Ara

Doğrulanmış İlan Düzenlemesi | Doğrulanmış İlan Ne Demek?

doğrulanmış ilan düzenlemesi

 Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan düzenleme ile artık doğrulanmış ilan süreci başlamış oldu. Ev ilanı verecekler için 10 soru 10 cevap ile süreci anlattık.

Soru 1: Doğrulanmış ilan nedir ve ne amaçla kullanılacak?
Doğrulanmış ilan, vatandaşların e-Devlet üzerinden sahip oldukları gayrimenkulleri seçip, bir pencereden emlakçıyı yetkilendirmesiyle oluşturulacak. Emlakçılar, aldıkları yetkiyle emlak portallarına bu ilanları ekleyebilecek ve bu ilanlar “doğrulanmış ilan” olarak yayınlanacak. Bu düzenleme, gayrimenkul ilanlarının süreçlerini resmi hale getirerek, tüketici mağduriyetlerini azaltmayı ve sahte ilanlarla manipülasyonları önlemeyi hedefliyor. Ayrıca, yetki belgesi olmayan emlakçıların ilan vermeleri engellenerek, kayıt dışı emlakçılıkla mücadele edilecek.

Soru 2: Doğrulanmış ilan uygulaması ne zaman başlayacak ve denetimi kim yapacak?
İlan platformlarının yetki doğrulama sistemine yönelik teknik çalışmaları 15 Eylül’e kadar tamamlanacak ve sistem bu tarihten itibaren kullanılmaya başlanacak. Uygulama, 1 Ocak 2025 itibarıyla tamamen devreye girecek ve bu tarihten sonra yetki doğrulaması yapılmadan ilan verilmesi mümkün olmayacak. Düzenlemenin denetimini Ticaret Bakanlığı üstlenecek.

Soru 3: Emlakçılar düzenlemeye uyum sağlamak için ne yapmalı?
Emlak işletmeleri, Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) devreye girdikten sonra ilan verirken sorun yaşamamaları ve idari yaptırımlarla karşılaşmamaları için yetki belgesi almalıdır.

Soru 4: EİDS ve emlak yetki belgesi nedir?
EİDS, elektronik platformlarda ilan veren kişinin kimlik bilgilerini ve taşınmazı pazarlama yetkisini doğrulayan bir sistemdir. Emlak yetki belgesi ise kişilerin taşınmaz ticareti yapabilmelerini resmi olarak sağlayan, ticaret il müdürlükleri tarafından verilen bir evraktır. Bu belge, kişilerin emlak ofisi açma yeterliliğine sahip olduklarını gösterir.

Soru 5: Aynı taşınmaza kaç emlakçı yetkilendirilebilir?
Bir taşınmaza birden fazla emlak işletmesi yetkilendirilebilir. Eğer bir taşınmaza dair birden fazla ilan varsa, diğer ilanlara ait fiyat bilgilerine kısa yollar veya linkler sağlanacak.

Soru 6: Kiralık taşınmaz ilanları da doğrulanmalı mı?
EİDS uygulaması, hem satılık hem de kiralık taşınmazlar için zorunlu olacak. Ancak, günlük kiralık taşınmazlar, henüz kat irtifakı tesis edilmemiş konut projeleri, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ve Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı projeleri, gecekondu vasfındaki taşınmazlar gibi tapusu bulunmayan taşınmazlar bu uygulamanın dışında kalacak. Tapusu olmayan taşınmazlara ilişkin ilanlar platformlarda yer alabilecek ancak bu ilanlarda taşınmazın tapu kaydının olmadığı belirtilerek işaretleme yapılacak.

Soru 7: Vatandaşlar, emlakçı yetkilendirmeden kendi ilanlarını emlak portallarında yayınlayabilir mi?
Vatandaşlar, kendileri ve birinci derece akrabaları, yani eşleri, anne-babaları ve çocukları adına olan emlakla ilgili ilanları doğrulanmış olarak yayınlayabilirler.

Soru 8: Yetkilendirme sonrasında, verilen yetki iptal edilebilir mi?
e-Devlet yetkilendirme ekranında taşınmaz sahibi, verdiği yetkiyi iptal edebilir. Ancak yetkilendirme iptal edilse bile ilan otomatik olarak yayından kaldırılmayacaktır.

Soru 9: Yetkilendirilmiş emlakçının yetki süresi ne kadar olacak?
Yetkilendirilmiş emlakçının yetki süresi en az 3 ay olacak ve taşınmaz sahibi bu süreyi e-Devlet ekranından uzatabilecektir.

Soru 10: Doğrulanmış ilan otomotiv sektöründe de geçerli olacak mı?
Şu an için doğrulanmış ilan düzenlemesi yalnızca emlak sektöründe geçerli olacak. Ancak ilerleyen dönemlerde otomotiv satışlarında da benzer bir düzenlemeye geçilmesi planlanıyor.

SİTEMİZDE GAYRİMENKUL HUKUKU VE KİRA HUKUKU İLE İLGİLİ KALEME ALDIĞIMIZ MAKALELERİMİZE GÖZ ATMAYI UNUTMAYIN.

https://temizerhukuk.com/gayrimenkul-hukuku/

https://temizerhukuk.com/kira-hukuku/