Şirket Avukatı
Şirketlerin, faaliyet alanında başarılı olması, hukuki anlamda doğru adımlar atması ile doğru orantılıdır. Çünkü her şirketin hukuki gereksinimleri ve hakları bulunur. Bunları doğru kullanmak, hak kayıplarının önüne geçtiği gibi pek çok fırsattan da yararlanılmasını sağlar. İşte bunun için şirket avukatı ön plana çıkmaktadır. Hukuk müşaviri olarak da adlandırılan şirket avukatları, ilgili şirketin hukuki anlamda tüm süreçlerde danışmanlığını yapmaktadır. Burak Temizer Hukuk Bürosu ise İstanbul şirket avukatı ihtiyacınıza uzman avukat ekibi sayesinde yanıt vermekte, şirketinizin hukuki anlamdaki haklarını savunmaktadır.
İçindekiler
Şirket Avukatı Kimdir?
“Hukuk Müşaviri” olarak da adlandırılan şirket avukatı; aktif olarak çalıştığı şirketin tüm yasal süreçlerini takip eden, şirketlerin hukuki haklarını savunan ve şirket ile ilgili her türlü hukuki konuda danışmanlık hizmeti veren kişilerdir. Şirketlerin hukuki anlamda plansız hareket etmesi, önü alınamaz sorunları ortaya çıkarabileceği için şirketlerde avukat bulundurmak son derece önemlidir. Öyle ki;
- Esas sermeye miktarının 5 katı ya da daha fazlasına sahip olan anonim şirketler ve
- Aktif olarak üye sayısı 100 ya da üzerinde olan yapı kooperatifleri, şirketler hukuku avukatı bulundurmak zorundadır.
Şirket avukatları, şirketin geçmiş, şimdiki zaman ve gelecekteki tüm hukuki haklarını korumakla görevlidir.
Şirket Avukatı Ne İş Yapar?
Şirket avukatı olmak, son dönemde oldukça popüler. Çünkü özel sektörün gelişmesi, şirketlerin büyümesi ve yeni iş sahalarının açılması, şirketlerin hukuki anlamda ihtiyaçlarını arttırıyor. Bu nedenle şirket avukatı ne iş yapar? sorusu oldukça fazla soruluyor. Şimdi size bu sorunun cevabından bahsedelim.
- Şirketlerin kuruluş süreçlerini yönetmek ve hukuki açıdan eksiklerini gidermek
- Faaliyette bulundukları süre boyunca hukuki danışmanlıklarını gerçekleştirmek
- Ödeme süreçleri ve icra ile ilgili işlemlerin kontrolünü yapmak
- Şirkete ait tüm sözleşmeleri kontrol etmek
- Vergi uyuşmazlıklarını kontrol etmek ve eksikleri değerlendirmek
- Yönetim kuruluna karşı açılan davaları yönetmek
- Şirketin mevzu olduğu davaları değerlendirmek ve dava sürecini yönetmek
- Şirkete gelen ihtarname ve tebligat gibi belgeleri incelemek ve ilgili belgelerin takibini gerçekleştirmek
Yukarıda bahsedilen şirket avukatının görevleri içerisine pek çok farklı ekleme yapılabilir. Yani buradan hareketle, şirket ile ilgili hukukla ilgili tüm konular şirket avukatının sorumluluk alanına dahildir.
ŞİRKETLER/TİCARET HUKUKU
Konkordato Nedir? Konkordato İlan Edilirse Ne Olur?
Anonim Şirket ve Limited Şirket Arasındaki Farklar
Neden Şirket Avukatına İhtiyaç Duyulur?
Şirketler, iş yapış biçimleri gereği pek çok hukuki konu ile doğrudan ilişkilidir. Farklı şirketler ile ilgili konular, işçi-işveren konuları ve daha pek çok farklı konu, şirket avukatı tarafından yönetilir. Ancak şirket avukatının bulunmadığı durumlarda dava süreçleri ya da diğer adımlar ile ilgilenecek herhangi biri olmadığından, hak kayıplarının ortaya çıkması sürpriz olmayacaktır.
Anonim şirketler, sermayesi paylara bölünmüş olan komandit şirketler ve limited şirketler, şirket avukatı bulundurma zorunluluğa sahiptir. Bu nedenle bahsedilen özelliklerdeki şirketlerin avukatları, şirketlerin kurulduğu günden itibaren bulunmak zorundadır. Böylece tüm hukuki süreçlerde şirketin haklarını koruyan kişi olur. Peki, ne gibi avantajları vardır?
- Şirketin yönetim kurulu üyelerinin hukuki süreçlerle bizzat ilgilenmelerine gerek kalmaz. Şirket avukatı tüm süreçleri yönetir ve yönetim kurulunu bilgilendirir.
- Şirketlerin ticaret hukukuna uygun olarak faaliyet göstermelerini sağlar.
- Olası hak kayıplarını önlerler.
- Şirketin faaliyette bulunduğu alandaki haklarını tespit eder ve bu haklardan en üst seviyede yararlanmasını sağlarlar.
- Şirketlerin hata yapmalarını önlerler.
Şirketler hukuku avukatı, şirketler ile ilgili tüm süreçleri yönettiğinden, masraf değil, önemli bir kazançtır. Çünkü şirket avukatının olmadığı zamanlarda şirketin önemli hak kayıpları yaşaması olası bir durumdur.
Şirket Avukatı Nasıl Olunur?
Şirketlerin daima ihtiyaç duyduğu avukatlardan bir tanesi olmak için öncelikli olarak avukat olmanız gerekmektedir. Hukuk fakültesi mezunu olan ve ilgili ruhsat ve belgelere sahip olan herkes, şirket avukatı olabilir. Ancak bunun için şirketler/ticaret hukuku alanında bilgi ve becerinizin yüksek olması gerekmektedir. O yüzden mutlaka YÜKSEK LİSANS yani HUKUK MASTERI yapmış bir avukatla çalışmanızı tavsiye ederiz. Hukuk yüksek lisansına L.L.M denmekte bu şekilde kısaltılmaktadır, şirket avukatları genellikle akademik kariyeri de olan kişilerden seçilir, zira lisans eğitimi tek başına iyi bir hukukçu olmak için yeterli olmayabilir. Peki, şirket avukatı olmak için yapılması gerekenler nelerdir?
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
- Hukuk Fakültesi mezunu olmak, ancak mümkünse YÜKSEK LİSANS mezunu olmak(Hukuk Master)
- Mezuniyet öncesinde stajı tamamlamak
- Türkiye Barolar Birliği tarafından verilen avukatlık belgesine hak kazanmak, ilgili sertifikaları özel eğitimleri alarak tecrübeyi arttırmak
- Şirketin bulunduğu ilin Barolar Birliği’ne kayıtlı olmak ve aynı ilde ikamet ediyor olmak
- Şirketler hukuku alanında yetkin olmak, makaleler kaleme almış olmak, önemli şirketlere hukuki destek vermiş olmak
Yukarıda belirtilen şartları yerine getiren kişiler, şirket avukatı olarak görev yapabilirler. Çünkü şirket avukatı olmak için farklı bir şart bulunmamaktadır.
İstanbul Şirket Avukatı Hizmetleri
İstanbul’un en önemli ve geniş avukat kadrosuna sahip hukuk bürolarının başında gelen Burak Temizer Hukuk Bürosu, deneyimli avukat kadrosu ve disiplinli hizmet anlayışı ile şirketler için avukatlık hizmeti sunmaktadır. Bu nedenle İstanbul şirket avukatı konusundaki taleplerinize Temizer Hukuk en iyi şekilde karşılık verecektir. Öte yandan şirketlerin kuruluşundan itibaren tüm süreçlerde yanında olan şirket avukatlarımız, şirketin hak kayıplarını ortadan kaldırmakta ve tüm hukuki süreçlerde destek sağlamaktadır. Peki, Burak Temizer Hukuk Bürosu şirket avukatlarından hangi hukuki konularda destek alabilirsiniz?
- Şirketlerin ilk kuruluş süreçleri
- Şirkette gerçekleştirilen yönetim kurulu ve genel kurulu toplantılarının yürütme adımları
- Adres ya da unvan değişiklikleri
- Sermaye artırımı ya da azaltımları ile ilgili değişikliklerin gerçekleştirilmesi
- Tahvil ve hisse senetleri ile ilgili işlemler
- Şirketlerin tasviyesi gibi hukuki anlamdaki tüm konularda hukuki danışmanlığın yapılması
- Ticari anlamda şirket ile ilgili sözleşmelerin düzenlenmesi
- Konkordato, iflas ve iflasın ertelenmesi gibi konularda şirkete hukuki destek sağlanması
- Rekabet Kurumu ile ilgili başvuruların gerçekleştirilmesi
- Şirket birleşmeleri ya da satın almaları ile ilgili süreçlerin yönetilmesi
- Şirketlerin kuruluş süreçlerinden itibaren ortaya çıkan hukuki durumlar ile ilgili danışmanlıklarının yapılması
Yukarıda bahsedilen hukuki konular ve çok daha fazlası ile ilgili hukuki desteğin sağlanması, şirket avukatlarının görev ve sorumlulukları arasında yer almaktadır.
İŞ HUKUKU
İşten Çıkarılan İşçinin Hakları Nelerdir?
İkale Sözleşmesi Nedir? Şartları ve Örneği
İstanbul Anonim Şirket Avukatı
Türk Ticaret Kanunu’nun 329. maddesi kapsamında düzenlenen anonim şirketler, sermayesi belirli olan ya da paylara bölünmüş şirket şeklinde isimlendirilebilir. Bu nedenle anonim şirketlerin kuruluş sürecinden itibaren hemen her konuda hukuki danışmanlığa ihtiyacı bulunur. Aksi durumda şirketin hak kayıpları ya da hataları ortaya çıkabilir. İşte bunun için Burak Temizer Hukuk Bürosu’nda anonim şirket avukatı olarak hizmet sunan avukatlarımızdan destek alabilir, anonim şirketin tüm hukuki konuları ile ilgili destek talebinizi iletebilirsiniz. Çünkü ticari faaliyetlerde kesinti olmaması ve planlı şekilde ilerlemesi için anonim şirketler avukat bulundurmak zorundadır.
İstanbul Limited Şirket Avukatı
Türk Ticaret Kanunu’nun 528. maddesi çerçevesinde düzenlenen limited şirket, en az 1 ortakla kurulabilen ve kuruluş sermayesi en az 50.000 TL olması gereken şirket olarak tanımlanmaktadır. Unvanlarında “limited şirket” ibaresinin bulunması zorunludur. Bu ve bunun gibi pek çok detaya sahip olan limited şirketlerin kuruluş ve yönetim aşamalarında ise şirket avukatı bulundurmak mecburidir. Bu nedenle limited şirketlerde daimi olarak avukat bulundurulmalı, avukat tüm hukuki süreçlerde şirkete destek olmalıdır. Burak Temizer Hukuk Bürosu’nda limited şirket avukatı olarak hizmet sunan avukatlar bulunmakta olup tüm avukatlar uzun yılların getirdiği deneyime sahiptir.
İstanbul Şirket Avukatı Maaşları ve Ücretleri
Şirket avukatları genellikle dava bazında çalışan avukatlar olmadıklarından, faaliyet gösterdikleri şirketlerden belirli bir maaş alırlar. Bu maaş şirketin belirlediği bir rakamdır. Şirketin büyüklüğü, dava ve hukuki sürecin sıklığına göre değişiklik gösterebilir. Türkiye Barolar Birliği ise her yıl şirket avukatlarının, şirket türüne göre alacakları ücretleri belirlemektedir. Ancak bu ücret asgari olmakla birlikte şirkete göre değişiklik göstermektedir.
Avukat bulundurma zorunluluğu olmayan şirketler ise dava ya da hukuki danışmanlık çerçevesinde belirli bir ücret alırlar. Bu ücret davaya ve hukuki desteğe göre değişiklik göstermektedir. Ancak Türkiye Barolar Birliği bununla ilgili belirli bir asgari tutar belirlemiş olup üst limit belirlenmemiştir. Ücretin artışı, davanın ve hukuki desteğin türüne göre farklılaşabilmektedir.
Burak Temizer Hukuk Bürosu Şirket Avukatı
İstanbul’da şirket kuruluş avukatı olarak ve şirketler ile ilgili tüm hukuki konularda avukatlık desteği kapsamında hizmet sunan Burak Temizer Hukuk Bürosu, deneyimli avukatları ile şirketlerinizin haklarını savunmaktadır. Şirketler hukuku avukatı olarak hizmet sunan avukatlarımız, aktif olarak İstanbul içerisinde faaliyette bulunmakta, şirketlerinizin her konuda hukuki ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Bu nedenle siz de İstanbul şirket avukatı talepleriniz için hukuk büromuzdan destek alabilir, deneyimli avukatlarımızın hukuki danışmanlığınızı yapmasını sağlayabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Şirketler Hukuku Avukatı Ne Yapar?
Şirket ile ilgili tüm hukuki konularda danışmanlık hizmeti sunan şirketler hukuku avukatları, şirket kuruluş aşamalarındaki hukuki destekten, davalara kadar tüm süreçlerde yanınızda yer almaktadır. Öte yandan şirketinizin haklarını savunan şirket avukatları, hak kayıplarınızı ortadan kaldırarak, size başarılı bir ticari faaliyet imkanı sunmaktadır.
Şirket Avukatı Hangi Davalara Bakar?
Şirket ile ilgili tüm davalara bakan şirket avukatları, şirketlerin mahkemedeki temsilcisidir. Aynı zamanda şirketlerin hukuki desteğe ihtiyaç duyduğu her anda şirket avukatları yanı başlarında yer almaktadır. Bunun yanı sıra anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş olan komandit şirketlerde şirket avukatı bulundurmak zorunludur.
Her Şirketin Avukatı Olur Mu?
Anonim şirketler, limited şirketler ve sermayesi paylara bölünmüş olan komandit şirketler, avukat bulundurma zorunluluğuna sahiptir. Bunun dışında kalan şirketlerde aktif olarak avukat bulundurma zorunluluğu yoktur. Davaya göre avukatlık desteği alabilirler.
MARKA VE TELİF HUKUKU