.
Ofisimizden her nevi hukuki konuda destek alabilirsiniz. Tarafımıza mail yoluyla veya telefon vasıtasıyla ulaşabilirsiniz.