KİRA AVUKATI
NİŞANTAŞI KİRA AVUKATI, KİRA SÖZLEŞMESİNDEN KAYNAKLANAN UYUŞMAZLIKLARDA DAVA ÜCRETLERİ
ŞİŞLİ KİRA AVUKATI AVUKATI
Kira avukatı, kiracı ile ev sahibi arasındaki uyuşmazlıkları, vekaletini almış olduğu taraf lehine çözümlemeye çalışmaktadır. Kira avukatı, kira sözleşmelerinden kaynaklanan uyuşmazlıklarda vekaletini aldığı tarafa profesyonelce hizmet verir. Kira davalarında kiracı ya da ev sahibinin dava sürecinde profesyonel bir destek almaları, davanın akıbeti açısından son derece kıymetlidir.
BURAK TEMİZER HUKUK BÜROSU NİŞANTAŞI KİRA AVUKATI
Şişli Nişantaşı’nda bulunan büromuz, kira hukuku davalarında taraflara hukuki destek sağlamaktadır. Bu bağlamda büromuz;
- Kira tespit davalarında
- Kira tespit davalarının şartları ve ne zaman açılabileceği hususunda
- Kira zammı oranının belirlenmesinde
- Kiracı tahliye davasında
- Tahliye taahhütnamesi hazırlanmasında
- Ev sahibinin kira beyannamesi vermesi hususunda
- Ecrimisil davalarında tecrübeli avukatlar aracılığıyla müvekkillerine profesyonel hizmet vermektedir.
Kira Zam Oranının Belirlenmesi: Kira zammının 2022 yılından 2024 yılı temmuz ayına kadar %25 ile sınırlı olması, ev sahibi açısından ciddi sorun teşkil etmekteydi. Bu sebeple kira uyuşmazlıklarından kaynaklanan çok sayıda dava mevcuttur ve bu davalar uzun sürmektedir. 1 Temmuz 2024 tarihinden itibaren kiralardaki %25’lik artış miktarı kalktı. Ancak bu sınırın kalkması, ev sahibinin kira zammını kendi isteğine göre belirleyebileceği anlamına gelmiyor. Türk Borçlar Kanunu’nun (TBK) 344.maddesi uyarınca sözleşmenin yenilenmesinden itibaren uygulanacak kira zammı tüketici fiyat endeksine (TÜFE) göre belirlenmelidir (Bu konu hakkında daha detaylı bilgiye erişebilmek için web sitemizdeki makalemizi inceleyebilirsiniz.). Dolayısıyla hala ev sahibi, serbest bir şekilde kira zammını belirleyemez. Önceden olduğu gibi, şu anda da kira uyuşmazlıkları büyük bir sorun teşkil ediyor.
Kiracı Tahliye Davası: Kanun koyucu, ev sahibinin evini tahliye edebilmesi için bazı sebepler öngörmüştür. TBK 350 ve 351’de bu sebepler sıralanmıştır:
-Kiraya konu olan taşınmazın yeniden inşası ya da imarı amacıyla tahliye
-Konut sahibinin kiraladığı konutu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu ya da kanun gereği bakmakla yükümlendiği kişiler için konut ya da işyeri amacıyla kullanma zorunluluğu varsa
-Kira sözleşmesinin başlangıcından itibaren 10 yıllık süre dolmuşsa, kiraya veren, kiracısını tahliye edebilir. (10 yıllık sürenin dolmasından en az üç ay evvel kiracının tahliye edileceği konut sahibi tarafından kiracıya bildirilmelidir)
Aynı zamanda kiracıdan kaynaklanan tahliye sebepleri için kanunda bazı durumlar mevcuttur. TBK 352’ye göre:
-Yazılı tahliye taahhüdü ile tahliye
-İki haklı ihtar nedeniyle tahliye
-Kiracının ya da eşinin aynı ilçede ya da beldede oturmaya elverişli herhangi bir konutunun olmaması nedeniyle tahliye edilebilir. (Kira tahliye davası hakkında daha detaylı bilgi için tıklayınız)
Kira uyuşmazlıklarının son derece fazla olması, davaların sürecini uzatmakta ve dava sürecini külfetli hale getirmektedir. Davanın, profesyonel bir avukat aracılığıyla takip edilmesi, tarafların mağdur olma ihtimalini azaltacak ve davanın lehine sonuçlanma ihtimalini artıracaktır. Şişli kira avukatı olarak Burak Temizer hukuk bürosu bu anlamda, konut kirası sözleşmelerinden kaynaklanan uyuşmazlıklarda, işyeri kirası sözleşmelerinden kaynaklanan uyuşmazlıklarda müvekkillerine uzman avukatlarıyla hizmet vermektedir.
KİRA UYUŞMAZLIKLARINDA DAVA ŞARTI: ARABULUCULUK
6325 Sayılı Hukuk Uyuşmazlıkları Arabuluculuk Kanunu’nun 18/B hükmüne göre ilamsız icra yoluyla tahliye hükümleri hariç kira ilişkisinden kaynaklanan uyuşmazlıklarda arabuluculuk ZORUNLUDUR. Taraflar, dava yoluna başvurmadan önce arabulucuya gidip, uyuşmazlığı gidermeyi amaçlamalıdır. Unutulmaması gereken husus şudur ki; kira uyuşmazlıklarında arabuluculuğun zorunlu olması, arabuluculuk aşamasında tarafların anlaşmasını zorunlu kılmamaktadır. Taraflar arabulucu huzurunda anlaşamazlarsa, dava yolu açılır. Ancak dava sürecinin uzun ve masraflı olması, arabuluculuk hizmetini cazip kılar. Burak Temizer Hukuk bürosu olarak arabuluculuk sürecinde müvekkilimize profesyonel avukatlar aracılığıyla hukuki destek vermekteyiz.
Ayrıca, büromuz arabuluculuk aşamasında ‘’arabulucu’’ sıfatıyla tarafsız olarak, hizmet vermektedir.
KİRA HUKUKUNDAN KAYNAKLANAN UYUŞMAZLIKLARDA ARABULUCUNUN GÖREVİ
Arabulucu, uyuşmazlıktaki tarafların dava yoluna gitmeden evvel görüşmeleri ve anlaşmaya çalışmaları amacıyla tarafları bir araya getirerek birbirlerini anlamalarını ve aralarında yaşanan sorunları dava yoluna başvurmadan çözmelerini sağlamayı amaçlayan üçüncü kişidir. Arabuluculuk tarafsız olarak yapılmalıdır. Arabuluculuk sisteminin uygulanma amaçları, ülkemizde açılan davaların yıllar sürmesi, dava sürecinde mahkemelerin yavaşlaması, tarafların davalara çok zaman ayırması ve dava dosyası için bol miktarda masraf yapmasıdır. Arabuluculuk sistemi, dava açılmadan önce tarafların birbirleriyle uzlaşmasını hedefler ve böylece tarafları yıllarca sürecek olan davadan ve dava masrafından kurtarmayı hedefler.
Tarafların arabulucu huzurunda anlaşması şart değildir. Arabulucu, tarafları uzlaştırmaya çalışır. Eğer taraflar aralarında anlaşamazlarsa, davacı taraf dava yoluna başvurabilir.
BURAK TEMİZER ŞİŞLİ NİŞANTAŞI HUKUK BÜROSU OLARAK İŞ HUKUKUNDAN KAYNAKLI UYUŞMAZLIKLARDA ARABULUCULUK HİZMETLERİMİZ
Büromuz; ev sahibinin ya da kiracının, hukuki yollara başvurmasından itibaren, dava bitene kadar müvekkillerine profesyonel hizmet vermektedir. Arabuluculuk da dava öncesi başvurulması zorunlu bir yoldur. Burak Temizer Hukuk Bürosu, ev sahibi ya da kiracı müvekkillerine, profesyonel kira hukuku avukatları aracılığıyla arabuluculuk sürecinde, tarafların arabulucuda anlaşamadığı halde de dava sürecinde hizmet vermektedir. Kira tespit davalarında ve kiracı tahliye davalarında arabuluculuk zorunludur.
Ayriyeten, büromuz arabulucuya başvuran taraflara da tarafsız bir üçüncü kişi olarak arabuluculuk hizmeti vermektedir.
NİŞANTAŞI KİRA AVUKATI ÜCRETLERİ 2024
Avukat tarafından vekaleten yürütülen kira hukuku uyuşmazlıklarında ödenecek olan dava ücreti, kira avukatının uzmanlığı, kira davası süresinin uzunluğu ve avukatın harcayacağı mesaiye göre değişkenlik gösterir. Kira hukukundan kaynaklanan uyuşmazlıklarda avukat ile müvekkilinin kararlaştıracağı ücret, Türkiye Barolar Birliği (TBB) tarafından Resmi Gazete’de yayımlanan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’nde öngörülen tutardır.
İstanbul Barosu, 1 Ocak 2024-31 Aralık 2024 tarihlerini kapsayan En Az Ücret Tarifesi’ni yayınlamıştır. Kira uyuşmazlıklarında ücretler belirlenirken En Az Ücret Tarifesi de dikkate alınır.
Kira uyuşmazlıkları vekalet ücreti TBB’nin ücret tarifesinin altında kalmamak üzere davanın görüleceği yere göre farklılık gösterebilir. Nitekim İstanbul Barosu gibi farklı şehirlerin barolarının da ücret tarifeleri vardır. Ancak yasal olarak kira uyuşmazlığı vekalet ücreti mutlaka TBB ve İstanbul Barosu’nun belirlediği tarifenin üstünde olmalıdır.
ŞİŞLİ KİRA AVUKATI ÜCRETİ NASIL BELİRLENİR?
Kira uyuşmazlıklarında, profesyonel destek alırken ücretin nasıl belirleneceği merak konusudur. Şişli kira avukatı ücretleri, TBB ve İstanbul Barosu’nun belirlediği asgari tarifelere uyulması şartıyla, dava konusunun ne olduğuna (kira tespit davası mı?, tahliye davası mı? vs.) ve davanın süresine bağlı olarak kira avukatı tarafından belirlenir. Burada müvekkilin avukatını seçerken dikkat etmesi gereken en önemli nokta, avukatın nitelikli olmasıdır. Nişantaşı’nda iyi bir kira avukatından hizmet almak, size maddi ve manevi anlamda çok daha fazlasını kazandırır.
NİŞANTAŞI KİRA AVUKATI ÜCRETİ NE ZAMAN ÖDENİR?
Kira hukukundan kaynaklanan uyuşmazlıklarda sıklıkla merak edilen diğer konu, kira avukatının ücretinin ne zaman tahsil edileceğidir. Kira avukatına ödenecek miktarın ne zaman ödeneceği hususu genellikle kira hukuku avukatı ile müvekkili arasında kararlaştırılarak belirlenir. Ödeme planı ve ödeme şartları kira hukuku avukatı ile müvekkil arasında ortaklaşa belirlenir.
KİRA UYUŞMAZLIKLARINDA DAVALAR NE KADAR SÜRER?
Kira uyuşmazlıklarında davaların ne kadar süreceği tam olarak belli değildir. Dava sayısı oldukça fazlalaştığından mahkemeler davalara yetişmekte zorlanmaktadır.
Dava süresi 12-18 ay aralığındadır. Taraflardan herhangi birinin, ilk derece mahkemesi tarafından davasının reddedilmesi halinde istinafa, hatta temyize başvurma imkanı doğar. Davanın temyize gittiği varsayımında bu süre daha da uzayacaktır.
Kira uyuşmazlıklarında; davanın konusu, mahkeme yoğunluğu ve tarafların tutumu dava süresini etkilemektedir. Özellikle davanın konusu, diğer faktörlere göre dava süresinin belirlenmesinde daha etkili olmaktadır. Çünkü dava konusuna göre, mahkeme tarafından, delil toplama, tanık dinleme ve bilirkişi raporları istenebilir. Bu hususlar da davanın süresini etkiler.
İSTANBUL ŞİŞLİ KİRA AVUKATI HANGİ KONULARDA HİZMET VERİR? ŞİŞLİ KİRA AVUKATI NE YAPAR?
Şişli kira avukatının sunacağı hizmetler, dava konusuna ve davanın süresine bağlı olarak değişkenlik gösterse de Şişli kira avukatının sunacağı hizmetler genel olarak; danışmanlık ve bilgilendirme, dosya hazırlığı, arabuluculuk sürecinde müvekkile yol gösterme, mahkemede müvekkilini temsil gibi konular olacaktır.
Şişli kira avukatı Kira tespit davalarında, Kira tespit davalarının şartları ve ne zaman açılabileceği hususunda, Kira zammı oranının belirlenmesinde, Kiracı tahliye davasında, Tahliye taahhütnamesi hazırlanmasında, Ev sahibinin kira beyannamesi vermesi hususunda, Ecrimisil davalarında tecrübeli avukatlar aracılığıyla müvekkillerine profesyonel hizmet vermektedir.
Nişantaşı Şişli kira avukatı, müvekkillerine kira uyuşmazlıklarında dava süreci hakkında detaylı bilgi verir dava dosyasını başından sonuna kadar takip eder. Kira davasının açılması için gerekli olan belgeleri hazırlar, toplar ve mahkemeye teslim eder. Arabuluculuk aşamasında müvekkiline hukuki destek verir. Tarafların arabulucu huzurunda uzlaşılamaması halinde; dava aşamasında, ilk derece, istinaf ve temyiz mahkemelerinde müvekkilini temsil eder, mahkemeye haklılığını ispat etmeye çalışır ve gerekli itirazları yapar.
SONUÇ
İstanbul Şişli Nişantaşı’nda yer alan kira uyuşmazlıklarında büromuzda, alanında uzman avukatlar hizmet vermektedir. Müvekkillerimizin, hukuki sürecin başlamasından, sonlanmasına kadar her türlü sorunlarında yanındayız.
Kira uyuşmazlıklarında unutulmaması gereken konu, yukarıda daha detaylı açıklandığı gibi kira uyuşmazlıklarında arabuluculuğun zorunlu olmasıdır. Taraflar dava yoluna başvurmadan önce arabulucu huzuruna çıkmalı ve arabulucunun önünde uzlaşmaya çalışmalıdır. Kira uyuşmazlıklarında arabulucuya başvurmanın zorunlu olması, arabulucunun önünde uzlaşmanın zorunlu olduğu anlamına gelmemektedir. Taraflar eğer arabulucu karşısında anlaşma sağlayamazlarsa davacı, Sulh hukuk mahkemesine başvurarak davasını avukatıyla birlikte açabilir.
Büromuz, arabuluculuk sürecinde konut sahibine ya da kiracıya verdiği avukatlık hizmetinin yanı sıra bağımsız ve tarafsız bir şekilde arabuluculuk hizmeti de vermektedir.
Burak Temizer Hukuk Bürosu olarak, ev sahibinin ya da kiracının başlatmış olduğu hukuki süreçte vekaletini profesyonel bir kira avukatına vermelerini tavsiye ederiz. Bunun sebebi, kira uyuşmazlıklarının meşakkatli ve uzun olmasının yanı sıra yapılacak olan basit bir hatada kiracı bakımından; oturduğu evinden olması, yasal sınırdan fazla ücret vermesi, ev sahibi bakımından ise; kiracının tahliye edilmemesi ya da yasal sınırın altında kira bedeliyle oturmaya devam etmesi sorunlarını doğuracaktır. Kira avukatı bu süreçte titizlikle müvekkilinin yanında olmalıdır.
İçindekiler
- 1 EN ÇOK OKUNANLAR
- 1.1 Yüzde 25 Kira Artışı Kaldırıldı Mı? Kira Zam Oranı Ne Kadar Oldu?
- 1.2 Altın Üzerinden Kira Sözleşmesi Yapılabilir mi?
- 1.3 TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ ve TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİNİN GEÇERLİLİĞİ
- 1.4 Tahliye Taahhütnamesi Nedeniyle Tahliye
- 1.5 ECRİMİSİL DAVASI NASIL AÇILIR? ECRİMİSİL NEDİR?
- 1.6 Miras Kalan Evin Kullanım Hakkı, Miras Kalan Evde Oturan Mirasçı
- 1.7 Kiracı Nasıl Çıkarılır? Kiracı Çıkarma Sebepleri
- 1.8 10 Yıllık Kiracının Tahliyesi | Kiracı Nasıl Tahliye Edilir?
- 1.9 Taşınmazın Geç Tesliminden Kaynaklanan Kira Kaybı ve Tazminat Davası
- 2 EN ÇOK OKUNANLAR
- 2.1 Yüzde 25 Kira Artışı Kaldırıldı Mı? Kira Zam Oranı Ne Kadar Oldu?
- 2.2 Altın Üzerinden Kira Sözleşmesi Yapılabilir mi?
- 2.3 TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ ve TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİNİN GEÇERLİLİĞİ
- 2.4 Tahliye Taahhütnamesi Nedeniyle Tahliye
- 2.5 ECRİMİSİL DAVASI NASIL AÇILIR? ECRİMİSİL NEDİR?
- 2.6 Miras Kalan Evin Kullanım Hakkı, Miras Kalan Evde Oturan Mirasçı
- 2.7 Kiracı Nasıl Çıkarılır? Kiracı Çıkarma Sebepleri
- 2.8 10 Yıllık Kiracının Tahliyesi | Kiracı Nasıl Tahliye Edilir?
- 2.9 Taşınmazın Geç Tesliminden Kaynaklanan Kira Kaybı ve Tazminat Davası